Volkswagen Golf IV (1997-2003) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 75 Reacties

Inmiddels is de Golf IV al behoorlijk op leeftijd, maar qua ontwerp kan het hitnummer uit Wolfsburg zeker nog mee. Prijzen zijn natuurlijk erg vriendelijk, maar er zijn ook genoeg dingen om op te letten.

Volkswagen Golf IV (1997-2003) – occasion video & aankoopadvies

Los van de vraag of de Golf IV echt degelijk is, was de uitstraling wel erg goed. Volkswagen wilde meer upmarket (of premium) met deze generatie Golf en dat merk je in het gebruik van materialen en oplossingen die gekozen zijn. De keuze qua motoren is ook bijzonder ruim, van ongeblazen 1.4 benzine en de hele reeks aan TDI’s tot aan de iconische R32. Als die laatste op je verlanglijst staat, dan loont het om dit aankoopadvies daarover te lezen. De TDI’s kregen bij de Golf IV steeds meer rode letters als het aantal pk’s steeg, achteraf best een briljante vorm van marketing.

Aanbod op Autotrack
Op AutoTrack staan meer dan 300 exemplaren van de Golf IV te koop. Prijzen beginnen bij 500 euro en lopen op tot 5 mille. Een R32 (of GTI met erg lage kilometerstand) kan nog veel duurder zijn, maar die vallen eigenlijk buiten het bestek van dit aankoopadvies. Iets meer dan 10% van het aanbod betreft een diesel en die hebben soms tot wel een half miljoen kilometer op de klok.

Alternatieven

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • De 1.4 en 1.9 SDI zijn ondermaats voor het formaat auto.
 • De 1.8 sloopt zijn distributieriem nogal eens, deze moet elke 100.000 kilometer / vier jaar vervangen worden. Pak meteen de waterpomp en spanrollen mee!
 • De bobines van de benzinemotoren (met name de 1.8) gaan stuk. Als de auto op drie poten loopt moet je direct stoppen om serieuze schade aan het blok te voorkomen.
 • Sensoren van de luchtmassameters van de 1.8 benzine en de 1.9 TDI zijn storingsgevoelig.
 • De TDI’s van deze leeftijd zullen over het algemeen een redelijk astronomische kilometerstand hebben. Mocht je er toch één willen, kijk dan naar exemplaren waar al wat zaken (recent) vervangen zijn, zoals turbo’s, koppeling, vliegwiel, EGR.
 • Ga je voor een TDI, probeer dan een 130 pk te scoren. Deze lijken overall een stuk betrouwbaarder.
 • De handgeschakelde zesbak op de snellere uitvoeringen zijn gevoelig, let goed op of je geen gekke bijgeluiden hoort en of de auto’s soepel en precies schakelen.
 • De benzinemotoren hebben last van inwendige vervuiling, wat op termijn serieuze schade kan opleveren.

Carrosserie en interieur

 • De achterklep heeft soms last van roestvorming door slechte afdichting rond de handgreep. Soms lekt ook de ruitensproeier. Je kan de plastic afdichting rond de achterruitenwisser makkelijk loshalen om in de achterklep te kunnen kijken of er roestvorming is.
 • De wielkastranden zijn gevoelig voor corrosie.
 • Controleer de werking van het lampje in de deur en of alle deursloten en het alarm goed werken.
 • De sloten van de voorportieren zijn te openen met een schroevendraaier, wat overigens geldt voor meer auto’s uit die tijd.
 • In de sloten kan een breuk optreden, dan wil de sleutel er niet meer uit.
 • Als een zijruit in een portier is gezakt, dan kan er een nylon bus in het raammechanisme gebroken zijn.

Onderstel

 • Controleer op speling op fuseekogels controleren en draagarmen.
 • De wiellagers moeten stil zijn en geen speling hebben.
 • Controleer de banden op profiel, beschadigingen en ook op leeftijd.
 • De ABS pomp kan vastlopen en dat is een dure reparatie. Controleer dat bij starten het ABS lampje aan en daarna weer uit gaat.

