Volkswagen Polo (2009-2017) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 48 Reacties

De Polo behoort al jarenlang tot de best verkochte auto’s van Nederland en dat is te zien in het aanbod op de tweedehands markt. Er is ontzettend veel keuze, hoewel er ook erg veel driecilinder BlueMotions bij het aanbod zitten.

Volkswagen Polo

Die was immers een tijd lang “wegenbelastingvrij” en had 14% bijtelling. Dat wisten de Nederlandse kopers wel te waarderen. Een Polo is ruim en volwassen genoeg om als eerste auto in het huishouden te fungeren en heeft daarmee een klein beetje de rol van de Golf overgenomen (in Nederland).

In 2014 volgde een facelift en kreeg de Polo de modelcode 6R. Veranderingen zijn subtiel, waaronder andere koplampen en achterlichten en de komst van nieuwe éénliter driecilinder motoren. In 2017 is de Polo afgelost door een compleet nieuw model.

Aanbod occasions
Van deze vijfde generatie Polo staan op Marktplaats meer dan 2500 exemplaren te koop. De Polo van je dromen vinden moet dus altijd mogelijk zijn. Vanaf 4-5 mille staan de eerste Polo’s te koop, maar daar is dan vaak wel wat mee. Iets meer budget geeft enorm veel keuze.

Pluspunten

 • Goed imago
 • Goede restwaarde.
 • Comfortabel, eenvoudig te bedienen.
 • Redelijk tijdloze styling.

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • Diesels: roetfilter loopt vol en vervuiling EGR-klep als er te veel korte ritjes mee worden gemaakt. Dit was vooral een probleem bij de 1.2 TDI BlueMotion die wegens belastingvoordeel ook werden gekocht door mensen die geen diesel nodig hadden.
 • Vroege 1.4 TSI (GTI) zijn niet bepaald bulletproof: uitvallen cilinders, problemen met bobines, bougies etc, hoog olieverbruik. Er zijn redelijk wat meldingen van vervangen compleet motorblok nog ruim voor de 100.000 km. De latere 1.8 GTI is een stuk beter.
 • De 1.2 TSI heeft het probleem dat één van de bougiekabels doorslijt, waardoor de tor op drie cilinders gaat lopen.
 • Kettingspanners van distributieketting bij alle TSI motoren: ratel bij koude motor is verdacht. Er zijn auto’s onder garantie aangepakt, maar dat moet dan ook bekend zijn in het onderhoudsboekje. De distributieketting rekt op, als de rammelende ketting een tandje overslaat kan er grote motorschade ontstaan.
 • De zeventraps DSG-bak (DQ200) van vroege modellen is onderdeel van discussie op het web. Hij kan voor problemen en er zijn wereldwijd recalls voor geweest. De bak hoort soepel te schakelen en let er ook op of de koppeling niet slipt wat vaak alleen te zien is aan de toerenteller. De koppelingsplaten kunnen versleten zijn, maar er kan ook een defect zijn aan het Mechatronic. Deze stuurt de bak aan en er in zitten kleppen en regelunit. Mocht de Mechatronic unit defect zijn, dan is vervangen de enige optie.
 • De 1.2 TDI is betrokken bij het dieselgateschandaal. Check dus of de modificaties zijn doorgevoerd of dat dit nog moet gebeuren. De update zelf verloopt over het algemeen redelijk probleemloos.
 • De lettercombinaties “TSI” en “TFSI” worden veel gekoppeld aan olieverbruik. Of dat nog relevant is voor de nieuwere generaties motoren is de vraag, maar gebruik toch de oliepeilstok af en toe eens waarvoor men hem bedoeld heeft.
 • De TSI motoren hebben net zoals bijna alle direct ingespoten motoren last van koolstof afzetting in het inlaattraject. Premium brandstof tanken lost het op/ voorkomt het. Een specialist kan het reinigen met walnoot schillen.

Carrosserie en interieur

 • De dagrijverlichting kan te warm worden en daarbij lichte verkleuringen in de koplamp veroorzaken.

Onderstel

 • Sommige eigenaren klagen over snel slijtende remmen bij de Polo. Controleer tijdens de proefrit of er geen trillingen te voelen zijn tijdens het remmen. Dit kan worden veroorzaakt door kromme remschijven.

