Waarom Duitse autobouwers vrezen voor Trump

Auteur: , 70 Reacties

De CEO's bij de grotere Germaanse fabrikanten doen een bescheiden angstplasje nu duidelijk is wie de komende vier jaar in Amerika aan de touwtjes trekt.

Waarom Duitse autobouwers vrezen voor Trump

Zo is VAG CEO Matthias Mueller er niet gerust op dat Volkswagen rustig auto’s kan blijven bouwen in het prachtige Mexico. Trump heeft namelijk al aangekondigd dat er mogelijk importheffingen gaan komen op auto’s die in Mexico worden geassembleerd, om zo de Amerikaanse werkgelegenheid te beschermen. VW heeft niet geheel toevallig een grote fabriek in het Mexicaanse Pueblo staan en dus is het nog maar de vraag of die investering in de nabije toekomst in rook opgaat.

Daarmee hebben we meteen het pijnpunt voor de Duitse merken te pakken: ze vrezen voor protectionistische maatregelen van Trump die het lastiger maken om auto’s in Amerika te verkopen. Internationale relaties en de mondiale handel komen in dat geval op een lager pitje te staan en daar is (behalve Amerikanen zelf) niemand bij gebaat.

Om aan te geven dat de angst van de fabrikanten gegrond is: Trump (destijds nog presidentskandidaat en natuurlijk de kingpin van z’n vastgoedtoko’s) gaf Ford vorig jaar een veeg uit de pan nadat The Blue Oval aankondigde een grote fabriek in Mexico te willen bouwen. De banen moesten volgend Donald in de Verenigde Staten blijven en hij keurde de move van Ford dan ook af. Toen had Trump alleen nog niet zoveel in de melk te brokkelen en vanaf nu mogelijk wel.

Er zijn echter veel meer merken actief in Mexico. BMW plant een fabriek van 2,2 miljard dollar in het Mexicaanse San Luis Potosi. Audi heeft onlangs een plant van 1,3 miljard USD neergezet in San Jose Chiapa (bij Puebla) en Daimler wil vanaf 2018 Mercedessen auto’s gaan bouwen in een fabriek waar ook Renault en Nissan productielijnen gebruiken.

Nog een juicy toegift met een fijnstof-sausje: Volkswagen hoopt dat de winst van Trump verder geen ernstige gevolgen heeft voor de afwikkeling van Dieselgate. (via: ANE)

Meer Donald? Zie ook deze gave inhakers op de overwinning van Trump.70 reacties

Mexicanen willen ook rijden :)

Maar laten we 20-01-2017 afwachten er kan nog veel gebeuren
Toen ik Trump hoorde tijdens zijn overwinningsspeech viel het mij op dat hij niet zo’n harde taal hanteerde als tijdens zijn verkiezingscampagne.
Dus ik denk dat het allemaal uiteindelijk zal meevallen qua protectionistische maatregelen tegenover buitenlandse fabrikanten. Maar ik kan er ook gruwelijk naast zitten.. time will tell.
@misterdrogba: de soep wordt nooit zo warm gegeten zoals deze wordt opgediend…
@goodolddays: Zeiden ze in ’33 ook…

Meestal klopt dat. Soms niet…
@misterdrogba: Trump trekt niet aan de touwtjes… hij is degene die aan die touwtjes hangt :) Maakt geen reet uit wie president is. De grote corporaties / Elites maken de dienst uit. Hij is gewoon degene die de klappen kan opvangen en een beetje de TV kan bezighouden.
@g-ammo: Exacto. En kijk maar eens op http://redefininggod.com
Daar wordt haarfijn uitgelegd waar het werkelijk om draait…
@G-Ammo: tenminste iemand die de hiërarchie snapt van de wereld +1
@G-Ammo: eindelijk iemand die het snapt ??
@G-Ammo: Toevallig Mr. Robot gekeken?
@victornator95: Nee? Serie/Film?
@G-Ammo: Trump IS de grote corporatie/elite. Hij is de enige presidentskandidaat in de moderne geschiedenis die ook daadwerkelijk tot de top (qua geld dan) van de samenleving behoorde voordat hij zich verkiesbaar stelde. Hij heeft notabene zijn eigen campagne helemaal zelf gefinancierd. Ik denk dat hij om die reden een stuk minder beïnvloedbaar is door grote corporaties dan Hillary.