Elektronica

 • Airco was niet standaard, zelfs niet op de Comfortline. Als die er wel op zit; controleer of die het doet. De lucht moet echt koud worden.
 • Een kapotte remlichtschakelaar kan het elektrische circuit zodanig verstoren dat de motor slecht gaat lopen en het EPC-lampje gaat knipperen. Niet direct in paniek raken dus, de oplossing is goedkoop in dit geval: een nieuwe remlichtschakelaar kost geen vermogen.
 • De lampen zijn erg gevoelig en gaan vaak stuk als gevolg van storingen in het elektrische circuit, die piekspanningen veroorzaken.
 • Het komt tegenwoordig wat vaker voor dat de dashboardverlichting ermee ophoudt, ook als gevolg van eerder genoemde piekspanningen. Reparatie is helaas een kostbaar geintje.
 • De piekspanningen kunnen ook de massakabels laten verbranden, wat startproblemen geeft.
 • Als de Golf elektrische ramen heeft, controleer of ze allemaal werken.
 • De verwarmde buitenspiegels zijn ook een zwak punt.

Bekijk hier het aanbod van de Volkswagen Golf op AutoTrack.75 reacties

On-ge-loof-lijk… Hoe kan een merk die zulke inferieure kwaliteit levert nog steeds zo’n goede naam en trouwe aanhang hebben? Ik begrijp er oprecht he-le-maal niks van…
@svenska_aeroplan_ab: You are hitting the nail on the head.
@svenska_aeroplan_ab:

Dat is net hoe je het bekijkt. De gemiddelde Golf IV heeft al 7 eigenaren gehad van waarschijnlijk jonge leeftijd. Deze doelgroep zit makkelijker op fora waar zij hun klachten zullen delen en/of proberen op te lossen. Dus die ene klacht zou al 7x gedeeld kunnen zijn, wat dus een serieuze vertekening geeft.
@jack_abarth: nooit zo bekeken. Maar best een plausibel argument
@peke: hij heeft gewoon gelijk, die dingen zijn relatief gewoon bang for your buck en relatief betrouwbaar, goed waar voor je geld (xe hands iig)
@jack_abarth: dit is juist. Vergelijk het is met een ander volume model uit die tijd: de Mėgane. Die zie je nauwelijks meer rijden en door door de Golfjes 4 wordt je nog bijna doodgegooid. Gewoon een weg Goed in elkaar gezette auto. Zelf veel plezier gehad van de Leon die hierop gebaseerd is.
@svenska_aeroplan_ab: Van een dergelijke auto is werkelijk elk kraakje en piepje bekend. Bijvoorbeeld een 1.6 was een hele goede auto, maar ze beginnen wat ouderdomskwaaltjes te krijgen. Overigens is het grootste deel van het lijstje gewoon algemene informatie die voor elke auto van toepassing is.
@svenska_aeroplan_ab: dat is een kant, de andere kant is dat de golf 4 de best gedocumenteerd auto is. Alles is te vinden op internet. Tot het laatste ringetje.
@svenska_aeroplan_ab: De Golf iv is écht geen slechte auto hoor.
@svenska_aeroplan_ab: simpel, people are stupid
@svenska_aeroplan_ab: ik snap het ook niet. Maar de 1.4 en 1.6 mpi motoren uit de golf en polo, halen met gemak de 300000km. Zelfs op gas!!!
@mikje90: de hdi’s van Peugeot halen lachend 6 ton en toch roept de vagrijder dat het kut auto’s zijn
@rufctr01: Lachend? Dat valt wel mee hoor…
@techniekmeneer: Verkeerd gas getankt, kan gebeuren.
@mikje90: Naar verluid halen Duitsers op gas zelfs de 6000000
@karhengst: oh man… 😅
@svenska_aeroplan_ab:
Er rijden ongeveer nog een miljoenmiljard van deze Golfjes rond, maar jup, tis re-gel-rech-te inferieure rom-mel….
@Rob: je moet je eens afvragen hoeveel Astra’s uit deze tijd nog rijden. Er lijken me een stuk meer Golfjes 4 overgebleven. Overigens zie je een Focus 1 nog veel vaker rijden (ik vermoed al langer dat die Focus 1 de beste auto allertijden is).
@mashell: ook juist :)
@rob: zit jij nou echt te zeggen dat, omdat het product veel nieuw-kopers (lees leaserds) heeft gevonden, het dus kwaliteit heeft?!
Dan was de Renault 4 zeker ook niet roestgevoelig? Over de kwaliteit van de Golf IV weet ik niet veel.
Mij leren de aantallen alleen dat VW als geen ander weet hoe je lease-maatschappijen te vriend houdt: Zoveel korting bij grote aantallen en zulke ‘behoudende’ ontwerpen dat de afschrijving erg meevalt, de juiste actie-pakketjes om de rijder over de streep te trekken, en de uitstootcijfers zo masseren dat de BPM meevalt. Oh, en de juiste ‘relatiegeschenken’ voor de beslissers bij de maatschappijen natuurlijk.
rob via Android app
@mout: nou, als het absolute brol was waren de Golfjes in 20 jaar tijd wel uit het straatbeeld verdwenen. Dat er nog zoveel rijden zegt mij dat ze voor velen nog de moeite waard zijn om rijdend te houden. Absolute rommel, zoals onze SAAB vriend beweerd, is niet de moeite waard. Simpel zat.
@rob: Ah. Helemaal mee eens. Ik had niet goed genoeg gelezen. Ik las dat je het aantal nieuwverkochte exemplaren als argument aanvoerde. Dat ze nu nog rondrijden zegt een stuk meer over de kwaliteit.
@svenska_aeroplan_ab: Bijna alle aandachtspunten die hier worden opgenoemd gelden ook voor bijv. de Mégane van rond die tijd. Maar de Mégane is Frans en heeft dus het label onbetrouwbaar. Ik heb ook nooit begrepen waar de reputatie van VAG nu precies vandaan komt, onder de streep zijn ze gewoon net zo (on)betrouwbaar als de gemiddelde fransoos. Maar probeer daar vooral geen discussie van te maken want dan word je direct voor gek verklaard door VAG liefhebbers, die niet willen horen dat hun geliefde merk óók genoeg problemen heeft.

Ik bedoel, ik rij zelf al jaren Volvo (na jaren Renault) en ondanks de reputatie merk ik wel dat Volvo een klasse hoger ligt, maar evengoed gewoon onderhoud en reparaties nodig heeft. Mijn S60 vreet lampjes, heeft een zwak gasklephuis, LMM’s moeten elke 100k/150k worden vervangen en zo nog een paar dingen. Had er een Renault logo op de neus gezeten, dan waren de ‘zie je wel, Franse slag’ opmerkingen niet te tellen geweest.

Echt, mensen en hun vooroordelen…
En nog een foutje: de startmotor van Bosch bij de TDI’s.
Elke Golf 1.9 tdi moet minstens 300.000 kunnen lopen, 500.000 zij geen uitzondering.
Respecteer de olienorm want daar zit de enige reden van een vroeg overlijden.
De aangehaalde sludge ophoping in de motor komt door gebruik van de verkeerde olie in combinatie met motor temperatuur.
Weet dat brutaal schakelen het tweemassa vliegwiel overbelast.
De meest aangehaalde fouten hebben zichzelf in de loop der jaren reeds opgelost.
Vergeet de slotcilinders niet te smeren zodat ze niet vastlopen en breken.
Defecte centrale vergrendeling of electrische raambediening, bekijk de kabels in de mof eens.
Meestal is het niet de remlichtschakelaar die het motormanagement lampje laat gaan branden maar wel de remlichtlampen zelf.
Een Golf 4 is een goede investering en goedkoop te herstellen.
Koop NOOIT een SDI.
Een aankoopadvies voor een 20 jaar oude Golf?
Denk dat hier meer animo is voor een 7 GTI/R aankoopadvies.
@alcantara: altijd weer datzelfde gezeik als het een ietwat oudere auto betreft. Konden we jou maar naar de toekomst sturen: jij gelukkig, wij gelukkig.
@alcantara: denk dat je dat tegenvalt.

