Volkswagen Golf 7 R: rijtest en video

Auteur: , 46 Reacties

Locatie: Arvidsjaursjön. Auto: de Golf R. Testoppervlakte: een bevroren meer. Plezier gegarandeerd.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Aan de reclames op het Zweedse vliegveld kun je afleiden wie de grootste groep gebruikers is. Op typische vakantiebestemmingen zijn het zonnebrand, wintersportkleding of reisverzekeringen. Op de heliport van Monaco hing reclame voor een, I-kid-you-not, private bank die specifiek het management van popartiesten op de korrel nam. Het is tenslotte niet niks om al die cashsstromen uit verschillende landen te beheren. Op het vliegveld van Arvidsjaur werden we begroet door autoreclames. Pas na een tweede blik bleken er net-niet-herkenbare tot volledig niet herkenbare auto’s op de posters te staan. Het waren zonder uitzondering reclame-uitingen van toeleveranciers die de lezer een hart onder de riem staken bij het testwerk wat ze hier kwamen doen.

Volkswagen Golf  R

In de winter is het dan ook drukker bevolkt in de regio dan in de zomer. De oorspronkelijke bevolking verhuurt hun huizen, garages en meren dan aan de testrijders van diverse merken die hier extreem koude en immer gladde omstandigheden opzoeken. Alle Duitse merken bieden hier bovendien rijcursussen op ijs aan. Het is dus de ideale plek om de nieuwe Golf R aan de tand te voelen.

Volkswagen Golf  R

Gevorderden gaan nog een stapje verder en sturen vlak voor de bocht even de verkeerde kant op. Door het pendulum effect komt de kont dan ook een stuk makkelijker om. In een serie van bochten wordt dat makkelijker… of dodelijk. Ondanks spijkerbanden, vierwielaandrijving en een chassis wat lekker meespeelt, blijft ijs best glibberig. Bijna 1500 kg aan staal wil dan best een beetje doorglijden en soms ook de verkeerde kant op.

Volkswagen Golf  R

Volkswagen was zo aardig om een ijsmeer voor ons te reserveren waarop zij meerdere baantjes hadden neergelegd. De langste baan was bijna 3 kilometer lang en de uitdaging daarbij is om de gehele baan volledig dwars te gaan. In de vierwielaangedreven Golf R is dat minder makkelijk dan je in eerste instantie wellicht zou denken.

Volkswagen Golf  R

Het 4Motion systeem heeft een Haldex-koppeling waardoor onder normale omstandigheden alleen de voorwielen worden aangedreven. Bij vroegere Haldex systemen moest er eerst echt gripverlies zijn voordat er kracht naar achteren werd gestuurd. In de Golf R gebruikt VW echter een vijfde generatie Haldex systeem dat al voordat er gripverlies optreedt kracht naar achteren stuurt. De voorwielen houden echter ook altijd aandrijving, zodat onderstuur ook potentieel op de loer ligt. De truc is om ook met het gewicht van de auto te spelen. Bij remmen of gas los verplaatst het gewicht van de auto zich naar voren en wordt de achterkant lichter. Daar wil je gebruik van maken op een ijsmeer met een Haldex-auto.

Volkswagen Golf  R

Uit = ook echt uit
Anders dan bij alle andere Golf versies kan in de Golf R het ESP (of ESC) volledig uit. Er is ook een sport stand waarin er iets meer wordt toegelaten, maar voor de echte enthousiasteling is er niets mooier dan alle elektronica de mond snoeren.

Volkswagen Golf  R

Het EA888 motorblok
In de basis heeft de Golf R hetzelfde blok als de GTI, maar dan met 70 pk meer. Die 70 pk’s werden niet simpelweg softwarematig gevonden. De cilinderkop, uitlaatkleppen, klepzittingen en veren, zuigers en de turbo veranderden allemaal. Het 2.0 TSI blok komt daarmee op een topvermogen van 300 pk en een maximumkoppel van 380 Nm. De vierpitter is ondanks het forse specifieke vermogen van ruim 151 pk per liter redelijk dociel. Helemaal onderin is er nog wel een turbogat, maar vanaf 1800 tpm is het maximumkoppel beschikbaar en blijft dat tot 5500 tpm.

Volkswagen Golf  R

Met een synthetisch boxer-achtig roffeltje weet het turboblok dan ook goed raad met de relatief compacte Golf-koets. Op sneeuw en ijs is in de eerste versnelling vooral de tractie het issue, maar in de tweede en derde versnelling is de acceleratie verbluffend. Onder optimale omstandigheden sprint de Golf R met handbak in 5,1 seconden naar de 100, met DSG zelfs in 4,9 seconden. De topsnelheid is voor beide versies begrensd op 250 km/u.

