Volkswagen Passat B8: rijtest en video

Auteur: , 70 Reacties

Volkswagen noemt de nieuwe Passat “de slimste van zijn klas” in haar persbericht. Is dat een terechte kwalificatie voor de achtste generatie van Volkswagens middenklasser of zijn er kapers op de kust?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Nee, het was geen typefout: dit is alweer de achtste generatie Volkswagen Passat. De middenklasser is volledig nieuw ontworpen, dus geen doorontwikkeling van de zevende generatie Passat. Waarom het ding dan weer zo verschrikkelijk veel op zijn voorganger moet lijken is ons een raadsel. Iets met “never change a winning formula” waarschijnlijk.

Bestseller
De Passat is belangrijk voor Volkswagen: in 2013 verkochten ze 1,1 miljoen stuks en daarmee is de Passat de best verkopende auto binnen het merk. De Passat moest dus beter worden: het interieur werd ruimer, de kofferbak groter en de auto moest nog aangenamer worden dan zijn voorganger om in te verblijven. Toegegeven: dat is de dames en heren van Volkswagen gelukt.

Volkswagen Passat B8
Kleiner maar ruimer
De nieuwe Passat is qua buitenmaten fractioneel kleiner geworden: 2 millimeter korter en 1,4 cm lager. Wel werd de Passat 1,2 centimeter breder en nam de wielbasis 7,9 centimeter toe. Dat laatste komt de binnenruimte uiteraard ten goede. De Passat werd ook op dieet gezet: er werd ongeveer 85 kilogram gedumpt.

Connectiviteit
Volkswagen zet groot in op connectiviteit: er is keuze uit maar liefst 5 verschillende infotainmentsystemen met aanraakscherm. Daarvan zijn er twee voorzien van navigatie. Het zogenaamde (optionele) Active Info Display geeft variabel de gewenste informatie over snelheid, toerental, navigatie en multimediafuncties weer, in 2015 volgt een Heads Up Display in de optielijsten. Elke Passat is voorzien van een SD-lezer waarmee muziek kan worden ingeladen in het infotainmentsysteem. Via het (tevens optionele) MirrorLink kunnen Android-apps op het infotainmentscherm worden weergegeven en er is een mogelijkheid om je telefoon te verbinden via een WiFi hotspot. Als je de speciale app installeert kan je daarmee ook nog het infotainmentsysteem besturen.

Volkswagen Passat B8
Weinig verrassend
Qua rijden zijn er geen grote verrassingen. De nieuwe Passat voelt degelijk en heeft uiteraard een bijzonder neutraal weggedrag. Ten opzichte van de vorige Passat is er wel een verschil, je kan merken dat het MQB platform als basis is gebruikt. Dat is positief overigens, de nieuwe Passat voelt lichter en minder wollig in de besturing dan zijn voorganger. Verwacht qua onderstel echter geen topsporter, tot het moment dat er een Passat R uit Wolfsburg komt hoef je niet al teveel sportieve ambities te hebben.

Volkswagen Passat B8
De 240 pk sterke Bi TDI (rode T, rode D, rode I) die wij bij ons hebben is op papier op dit moment de meest veelbelovende Passat: een top van 238 kilometer per uur en een sprint naar 100 in 6,3 seconden. En hoewel die tijden ongetwijfeld kloppen voelt het allemaal iets relaxter. Dat zal er met name mee te maken hebben dat je dankzij de 4Motion en PDK bak vlotjes de eerste meters aflegt, maar daarna ontbreekt er wat punch voor je gevoel. Hij haalt niet zo lekker door als dat je hoopt en bovendien doet het tokkelende TDI dieselgeluid de snelheidsbeleving weinig goed. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de 2.0 TDI een perfecte compagnon is als je vlot van A naar B wil. Met een vanafprijs van dik €50.000 euro mag je dat echter ook verwachten.

Volkswagen Passat B8
Veiligheidsgadgets
Ook qua veiligheid zijn er weer stappen gemaakt: Front Assist helpt je om kop-staartbotsingen te voorkomen en City Emergency Braking voorkomt dat je andere auto’s en/of voetgangers platrijdt. Dode hoek assistentie, “Rear Traffic Alert” met indien noodzakelijk een remingreep voor kruisend verkeer bij achteruit rijden, alsmede“Traffic Assist” dat je tussen de lijnen houdt en van de bumper van je voorligger tot 60 kilometer per uur: het is allemaal te krijgen. Meest bizar is misschien wel Emergency Assist: zodra de systemen bespeuren dat je als bestuurder “geen activiteit meer vertoont” gaan de alarmlichten aan en brengt de auto zichzelf tot stilstand. Daarbij slingert de auto licht om achterliggers te waarschuwen.

