Volkswagen up! GTI: rijtest en video

Auteur: , 56 Reacties

Volkswagen probeert met de up! GTI terug te keren naar de roots van sportieve hatchbacks, maar slagen ze in die opzet? We zochten het uit op de Col de Turini.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Mijn goede voornemen voor 2018: bergpassen afvinken in leuke auto’s. De eerste mogelijkheid dient zich nu al aan: we gaan met Volkswagen naar Nice en Monaco, om daar kennis te maken met de up! GTI. Volkswagen heeft routes bedacht die naar Monaco leiden, maar er zijn een paar hele fraaie bergpassen in de buurt die ze niet in die routes hebben opgenomen. Dus trekken we ons eigen plan. Er zijn een aantal mooie wegen in deze regio, van die wegen/routes lijkt de Col de Turini mij in dit geval het leukst. Deze bergpas is al jaren onderdeel van de Rally van Monte Carlo en bestaat uit een aaneenschakeling van blinde bochten en hairpins, met aan de ene kant een ravijn en de andere kant een rotswand. Hoogste punt: 1607 meter.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

De up! GTI lijkt me bijzonder geschikt voor dit avontuur. Compact, licht en met een beetje geluk krachtig genoeg. De Col de Turini is behoorlijk stijl op sommige stukken, dus hopelijk is de 115 pk en 200 Nm genoeg. Dit is de minst krachtige GTI in lange tijd, want Volkswagen is teruggegaan naar de oorsprong van de GTI: weinig gewicht en een voldoende aantal pk’s. Ongeveer 40 jaar nadat de eerste Golf GTI op de markt kwam, is er eigenlijk maar één vraag: kunnen we in moderne tijden nog leven met 115 pk in een sportieve auto? Zelfs de Lupo GTI had er tien meer, dat was 15 jaar geleden.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

We pikken de auto op in de buurt van Monaco. Het ding oogt in ieder geval lekker. Niet over the top moeilijk gestijld, maar wat je van een GTI mag verwachten: logo’s, rode biesjes, een iets sportievere voor- en achterbumper en wielen in 17 inch. Oh, en een achterspoiler natuurlijk. De auto die wij meenemen is rood, waar ik blij mee ben. Met een beetje mazzel is er nog wat sneeuw te vinden en voor de foto’s is rood dan wel zo lekker.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

In het interieur zien we alles wat we mogen verwachten van een up! GTI. Uiteraard is er met GTI-logo’s gestrooid en daarnaast zien we een lekker sportstuur, “pixel-design” rood-zwarte bekleding van het dashboard, plus ruitjesbekleding op de stoelen. Dezelfde stoelen als die je in de reguliere up! krijgt overigens, maar daarover later meer. In de middentunnel geen golfballetje, maar een ‘gewone’ schakelpook met daarop een GTI-logo en een H-patroon met zes voorwaartse versnellingen. Jep, de up! GTI heeft een zesbak. Daardoor heeft hij wat kortere bakverhoudingen, wat we van harte toejuichen. Lekker roeren met dat ding. Zowel uiterlijk als innerlijk is de GTI een lekker dik karretje. Tot zover niets te klagen dus.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

Tijd om te gaan. We slingeren de 1.0 turbo driecilinder (115 pk, 200 Nm koppel) aan. Het blokje gromt, zonder als een valse hond te klinken overigens. Er is iets aan driecilinder soundtracks wat me altijd vrolijk stemt. Ze klinken wat minder verfijnd, een beetje grof, bijna als een baby-Porsche boxer. Tijd om te gaan en te kijken hoe dat op toeren klinkt. Binnen niet al te lange tijd hebben we de stad achter ons gelaten en komen we via Monaco in de buurt van de Col de Turini.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

We stoppen even voor we aan onze klim beginnen. Er staat een bord met een aanduiding dat we op weg zijn naar de Col de Turini en cameraman Martijn wil daar een shot van hebben. Ik zet de GTI aan de kant, we stappen uit en Martijn roept dat ik even moet komen kijken. Hij staat op een klein bruggetje en kijkt naar beneden. Een meter of vijf lager ligt een stille getuige van hoe gevaarlijk dit soort wegen kunnen zijn. De Alfa Romeo Berlinetta ligt er duidelijk al een flink aantal jaren en ik betwijfel of de bestuurder er goed vanaf is gekomen. Wellicht waren de remmen aan hun einde, na de lange afdaling? We zullen het nooit weten, maar het is een subtiele waarschuwing: dit soort wegen kunnen gevaarlijk zijn.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