Elektronica

 • De zekeringkast zit wat onhandig bij de pedalen. Nederlanders met grote voeten stoten daar wel eens tegenaan en dat kan tot allerlei vreemde elektronische storing leiden. Alle zekeringen weer even aandrukken en de problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • De Discover Media navigatiesysteem van na de facelift loopt soms vast en lijkt afslagen etc te missen. De regelunit is dan mogelijk defect en moet vervangen worden.
 • Het touchscreen van de oudere navigatiesystemen kunnen bij koud weer een eigen leven gaan leiden en spontaan knoppen gaan indrukken. Vervangen van het touchscreen scherm kan nodig zijn.

Zoek de Polo of een andere auto op Marktplaats.nl.48 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Niets over de diefstalgevoeligheid? Zelfs van de BlueMotions? ;-)
@marcow: goed om rekening mee te houden idd. Paar maanden geleden een 1.4 Highline voor mijn vriendin gekocht (geen tsi wegens bekende redenen) en binnen 2 weken was het (bijna) raak. Ze werden gelukkig gestoord, auto staat sindsdien ergens anders maar het is wachten tot de navi verdwijnt …
@e21e30: Je had ook een KIA kunnen kopen.Je vriendin had het verschil niet gemerkt.Veel beter, goedkoper,en die laten ze wel staan.
@kraai: bij een maatje van me met een Picanto is de navi er twee keer uitgesloopt in 8 maanden tijd… Dus dat gaat niet helemaal op.
@stefanvts16v: een maatje? Oftewel je weet toch!
@e21e30: dan snap ik niet waarom je zo’n ding koopt. Ik snap wel dat je van andermans spullen af dient te blijven, maar ik zou zo’n auto niet willen. Elke keer een verrassing of hij er nog wel of niet staat.
@rufctr01: waar blijven ze tegenwoordig wel van af dan? Zij had een al polo en wilde graag weer zo’n ding. Had er wel liever een zonder navi gehad ja maar deze had het nou eenmaal. Ding doet het verder prima dus zij ook blij …
@marcow: bingo! 5 keer in 6 maanden. Zelfs de mob-eye van de politie hebben ze na de 3e keer meegenomen. Auto de deur uit gedaan en gelijk genezen van VAG. Werd precies 0.0 aan gedaan.

En nee, ik was toen niet woonachtig in Rotterdam-Zuid.
Volgens mij heet de polo vanaf 2014 6C, de 6R was voor 2014.
Pluspunten: ‘goed imago’…
@cossiekiller: “comfortabel”. Ik heb een week zo’n ding gehuurd in portugal en in minder dan een uur kon ik bijna niet meer in dat ding zitten. Nooit last van gehad bij welke andere auto dan ook. Echt vervelende stoelen, zitten van geen kant.
@cossiekiller: Echt hé. Je zou denken dat Autoblog ook door VW wordt betaald.
@werf76: inderdaad
@cossiekiller: goed imago moet toch kloppen. Ze worden toch veel gekocht/geleased dus mensen hangen er toch een bepaald imago aan vast. Kijk dat wij hier op ab allemaal een alfa 159 rijden is natuurlijk een ander verhaal😒
@fouadski: Dieselgate, DSG, TSI, olie… als je dan nog durft te beweren dat de Polo een goed imago heeft, dan heb je bijzonder weinig kennis van zaken, of je bent de boel aan het beduvelen.

Ondanks dat het voor z’n klasse zeker geen onprettige auto is, zou ik er alleen één overwegen danwel aanbevelen als ik echt 100% zeker van m’n zaak was.
@cossiekiller: Haha goed imago en dan dieselgate
Kort samengevat, afblijven dus.
@jack_abarth: Ja wat een kud bak
Laten staan dus gezien de lijst met aandachtspunten!

Dat hebben de Fransen dan toch een stuk beter onder controle: zie de AB aankoopadviezen van bijv de Laguna en de Clio 3.
@stefanvts16v: en de Japanners, laatst nog de Lexus
@lekkerlinksrijden: Grappenmaker; zo’n briljante Lexus LS400 was nieuw 10x zo duur als een nieuwe Polo, met of zonder inflatie-correctie :)
@stefanvts16v: Zet je het aankoopadvies van de 208 er tegenover dan valt het wel weer mee.
Gezien daar ook downsize Turbo torretjes inzitten met directe inspuiting ook vergelijkbare aandachtspunten.

Maar wel indrukwekkend wat Renault met de Laguna III gedaan heeft.
Helemaal in verhouding tot de Laguna II.
Kortom: wat een troep…
Is dit dan de welbekende duitse degelijkheid of meer vaagheid?
Het is maar wat je smaak is natuurlijk maar een goed imago en tijdloze styling vindt ik nou niet echt bij een Polo passen. Tijdloze styling kan je overigens ook nog niet echt zeggen bij auto van nog geen 10 jaar oud.