Volkswagen Passat B8
Bijtellingsfappers
Maar het aller- allerbelangrijkste verkoopargument is natuurlijk de plug-in hybrid versie. Vanaf de tweede helft van 2015 zal de Passat een TSI motor met een elektromotor combineren voor een gecombineerd vermogen van 215 pk. Da’s niet gek voor een auto met 7% bijtelling. De exacte prijs van de Passat GTE is nog niet bekend, maar dat hij als warme broodjes over de toonbank zal gaan mag geen verrassing zijn.

Voor mensen die niet kunnen wachten op dat extreme bijtellingsgenot is de Passat vanaf eind november te rijden (nu al te bestellen) in een aantal varianten met bijna allemaal 20% bijtelling. De prijslijst start bij €30.190 euro voor de 1.4 TSI 125 pk Trendline. De ongetwijfeld populairdere Passat met 20% bijtelling is de 1.4 TSI met 150 pk en ACT, standaard uitgevoerd in Comfortline. Deze is te krijgen vanaf €33.790 euro. Dieselaars beginnen met de 1.6 TDI met 120 pk, deze kost €34.090 euro en heeft ook 20% bijtelling. Op dit moment is de leukst bestelbare Passat de 2.0 TDI met 240 pk, DSG en 4Motion, die je €50.350 euro kost. Wil je een Variant dan kun je bij alle hierboven genoemde prijzen €1500 euro optellen.

Passat R
Wil je een vlottere benzinevariant dan moet je nog even geduld hebben. Er zullen meerdere smaakjes komen met (voor zover nu bekend) maximaal 280 pk. Buiten dat wordt er ook nog gefluisterd dat er een Passat R aan zit te komen. Verwacht daarbij een Golf R blok met iets meer punch. We weten dat er genoeg rek zit in de 2.0 TSI, er kan in ieder geval 420 pk uit geperst worden weten we.

Volkswagen Passat B8
Is de Passat de slimste van de klas? Dat zou goed kunnen. In ieder geval op dit moment lijkt het zo te zijn dat de Passat de concurrentie één of twee stapjes voor is. Misschien wel drie zelfs. Maar als we het vergelijk maken wat Volkswagen maakt, moet je je ook iets anders afvragen: was de slimste van de klas ook altijd de populairste van de klas? Omring jij je met de slimste klasgenoten of ging je liever met de sportieve mensen op stap? Of wellicht met de mensen die wel van een feestje hielden? Het is leuk om slim te zijn, als je slim bent kan je in de meeste gesprekken wel meekomen en je hebt meestal weinig vijanden. Persoonlijk ben ik alleen wat meer het type dat van een geintje hield en die een beetje van sport en feestjes hielden. Dat zijn wellicht niet de sterkste karaktereigenschappen van de Passat, maar de slimste van de klas? Ja, dat is de Passat op dit moment zeker. Filmpje!70 reacties

De term PDK is van de andere concerngenoot, Porsche.
@Teerdz:
Nee, staat hier voor Passat Doppelkupplungsgetriebe…
hij is heel goed gelukt maar als je de prijzen van de passaai afgelopen 6 jaar hebt gezien vindt ik het persoonlijk aardig veel voor wat je krijgt, en weer bij deze generatie waarom ga je dan niet in een c-klasse, jaguar xe of voor de liefhebbers een 3 serie rijden, kosten een beetje aangekleed het zelfde. ben overigens wel benieuwd wat de lease prijzen doen
@henkhupelschoten:

Omdat je in een C-klasse / 3-serie met je knieën achter je oren moet zitten wanneer je zelf achterin zit en voorin iemand van >1.75m
@jack_abarth: dat is gelul
@series2:
Tenzij hij zelf 2.50m is, dan zou het kunnen..
@tupperware: tja dan zit je in een Passat ook niet riant meer…
@tupperware: tja maar dan is de Passat ook geen optie meer…
@jack_abarth:
Huh? Ik ben 1.95 en vaak genoeg mensen achter me gehad in mn 3, geen enkel probleem…
@super: Die mensen hadden dan zeker geen benen…
ligt het aan mij of komt het volkswagen concern steeds sneller met nieuwe modellen?
@darkwolf: Ligt aan jou. Het vorige model kwam alweer uit 2005, maar die hebben ze in die kleine 10 jaar een paar keer in de magnetron geduwd en heropgewarmd. Vroeger heette dat dan gewoon een facelift en nu noemt VW dat een nieuw model. Zelfde verhaal als de Golf 5.5 die de Golf 6 werd genoemd.

