Volvo V70 (2007-2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 76 Reacties

Praktisch, veilig, degelijk en bijzonder geliefd. Daarmee vatten we de Volvo V70 het makkelijkst samen.

Na een lange dienst van 9 jaar wordt de V70 dit jaar afgelost door de V90. Dat Volvo zo lang met het model kon doen, kwam door twee grotere facelifts in 2011 en 2013 en diverse kleiner updates tussendoor. Het lijstje met motoren is ook indrukwekkend lang, zodat het altijd weer goed zoeken is welke versie je als occasion koper exact voor je hebt.

De V70 blinkt uit comfort, veiligheid en ruimte, maar is niet de meest scherp sturende in zijn klasse. Wel was er een offroad broertje in de vorm van de XC70 die 6 cm hoger op de wielen staat en voorzien is van een wat ruiger uiterlijk. Als je verwacht dat de

Aanbod occasions
Ondanks de hogere prijsklasse is het aanbod bijzonder ruim, op Marktplaats staan van deze generatie V70 meer dan 700 exemplaren te koop en van de XC70 nog eens ruim 150. Diesels zijn in de meerderheid en automatische versnellingsbakken ook. Als je het niet erg vindt om een auto met enkele tonnen op de teller te kopen, kan je al slagen vanaf 7.000 euro.

Pluspunten

 • Comfort, ruimte
 • Imago
 • Degelijkheid
 • Goede stoelen
 • Uitmuntende veiligheid

Aandachtspunten

 • Variabele kleptiming bij diesels vervuilt; is schoon te maken. Motor produceert dan een hoog kloppend geluid en mist trekkracht.
 • Elektrische ramen weigeren dienst.
 • Kapotte injectoren D5, motor loopt dan op vier cilinders.
 • Bedrading nokkenassensor D5.
 • Niet de meest moderne automaten (op laatste bouwjaren na).
 • Automaten willen wel eens hakerig gaan schakelen – spoelen kan soelaas bieden.
 • Carterontluchting van de vijfcilinder benzinemotoren is soms problematisch. Er is een nieuwere versie van het oliefilterhuis voor. De oude is herkenbaar aan een geribbelde slang, deze gaat stuk. Doorrijden met een fluittoon betekent dat de motorontluchting via de krukaslagers plaatsvindt, wat uiteindelijk zal zorgen voor een kapotte motor.
 • Bij alle diesels (maar vooral oudere viercilinders) kan bij het regenereren van het roetfilter brandstof in de olie komen, waardoor het peil tot boven het maximum kan stijgen. Zowel service-interval voor het roetfilter als olie moet strak aangehouden worden.

Zoek de V70 of een andere auto op Marktplaats.nl76 reacties

Ooit komt er nog eens eentje op de stoep.
Knalrood met R-pakket.
Pluspunten: Imago.

Imago? Wat is dat? Kun je dat eten?
@viezefreddyw: “Het begrip imago duidt in marketing, psychologie en communicatie op de beeldvorming die een persoon of organisatie oproept; vooral als dat als totaalbeeld een brede weerslag krijgt bij het publiek, bij een doelgroep of bij relaties.”, aldus Wikipedia.

Met andere woorden: de Volvo-rijder ziet zich als een keurige, vredelievende burger. Zijn medemens zien hem als een saaie knuppel.
@berlinetta: Dank je wel, weer wat geleerd vandaag..

Imago, het woord alleen al..
@viezefreddyw: Met andere woorden: Je wordt in een Volvo nog serieus genomen ipv een grijze BMW, Mercedes of Audi.
@BmwMPower: Zou best kunnen inderdaad ja, dat de kofferbak van een V70 groot genoeg is om iemand serieus te nemen.
@viezefreddyw: Size matters…
@berlinetta: In Nederland wordt een Volvo je door iedereen gegund. Een Duitser door sommigen (ben ik alvast met je eens; zeer bekrompen) niet. En er zijn bijvoorbeeld beroepen waarbij dat zeer belangrijk is.

Dus ja. Imago kan zeer belangrijk zijn.
@piebepost: In de accountancy zie je dit soort discussies vaak. Een Duits premium word je toch snel op aangekeken. Ik gooi hier zelf ook vaak als argument tegenaan dat dit een arbitraire maatstaf is aangezien een beetje goed aangeklede Passat of Mondeo al snel even duur is als een 3-serie, maar ook inderdaad dat Volvo om subjectieve redenen weer wel als maatschappelijk geaccepteerd word gezien, ondanks dat een nieuwe V70/XC90 net zo duur is als een 5-serie/X5.
@stephano: Is in mijn tak ook zo (woningrenovatie aan particulieren). Ik denk zelf dat áls iemand een “dure” auto koopt “voor de buren”, diegene dan bij één van de Duitse drie eindigt. Een Volvo of een goed aangeklede Mondeo worden nooit gekocht om mee te showen.