Trouwens best betreurenswaardig hoeveel aandachtspunten er op de aandrijflijn staan.

Is het niet beter een vergelijk te maken wat je voor hetzelfde geld ook kan kopen? Dan heb je een echt aankoop advies :)
En dan wordt er weleens over de betrouwbaarheid van Twinair motoren gesproken.. rijdt al 112.000 probleemloze kilometers met mijn Twinair Turbo (dealeronderhouden).. wat een lijst voor de Pol(i)o zeg…
@mikehaans: Zijn ook genoeg mensen die al 112.000 probleemloze kilometers met hun polo hebben gereden hoor….
Kortom: met een grote boog omheen lopen en wat anders kopen.
M’n paas heeft mij een paar maanden met zo’n Polo opgezadeld. Ik begrijp echt totaal niet dat dat ding zo populair was.
Ik ben 1,84 en had na 5min. al de neiging een stuk uit het middenconsole te zagen. Met m’n rechter been zat ik er hinderlijk krap tegenaan.
Voor menig boer zal het TDI geluid als een warm bad voelen.
Een 10ft containertje ligt waarschijnlijk beter in de bocht.

Ik ben later een Ford Fiesta 3 pitter 80 PK gaan rijden. Wat een verademing was dat! (nog goedkoper ook).
@jorden: m’n Baas
@jorden: wij hebben op het werk ook Polo’s maar ook de 208! Wat is de Polo een tractor in vergelijk met de 208. Ik pas er ook niet in en de Diesel klinkt ook niet jofel!!
Ik heb van de zaak een tijd een Polo Slowmotion gereden en het is een prima auto.
Doet wat het moet. Alleen niet zo rap. Zit prima, goede radio (standaard VW radio/CD systeem) die niet gelijk gaat overstemmen zodra je het wat harder zet (Clio 2014 radio/nav systeem was echt een tegenvaller na overstap).
Onderstel bij de 1.2 TDI is qua zijdelingse stabi ok. Demping in rechte lijn minder. Klapte makkelijk met de extra eco flapjes tegen de grond en op hogere snelheid een flinke hobbel leverde altijd een mooie nadein op.
De niet slowmotions hebben daar geen last van maar staan wel weer iets hoger op de poten.

Een BlueGT met handbak lijkt me nog steeds vermakelijk.
En wederom; wat een bullshit weer.

TSI/TFSI motoren hebben inderdaad last van koolafzetting op de inlaatkleppen. Dit komt dankzij de directe inspuiting waardoor de brandstof direct in de kop word ingespoten, dus de brandstof stroomt niét langs de kleppen waardoor ze alsware niet schoon geschuurd worden door de schrale benzine. Nu word er hier beweerd dat dit te voorkomen is door premium brandstof te tanken; dat is dus niet zo, want de brandstof stroomt NIET langs de kleppen. Dus ookal gooi je er RON102 in, vervuilen de kleppen alsnog, want ze komen simpelweg niet in aanraking met de benzine.
@oemplus: hoezo bullshit? Als het Franse merken zijn hoor ik jou niet over bullshit. Het is gewoon niet goed, klaar!
@rufctr01: Omdat het verhaal van geen kant klopt. Als autoforum zijnde moet je er gewoon voor zorgen dat de informatie die je verstrekt juist is. Beetje achtergrond kennis zal al een hoop schelen op de redactie.
@Wouter: zoals hierboven al gemeld, 6R was er eerst, toen kwam de 6C (facelift).
“De dagrijverlichting kan te warm worden en daarbij lichte verkleuringen in de koplamp veroorzaken” Koplamp? De DRL zitten toch onder in de bumper naast de mistlampen/bochtenverlichting? Overigens goedkoop op te lossen door er LED-lampjes in te zetten. Ziet er nog moderner uit ook dan dat Hallo Geen Licht.
Overigen is de verlichting ook wel een dingetje. Bij duisternis komt er echt heul weinig licht van de standaard koplampjes af. Dus ook die snel vervangen door fatsoenlijke hallogeenpitten of beter (Xenon/Led).
(Ja, ik heb ook een slowmotion gereden… schaam… zo blij dat ik die heb ingeruild tegen m’n Zweedse rode dame. Ik heb er overigens 3 jaar 100% probleemloos in gereden, maar hij miste pit en inderdaad met lange benen zit je echt irritant tegen de harde middenconsole aan, zo net vlak onder je knie richting je scheenbeen. Super k*t tijdens lange ritten).
@Henk_he: nope, de 2010 polo hier heeft drl in de koplampen. Kwam pas vanaf 2011 denk ik, zie er eerlijk gezegd wel weinig die dit hebben maar is misschien niet zo gek gezien de slowmotion later pas op de markt kwam. Ben zelf 1.88 en heb totaal geen last van de middenconsole, ik zit prima.
@Henk_he: het slechte licht zat hem in de polo 1.2tdi met H4 koplampen. De (niet-instap) benzines hadden H7 koplampen en die geven gewoon goed licht.
Ja, dit zegt toch alles over dit merk en z’n achterliggende sjoemelpraktijken….
En als je kiest voor de oude vertrouwde Polo 1.4, dan gaat de bobine kapot of bevriest de carterventilatie… https://www.anwb.nl/auto/tests/autotests/occasion/VOLKSWAGEN/POLO/2009-06-01/2011-10-31/1593
De 1.2tdi hebben eerder of later allemaal EGR problemen, polo heeft trommel remmen achter, remt zeer slecht…..