De marketing is dus een beetje anders maar de productcycli zijn nog steeds vrij lang (for better and for worse).
Ik vind het wel een mooie auto geworden. De Variant heeft vanachter wel wat weg van de A6 Avant vind ik. Vind vooral de neus lekker scherp. Interieur wordt ook steeds beter. Vind die nieuwe navi module erg fraai. Vooral de grote variant.
Bromtol voorin, paar mooie stalen velgen eronder en uiteraard uitvoeren in degelijk lease grijs en Jan Modaal heeft weer een prima gezinsauto.

Zal verder een prima auto zijn, maar voor mij te gewoon.
via Android app
Een non-Premium middenklasser hoeft ook niet spannend te zijn, gewoon goed is het streven. Bij de passat is Volkswagen voor gewoon beter gegaan, een auto waar niks op aan te merken valt. Voor zo’n 60k een foutloze, moderne, grote auto met 240 pk diesel en een sloot opties is gewoon een keigoede deal. (en zo saai ziet de voorkant er toch niet uit?)
@knipperlichtje:
€ 60.000 !?!, voor mij dan maar een V70 a.u.b.
@jack_abarth:
Als je kickt op zweedse zeecontainers misschien. ik wil er nog niet in begraven worden zo’n hok.

“In Zweden; monteren wij een lichtschakelaar voor de sier. Wij bepalen dat u altijd rondom verlicht bent, en dat u 2x per jaar alle lampen rondom kunt komen vervangen”

Plannen ze bij volvo eigenlijk routinematig servicebeurten in voor de verlichting?
via Android app
@jack_abarth: voor 60k heb je een kale V70 met 215 ipv 240 pk. Met vergelijkbare uitrusting is een V70 D5 AWD zo’n 70K
@knipperlichtje: Maar kan jij mij dan als Audi liefhebber nog even uitleggen wat hier minder premium aan is dan aan een A4? Voorin liggen grotendeels dezelfde motoren, zeker in de versies die in Nederland verkocht worden (ok, in de A4 in lengterichting ingebouwd maar daar heb je niks/alleen maar nadeel van aan als je toch geen quattro bestelt wat het overgrote meerendeel van Nederland niet doet), het interieur ziet er prima uit (een stuk mooier dan de huidige A4 IMO), het stuurt niet heel scherp aan gaat niet heel strak de bocht door maar daar moet je ook al geen A4 voor kopen…dus…

Wat mij betreft legt deze Passat toch weer het probleem bloot van Audi dat het auto’s zijn die niet onderscheidend genoeg zijn om een premium prijs te legitimeren. De Passat B6/7 is daarvoor ten opzichte van de B5 die helemaal gewoon een A4 was qua ‘bones’ wat in de wieken geschoten om op die manier afstand te creëren tot de A4 maar nu deze nieuwe Passat gewoon weer een lekkere auto is geworden is die afstand er ook gelijk niet meer.

Afgezien van de baaaadge lijkt me dit een auto met dezelfde kwaliteiten als de A4, met meer ruimte, voor minder geld.
@jaapiyo: *niks aan/nadeel van.
@jaapiyo: de A4 staat op een ander platform en heeft permanente 4WD. Dus een beter rijgedrag dan een passat. Verder staat de afwerking op een hoger niveau, prachtig voorbeeld komt bij een stoelenleverancier vandaan. De boekjes met eisen vanuit de fabrikant zijn bij Audi een duim dikker dan bij Skoda. Ook de finetuning van rijgeluiden ligt op een hoger niveau (heb ik zelf mogen ervaren met A3 vs Golf) Op het moment geef ik je echter gelijk, de A4 is op leeftijd en de voorsprong door techniek is geen 7 jaar. Daardoor wordt de A4 nu door de passat ingehaald, de passat moest op haar beurt weer vernieuwd worden omdat de Octavia te dicht in de buurt kwam.
@knipperlichtje: De A4 heeft permanente 4WD? In Zwitserland misschien. In Nederland durf ik er wel wat geld op te zetten dat minder dan 10% van de verkochte A4tjes met Quattro uitgerust zijn.

