Vrije Trainingen China: Max komt mee, Bottas snelste

Auteur: , 44 Reacties

De Fin doet wederom goede zaken bij Mercedes!

Vrije Trainingen China: Max komt mee, Bottas snelste

Mercedes-rijder Valtteri Bottas is scherp dit seizoen in de Formule 1. Tijdens de eerste races is de coureur sterk aanwezig voor zijn team en tijdens de eerste twee vrije trainingen in China wist Bottas met 1:33.330 de snelste tijd te pakken.

In FP1 was Vettel het snelste gevolgd door Hamilton en Leclerc. Max Verstappen kwam niet verder dan P4 in FP1. Tijdens FP2 wist de Nederlander een mooier resultaat neer te zetten met P3. Daniel Ricciardo leek in FP1 ook het gaspedaal van zijn Renault te hebben gevonden met P6, al noteerde de Australiër in FP2 een negende plek.

Mercedes heeft huiswerk meegekregen vanuit de FIA. De Duitsers hadden nieuwe endplates op de voorvleugel geplaatst, maar dit is tegen de regels. In FP3 mag Mercedes nog met deze aanpassing rijden, maar voor de kwalificatie en de race moet het team een oplossing hebben gevonden.

Het zal ook een spannend weekend worden voor Pierre Gasly. Er heerst grote druk op de teamgenoot van Verstappen, die vooralsnog weinig van zich heeft laten zien. Tevens gedurende de eerste twee vrije trainingen in China is er met P7 en P10 weinig positiefs te melden. De kwalificatie van morgen zal laten zien waar Gasly nu precies staat.

Tijdschema Grand Prix van China:

Zaterdag:
05:00-06:00 3e Vrije Training
08:00-09:00 Kwalificatie

Zondag:
08:10 Race44 reacties

Brace yourselves.: “Punten worden verdeeld op zondag”-reacties are coming …


Natuurlijk zullen de verschillen in de kwalificatie iets groter zijn, maar de verschillen zijn minder groot dan ze vorig seizoen waren. Of de voorgaande twee races. Er zat een ‘fout’ in het ontwerp van de auto wat de balans verstoorde, waardoor de Red Bull niet zo snel was als ‘ie het moeten zijn. De motor ging wel lekker, maar de balans was weg. Al bij de test na (en in) Bahrein hebben ze de hiaat gevonden en schijnt de auto een stuk beter te rijden.

Als het verschil met de race niet al te groot is (wat het geval is met FP-sessies), dan kan het nog weleens leuk worden.

Gasly presteert onder de maat, maar dat is natuurlijk naar verwachting. Zijn kan wel rijden, maar is geen uitzonderlijk talent. Ze moeten hem even de tijd geven. Nu zou ik zeggen: Kvyat is beter, maar is wel een reden waarom hij zowaar een demotie heeft gehad.
@willeme: “Punten worden verdeeld op zondag”-reactie
@willeme: resistance is futile, want de punten worden verdeeld op zondag..
@willeme: Ik hoop dat je gelijk hebt. Mercedes een andere neus, Verstappen meer balans in de auto, en wie weet krijgen we een echte strijd om de titel tussen 3 teams?
@willeme: Do you hear that, mr Anderson? That is the sound of inevitability.
@willeme: gelul willeme. Punten worden verdeeld op zondag..
@willeme: Ik heb toch de indruk dat Albon momenteel beter presteert dan Kvyat, die dan maar naar Red Bull?
@sanderb: Die Albon komt inderdaad heel volwassen over. Rustig, stabiel en snel. Misschien heeft @edge of @jaapiyo een betere mening over hem. Ik heb ‘m eigenlijk niet heel veel gevolgd in de klasse voor F1. Het zou zomaar kunnen.