Volkswagen Golf  R

Vergeleken met de Golf GTI is de ophanging van de Golf R nog eens met 5 mm verlaagd, zodat de R 20mm lager ligt dan reguliere Golfjes. Optioneel kan worden gekozen voor Dynamic Chassis Control (DCC). Het DCC adaptieve onderstel is instelbaar via de Driving Profile Selector in het infotainmentsysteem en biedt behalve een ECO- en Sportstand ook een Race mode. Daarmee wordt het onderstel nog harder, houdt de DSG bak nog lagere versnellingen aan, kortom ideaal voor als je de stoplichtsprint echt niet wil verliezen.

Hypersnelle progressieve besturing
Sinds Alfa Romeo in de 156 liet zien dat een hypersnelle besturing in een straatauto best kan, ben ik fan. Nu ik op een bevroren meer heb gereden met de Golf R is dat weer bevestigd. Hoewel je veel van het stuurwerk met het gaspedaal doet, is het soms nodig om razendsnel de voorwielen een correctie te laten uitvoeren. De progressieve besturing van de Golf R heeft slecht 2,1 omwenteling nodig voor volledige uitslag en dat is erg lekker.

Volkswagen Golf  R

In- en exterieur
Over de standaard R-items hoeven we niet lang uit te weiden, bekijk dan gerust de foto’s of de video. In feite gaat de R verder waar de GTI stopt. Alles is net even dikker of ruiger. Hoogtepunt (of dieptepunt afhankelijk van je smaak) zijn de vier ovalen uitlaateinden. Een Golf R is van achter direct te herkennen. Mocht je van carbon print houden, kies dan voor de leren bekleding met zo’n motiefje erin.

Nu nog zuiniger
Start-stop, thermomanagement, energierecuperatie, het zit er allemaal op. Het resultaat is dat vergeleken met de vorige generatie de Golf R 18% zuiniger is en nu 6,9 liter per 100 km verbruikt. Het verbruik in de praktijk is waarschijnlijk iets hoger, maar de beperkte CO2-uitstoot zorgt er in ieder geval voor relatief concurrerende prijzen. Met handbak kost de Golf R 47.890 euro, met DSG-bak 50.390 euro. Het prijsverschil met een kale GTI is 13 mille of 162,50 euro per pk. Of dat veel of weinig is, hangt af van hoe dicht je bij een ijsmeer woont. Of andere redenen hebt om niets anders dan de dikste Golf te rijden. Filmpje!46 reacties

Volkswagen Drifting Experience ipv Driving experience?;)
@daandaan: Dat kan ook best;)
Van binnen klinkt ie net als een 5 cilinder. Lekkerrr
Ik vind hem er in dit filmpje wat braafjes uitzien..
Waarschijnlijk door die velgen en doordat ie wat vol sneeuw hangt..
Want op het autosalon van Brussel zag ie er veel dikker uit!
@Dimglor: Ja dat vond ik ook toen ik hem gister zag.. Vindt de voorbumper van de golf 6 r trouwens dikker..
Voor mij zal een Golf R geen echte Golf R zijn zonder VR6 blok.
Ik vind trouwens dat hij weinig nadelen verteld..
@reggie-boy_rood: met een t ipv d
@arashrsf: hoezo? Trouwens is toch altijd met een “T”….. fuckin spelling mieren neukers hiero
Prestaties, kwaliteit, enzovoort, allemaal geen probleem. Maar dat spreekt allemaal het rationele gedeelte in de hersenen aan. Emoties komen bij dit model toch niet boven drijven.
Een teller die tot 320 km/h loopt, Volkswagen voelt zich wel heel erg goed…
@Jannes:
Nee de klanten die vragen er om. ”Ej mattie, deze golf gaat 320 vriend, wejohh”
@JamesBond007: 300 pk voor zo’n ‘capsule’. Ik denk wel als je de begrenzer afhaalt, dan haalt die wel rond de 280-300 km/h;;
@mark88: In geen 100 jaar…
@maxx1: Ja, want 300 pk en 750 pk zijn bijna hetzelfde…
@SimonMc: 300 pk zou ook genoeg zijn voor hoge snelheiden, alleen dat zou iets langer duren, tot je 300 km/h bereikt hebt;;
@Jannes: Nou Jannes, begrenzer eraf en een leuke chiptuning dan zal de auto lekker richting de 270/280 lopen. Dus wat is er mis met 320? Mercedes AMG’tjes hebben ook een teller tot 320 maar gaan ook begrensd ‘slechts’ 250?
@maxx1: De benz komt zonder begrenzer en tuning wel heel dicht in de buurt.
en op de weg?
De bestuurder op de bovenste foto geeft al aan hoe de gemiddelde golfbestuurder erin zit…
Ik vind het totaal geen slechte auto, maar voor ~50K euro koop ik liever een Focus RS tweedehands en dan houd ik nog wat geld over ook.
Rijtest zonder DSG en Asfalt :( ?
tja.. dus ze hebben 15 jaar na de impreza en evo eindelijk een goed awd systeem, dat is wel zon beetje wat we uit dit filmpje kunnen halen..
@lambo4all: quatsch, dat 4motion met Haldex hebben ze toch al sinds pakweg 1996??
@parker: Volgens mij is zijn punt dat ze er nu pas in geslaagd zijn om de configuratie ervan op orde te brengen.