Het verhaal van die stoel dat begrijp ik wel, maar dan heb je het over het verschil Skoda/Audi. Als je dat soort dingen gaat bekijken tussen VW/Audi zal er nog steeds wel wat verschil zijn maar dan heb je het toch over dingen in de marge IMO. Daarbij denk ik dan ook dat, zeker als je het over de Passat hebt maar eigenlijk ook al de Golf, VW er eigenlijk voor moet zorgen dat daar ook een stel puike stoelen in zitten en een ordentelijke sound deadening en dat niet moet laten liggen om op die manier dan maar afstand te creëren tot Audi.
@jaapiyo: Premium sticksels yo!

On: Zeker een hele fraai auto. Doet, zo uitgerust, weinig onder voor de A4/3er
Jammer dat we vrijwel alleen 1.6Tdi’s gaan zien met wieldoppen.
@jaapiyo:
In de Passat liggen alle motoren sinds 1997 ook in de lengterichting.
Bovendien is quattro en 4motion gewoon hetzelfde systeem, en dikke kans dat dit in deze passat en de nieuwe a4 gewoon een haldex systeem is waarbij achterwielen alleen bijgeschakeld worden als voor grip verliest, en je niet continu energie verneukt met het aandrijven van de achterkant. Is ivm emissies en ons belachelijke bijtellingssysteem wel zo handig
@bakkenmetvis: Klopt niet helemaal wat he zegt. De B5 Passat had de motoren in lengterichting ingebouwd, die deelde ook grotendeels het onderstel met de A4 uit die dagen. Vandaar ook dat er dikke versies waren zoals de V6 TDI 4motion en later zelfs de W8.

Daarna zijn ze echter verder gegaan met dwars geplaatste motoren, waarschijnlijk deels omdat de Passat zo dicht bij de A4 stond dat een meerprijs vragen voor die A4 op die manier niet houdbaar was. Ze hebben de Passat dus een beetje ‘klein gehouden’ met generatie B6 en B7.

Ik denk niet dat de nieuwe A4 een haldex koppeling krijgt; voor muesli markten zoals Nederland gaat toch ‘iedereen’ voor de FWD versies en in markten waar 4WD echt nut heeft zoals Zwitserland, Oostenrijk, Scandinavië en sommige delen van de VS malen ze er niet om dat permanente 4WD een paar tiende liter extra brandstof kost per 100 km. Dat en voor de marketing heeft Audi natuurlijk Quattro hard nodig voor een paar dikke versies om de ‘volkse (volkswagense)’ FWD basis wat te verbloemen.
@knipperlichtje:
Meestal geen goed idee om zon middenklasser met topmotorisering te kopen, afschrujving is relatief groot, minder betaalbare reserveonderdelen op leeftijd en vaak meer problemen omdat ze eigenlijk niet voor dat soort vermogens ontworpen zijn…
@knipperlichtje, misschien niet helemaal mijn plaats gezien mijn leeftijd maar 60K “een keigoede deal” voor een D-segment leasert???
reken het eens even om naar de valuta van voor de millenium wissel? meer dan 130.000 ouderwetse guldens!!!!
voor een auto waar je (als terug kijkt naar de auto’s die toen rondreden) mee doodgegooid werd?
via Android app
@darkwolf: zit nog wel wat inflatie in die je moet verrekenen, ik doel er meer op dat je bij de premiumbrigade bijna 80k neer moet leggen voor een vergelijkbare auto en er voor de rest niet zulke sterke diesels geleverd worden
@darkwolf:
Me is het helemaal met u eens.
Dat was dus de prijs voor een ééns gezins woning in de tachtiger jaren van de vorige eeuw.
Nu begrijp ik ook dat alles duurder blah blah blah, maar met alle respect, toen ik dit stukje las dacht ik eerst ” Waarom zou Alfa Romeo nog moeite doen om met een 159 opvolger te komen ”
Toen ik de prijs las dacht ik ” Laten Alfa Romeo, de Peugeot brigade en Citroën weer eens met hun antwoorden komen, of voor mijn part Ford ”

Dit is best een nette goeie wagen, ben ik van overtuigd, als simpele ziel zijnde, ongevoelig voor primijum, zou ik dit uit de VAG stal altijd verkiezen boven een Audi edoch, de prijs/kwaliteit verhouding lijkt mij compleet uit balans

VOLKS wagen, een wagen voor het VOLK van dik zestig ruggen?