We schieten een paar beelden en gaan verder. De klim begint nu echt en de eerste haarspeldbochten dienen zich aan. De driecilinder kan ons in theorie in 8,8 seconden naar de 100 trekken, maar die snelheid halen we zelden tot nooit op deze smalle, kronkelende bergweg, laat staan dat we de topsnelheid van 196 kilometer per uur zullen halen. Ze doen er ook niet toe, die cijfers. Wat ertoe doet is dat de GTI zich goed gedraagt in bochten, en dat doet hij over het algemeen meer dan prima, mits je bereid bent te schakelen. Een krappe haarspeldbocht omhoog mag in de eerste versnelling, want in de tweede mis je bergop echt trekkracht onderin.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

De veiligheidssystemen laten een beetje wielspin toe, maar ga je te ver dan wordt je door de systemen tot de orde geroepen. De ingrepen zijn dan niet heel grof, maar ook niet subtiel te noemen. Laten we het houden op ‘resoluut’ optreden van de elektronica. Dus gaan we op zoek naar de knop om het ESP volledig uit te schakelen, want we willen toch weten hoe ver we kunnen gaan. Die knop is er dus niet. Latere navraag bij de man die verantwoordelijk is voor de Vehicle Dynamics van de auto, leert ons dat de Volkswagen up! GTI bedoeld is voor jonge mensen. Volkswagen heeft kort gezegd geen zin heeft om aan ouders van die jonge mensen uit te leggen dat hun zoon / dochter zich heeft doodgereden omdat ze met een knopje het elektronische vangnet konden uitschakelen. Fair enough, maar we hadden het toch graag anders gezien. Mocht je overigens ooit in de sneeuw staan en toch wielspin willen om van je plek te kunnen komen: auto op contact (niet starten nog!), alarmlichten aanzetten, vijf keer snel achter elkaar op het gaspedaal stampen en dan starten. Zo lang je de alarmlichten aanlaat heb je dan géén tractiecontrole. Tot een snelheid van 20 kilometer per uur, maar toch.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

We zijn ondertussen lekker door aan het gummen richting de top. In een poging de ESP-ingrepen bij een beweeglijke achterzijde te omzeilen besluit ik het eens met een handrem te proberen in een haarspeldbocht. Tevergeefs, de systemen zorgen ervoor dat de ontsteking onderbroken wordt tot de auto weer met alle wielen grip heeft, helaas. Wat ook opvalt is dat de stoelen wel iets meer zijdelingse steun zouden mogen bieden. Een beetje meer dwang in je zij en tegen je bovenbeen zouden niet verkeerd zijn.

De enkele tegenligger die we zijn tegenkomen was geen probleem door de compacte afmetingen van de up! GTI. De wegen zijn smal, maar je hebt geen moment het idee dat je ruimte tekort komt. De auto leunt lekker op zijn buitenste voorwiel. De demping is stug, maar nooit oncomfortabel en door verstevigingen voor en achter een flink stuk stijver dan de reguliere up!. De auto leunt bij insturen mooi op zijn buitenste voorwiel en het bergop rijden helpt bij het grip houden. De achterkant volgt gedwee. De besturing is vooral rond het centrale punt wat minder vaag dan bij de reguliere up!, wat ook een prettige verbetering is. Tot nu toe is het genieten, maar de eerste sneeuw en ijsplaten beginnen zich aan te dienen nu we de top naderen, dus het wordt werken voor ons rode bommetje.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

Gelukkig straft de tractiecontrole ons niet direct bij een beetje doorspinnen van een wiel, dus we kunnen redelijk versnelle,n ondanks dat we af en toe een ijsplaatje onder één of twee voorwielen krijgen. De ABS moet af en toe aan het werk nu, maar doet zijn werk goed. Na een paar kilometer komen we boven. Gehaald. De Col de Turini kan van de lijst. Ware het niet dat we nog wel even aan de andere kant naar beneden moeten via vergelijkbare, zij het iets bredere wegen.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

Bergaf op sneeuw en ijs kunnen we makkelijker onderstuur opwekken, maar ik probeer zo clean en vlot mogelijk de berg af te komen en dat lukt aardig. De GTI geeft geen krimp, de 1.0 remt ook lekker op de motor. Heel & toe is lastig door de stand van de pedalen, maar dat maakt niet veel uit want tussengas is sowieso een aardige opgave voor het zware vliegwiel van de driecilinder. Dat vliegwiel is nodig om de onbalans die een driecilinder van nature in zich heeft op te heffen. Jammer, maar niets aan te doen. Tenzij je geen moeite hebt met uit je auto schudden bij elk stoplicht, maar dat is voor Volkswagen natuurlijk onverkoopbaar.

