Volvo laat je nooit meer tegen joekelige dieren botsen

Auteur: , 24 Reacties

Liever een eland op de flank dan een eland op de grille, aldus Volvo.

Volvo-Moose

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) kondigden eerder vandaag aan dat technologie om een automatische noodstop te maken in 2022 standaard moet zijn op alle auto’s. Vele merken hebben al verschillende systemen om een noodstop te maken onder bepaalde omstandigheden. Zo zijn alle nieuwe Volvo’s bijvoorbeeld standaard uitgerust met ‘City Safety’, dat gericht is op het voorkomen van aanrijdingen in een stedelijke omgeving.

Volvo wil echter ook dat je in het buitengebied niet je eigen neus en/of die van de auto schendt, dus komen ze met ‘Exterior Large Animal Detection’ op de proppen. Let wel, ‘Exterior’ in tegenstelling tot ‘Interior’, dus die waterbuffel die naast je zit blijft ongedetecteerd.

Het systeem remt voor hele grote dieren als de bestuurder van de auto dat niet zelf doet. Denk hierbij aan elanden, grote herten, of rendieren. Van die bonkige, vaak dik twee meter hoge grazers die je nou eenmaal makkelijk over het hoofd ziet.

Ok, Randstedelingen zullen er niet vlug mee te maken krijgen. Maar, ondanks dat je het je moeilijk kan voorstellen dat je zo’n eland over het hoofd ziet, belanden er in sommige gebieden regelmatig dit soort grote donzige dieren op metalen motorkappen. Een ontmoeting die voor beide partijen meestal niet fijn afloopt. Goed dus dat de wereld weer een stukje veiliger is gemaakt voor mens en dier.24 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
hadden de duitsers dit systeem niet al? kan me wel iets herinneren dat ze via warmte ook ’s nachts mensen en dieren konden herkennen en volgensmij ook stoppen.
@henkhupelschoten: dat heette een Tiger tank ja
@henkhupelschoten: de Mercedes r serie was de eerste volgens mij.
@henkhupelschoten: Nightvision. Dan liet het een rood vierkantje zien op je navi scherm waar die persoon of dat dier zich bevond ofzo.J. Clarkson heeft daar nog een stukje aan gewijd in het nieuws bij TG. Dat er een paparazzi in de bosjes tegen over zijn huis lag. En dat toen hij eenmaal wist waar die lag het niet voor elkaar kreeg om hem aan te rijden vanwege dat systeem. Was met een S-klasse.
@henkhupelschoten: Yep. Dit heeft BMW al sinds 2009.
@cupsport: Volgens mij zelfs al in 2002 op de E65 ;)
Hopen dat het niet werkt bij muggen en dergelijke
Ook handig voor iedereen die Skippy in hun te grote achtertuin tegen kunnen komen.
Goh, knap van Volvo….Maarre, mijn auto doet dat nu al ….Is een kat hier in de buurt erg blij om–
Ja oke, tot er zo’n eland op 1 meter afstand van je auto er voor springt en jij 60 rijd, dan kan de auto wel proberen te stoppen maar dan rijd je dat arme beest toch echt aan… Wel goed van Volvo dat ze het tóch proberen
Kijk, kunnen ze meteen stoppen met de Eland test…..
Ingewikkeld gedoe allemaal… Saab bouwde in de jaren 80 al auto’s waarmee je gewoon dwars door zo’n beest heen rijdt
Erg leuk geschreven stuk!
Vanavond nog een poes aangereden. Natte bende krijg je er van.
@jesse3120: terug naar de bar jij
Zien ze ook die twee ganzen van afgelopen week aan komen?
Ha die waterbuffel die naast je zit! Geweldig
via Android app
Scboonmoeders platrijden zit er dus niet meer bij.
Marianne Thieme weer blij, maar op een drukke snelweg met veel verkeer achter je wel zo fijn als je ook de optie hebt om dat beest gewoon aan flarden te rijden en geen kettingbotsing te veroorzaken..
@parker: het niet veroorzaken van een kettingbotsing is natuurlijk niet het probleem van degene die remt (voor overstekend wild, Martin Gaus, een scharende vrachtwagen, een neerstortende vliegende schotel of iets anders) maar van degene die er achter hangt te bumperkleven.
Als je als ‘rand stedeling’ in de buurt van de duinen woont is dit een maandelijks fenomeen. Er leven in de duinen heel veel herten.
@aadzor: Yep, zelfs zoveel dat je er tegenwoordig op mag jagen omdat het een plaag is geworden. Als je even een jacht vergunning aanvraagt en keurig registreert hoeveel je er geschoten hebt is dat dus gewoon prima. Ze werden te lang beschermt. Daarom zijn die beesten ook totaal niet meer bang voor mensen of auto’s. Wat dus resulteerd dat ze gewoon de weg op wandelen.
Dit is toch oud nieuws? Kan me herinneren dit een tijdje terug ook al te hebben gelezen…
Alsof dit gaat werken als je 80+ km/u rijdt en dat beest springt ineens voor je auto…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).