Come on boys.
@desjonnies: Ja en dus? Modaal inkomen in de jaren 80 was ~15k euro en tegenwoordig ~35k euro.
@drime:

Ja en dus?

Koopkracht.

Is alles.
@desjonnies:

Passat tdi 1985 : 18K ofwel 1.2x modaal-salaris
Passat tdi 2015 : 34K ofwel 0.97x modaal-salaris
@drime:
Reken jezelf even rijk, een modaal salaris in 1985 was €18,151.
Dus niks 1,2 maar gewoon nagenoeg dezelfde verhouding als nu, ware het niet dat de rest van de lasten naar verhouding veel harder zijn gestegen.
1:1 hou je nu minder van je euro over, ergo als je naar netto vrij besteedbaar inkomen kijkt is deze Passat dus duurder dan destijds.
@drime:

Koopkracht is sleutel. Leuk als je 100k verdiend, maar als er 90k wegvloeit aan belastingen, verzekeringen etc dan heb je nog niet veel te besteden. En ja, dit voorbeeld is uit z’n verband. Maar overdrijven maakt duidelijk.
@jack_abarth: Wat jij wil meneer netto:

Passat tdi 1985 : 18K ofwel 1.6x netto-modaal-salaris (11.2k)
Passat tdi 2015 : 34K ofwel 1.52x netto-modaal-salaris (22.4k)
@desjonnies:
In ’92 kocht ik voor dat geld een bungalow, helemaal nieuw, zo van de tekening.

Ondertussen blijf ik wel wachten op de test van de 10 keer interessantere Twingo..
@tupperware:
Ik durf te wedden dat die bungalow ugh – keer meer waard is vandaag de dag dan in ’92.

en de Passsat uit ’92 ligt nu op Joop’s oud ijzer hoop….
@desjonnies:
Geen idee, ik heb hem voor het 4 voudige verkocht, 1 week voordat Goldman Sachs op de fles ging..
Ik lach me nu nog een krul in m’n l*l, al denk ik dat de koper iets minder vrolijk is..
@desjonnies: Dat is voor deze bi-turbo diesel he. Een flink aangeklede 2.4JTD deed ook zo 60k. Een 330d met zulke opties, dan praat je over ruim 70k. Serieus geld, daar niet van. Maar de 110pk Bluemotion die je hier straks ziet rijden doet echt geen 60k.
@darkwolf: Dit is wel even wat anders dan een doorsnee leasert. Diesels met zulke vermogens liggen normaal gesproken toch echt een segment hoger en daarbij is de uitrusting voor deze prijs ook prima in orde.
Peugeot en Citroën zitten met hun topmotoriseringen uit het D-segment ook rond de vijftig mille.
Ik snap best dat men over dit soort auto’s twijfelt, een V70 of C-klasse Estate heb je voor dat bedrag lang niet zo uitgerust als deze Passat (lees: i.c.m. dit motorvermogen)
Erg nette bak! Meer kan ik er niet van zeggen.. ’t Blijft een Passat, voor je het weet associeer je ‘m alleen nog met de dagelijkse woon-werk sleur..
Ik heb altijd gezegd nooit meer een passat, (heb de ruimte gewoon niet meer nodig, maar met de GTE in het verschiet twijfel ik daar toch stevig aan.

Alleen, VW kom op, die stukken gespoten staal bij de deuren kan echt niet meer.
Schitterende auto. Alleen een andere kleur en andere velgen…
Arme Casper, maken ze je eerst lekker door je met die RSR te laten rijden om je vervolgens keihard te straffen met de derde facelift van deze Passat..
maseratiferrari
Moet het een station/wagon zijn in deze prijsklasse zou ik altijd voor een Volvo gaan een V60 het liefst een V70, een Jaguar XF Sportbrake, Alfa 159 Sportwagon of een BMW. Alle andere zou ik eigenlijk niet eens overwegen. Deze zijn misschien in bepaalde uitvoeringen duurder, maar wel leuker.