Ik weet nu al dat er mensen zijn die zitten te springen om mij terecht te wijzen; hoe durf ik te zeggen dat een Duitser alleen maar gekocht wordt om mee te showen? Voor hen, lees de vorige alinea nog eens. Net zo vaak tot je snapt wat er staat.
@stephano: dat zit vooral tussen de oren van afgunstige linkse babyboomerts, jongere generaties malen daar niet meer om en vinden je juist een ouwe gezapige l*l als je in een Volvo rijdt..
@viezefreddyw:

Imago is een ander woord voor statusgeil. Iets wat oppervlakkig/onzeker volk zeer belangrijk vindt. Vooral het volk wat zich verplaatst in auto’s met 4 cockringen in het embleem vindt imago ’n eerste levensbehoefte ;-)

Denk niet dat Volvo liefhebbers zich druk maken om imago, die vinden vooral ’n degelijke & veilige auto zeer belangrijk.
@miataman: Nice try maar incorrect. Imago heeft niet zozeer met status te maken, als wel met beeldvorming en waar je bij wilt horen. Veel merken spelen ook juist in op een eenvoudig imago, waardoor de gebruiker kan laten zien: ‘kijk mij eens gewoon zijn’. (Jumbo/Action). Die Miata van jouw heeft ook een imago, roept ook een beeld op.
Hoeveel mensen willen niet juist een Samsung/Huawei, omdat ze geen Apple imago willen hebben? Blijkbaar geeft Samsung,etc je daarmee ook een imago.

Als je het leuk vindt om hier meer over te lezen, kan ik je het boek ‘Wat je rijdt ben je zelf’ aanraden. Ontzettend leuk om te lezen!
https://www.bol.com/nl/p/wat-je-rijdt-ben-je-zelf/1001004011747147/
@bmw1cabrio:

Mensen proberen zichzelf te identificeren met ’n bepaald type auto/merk & ja daar hoort ’n bepaald imago bij. En sommige mensen vinden bij een bepaald imago status horen. Ik sta er zelf nooit bij stil, het enige wat ik belangrijk vind bij de aankoop van een auto zijn de volgende punten: stuurgedrag, sportiviteit, betrouwbaarheid, gewicht, verbruik & veiligheid.
@miataman: Om nog even verder te verduidelijken: Alle A-merken creëren merkwaarden die vervolgens bepaalde associaties oproepen. Dit trekt kopers aan of stoot kopers af, omdat ze zich niet daarbij voelen passen. Hoe beter je je doelgroep kent, hoe beter je je merkwaarden kunt positioneren.

Auto voorbeelden: Ik zal bijvoorbeeld niet snel een Pontiac Firebird, Corvette, VW Corrado VR6 of Opel rijden, omdat die associaties niet bij mij passen of de omgeving waarin ik mij bevind of wil bevinden. Dit ben ik niet alleen, kijk maar eens naar woonwijken: veelal dezelfde type auto’s, omdat dit past bij hun omgeving/associaties.

* lezing modus uit *
Wij hebben een (je raadt het niet!) Volvo V70 T4 Limited Edition, MY2012, met iets van 35k km op de teller. Ding heeft nog nooit dienst geweigerd en snelwegkilometers gaan met gemak! Het enige nadeel vind ik het multimediasysteem, met name de navigatie. Soms laat hij je heel erg omrijden, altijd dus dubbelchecken met Google Maps. Ook is het niet erg een snel systeem. Voor de rest is het een luxe pakezel!
@volvov70: Met 35k km op de teller mag je toch ook er vanuit gaan dat hij nog nooit dienst heeft geweigerd.
@berlinetta: True, de verkoper (“wij van WC-eend…”) zei dat een Volvo bij een ton pas is ingereden.
@volvov70: Klinkt als een goede verkoper. Elke moderne auto is na een ton pas ingereden.
@volvov70: binnen de Volvowereld wordt natuurlijk ook altijd gegrapt dat een Volvo bij 3 ton pas ingereden is.
@berlinetta: Noujaa… Hiervoor hadden we een Seat Alhambra (weggedaan bij 30K/6 jaar) en daar hadden we belachelijk veel problemen mee… Echt een rijdende stroomstoring was dat!
@volvov70: wij als familie (ikzelf als vader) hadden een Renault Grand Espace 2.0dci tot 238.000km. Ook nog nooit dienst geweigerd….
@volvov70: jij rijd maar 5000 km per jaar? Of bedoel jij met 30k 300.000??