Heel veel jonge lezers hier welke nog niet- of net hun rijbewijs hebben.

Het gros van de mensheid, ook niet de lezers hier, hebben niet de mogelijkheid een auto van 20k+ aan te schaffen.

Ik zie in mijn vriendengroep dat 10-12k al een uitdaging kan zijn.

Dus daarom is juist dit aankoopadvies wel leuk!

Zelf ooit (8 jaar terug) als 3e auto een golf IV gehad. Mijn droom kwam uit :) Nu gelukkig in de positie wat anders te kunnen rijden (door hard werken, goed verdienen en ja ook altijd welvarende ouders gehad), maar die golf vergeet ik nooit meer :)
@peke: Ik zie ook weleens aankoopadviezen voorbij komen komen van wagens die 2dehands nog +30k kosten, om nog maar te zwijgen over onderhoud, dus had het niveau idd hoger ingeschat.
@alcantara: Welk nivo heb je het over, nivo waarvan?
@alcantara: dus het niveau wordt bepaald door de prijs van de auto… Ga dan de quote lezen. Hier gaat het over auto’s. Ik vindt het persoonlijk super om een dergelijk stuk te lezen over mijn auto’tje.
Gezien de aantallen die er destijds van verkocht zijn zie ik deze auto nog verdacht weinig rond rijden.
@fordnut: Moet je eens op het platteland komen. In het (noord) oosten en noorden heeft elke boerenlul een golf 4. Vaak met veel ervaring en totaal geen onderhoud. Een opel astra zie je echt veel minder en de franse concurrentie bijna helemaal niet meer. Alleen de focus mk1 zie je ook nog.
@lekbak: 206jes zie je in deze regio toch nog best veel? 106 wordt wel minder.
@fordnut: ik zie er nog anders genoeg rondrijden in Amsterdam West.
@fordnut: Ik zie ze dagelijks rijden hoor? Waar je ook komt, of waar je ook heen gaat, onderweg kom je altijd wel een MK4 tegen.
Beste is koop een bora
1.8T is een heerlijke motor. Gemakkelijk 1 op 12 mee te halen.
Slugde is een dingetje, kun je zien aan oliedop of tikkende kleppen. Ook kunnen de slangen porsieus worden en zijn Bombines een puntje. Sommige Golf 4’s hebben een muffe geur in de interieur door bepaalde lijm die is gebruikt voor de dashboard.
@rachid: Die muffe, zoete geur komt door een klein lek aan de verwarmingsradiator.
Beste tip die ik kan geven is neem een bora
@giertjuh: hou nou ‘s op met je bora
@moewat: je moe wat he
@giertjuh: heb je je Bora al op marktplaats gezet😉
Qua ontwerp is het er daarna niet beter op geworden wat mij betreft.
Veel van de “aandachtspunten” zijn gewoon universele tips als je een (wat oudere) occasion koopt en echt niet specifiek voor de Golf IV. Dus de lijst vertekent behoorlijk IMHO. Ik bedoel: “check je bandenprofiel en spanning, check of de airco het doet, check of de elektrische ramen het doen, luister of je geen bijgeluiden hoort, check of hij soepel schakelt, etc” Serieus? Dat zijn aandachtspunten?
Golf 4 v5 170pk gehad super auto!
Heb ooit een 1.9tdi gti 110pk gehad. Maar 90.000 op de teller, alles wat kapot kon gaan, ging kapot. Uiteindelijk explodeerde de motor op de autobahn(keurig 120km/h). Heb me voorgenomen om nooit meer een VW te kopen.
@baklava: Die pech kun je hebben, maar de 1.9 tdi staan toch bekend als oerdegelijke hufterproef motoren.
@baklava: Die defecte motor is het resultaat van het niet opvolgen van de olienorm.
Anders laat u mij weten welk onderdeel gefaald heeft.
@wimof: olie was in orde. Zuiger gescheurd, onderdelen in de motor. Doei motor.
Zie dit stuk verdriet nooit meer rijden, man dan heb je echt niets maar dan ook écht niets met auto’s als je voor dit vodje tweedehands gaat..
@giulio: en wat voor moois rijdt u?
@blo3to3t: hangt van het seizoen af
Ik rij een IV 1.6 SR 100pk benzine uit 1999. Doet het op zich nog goed, al komen er (uiteraard) wat ouderdomsdingetjes langs. Het metaal in de raamrubbers begint te roesten, de achterruiterwissersproeier zit flink verstopt en het alarm voor de verlichting bij het uitstappen is ermee gestopt. Voor de rest het gebruikelijke onderhoudsverhaal. Een terugkerend verhaal bij oudere Volkswagens is dat de warmtewisselaar/kachel begint te zweten en ’s winters je voorruit ongevraagd van condens voorziet.