De prijzen van een Passat Variant lopen zeer hoog terwijl dit een “Volks”wagen moet zijn, snappen jullie dat? Op de markt is er veel leukere spul te koop.
@maseratiferrari: voor het geval je al uitkijkt naar het bestellen van de volgende lease-diesel ;-) de XF Sportbrake is niet meer “in deze prijsklasse”. Voor een vergelijkbaar vermogen bestel je daar alleen de 3.0 V6 240 Td (ik vergelijk even de diesel). En die begint bij 66K. Dan moet je nog aan de optie-lijst beginnen. Reken maar vast op 80K voor een vergelijkbaar gespec’de auto.
maseratiferrari
@dick1980: Zo’n XF Sportbrake begint vanaf 54k en is duurder, maar de duurste Passat loopt zelfs op tot ruim 51K. Liggen toch niet zo veel uit elkaar, natuurlijk moet je de opties er nog wel erbij optellen. In mijn ogen ben je gewoon gek als je dat betaalt voor een Passat of hem gaat leasen.
Dan spaar ik wel door voor die Jag, die is de moeite waard om te sparen. Jij pikt de XF eruit, maar kijk naar die Volvo die is gewoon goed vergelijkbaar.

Ook een Mazda 6 Wagon en een Opel Insignia Sports Tourer zijn ook gewoon veel leuker dan zo’n Volkswagen. De Passat is gewoon mijn smaak niet. Er is zoveel leuks op de markt.
@maseratiferrari: “Er is zoveel leuks op de markt.” Amen to that, brother!

Desalniettemin is de goedkoopste XF met de duurste Passat (inc. bijbehorend verschil in motorisering) vergelijken, hetzelfde als appels en peren vergelijken. Maar ik snap je punt: als je 60k voor een auto uitgeeft, is een Passat dan de ‘way to go’? Ik denk nl. ook van niet ;-)

Overigens heb je met de andere auto’s idd helemaal gelijk, wat mij betreft (behalve de Mazda6, maar da’s gewoon echt niet mijn ding). Maar da’s allemaal D-segment, de XF is E-segment. Wat dat betreft is de Volvo V70 (ook E-segment) denk ik prijstechnisch nog de beste “value-for-money”-concurrent.

Wil ik nog 1 ding aan toevoegen: een luxe gevoel staat of valt ook met de bediening en “interface” van de auto. Ga maar eens een dag in een Porsche Panamera (diesel) rijden, en stap daarna in een qua motorisering vergelijkbare A6. Ik spreek uit ervaring: dat domme scherm en die knoppen in de Porsche zijn ECHT niet meer van deze tijd. Datzelfde probleem ontstaat wanneer je een 5-serie vergelijkt met een XF: van binnen is het (buiten de motor om) dezelfde aandrijflijn en ophaningin. Qua prijs willen ze er ongeveer hetzelfde voor hebben, maar zowel het onderstel, de versnellingsbak als de bediening van de XF zijn gewoon niet “up to par” met de standaard die de ‘priemiejum’-leasers van onze oosterburen neerzetten. Daar zie je dat de budgetten voor ontwikkeling van de binnenruimte, het comfort en de bediening stukken groter zijn. De V70 is op al die punten het beste compromis. Maar: een compromis is een compromis, en dat kun je ook betitelen als “alles net niet”… En daar moet je dan toch ook maar weer 60K voor neertellen ;-)

Anyway, te veel verschil om op te noemen. Alles bij elkaar denk ik dat deze Passat er prima uitziet voor z’n doelgroep en weer veel in het straatbeeld op zal doemen. Het zal de 508- en C5-kiezers weer aan het twijfelen brengen.
@dick1980:
Wat de XF betreft heb je een punt, dan maken we daar een XE van.

Dat gezegd hebbende, waar blijft die test van de XE?
AV het een test in het nummer van 6 weken geleden, samen met de Twingo trouwens..
Liever een XE dan deze opgewarmde lauwe hap.
maseratiferrari
@tupperware: & @dick1980: Jullie hebben ook een punt, hier ging het om een wagon daarom noemde ik de XF Sportbrake op, omdat er nog geen wagon variant is van de XE. Ook vanwege het feit dat de prijs van de Passat behoorlijk kan oplopen tot dik boven de 50K.
Inderdaad de XE is ook welkom.
@maseratiferrari: “De prijzen van een Passat Variant lopen zeer hoog terwijl dit een “Volks”wagen moet zijn, snappen jullie dat? Op de markt is er veel leukere spul te koop.”