Anders geeft het idd weinig aan over betrouwbaarheid… mijn 15 jaar oude astra rijd met gemak nog 20k kms zonder problemen.. terwijl die dik over de 2 ton zit
@volvov70: Haha ‘wij hebben’. Je bedoelt mijn vader heeft..
@crackdavid: Klopt! ‘Wij hebben’ als ‘wij als familie’ kan toch gewoon?
@volvov70:
als jij zelf het hoofd van de familie was, sprak je ws over “ik heb” ipv “wij hebben”.
Mijn baas had een D5 uit 2009, in minder dan 2 ton 3 turbo’s en 2 automaten vervangen. Niet de beste volvo ooit dit, generatie ervoor is beter
@tvklarenbosch: Tsja we kennen allemaal wel iemand met zo een rijstijl…
@madmarky: als uw baas iemand is die vanaf het moment dat hij de sleutel omdraait de gaspedaal intrapt kan ik dat best wel geloven, maar voor 3 turbo’s onder 2ton heeft hij hem wel zeer grondig misbruikt.
@misterdrogba: Doortrappen en gelijk na aankomst uitzetten dan gaat een turbo snel kapot.

Dus behalve rustig warm laten lopen is het voor een turbo ook belangrijk na hard werken even een minuut stationair te laten draaien en af te koelen en te smeren.
@sketcher:
altijd afgevraagd of dat hele afkoel verhaal “echt waar” is of niet (heb zelf een td), maar als ik het internet afzoek lijkt het me toch een beetje achterhaald (voorbeeldje hieronder).

http://www.bankspower.com/techarticles/show/30-Turbo-Diesel-Fact-&-Fiction
@super:

Het heeft ook niet zozeer met afkoelen van toen, maar meer met het toerental van het schoepenwiel. Wanneer je eerst flink gasgeeft, en deze is op snelheid (100.000rpm is niks vreemd), en je vervolgens je motor afzet zwakt je oliedruk af. Aangezien de meeste turbo’s voorzien zijn van olielagering vervalt deze meteen, en daardoor slijt je schoepenwiel in je turbo. Hierdoor gaat je turbo vrij gemakkelijk kapot.
@misterdrogba: dat zegt ie toch niet. De meeste mensen leren het wel af na 1 turbo
@madmarky: sorry was bedoeld voor de comment hierboven!
Het is de favoriet van de plaatselijke (anonieme) Five-O dus echt sympathie kan ik voor dit model niet opbrengen.
@misterdrogba:
en jij bent een echte g, is het niet?
@super: neen ik ben misterdrogba. Wie is g?
@misterdrogba:
if i have to explain you wouldn’t understand
@super: nuff said.
@misterdrogba: Tjonge, dan heb jij weinig sympathie met automerken dan. De sneaky brigades rijden in veel verschillende merken…
@werf76: dat klopt maar met de andere “sneaky brigades” ben ik nog niet in contact moeten komen (gelukkig). Daarom ook dat ik “plaatselijke” heb geschreven in mijn post.
voor dat geld haal ik liever een 1 jaar oudere mercedes w212 estate (potentieel met minder km voor dat bedrag). W212 is veel ruimer, en bijna altijd met automaat (en ook nog betere automaten van volvo)
@arashrsf: van volvo = dan volvo
Blijf toch moeite met deze uitvoering hebben, dan liever zijn voorganger met 5 cilinder.
@sketcher: 2.5t werd tot 2010 (meen ik) verkocht. Een van de leukere (want met turbo) vijfcilinders.
@p406: Klopt en rijdt heerlijk. Heb er paar weken geleden bijna een gekocht maar toen tegen een Alfa 159 aangelopen die ik niet kon laten staan.
@sketcher: dat begrijp ik heel goed. Hoog op mijn verlanglijstje staat een 159 Sportswagon 1750tb. Rij nu in een V70 classic (850 model) 2.4 170 pk zo lang mogelijk hoop ik.
Het aanbod is ruim, de V70 zelf is maar een krap ding van binnen als je wat groter bent dan gemiddeld. Ik prefereer een E klasse station of een 5-serie boven de V70 qua ruimte.
Dat er na 9 jaar pas een nieuw model komt heeft niks met facelifts te maken maar alles met de beperkte ontwikkelingsbudgetten bij Volvo/Geely!