EEN dingetje heb ik nog niet kunnen verhelpen: het soms onregelmatig en langzaam inhouden op verschillende hogere toeren. Soms haal je in 1x de 5.500 toeren, soms begin het inhouden bij 3.500-4.000 toeren. Toch de luchtmassameter of een andere sensor die dit veroorzaakt? Iemand enig idee wat er mogelijk gaande is?
@klojum: Klinkt inderdaad als de LMM; probeer ‘m schoon te maken of te vervangen. Maar kan ook een rotte bobine (bobine + bougies vervangen) of vervuiling zijn (laten spoelen). Of draai zo’n ODB VagCom (dat is de oude naam) analyse en post die resultaten op een Golf forum o.i.d…
@dawwg: Thanks… Er was al een nieuwe bougiekabelset ingegaan, en ook het benzinefilter is na een jaar of 15 vervangen. Dat leek even te werken, maar de koudere lucht heeft kennelijk toch z’n invloed. Supertechnisch ben ik niet, maar ik ga eens kijken of ik die LMM onder handen kan nemen.
In die tijd reed ik een oersaaie (qua uiterlijk dan) 323F model 2 prefacelift die stukken beter reed wegens de oa modernere ophanging en betere schokdemping in vergelijking met de Golf, foutloos itt tot het faceliftmodel was ie niet maar mijn vrienden die Golf reden stonden wel vaker in de garage voor herstellingen. Golfjes in het algemeen, en ik heb er heel wat bestuurd, gewoon voorbijlopen jongens, deze auto voegt niets toe aan je leven… zelfs zustermerken van VW slagen erin om lekkerder rijdende en meer betrouwbare auto’s te maken met quasi dezelfde onderdelen, zelfs bij VAG was er een interne twist hierover dat Skoda in het vaarwater van VW kwam, stond in de Knack of zo als ik me niet vergis.
Roest!? Op zo’n ‘oerdegelijke’ VW? Meen je dat nou?
In het filmpje zegt wouter ‘zware auto’ maar dat toch reuze mee?

Ik had ook een A3 8L (praktisch een golf 4) 1.8T en die woog maar 1120kg. Ook een golf v gti gehad en woog 1303kg.

Met zowel een A3 8L 1.9TDI als een 1.8T met beide rond de 3ton gelopen eigenlijk nooit meer onderhoud gehad dan de normale beurtjes, geen gekke kwalen of storingen.