Iets wat ik overigens ook graag zou testen… bevroren meer of niet :-)
@parker:
Het sleutelwoord in deze is “goed werkend”.

Hoewel daar nog steeds geen sprake van is daar Casper duidelijk aangeeft dat je om het onderstuur heen moet rijden om hem dwars over het ijs te jagen. Op het asfalt blijft het dus een onderstuurd hok. Beter hadden ze de nadruk van de vermogensoverdracht op de achterwielen gelegd, dan had je ook op asfalt een “speels” weggedrag gehad.
@tupperware: Dat hebben ze bij de A45 AMG ook niet gedaan, ook daar is dat omdat de A-klasse ‘normaal gesproken’ voorwiel aangedreven is. Dit is dus ook het geval bij de Golf. Dus waarom zouden ze er dan ineens een achterwiel aangedreven auto van maken?
@tupperware:
achterwielaandrijving doet niet zoveel als de motor kilometers voor de vooras ligt…
Wouter waar is je Nike petje, Donnay broek en nektasje? Zeker een grote misstap dit ten opzichte van de vorige Golf R…
Wat een nietszeggend filmpje, je kan echt amper iets afleiden over hoe de auto rijdt door op een ijsmeer te rijden..
@mierenneuker: 100% mee eens
Allereerst lof voor de filmpjes maar waar is de HD in “abhd” via de AB-App is het alsof ik naar een bak lego zit te kijken en via Internet heb ik flash nodig maar dat wil dan weer niet…
Ik word er niet warm of koud van. Voor dat geld is er veel leuker spul te koop.
Beetje emotieloze auto. Ik word er niet warm van.
Nette wagen alleen wel graag op zomerwielen en de andere R stoelen ( leverbaar in Duitsland als kuipstoel )
Ik word er zo warm van als dat meer waarop ze rijden.
Snap ook nog steeds niet waarom een 4-cilinder C-segmenter zo zwaar moet zijn.
Dit ding weegt hetzelfde als een Avensis Verso 7-zitter van de laatste generatie…
wat een huilie huilie
Een golf van 1500 kilo….
Need I say more.
@jarnobakker: idd mijn v6 weegt volgens het boekje 1513kg maar een 4 pitter 1500kg nee danku

Wetende dat er is “geknutseld” om dit soundje er uit te halen… de R32 klonk gewoon geweldig…
De prijs is gewoon een giller imho ; waarom dan dit kopen ipv een audi ?
Tuurlijk zal die nog ruiger aan de prijs zijn maar van audi zijn we dat wel gewend ; dat een ‘golfje’ 50k moet kosten is zelfs met deze specs maar lastig uit te leggen denk ik..
En Wouter is nog wat dieper in de reet van VAG gekropen.
Hoe lang denk je dat deze voor de deur kan laten staan? Met die 100,- euro per auto die VW besteed aan de beveiliging (naast het optionele alarm), is het een kwestie van tijd dat je weer de fiets kan pakken en geconfronteerd wordt met alle rompslomp en financiele schade welke een diefstal met zich mee brengt. Leuke auto, maar voor mij geen optie zolang VW hun auto’s niet beter gaan beveiligen. Zeker niet de zeer gewilde speciale versies van de Golf.
Waardeloze test … Maar ja ligt meer aan de locatie.
oke en volgende rijtest gewoon op asfalt met positieve en negatieve punten waar we wel iets aan hebben.
Ik ben toch eerder benieuwd naar de Cupra R als die nog verschijnt. Vind bij de Golf dan de 4motion wel handig, maar t uiterlijk niks.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).