Heb zelf een 1.6 tdi gehad, gechipt naar de 148pk ging als de brandweer, ideaal stads karretje…..heb er nooit meer dan 1 uur ingezeten, polo koop je toch niet om lange afstanden mee te rijden
Het toonbeeld van Nederland. Niet te duur, niet te gek, lekker degelijk. Als ik eerlijk ben vind ik dit misschien wel de saaiste auto die te vinden is.
Veel negativiteit lees ik. Ik heb van de afgelopen 7 jaar 5.5 jaar in een polo 6R gereden, benzine en diesel. Prima auto’s, allen bouwjaar 2010.
– 1.2tdi had dikke turbo lag, verder prima.
– 1.2tsi reed heerlijk, met 105pk snelle auto. De 105pk heeft 6 zes versnellingen. 0.00 olieverbruik.
– bij 1.2tsi is distributieketting vervangen uit voorzorg.
– bij de tsi kan een ratel klinken rechtsvoor. Dit is een benzineleiding die trilt. Simpel op te lossen door hem in ander plastic houdertje te klikken.
– enige wat aan te merken is op interieur in 5.5 jaar was dat het klepje van de middenarmsteun een keer afgebroken is. Schijnt vaker voor te komen. Ik heb daar geen last van gehad, de steun werkte nog prima verder. Als ik dit vergelijk met een Renault clio (welke enkele jaren later op de markt is gekomen) dan is het interieur echt goed.
– ik ben 1.95m en zat prima
– onderhoud makkelijk zelf te doen, alles is goed bereikbaar en bakken van info online
– met vagcom zelf te ‘personaliseren’
– deurpanelen eraf en erop doen (voor speakers vervangen) is een naar klusje
– elektrisch raam mechanisme gaat nog wel eens stuk. Bij mij 1x. Voor 60€ nieuw mechanisme gekocht en zelf ingebouwd.
– ik had gelukkig geen vw navigatie. Ik zou er eentje kopen zonder. De navigatie is vaak verouderd en diefstalgevoellig, zeker de 510 versie. Google maps werkt beter.
– je kunt een vrijwel vlakke laadvloer maken door je achterbank eruit te halen (heel simpel, ik doe het in 10 seconden), vervolgens bagageruimte op hoge stand. Doe je passagiersstoel naar achter, leuning helemaal naar voren, en je hebt een prima bedje.
@sjonniedeluxe: correctie, de 1.2 tsi was bouwjaar 2011
@sjonniedeluxe:

Ik heb de afgelopen 6 jaar ook in een 2011 VW Polo 6R Bluemotion 1.2tdi gereden.
Prima auto ? Absoluut niet. Ik ben 1,87 cm en zit met de stoel op de laagste stand veel te hoog in de auto. Ook mijn benen kan ik niet goed kwijt.

Vering is dramatisch. Bij elke drempel krijg je een hernia en tikt je voorbumper tegen de grond, omdat de veren te kort zijn.

Slechte isolatie, on-comfortabele stoelen (comfortline uitvoering) en dan heb ik het nog niet gehad over het 1.2 TDI 75 PK blok waardoor je de gehele rit bezig bent met terugschakelen als je vaart wilt maken.

Als ik dit alles vergelijk met een Ford Fiesta 1.0 ecoboost uit 2013 scoort deze op alle fronten beter.
@wesleyvandemerwe: ja, een benzine turbo van twee jaar nieuwer rijdt lekkerder dan een 14% dieseltje.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).