Fijne auto’s
@allesmetturbo: ik heb ook een A3 8L 1.6 en naast gebruikelijk onderhoud nooit geen gekke dingen. Staat nu 250k op de teller en we gaan door
Ps, de TDI 115 pk met 280Nm koppel voor zover ik me de cijfers kan herinneren trok onderin beregoed voor die tijd, in toeren wel net iets minder, mijn neefje had eentje met rond de 100000km een gescheurd motorblok, dus de degelijkere Tdi 130 zal wellicht een logisch gevolg hier van zijn, heb ik ook gehoord van een technieker dat die wel beter zijn… maar qua rijplezier en ophanging zoals eerder aangehaald, droevig…
“De benzinemotoren hebben last van inwendige vervuiling, wat op termijn serieuze schade kan opleveren”

Nogal summier omschreven. Wélk motortype (van de vele) wordt hiermee bedoeld? De oeroude, 8 kleps 2.0 115pk motor heeft er vast geen last van. De 1.6 FSi (veel later geïntroduceerd) wellicht weer wel. Zo heb je nog niet veel aan een aankoopadvies.

11 jaar hier een Golf IV 1.4 gehad. Op een enkele reparatie na, niet stuk te krijgen. Echt een zeer betrouwbare auto geweest.
Ik mis nog losschietende klinknagels in de versnellingsbak welke in de 1.4 en 1.6 ligt. Deze komen los met een gat in je versnellingsbak als gevolg… Raar dat dit er niet bij staat. Komt erg vaak voor bij bepaalde type versnellingsbakken.
@thomas20vt: Inderdaad bij de eerste types met de DUW bakken (toepasselijke code ook) Echter zijn die auto’s nu al 20 jaar oud, dus bij 9vd10 zal dit al wel gefixt zijn..
De golf van latere bouwjaren zijn nog slechter!😬
Heb er een half jaar geleden een gekocht. Wilde eigenlijk niet zo’n extreem saaie auto maar kon een 1.6sr toevallig erg goedkoop overnemen. Inmiddels al, mede door veel verre autovakanties al 30dkm mee gereden. Kosten? Ik heb er 3x een flesje olie in moeten gooien. Dat volkswagen, en heel vag daaromheen grote kwaliteitsissues kent daar kan niemand omheen, maar zoals hier op ab gebeurt de golf iv affakkelen is gewoon onterrecht. Kijk eens op elke willekeurige ocassionsite hoeveel afgetrapte golfjes 4 er staan met meer dan 3 ton op de teller, en nog steeds rijden ze
Rij zelf naar alle tevredenheid al een aantal jaar in een mk IV TDI, beetje gechipt en heb er een 6 bak ingezet, komt heel goed mee met het lage gewicht en 320nm.. En het mooiste is dat hij erg zuinig is, rij altijd tussen de 5-6 L/100km. Ook een hele leuke auto om zelf een beetje aan te sleutelen. Makkelijk door de relatief oudere techniek, heel veel over te vinden online en goedkope onderdelen (ook nieuw). Laatst zonder noemenswaardige ervaring de drukgroep, druklager en koppeling vervangen voor 170eu (Sachs) en een dagje sleutelen! Niet veel geld en leuk om je auto beter te leren kennen/begrijpen.
Ik rij de 130pk tdi, een prima youngtimer van 2003, ook regelmatig met een aanhanger van 1000 kg. Heerlijk vlot, zuinig en goedkoop wagentje met nauwelijks bijtelling. Er zit gelukkig geen roetfilter op, daar heb ik teveel ellende mee gehad. Verder heb ik het idee dat als dingen kapot gaan het goedkoper te vervangen is dan bij nieuwe auto’s. Die 40K per jaar gaat ie nog best ff volhouden
Als je goedkoop een betrouwbare diesel wil rijden, dan is er in mijn ogen geen betere auto. Ik heb zelf een 130pk TDI A3 8L van 300.000 naar 430.000km gereden. Toen leek het er helaas toch op dat de kop bij de pompverstuivers ingescheurd was. Uiteindelijk weer een A3 8L 130pk TDI gekocht, met 180.000 op de klok. Ook die zit inmiddels zonder problemen op de 235.000km. Nieuwere auto’s zit veel meer op wat stuk kan gaan.
Net als in 1998 koop je een Ford Focus als je iets zoekt wat wel lekker stuurt en wat beter heel blijft…
Zijn deze aankoopadviezen na lange leeftijd of waren deze kwalen er al in een paar jaar?
Zo ja, dan is het niet heel degelijk. Dat verhaal van de lampen is waar, ze rijden altijd met een kapotte lamp rond.
@rufctr01: beter reageer jij gewoon helemaal niet meer op VAG. Nutteloze vent met je reacties….
Ontopic: Deze adviezen zijn van toepassing op elke auto, een kenner weet dat de 1.8t en 1.9 onverwoestbaar zijn.
Mijn Golf IV was een geweldige wagen. Ooit een 110pk master edition, gekocht ex lease met 190k op de teller voor 1/3 van de nieuwprijs. Hij is standaard nogal slap geveerd dus meteen een ander onderstel en even langs Jos voor een chip naar 160pk. Reed als een trein en heeft mij nooit laten staan. Diesel tanken, af en toe olie bijvullen en de distributieriem was het enige wat ik eraan deed. Na 430k maakt een kop staart botsing een einde aan de fun. De onverprutste TDI GTI (ARL) zijn de mooiste uitvoeringen maar inmiddels al erg zeldzaam.
Ik heb een BORA en een GOLF IV gehad en beiden waren echt fantastisch
Nooit problemen mee gehad
Gewoon hufterproof
Mits een beetje bijgehouden zijn het prima auto’s. Wel jammer dat de kunststoffen op het dashboard en deuren er vaak versleten uitziet. Qua TDI zou ik juist voor de 90 of 110 pk gaan. Die zijn erg zuinig en hebben minder techniek die stuk gaat. De 130pk heeft dingen als pompverstuivers, variabele turbo, 2massa vliegwiel etc.