Echter, ik denk niet dat zowel Albon als Kvyat binnenkort in de Red Bull komen. Dan zitten ze met hetzelfde probleem, die jongens moeten wennen et cetera. Ik denk dat ze Gasly laten rijden en in de tussentijd een grote naam binnenhalen. Ik zou Nico Hülkenberg wegkapen bij Renault, dan kun je Cyril Abiteboul terugpakken (Horner zijnde), zeker nu je ziet dat Nico iets sneller is dan Ricciardo.
@willeme: de Hulk naar Red Bull zou een top scenario zijn, ik ben voor
@SanderB: aangezien hij uit de buur stad komt ben ik ook voor
@siemi: smeerenberg?
@willeme: Nog twee races en Honeybadger is denk ik The Hulk voorbij. Ricciardo gaf aan moeite te hebben te vinden met balans in Australië en Bahrein maar zegt deze hier in China al iets beter te hebben gevonden. En FP1 was Ricciardo ook behoorlijk sneller dan The Hulk.

Maar ik zou Gasley niet afschrijven, kijk naar Hamilton hoe hij wederom moeite heeft met de nieuwe Mercedes in de vrije training. De Mercedes mag op vrijdag dan wel uitgerust zijn met 200+ extra sensoren (lees:niet in race trim) maar voor iemand als Hamilton is dat geen excuus. Ook Vettel begint het seizoen absoluut niet sterk, spint in de wake van Hamilton in Bahrein wat laat blijken dat de nieuwe auto hem ook kan verassen. Het feit dat Max zelf ook aangeeft dat de auto erg tricky is kan het nog wel eens averechts werken om Albon of Kvyat nu al het stoeltje van Gasly te geven.
@bassx: Goed punt. Het is sowieso paniekgedrag om nu al de coureurs te verwisselen. Ik zou het nog zeker aankijken tot de zomerstop. We krijgen nog een paar rare banen waar van alles kan gebeuren en net als Australië en Bahrein niet helemaal representatief zijn, zoals Bakoe, Monaco en Montreal.

Gasly heeft altijd nodig gehad om zich aan te passen in de voorgaande klassen. Het duurde altijd even een halfjaartje voordat ‘ie leuk begon te draaien. Ook zijn er nul garanties dat het met Kvyat of Albon wél goed gaat. Integendeel, ook zij moeten even wennen aan de auto.

Misschien heb jij er een goed visie op: aanvankelijk waren Sainz en Verstappen de junior coureurs die het moesten gaan maken bij Red Bull. Dat is allemaal wat anders gelopen, maar eigenlijk moet Sainz nu naast Verstappen rijden. Sainz is overduidelijk beter dan Albon, Kvyat en Gasly, komt ook uit het talentenprogramma van Red Bull én is bekend met het team (alhoewel dat niet direct een pre hoeft te zijn ;-)).
@willeme: Ik denk een combinatie van factoren en de meest voor de hand liggende waren het einde van het Red Bull contract en dat Sainz gedurende de Renault tijd geen contact had met Red Bull. Een tweejarig contract geeft meer stabiliteit. Heb ook altijd het idee dat Marko Sainz een beetje onderwaardeert en totaal geen hoge pet op heeft over de familie Sainz en manager, en zijn reactie over de Ferrari roddel was ook erg over de top destijds.

Je leest her en der wel wat andere aannames dat Max dit per se wilde voorkomen of dat Red Bull bang zou zijn dat er teveel wrijving binnen een team komt. Dat geloof ik niet echt, als je de constructeurstitel wilt bemachtigen wil je ook de beste coureurs in de twee auto’s hebben. Daarnaast is de CV van Max nog te klein dat hij dit soort dingen zou kunnen eisen van een team zo groot als Red Bull.