We rammen lekker door en via wat andere wegen eindigen we uiteindelijk alsnog in Monaco. Alles in dit kleine landje is gedomineerd door geld: dure boten, dure appartementen, dure vrouwen en natuurlijk dure auto’s. Je zou kunnen zeggen dat de up! GTI daar prima tussen past: €19.800 euro is veel geld voor een auto als een up! maar we moeten daar wel aan toevoegen dat de up! GTI een bijzonder rijke standaarduitrusting heeft, met zelfs zaken als standaard stoelverwarming. Er bestaat niet zoiets als een ‘kale’ up! GTI. De compacte auto’s die je hier ziet rijden zijn over het algemeen dikke Abarth 500’s, Brabus Smarts, dat soort werk. De up! GTI past prima in het straatbeeld.

Volkswagen up! GTI rijtest en video

De up! GTI is voor de Nederlandse markt misschien iets moeilijker te verkopen, maar het GTI-logo is geliefd dus we hebben goede hoop voor deze jongste telg van de familie. Perfect is ‘ie niet, maar wel verschrikkelijk leuk. De up! GTI bewijst dat je niet 200 pk nodig hebt om lol te hebben, mits het gewicht binnen de perken wordt gehouden. Nu maar hopen dat meer fabrikanten dat gaan inzien. Een Mii FR of Cupra? Een Peugeot 108 GTi? Een Toyota Aygo GRMN? Kom maar op! Filmpje!56 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Na het zien van de test en foto’s moet ik mijn mening wel een beetje bijstellen. Wat een verschrikkelijk begeerlijk ding is dit geworden!
Hahaha wat een enorme oliepijlstick, zal wel nodig zijn…
@giulio: al weet ik niet hoe dit met de overige TSI modellen zit maar VW is al over dat punt heen vilgens mij.
@giulio: ha ha…
@giulio: onderdeel van zelfinzicht bij VAG …………. kom maar @dijan maar denk aan je bloeddruk
@SpiderIV: hoho niet alleen dijan is vag liefhebber. Ik ook hoor 😆
@fouadski: Hee beste, jij bent op dat gebied niet zo opvallend. En dat is een compliment!
@giulio: Of is het optisch bedrog door dat kleine blokje dat er in ligt?
Nu wachten op de eerste beste tuner die dit ding oplepelt naar 150pk en wellicht met wat aanpassingen naar de 180pk!
En het precieze gewicht is 997 kg.
@rs18011: JD Engineering chipt deze al naar 145pk en 260nm, dus met een aangepaste inlaat, uitlaat en intercooler haal je er wel 160pk en 280nm uit denk ik
@ds3thp: 280 nanometer. Dat is ook niet veel…
Ik word hier stiekem wel hebberig van!
Ik vind het een leuk ding! Rood staat hem ook goed icm die zwarte accenten. Zou voor mij een prima alternatief zijn voor een kale Polo ofzo. Deze zit al goed in de spullen en het uiterlijk vind ik erg leuk zo. Even langs JD voor wat peper en zout en dan heb je een leuk scheurijzer!
Koop een 90pk Tsi en chip die dan heb je 135pk. Net zoveel als een gechipte GTi. Is goedkoper en net zoveel pk.
@thomasthomas: zo werkt het helaas niet
@thomasthomas: het sub7Up recept zeg maar. ;)
@thomasthomas: Bij deze auto gaat het niet zozeer om pk’s. Rijgedrag is belangrijker.. dat ga je niet alleen met een chip oplossen.
@berlinetta: tel daarbij een 6bak op bij de gti, wat ook niet te verwaarlozen is.
@sleepyj: Ja alles. Versnellingsbak, onderstel, afstelling etc. Dat is wat deze auto een GTI maakt, niet die 115 pk.
@berlinetta: rijgedrag? Je rijd niet in een M5 . Heb je die stoelen gezien. Mijn ovenplaat is net zo vlak.
@thomasthomas: Het ziet er leuk uit dat geblokte maar in weze zitten er ‘tuinstoelen’ in …. Niet iets wat je in de bochten op je plek zal houden.
Als ik de test zo lees, heb ik het idee dat je met een 20 jaar oude Peugeot 106 rallye meer schik hebt dan met dit ding. Hou je nog een bult geld in je zak ook.
@autogek94: Waarschijnlijk is de Rallye nog sneller ook. De Charade GTti van 30 jaar (!) terug is ook een stuk sneller met in feite hetzelfde recept: kleine auto met 1 liter 3cyl turbo.
@dondeboer: tsja, je moet met de Charade alleen niet in botsing komen met een grasspriet, dan ben je namelijk dood. Om maar wat te noemen. Maar qua pk/gewicht natuurlijk nog steeds wel leuk.
@escort77: Tja, dat is 30 jaar vooruitgang. Veiliger is het zeker wel ja. Ach, de (vorige) Twingo RS en de Suzuki Swift Sport zijn echt wel leuke gooi en smijtautootjes,dus het kan nog steeds.
Leuke auto ! Kan kleine autos met leuk aantal PK wel waarderen. Hebben zelf sinds enkele weken een c2 vts met vergelijkbare specs echter zal de up wel stukken zuiniger (c2 1:11-12) zijn in praktijk en meer comfort maja is dan ook een stukke nieuwere auto.
@agdesigns: Een echte VTS! Tof ding! Mijn eerste demo toen ik verkoper werd. Heb je een handbak of een Sensodrive?
@E34M5Touring: vts is altijd handbak. Vtr is sensodrive en de 1600 van de vtr heeft minder vermogen.
@agdesigns: Ja dat is waar ook. Mijne was een blauwe met handbak. We hadden VTR in de leenpoel zitten dat was idd een Sensodrive.
@agdesigns:
Oeh! C2 VTS. Da’s een leuk bommetje.
Zorg dat je de gepoetste kant boven houdt en veel plezier ermee.

