Volvo XC60 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 31 Reacties

Met de XC60 had Volvo op veiligheidsgebied een primeur. Zelf rijden kon Volvo's SUV nog niet, maar zelf stoppen, dat wel.

Het City Safety systeem gebruikt onder andere een radar-systeem om op lagere snelheden de bestuurder te waarschuwen voor obstakels voor de auto. Als de bestuurder niet reageert, dan maakt de XC60 zelfstandig een noodstop. Het voorkomt veel kop-staart botsingen of vermindert in ieder geval de schade mocht het echt niet meer te redden zijn.
Die aandacht voor veiligheid is typisch Volvo, de styling en het gebruik van vijfcilinder motoren is/was dat ook. De Volvo XC60 werd dan ook een succesnummer voor de Zweden, zeker omdat door de crisis autokopers op zoek gingen naar een iets kleiner model.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn 400 Volvo XC60’s te vinden.
 • Bijna 80% is diesel (!) en hetzelfde aantal heeft een automatische versnellingsbak.
 • Als je een uitgesproken kleur XC60 zoekt, ze zijn er in het brandweerrood en felblauw, het zijn er echter maar een handjevol.
 • De meeste XC60’s hebben een navigatiesysteem, parkeersensoren en lederen bekleding.
 • Prijzen beginnen net onder de 20.000 euro.

Pluspunten

 • Veiligheid
 • Styling
 • Ruimte
 • Comfort

Aandachtspunten

 • De automatische versnellingsbakken van de eerste bouwjaren zijn niet fantastisch.
 • Automaten willen wel eens hakerig gaan schakelen – spoelen kan soelaas bieden.
 • De temperatuursensoren van het motorblok raken wel eens defect – motor houdt dan af en toe in.
 • Regelmatiger olie verversen voor 2.4D en D5 motoren (2007-2009).
 • Bedrading nokkenassensor D5 wil wel eens sluiten.
 • Bij de D3 en D5 diesels kan er een waarschuwing op het dashboard verschijnen over te lage koelvloeistof stand. Meestal is bijvullen voldoende, maar bij vroege D3’s zijn ook gevallen bekend dat er een scheur motorblok was of een lekke koppakking.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!31 reacties

Een schoonheid met een relatief kort aandachtspunten-lijstje.
jagmaseratiferrari
In de compacte SUV klasse moet je deze Volvo, Toyota, Honda of een Nissan hebben. Vergeet BMW, Mercedes, Audi of Volkswagen.
@jagmaseratiferrari: mee eens, al vind ik dat de duitse merken wel een pluspuntje op looks hebben
jagmaseratiferrari
@amski: Ja dat is een kwestie van smaak ;) De Japanners maken hele goede auto’s die ook wel mooi zijn. Neem de Mazda CX-7 was altijd al een goede auto, maar onopvallend is vervangen door de jonge, frisse en een leuke CX-5 die Mazda zeer zeker positief op de kaart zet.
Of de Subaru Forester een van de meest betrouwbare in zijn klasse, het design is inderdaad niet voor iedereen weggelegd (net als de Impreza maar!). Kijk aub daar doorheen Subaru heeft zoveel te bieden, als je er eenmaal aan begint wil je niks anders meer. Je zal elke Duitser links laten liggen ;)
@jagmaseratiferrari: Voor het interieur zou ik deze volvo zeker niet kiezen. Sowieso geen fan van dit segment trouwens.
@jagmaseratiferrari: nee. Gewoon nee. Saaie auto die Volvo, doe mij maar een Q5
Volvo is qua betrouwbaarheid ook niet meer wat het geweest is, zie ik.. ik rijd met een voorganger van dit D5-blok en heb werkelijk geen enkele problemen, ondanks de tellerstand van 398k.
@dikdraak: de betrouwbaarheid is gelukkig nog wel bovengemiddeld goed. De betrouwbaarheidsniveau van mijn 850 hebben ze helaas niet meer.

Zo’n D5 is trouwens echt een dijk van een motor, veruit de fijnste diesel die ik ooit heb gereden (en dat was een S80 met 440.000 km op de klok).
Met andere woorden, koop een handgeschakelde benzine versie en je hebt een prima auto. Mocht je van een slechte buitenafmetingen/binnenruimte verhouding en een hoog zwaartepunt houden tenminste…
@lekbak: Vergeet het nogal dweiligere (in marketingtaal: ‘neutrale’), bijna Amerikaanse weggedrag niet.
@dikdraak:

neem je velgen van een maatje groter ..
hoe moeilijk kan dat zijn dan ??
@dikdraak:
Ik hoef niet als een formule 1 coureur de hoek om, dus voor dagelijks gebruik is deze prima voor mij.
Beetje jammer dat er nooit wordt ingegaan op de rijeigenschappen en dergelijke. De filmpjes zijn meestal niet meer dan het opnoemen van bovenstaand lijstje terwijl er rondgereden wordt.
Ik heb een paar mogen rijden in een XC60 en vond het een prima wagen. Bracht je comfortabel van A naar B, vlotte prestaties (215pk diesel) en ziet er zeker voor SUV prima uit: mooie wagen wel.