Lang verhaal kort: Red Bull speelde dit keer op safe door voor Gasly te kiezen en niet voor de snelste rijdersduo.
@SanderB: allemaal 2e garnituur..albon..kvyat..gasly…naast Max hebben ze op dit moment geen echte topper meer…
@willeme: Kyvat heeft inderdaad veel meer race-pace, maar helaas hersencellen tekort. Beiden zijn dus gewoon meh, alleen LeClerc maakt het waar…
@dawwg: En Norris dan?
@willeme: de punten worden verdeeld zondag
Beter in de Top 5 dan in de Bottom 5.
Sta je dan verplicht met dat blikje van dat spul dat niet te zuipen is. Verder wel een leuk bedrijf hoor.
@fanboy: Die gasten zelf hebben geen zin in een hoop tandartsbezoekjes dus er zit gewoon water in die blikjes en bidons.
@venividivici: en je wordt ook gewoon dik van zo veel suiker
@mennok: Ligt eraan of je voldoende lichaamsbeweging hebt.
Wat is er toch met die Ricciardo aan de hand? Hij wordt stelselmatig door Hulkenberg op afstand gezet. Zal hij echt niet leuk vinden. Ben bang dat de man het nooit tot wereld kampioen zal schoppen en ergens weet hij dat zelf inmiddels ook ….. Dus flink wat geld scheppen en daarna een Alonsoootje ….
@autodrome: FP1 was hij beduidend sneller en de kwalificatie in Bahrein was ook voor Ricciardo
@SanderB: ??? Uiteindelijk zijn er geen potjes gebroken en is hij niks opgechoten …
@autodrome: In punten staat hij achter, maar om 1 resultaat nu als stelselmatig te benoemen is wat voorbarig vind je zelf ook niet.
@autodrome: Het is nog te vroeg voor een patroon.
En morgen is alles weer anders. Max gaat van P5 vertrekken zondag. Daarnaast hoorde ik h’m nog op de boardradio iets over de clutch zeggen en dat die gebroken lijkt.
Leuk voor het kampioenschap:

LeClerc wint, Verstappen en Bottas beiden op het podium, in die volgorde. Hamilton wordt roemloos 4e na een aanvaring met Vettel. De Mercedes-coureur loopt een lekke achterband op na een tik van de man met snor, die op zijn beurt een nieuwe voorvleugel moet halen en toch nog 6e wordt. Gasly reed wat anoniem op de 5e plaats rond, maar spreekt achteraf van een magistrale race waarbij alles op zijn plek viel. Oh ja en Hulkenberg troeft zijn nieuwe teammaatje weer eens af. Helaas zit er opnieuw niet meer in dan een 7e plaats…
@gandini: heb je de glazen bol zitten poetsen? Wel leuk als het uitkomt
@lekkerlinksrijden: Nee, dat niet. Ik ben eigenlijk aan het oefenen voor F1-regiseur. Op dit moment is F1 meer een soap-serie, maar ik zou er graag een actie-thriller van maken. Het is nog een ruw script, maar je moet ergens beginnen. Natuurlijk kan het nog wat aangedikt worden met DRS-vleugels die open blijven staan en ontploffende motoren, maar dat wil ik liever voor later bewaren.
@gandini: 👍🏻
@gandini: 1: Vettel, 2 Hamilton, 3: Bottas.
Laat toch wel weer zien dat Max het het mindere materieel toch het beste eruit weet te halen👍🏻
@racemees1: want?
@maarten020: Verstappen staat structureel vóór Gasly. Sterker nog, hij rijdt met minder vermogen in de FP’s en blijft sneller. In de voorgaande races is er geen moment geweest dat Gasly voor Verstappen reed. Tot nu toe doet Verstappen het gewoon prima en laat Gasly het een beetje liggen.
Heeft Gasly een jaarcontract?
@harrie: nee is een veelbelovende stagaire en komt proeven
Zondag zit ik klaar met het ontbijt voor de tv.
Ferrari had problemen ( koeling)
Mercedes was langzamer in de longruns
Ik zeg victory voor max
Ik vind dat Mclaren er goed bij zit dit jaar. Die hebben tijden de winter ook iets goed gedaan.
Update… De FIA heeft de nieuwe endplates van Mercedes afgekeurd. Die moeten dus “terug” naar de specificatie van vorige race… Ik denk niet dat er een Mercedes op pole staat, laat staan op plek 1 na de race.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).