Verder is het lijstje aandachtspunten wel erg beknopt gezien de vele motoren die in dit ding leverbaar zijn geweest. Enkele toevoegingen:

Airco en stuurbekrachtigingspompen vaak lek
Foutmeldingen koplampverstelling bij xenon
Audio/navi besturingsmodules die uitvallen (700,- euro)
Uitgelubberde spoorstangen, speling op stuur
6-v Powershift DSG bak: de gebruikelijk ellende die ook bij o.a. Vag voorkomt
2.5T benzine: losschietende turboslang kan turbo ruïneren, LMM defect, smoorklep defect (toerental varieert)
1.6D Drive (PSA Peugeot/Citroën motor!) roetfilter moet bij 120dkm al vervangen worden (800,- euro), defecte turbo’s
2.0D (ook PSA!) ook bij 120dkm roetfliter, controleren op gescheurde cylinderkoppen, EGR klep gedoe
D3 D4 D5 5-cylinders tot 2013: koelwaterlekkages (lekke koppakking, scheur cylinderkop) door overdruk koelsysteem na lange rit
Scheuren in halflederen bekleding, krakende bestuuurdersstoel in bocht, defecte sotelverwarmingsmatten
Klapperend achterklepslot, roestend subframe vóór

En last but not least:
heel… veel… labradorharen!!

Amen
@parker: shit man, ik wilde net T-Mobile aansprakelijk stellen voor defecten aan de Volvo V70 ;)
@parker: uhmmm… T-mobile?
@Wouter: disclaimer van een halve pagina van mijn provider mag eruit, sorry
@parker: Nou nou, 10 jaar werkzaam bij Volvo, maar zo erg heb ik het niet ervaren.

Roetfilter vervangen geld niet bij V70 1.6d en 2.0d. Deze hebben een ander roetfilter dan bijvoorbeeld de V50.

2.5T Kunnen wij geen problemen mee, op de carterventilatie na. Meestal een gevolg van niet tijdig olie verversen of niet de juiste olie gebruiken. Het fluiten, zoals beschreven in het artikel, wordt dan door het oliefilterhuis veroorzaakt. Ik heb er trouwens nog geen motor kapot door zien lopen.

Rest van de zaken zeker al eens tegengekomen, echter zo weinig in vergelijk met de hoeveelheid auto’s wat ervan rondrijden dat het eerder pech is wanneer deze defecten bij jouw Volvo voorkomen, dan dat je zeker weet dat het gaat gebeuren.

Ook in het artikel staan wat overtrokken dingen. Zelden een injector vervangen van een D5 van na 2006. Bij de eerste generatie D5 komt dit wel vaker voor, maar die zaten niet in deze V70.

Jouw opmerkingen over de Powershift transmissie zijn wel waar.
@pa045: roetfilters met vast vervangingsinterval op 120dkm zijn ook nog kort in V70 geleverd maar vervolgens opgevolgd door ‘onderhoudsvrije’ variant.
@pa045: en ps: ik heb dan ook nog nooit meegemaakt dat ze bij een dealer (waar jij kennelijk werkt..) ruiterlijk toegeven dat je eens een keer níet “de enige” bent met een bepaald probleem 😬
@parker: ik kan niet anders dan eerlijk zijn. Daarbij is dit gewoon wat ik echt ervaren heb in de afgelopen 10 jaar. Niet iets wat ik ergens gelezen heb.
Ik durf zo een auto zo te kopen. Ben niet bang voor veel problemen.
@parker: Je hebt het er maar weer druk mee hè? Al dat gehaat. Wat is er aan de hand? Reed je foute communiemeester vroeger Volvo? Werkt je ex bij een Volvo dealer?
@piebepost: lever ik eens een constructieve bijdrage aan een kopersadvies van een Volvo, wordt het meteen als haat weggezet..
Volvo fanboys…raar volk..
@parker: Och, dat ’t haten is blijkt wel uit al die reacties op andere Volvo-gerelateerde blogs. Als je constructief wou zijn, had je ook pluspunten genoemd. Je had bijvoorbeeld naar dit blog kunnen verwijzen: http://www.autoblog.nl/nieuws/deze-merken-blijven-in-nederland-het-langst-rijden-85256. Al zul je wel weer iets uit je mouw schudden waardoor dat onderzoek niet valide is. De onderzoeker zal wel bij Volvo op de loonlijst staan ofzo. Of Volvo rijders zijn zulke fetisjistische aanbidders, dat ze hun kilometerstand vooruitdraaien. Of wat dan ook, succes daarmee.