Misschien iets beter verdiepen in de markt en iets minder vast houden aan het “Volks”wagen uit de tijd dat mensen bloembollen moesten eten in de winter.

Klein lijstje met een aantal directe concurrenten.

Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI Bi-Power 4×4 Cosmo €50k
Insignia Sports Tourer OPC met automaat vanaf €75k
Mondeo wagon 180pk Diesel €43k (Benzine 240pk €48k)
Mazda 6 175 pk Diesel €44k
Peugeot 508 GT Blue HDI 180 pk €48K (€50k voor de RXH)
Renault Laguna dCi 175pk €43k
die 2.0tdi bi-turbo past vast ook in een Ibiza :P
Heerlijke review thnx AB! Had liever de sedan gezien als review maja de keuzen is wel te snappen.
Saaie auto, helaas met deze presentator kijk ik het filmpje liever bij de concurrentie (autoweek). Met wouter heeft autoblog mijn hart gestolen, was is anders als al het andere. Nu met deze presentator wordt het wat saai. Jammer!
Is al bekend wat de 180pk diesel in Nederland gaat kosten?
“Volkswagen zet groot in op connectiviteir:”
Klein typfoutje?
was je daar verkouden @casperh ?
@arashrsf: nogal ;)
Ik heb niets met de Passat maar ik snap best dat mensen dit willen: een gewone, niet al te spannende, ruime, kwalitatieve auto!

Wat ik alleen niet snap is waarom er in godsnaam nog audi a4’s verkocht worden!!! die is minder ruim, niet sportiever, niet mooier of spannender, en duurder en onderhuids is het allemaal de zelfde koek! En kom alsjeblieft niet met het argument dat de plastics (plastics praten we over) een nanometer preciezer zijn……
Robot auto.
Aargh. Hoe informatief ook (zeker vwb de Porsches, want hij lijkt me echt een liefhebber), Ik trek deze filmpjes met Cazzzzper zzz zzz echt niet meer. Presenteren en info overbrengen is een gave en een vak.
Carrrrbon Wouterrr heeft die gave, Casper niet.
@CasperH hahahahahahaha Lounge Control @03:31
het slimste jongetje van de klas? Is dat niet Volvo waar je al die veiligheidstechnieken al op de instapmodellen krijgt?
Ik realiseerde me net iets… Is dit de eerste Passat met een dwarsgeplaatste motor??
@Jochempie: Laat maar, ik zie dat er al meer Passat generaties met dwarsgeplaatste motoren waren!
Vw is net als Mercedes en Citroën Ds haar modellen aan het voorzien van geïntregeerde uitlaten in de bumper. Naar mijn mening toch wel een dik minpunt. Je weet nou eigenlijk niet of het een uitlaat is of gewoon een stuk sier in de bumper. Een uitlaat die duidelijk onder de auto hangt is toch een stuk mooier beeld.
Is het Passaaaaaat of Passat?
280 pk als een golf r 300 heeft.. dat lijkt me echt het domste ooit .. grotere auteer vermogen dat hebben ze tot nu toe altijd gedaan dus lijkt het me nu weer logisch
De populariteit Passat GTE geeft maar weer mooi aan hoe hypocriet en paradoxaal we de laatste jaren bezig zijn geweest. De hele bevolking laat zich wegstoppen zaaddodende opgevoerde koffiemolens en mueslihokken met minder cylinderinhoud dan degelijke grasmaaier onder het mom van “meer heb ik niet nodig” en “je kunt in nederland toch nergens meer doorrijden”. Je wordt voor gek verklaard als je een auto koopt die wel doorrijdt…

Nu komt er een leaseslet met 204pk en 7% bijtelling, een belachelijke Zweedse plug in hybride met 250pk of een elektrosloep van 2500kg uit Japan. Opeens gaan ze als warme broodjes en begint het bij iedereen wat te kriebelen.

Geniet ervan hoe lang het duurt, en in 2016 graag even bukken, dan brengt de overheid hem achterlangs in
jagmaseratiferrari
Typisch een auto voor Nederland, gewoon een auto voor de massa en de mensen die niet willen opvallen.

Je hebt zoveel keus en zoveel leuke auto’s, waarom een Passat vraag ik mij af.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).