De eerste tdi’s zijn eenvoudiger en doorgaans goedkoper op lange termijn.

Je hebt wel echt een auto met een mk4. Helaas wel een bijbehorend verbruik bij de benzines. Dat moet je er wel voor over hebben. 1:12 bijv. is niet meer van deze tijd.
Onze 130Pk Tdi automaat Highline, ook “unkaputtbar”.

Behalve het raammechanisme (onder coulance gratis vervangen), nooit iets bijzonders aan de auto gehad. Bij 180.000 km is er door de VW dealer gratis een DPF retrofit filter gemonteerd met vermelding daarvan op het kenteken. Fijn voor de milieuzones tegenwoordig.

Verder is er nog nooit iets vervangen, geen tweemassa vliegwiel, turbo, pompverstuiver, uitlaat,versnellingsbak of wat dan ook. Alles is nog origineel eerste editie. Alleen oliewissels, filtertjes bandjes en distributiesets op zijn tijd, en hier en daar een uitgedroogd rubbertje de laatste twee jaren. Werkelijk niets buiten normaal onderhoud om. Ja een keer een nieuwe voorruit omdat er na 500.000 km best wel veel pitjes in zaten en bij weer eens een sterretje. Carglass adviseerde om de ruit toch maar eens te vervangen in plaats van de ster weg te werken. Kijkt inderdaad weer een stuk prettiger op de weg. De kilometerstand: 560.000. Dus zo slecht als veel merkbashers het willen doen geloven vind ik het allemaal niet. Zowel exterieur en als interieur zijn nog steeds heel erg netjes.

De Golf IV is gewoon een hele degelijke auto, waarvan ik de overtuiging heb dat als we hem maar netjes blijven onderhouden, de 1 miljoen kilometer zonder extreme kosten haalbaar zijn. Mijn vrouw, zij heeft de auto nieuw – met 0km op de klok – gekocht, heeft dat miljoen inmiddels als target.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).