Ik heb ook liever een oudere auto met karakter dan allerlei moderne meuk. Hoewel ik die Up! GTI dan wel weer leuk vind.
Lekker licht, zodat je met een bescheiden aantal pk’s toch lol hebt.
Leuk filmpje, Leuke foto’s.
Leuk om een keer mee te crossen als huur/leenauto.
En voor een zo’n klein hokkie, ziet ie er leuk uit. Maar ik wil geen klein hokkie, ook al zou die 10-15k kosten.
De rillingen liepen me over het lijf bij het zien van de foto’s…

Wat een drama, ik wordt hier gewoon verdrietig van. Het was beter geweest om de autoliefhebbers bovenaan het artikel in hoofdletters te waarschuwen. Wat een drama!

Mijn Alfa Romeo hart huilt.
@moveyourmind: Move on, tis vast niet de eerste verroestte Alfa die je ziet.
Geinig karretje, maar wel erg duur…
Je hebt net zo veel lol, zo niet meer, in een Renault Twingo RS van de vorige generatie, tegen een fractie van de kosten. Oke, misschien iets minder luxe, maar je houd enorm veel geld over om door de tank te jagen.
Leuke rijtest weer.

Beetje off-topic, maar iemand toevallig een idee waar de WRC tegenwoordig in NL op televisie te volgen is? Deze week de rally van Monte Carlo en wil het wel weer eens kijken. Thanks!
@quincy: Dit was inderdaad weer een topfilm van Casper en Martijn. Verrassend na al die suffe reviews die ik inmiddels heb gezien van dit GTI bakkie. De WRC live volgen is de laatste jaren steeds meer een lastig verhaal. Je kan een duur abonnement nemen bij WRC.com. Als ik jou was zou ik de actuele streams in de gaten houden zoals het forum http://www.motorsportforums.com/forumdisplay.php?14-WRC-World-Rally-Championship
@gallardogt: Top! Thanks!
Dat front… alsof iemand met een beugel net een zak drop heeft weggewerkt.