Goed, het stuurt niet als een sportwagen, maar dat verwacht ik ook niet van Volvo en al helemaal niet van SUV. Moet je ook niet verwachten, want een SUV wordt nooit -ik herhaal- NOOIT sportief.

De XC60 doet alles wat je van hem verwacht, op de binnenruimte na misschien. Naar mijn idee een prima wagen dus. Ik begrijp wel dat dit een populaire wagen is.
verschrikkelijk goede auto ..

zorg gewoon dat je een betrouwbare Volvo monteur of specialist hebt ..
veel “problemen” zijn makkelijk te verhelpen door monteurs met Volvo ervaring ..
@lincoln: Dat valt mij ook op aan het lijstje.
Veel gekkers dan vloeistof spoelen of draadje / stekkertje checken lijkt er niet bij te zitten.
De dealer heeft voor zo’n storing natuurlijk een prachtige ‘how to troubleshoot’ handleiding. Zodat ze er ettelijke uren aan besteden, alvorens het stekkertje te vervangen.
Bij een handige Volvo-man sta je na 10 minuutjes buiten. Dat zijn verschillen die je terugziet op de nota.
@mout:

yep .. en wegblijven bij de Volvo fora en blogs ..
die gasten geilen alleen maar op onderhoudsboekjes en maken van elke mug een olifant ..
@lincoln: wegblijven bij de Volvo fora? Daar moet ik je teleurstellen m’n beste Lincoln, maar de fora hebben meestal advies waar de dealers nog lering uit kunnen trekken. Zéker het Volvo 850 forum, daar waar ze eigenlijk alles weten over 850’s en S/V70 Classic’s. Ik kan je ook gelijk vertellen daar niemand daar zich écht druk kan maken over afgestempelde boekjes, de zichtbare staat van onderhoud is voor hun vaak genoeg en veel belangrijker.
@ej20g:

bij elk blogfanclub ding krijg je goede raad en tips ..
heb zoveel ouwe troep gekocht in mijn leven dat ik er een hoop ken ..

maar zelfs bij het 850 register .. kortom .. bij het Jaguar forum zijn ze minder truttig ..
@lincoln: ik vind het persoonlijk wel meevallen. Oké, ik moet toegeven dat de meest interessante topics voor mij daar toch de topics zijn die over het modificeren en onderhouden van de auto’s gaan. De probleemtopics an sich zijn meestal niet zo interessant vind ik. Dat zal het verschil in onze ervaring zijn denk ik…
@lincoln: klopt, volvoforum is het ergst, ontzettend sneue figuren daar waar geen onvertogen woord over hun merk mag vallen
Klopt dat overzichtje van de motoren en de pk’s wel?
via Android app
Een mooie auto die aanwezig is zonder gelijk pretentieus over te komen. Qua rijden is het helaas niet zo mijn ding, ondanks dat het geluid van de D5 echt heerlijk is.
Compleet zinloze auto maar wel kennelijk een redelijk rationeel verantwoorde keuze. Helaas ben ik zo schijtziek van het gelul over veiligheid en van de achterkant van onnodig links rijdende v70 stations dat ik nooit een Volvo wil.. Deze ziet er overigens best goed uit.
Ik ben langzaam een klein beetje fan geworden van de V60. Ik vond het niet echt een tof ding toen het model gelanceerd werd maar in de loop der jaren is ‘ie in mijn achting gestegen.

Na het zien van de small overlap test zijn mij de ogen weer geopend voor wat betreft de meerwaarde van de veiligheid van Volvo’s. Plus de stoelen zijn nog altijd van grote klasse, niet onbelangrijk als je wat groter bent.

Niet slecht als je er wat naast kan regelen wat wel lekker de bocht om gaat.
@jaapiyo: welke small overlap test? Nog geen Volvo of ander merk daar normaal uit zien komen.
@parker: nou vooruit ik heb het even gegoooogled:

http://www.youtube.com/watch?v=XkjnCl2A5fI

Auto werd goed beoordeeld…filmpje is ook online gezet door volvocarscanada.
@jaapiyo: schijnt dat ze stiekem de motor d’r uit hadden gehaald, dus telt niet
@parker: Wat? En bij de andere auto’s niet? Apart.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).