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben gewoon reuze benieuwd waarom het iemand aan alles gelegen is (heb je wel eens geteld hoeveel uren je er aan kwijt bent?) om iets basaals alseen automerk te demoniseren. Het lijk mij dat een mens wel wat anders te doen heeft? Ik hoor het graag.
De V70 is in dit model niet met de 2.4 atmosferische benzine motor geleverd (140 / 170 PK). Daarvoor is de 2.0 viercilinder Ford motor gekomen (die je niet moet kopen want te langzaam en missen de soepelheid van de vijfcilinders en de latere downsize viercilinder blokken).
Wat betreft de carterontluchting: je kunt het probleem, buiten de fluittoon, makkelijk herkennen. Als je de olievuldop met lopende motor losdraait en deze op de vulopening legt, moet deze stil blijven liggen. Als deze gaat dansen moet de carterontluchting vervangen worden. Dat geldt ook wanneer er druk/damp/rook uit je peilstokbuis komt. Dit geldt voor zowel de 850, V70 Classic, V70N en deze V70NN.

Verder is het een relatief degelijke auto maar deze generatie haalt het qua degelijkheid niet bij de eerste generatie V70.
@ej20g: de carterontluchting vaat trouwens alleen dichtzitten als de auto voornamelijk rustig bereden wordt. Als de auto regelmatig flink op zijn donder krijgt blijft de ontluchting gewoon schoon.
Eerste generatie S60 en V70 zijn wat mij betreft de laatste echte karakterbakker van Volvo. Ga zelf een C30 aanschaffen, maar zou het liefst een 5 cilinder S60 kopen…
@opgooier: Even mierenneuken: de station van de eerste generatie S60 was de tweede generatie V70.
@phaeton: scherp!
De gereden auto is nog behoorlijk aan de prijs. Geen automaat dus het is te hopen dat navi, leer en stoelverwarming er in zit. Veel geld voor een auto met 135k ervaring, ook al is hij amper drie jaar oud.
Ik heb een handgeschakelde 2.0D (PSA) gehad waar ik ongeveer 100.000 probleemloze kilometers mee heb gemaakt. De motor had 136PK en dat vond ik eigenlijk toch te weinig voor zo’n zware auto.

Ik geloof dat latere D2 modellen het zelfs met 116PK moesten doen. Dat is wel erg weinig voor een auto van 1500 kg. Maarja, labels eraf en de buurman denkt dat je een “dikke volvo”rijdt.
Ik heb regelmatig met de 2.4 5 pitter diesel gereden. 185pk, luie automaat. Top wagen. Al was het als crosscountry niet de mooiste.
Eerste gedachte is klpd auto’s.
Jaja die hebben we. Witte uit 2012. Genot om in te rijden. Erg stil tegenover andere autos.
Vaders had er vroeger zo een, dikke D5 met 185 pk met alles er op en er aan! Wat een pracht ding was dat zeg. Nu een stapje terug naar de vorige serie V70 met ook zo’n heerlijke D5 en dit keer met maar 163 pk. Blijven prachtige auto’s!
@amg1999: ik blijf het zeggen: die D5’s (zowel de 163 pk versie als de 185 pk versie) zijn beesten van motoren. Betrouwbaar, sterk, relatief zuinig en ze klinken voor een diesel erg goed. Daarnaast lopen ze erg mooi en zijn ze goed te tunen. Als ik diesel moest rijden wist ik het wel.
@ej20g: Relatief zuinig? Ze lopen met de oude flut automaat 1:12/13. Dat vind ik niet zuinig voor een 180pk diesel.
@phaeton: Ik denk dat dat dan ook vooral door die automaat komt, dat is echt een draak. Maar ik heb de D5 nooit met handbal gereden.
@piebepost: Ja, die Geartronics ruineren je verbruik en slippen relatief veel. Zeker in V70 II. Maar ja, dat moet je dan maar voor lief nemen.
@marcow: En je rijplezier. Ik heb zakelijk een 2007 S80 D5 gereden. Een heerlijke wagen, altijd koppel beschikbaar, heerlijk geluid, lekker strak op de weg (sportonderstel met 18″ers), sturen kon wellicht met iets meer gevoel, bijvoorbeeld vergeleken met de 2013 535i die ik destijds ook nog wel eens reed, maar heeft me ook weer nooit in de weg gezeten. In potentie een heerlijke rijderswagen dus. Maar die vréselijke automaat….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).