Het mag wellicht leuk rijden maar in de basis is het nog altijd een gemotoriseerde schoenendoos. De vergelijking met een Abarth 500 gaat qua uitstraling echt niet op naar mijn mening.
20k voor deze up! GTI?? Wat een slechte deal zeg.
Prestaties uit 1995, niet eens fatsoenlijke stoelen (die zijn onmisbaar in een goeie GTI!), stumperhulp altijd aan, het geluid van een opgevoerde gazonmaaier, je telefoon op het dashboard geplakt met iets dat nauwelijks geavanceerder is dan ducttape, etc.
Voor 20 mille heb je een nieuwe up! én een tweedehands fatsoenlijke GTI of RS. Waarschijnlijk behouden die hun waarde ook nog eens beter. Ik snap werkelijk niet dat iemand dit zou kopen voor dat geld.
Er zijn altijd wel gekken die warmlopen voor zo’n koekblik.
Even off-topic, maar dit valt me steeds vaker op. Mag “steil” als het gaat om hoogteverschil gewoon weer met e-i gespeld worden? “Hij nam de steile helling met stijl ondanks zijn weinig stijlvolle auto.” :)
Je kan de 90 / 115pk al chippen naar 130pk / 240nm dan wordt het alleen maar beter
Voor dit geld en die “leuke” rij eigenschappen is een Mini Cooper uit 2016 toch een betere auto. Maar goed met een 500 Abarth of zelfs een Mazda2 GT-M heb je net zoveel lol.

De film UP is spannender:)
@azuli: Een Mini Cooper uit 2016 is toch echt een veel grotere en zwaardere auto; dan moet je de Cooper S van de eerste generatie hebben (R53); die weegt ongeveer 1140kg kaal (en de S uit 2016 weegt ruim 1560kg; 60kg meer dan een Mercedes C-klasse diesel !) waar de up 997kg doet…
Ik wilde het heel graag een heel gaaf autootje vinden, maar het is toch wel moeilijk… Geen schijfremmen, geen uitschakelbaar esp, geen GTI stoelen.. Het kan nog zo’n leuk scheur-ijzertje zijn, heel bijzonder is ‘ie niet.
@Jochempie: dat is het segment .. een van de weinige “sportieve auto” is dit segment, je hebt de smart for four brabus en twingo GT maar die zijn weer duurder
@divided: Maar een Lupo GTI deed dat toch anders. Andere motor, schijfremmen rondom, meer vermogen dan dit ding..
Guitig ding maar mijn voorkeur zou dan toch gaan naar een Abarth 500c. Of een gebruikte Audi S1, iets bijlappen maar dan heb je ook serieus speelgoed, alleen jammer van de handbak..
@henkhupelschoten: ja precies, of iets in de trend van een jong gebruikte Polo GTI.. 180pk en iets meer ruimte is ook wat waard
Kommop op 3kg na 1000kg, hoe kan je dat nou licht noemen?!

En kom nou niet met nieuwe technieken en veiligheid, als bijvoorbeeld Suzuki grotere auto’s een stuk lichter kunnen maken, dan kan je zo’n koekblikkie dat bijna 1000kg weegt toch niet licht noemen?
Na dit te lezen zegt mijn gevoel: huilen. Van blijdschap. Nota bene VW komt met een sportieve auto waar het niet gaat om absolute snelheid, maar om gevoel. De Up! gaf mij al een nostalgisch gevoel, maar nu ben ik om. Mijn huidige auto gaat ‘ie niet vervangen, maar als ik iets nieuws zoek om mee te scheuren: zeker! Volgens mij is deze Up! net zoals dat sulletje vroeger op de lagere school: niet de snelste, niet de grappigste, maar wel de leukste als je ‘m leert kennen. Hulde voor @CasperH voor de review, ik waande me even weer in de jaren ‘80!
@CasperH: mijn complimenten voor de goede review. Alle aspecten goed omschreven en op een informatieve en goed leesbare manier. Ik heb een goede indruk gekregen van de up! GTI en volgens mij is het een erg lekker autootje.
heel spijtig dat er geen golfbal pook in zit. Maar deze wagen en sowieso een kuurtje bij de chipboer!
@jantje_555: Het is ook geen Golf …. Vrij logisch.
Ik heb recent zo een Up’je 1.0 TSI gehuurd en was nog aangenaam verrast door de leuke 3-cilinder-sound. Best leuk karretje! Alhoewel ik toch liever een iets langere wielbasis heb. Toch: FUN :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).