Natuurlijk zal hij zijn eigen volk (vetnekken in het zakenleven) eerst proberen te helpen, maar dat zal waarschijnlijk op zijn eigen terms zijn.

Wat dat betreft is Clinton veel meer een marionet dan Trump.
@mopar: Er naast zitten 2.0. You just did it.
@G-Ammo: iedere conspiracy theorist napraten 3.0, dat kan jij ook zeker.
VAG op Short, Daimler op Short, BMW op Short en GM op Long is dus nu waarschijnlijk the way to go.
@kilum: je bent drie dagen te laat….
@tjorque: Klopt op ze laatst had je dat gisteren moeten doen. Maar dat is echt gokken wat je dan doet. Dat zou pure speculatie zijn. Nu is het gewoon verstandig beleggen.
@kilum: lang op GM zou ik niet doen. Vroegah waren er al ooit dikke importheffingen op buitenlandse auto’s om de eigen industrie te beschermen in de VS. Toen kwam de oliecrisis en werden kleine Japanners ondanks die heffingen tóch interessant. Daardoor kreeg de Amerikaanse auto-industrie een flinke knauw omdat bleek dat ze kwalitatief broddelwerk leverden en niet in staat waren met goede alternatieven te komen. Voor innovatie en kwaliteit is protectionisme zelden goed en vroeg of laat breekt je dat op.
@jaapiyo: Ik geloof ook niet dat Trump primair importheffingen zal gebruiken, maar eerder een verzwakking van de dollar. Ten opzichte van de goudprijs wordt de staatsschuld dan ook kleiner (omdat ze het goud dat ze al hebben dan voor meer dollars kunnen verkopen).
Allemaal hartstikke leuk en aardig maar, de auto’s van beide partijen( Amerikaanse en buitenlandse makelaardij) zullen dan duurder worden.
Nou is het maar de vraag of Trump de economie dermate kan stimuleren dat de auto’s voor de Amerikanen gezien goedkoper worden.
@janmetdelangeachternaam:

Nou ja, er worden wel Japanse auto’s in de US gebouwd, die worden dan dus niet duurder.

Dat is het ironische daar, een Toyota is Amerikaanser dan een “domestic” Amerikaans merk, omdat die Toyota gewoon in Amerika door Amerikanen geproduceerd wordt.
@fanboy:

Zouden ze in Japan ook importheffingen hanteren ??
@fanboy:
Daar is een heel simpele reden voor: doordat Japan al sinds de jaren ’90 in een recessie zit is de Japanse Yen buitensporig duur geworden. Hierdoor heeft Japan een enorm exportnadeel, dat maakt dat het voor bijvoorbeeld Toyota veel winstgevender is om in de VS te produceren in plaats van in Japan. Waarom ze voor de VS kiezen en niet voor Mexico heeft ook een heel goede reden. Toyota was er heel vroeg bij, productie in de VS leverde toen nog een enorm voordeel op wat betreft merkimago daar en de kwaliteit van in Mexico geproduceerde auto’s zou toen onmogelijk aan de kwaliteitsnormen van Toyota voldaan hebben.
@mgmgb: Klopt opzich wel, maar er is sowieso altijd het nadeel van transportkosten dat je voorkomt met lokaal produceren.
En inmiddels zijn er dacht ik ook fabrieken van Toyota in Zuid-Amerika, dus ik denk dat ze er wel vertrouwen in hebben tegenwoordig.
Tja, eerst nog maar zien wat voor protectionistische maatregelen Trump echt wil en kan nemen. Hij was opvallend mild tijdens zijn overwinningsspeech, ook naar het buitenland toe. Amerika is niet alleen in deze wereld, beseft hij ook wel, en je voert niet zomaar eventjes importheffingen in. You can’t always get what you want…
Zijn Duitse autofabrikanten ook bang voor de NL bpm dan ??
@lincoln: Nederlanders kopen ze toch wel, want kuddedier.
@lincoln: vanwege die paar auto’s die ze hier afzetten??
@406_v6:

In NL worden verhoudings extreem veel nieuwe auto’s op de markt gezet ..
@lincoln: waar staat Nederland ook alweer op de lijst als het gaat om leeftijd van het wagenpark? Niet erg hoog in ieder geval.
@lincoln: Dan nog zijn het er weinig. Belgische autoverkoop is verhoudingsgewijs nog groterderder…
@lincoln: knikkende knieën!! Wahahaha
@lincoln: Jazeker, het is algemeen bekend dat onze markt voor auto’s net zo groot is als die van de V.S.
@ferrari94tr:

Ondanks de bpm worden ze wel verkocht iig ..
@lincoln: Hier hebben alle auto’s die verkocht worden een enorme belasting. Daar komt mogelijk een belasting op auto’s die niet in US gemaakt zijn een forse belasting. MAW auto’s die gemaakt worden in de US worden relatief goedkoper. Die kunnen de vraag niet meer aan omdat de veel naar het buitenland is verplaatst en die maken de auto’s ook weer duurder om de vraag te temperen en het verlies van productie uit buitenland te compenseren. MAW alle auto’s zullen in meer of mindere mate duurder worden.
@ronnys: Auto’s duurder maken om de vraag te temperen? De meeste bedrijven zullen juist blij zijn dat ze extra auto’s kunnen produceren en daarom extra diensten draaien en eventueel zelfs fabrieken uitbreiden. Het blijven wel bedrijven hé, en bedrijven willen nou eenmaal zoveel mogelijk winst maken.
@lincoln: de BPM geldt natuurlijk wel voor alle fabrikanten.
Van mij mag Trump die walgelijke criminele vw/audi-bende helemaal kapot maken. Heerlijk opgeruimd staat netjes! Amerika is al een prachtig land, dat wordt dus nog mooier zonder die walgelijke/vieze auto’s van de criminele vw/audi-bende.
@musclecar: gelukkig toch nog een beetje humor op deze toch wel trieste dag dat er een mafkees is gekozen tot president van de Verenigde Staten.
@rhellema: nee ronald reagan dan die seniele b acteur
Iets zegt me dat het zo’n vaart nog niet zal lopen. Ja, de autoindustrie is groot, maar Trump zal vermoedelijk nog wel het realisme hebben om vooral te focussen op maatregelen om import uit de echte lagelonenlanden zoals China in te perken. De economische belangen zijn te groot in de autoindustrie, de investeringen zijn te groot, het lobbybudget veel hoog. Het terughalen van kleinere productie naar de VS zoals consumentengoederen, waarbij de individuele producenten in bijv. China veel minder sterk zijn, zal veel meer banen opleveren voor zijn achterban. Misschien zit ik er volledig naast maar ik heb besloten om de enorme teleurstelling dat het Trump is geworden maar om te zetten in pragmatisch optimisme.
Het is toch al over met VAG, wordt nooit meer wat. ze worden straks verdeeld tussen de ster en de nier.
Op kort termijn heeft Amerika profijt. Op lang termijn draaien ze gewoon niet mee met de wereld top….
Sorry VW (VAG), MB en BMW. Maar dit is juist de essentie van ondernemersrisico.
Op het moment je een omgeving creert die ideaal is voor jouw onderneming (de Duitse frabrikanten laten ook bijv veel lobby-en), dan hoor je er niemand over.
En op het moment het mogelijk tegen zit, dan zijn de rapen gaar.
Dus niet zeiken jongens.
Overigens hebben VAG, MB en BMW ook fabrieken staan in de US overigens.
Heeft Ford in Europa ook gelapt. Belgische fabriek gesloten en met hulp van Europa een nieuwe fabriek gebouwd in Turkije voor de Mondeo die in Westeuropa moet verkocht worden.
Veel europese autofabrikanten willen een vestiging in Mexico, maar de overgrote groep Mexicanen kan dit soort auto’s niet betalen. Waar moeten ze hun auto’s kwijt? Juist, USA.
Ongelooflijk, wel auto’s willen verkopen in de USA maar hun niet de werkgelegenheid gunnen.
Komt ervan als je niet verder kijkt dan je zakken diep zijn!
@ericc: Dat soort beslissingen worden ook niet gemaakt op basis van wat je iemand gunt, maar op basis van keiharde euro’s. Als het goedkoper is om de auto’s tegen lagere lonen in Mexico in elkaar te schroeven en vervolgens naar de VS te verschepen, gaan ze de auto’s niet tegen hogere lonen in de VS laten bouwen. Het is gewoon hetzelfde als met de andere consumentengoederen. Waarom zou Apple als Amerikaans bedrijf alle iPhones in China laten maken in plaats van in Utah of Ohio?
musclecar; Van mij mag jij je walgelijk commentaar achterwege laten . Je weet zelf ook wel dat er dan veel mensen werkeloos worden ,die niets aan de situatie kunnen veranderen. Eerst nadenken voordat je zoiets schrijft!
@dijan: Het personeel wat werkloos wordt kan gewoon dan gaan werken bij autofabrikanten die het gat dan opvangen. Of denkt u dat er minder mensen gaan autorijden als die criminele vw/audibende weg is? Dus illegale naaiateliers en coffeeshops ook maar open laten voortaan vanwege de werkgelegenheid??? Over nadenken gesproken!! Het wordt de hoogste tijd dat mensen die het opnemen voor z’n walgelijke criminele vw/audi-bende eens een keer gaan nadenken, maar het is natuurlijk ook de vraag of ze dat wel kunnen. Gezien hun zeer lage IQ.
@musclecar: heb je iets tegen vw/audi? Weet het niet zeker hoor, gewoon vermoeden
correctie: VW heeft een grote Fabriek in het Mexicaanse Puebla, niet pueblo.
In 2000 dachten we met Bush ook dat de soep niet zo heet gegeten zou worden. Paar jaar later stonden we met z’n allen in een woestijn in Irak naar niet bestaande wapens te zoeken. Van dat geintje hebben we vandaag de dag nog last van.
@rick-dos:

Jij bent nog nooit in Irak geweest joh suffe ..
@lincoln: Jij bent nooit uit je kelder geweest dus wat weet jij nou, suffe…
@Rick-dos: lol, zie dat zo voor me ja
Als ik Amerikaan was geweest zou ik al die banen ook in Amerika willen houden. Meer banen is meer inkomen is meer macht is meer budget is awesomeness
@timoangelo:
Het is alleen totaal niet realistisch. Hoe mooi het ook is dat het inkomen en de welvaart in de westerse wereld gestegen is, dat betekent wel dat we simpelweg niet concurrerend zijn wat betreft productieindustrie. De enige opties zijn dan totaal protectionisme, wat export van je eigen producten zo goed als onmogelijk maakt waardoor je uiteindelijk gaat potverteren, je kunt tenslotte onmogelijk alle grondstoffen zelf produceren, of accepteren dat maakindustrie en daarmee bepaalde banen uit je land verdwijnen. In Europa is die situatie veel minder schrijnend dan in de VS omdat we een redelijk sociaal stelsel hebben om de kosten van de werkloosheid én de winst van de economische groei min of meer gelijkmatig te verdelen (al is er hier absoluut ook armoede, dat ga ik niet ontkennen) maar daar is een enorme groep straatarme, werkloze, gefrustreerde burgers ontstaan. Ik snap deze reactie van ze wel, maar ik ben bang dat het de situatie waarschijnlijk alleen maar erger gaat maken in plaats van beter.
@timoangelo: precies… Maar dan ook voor hetzelfde loon als de Chinezen he! Begin jij?
Volgens mij had vw meer te vrezen van de milieumafia onder leiding van Clinton.
Protectionisme veroorzaakt Protectionisme. Daar zullen de Amerikanen ook niet bij gebaat zijn. Want uiteindelijk willen de Amerikanen vliegtuigen, Hollywood films en tech producten en diensten aan het buitenland aan de man brengen.
Dat doen we in Nederland als jaren in de vorm van CO2 belasting.
Wat mij betreft ‘ Is en Zal Trump een bullebak blijven . . .
@exclusieviteitsfreak:

Goedzo .. zo kennen wij de zelfingenomen “tolerantie” van de hoger opgeleiden in Europa ..
@lincoln: Ah, d’r is nog vele malen meer aan de hand in de wereld, en de grootste oorzaak daarvan is de Rothschild family (bank), maar daar ben ik mee bezig om dat op te lossen, hetgeen mogelijk eind dit jaar nog kan rond zijn . . . , een samenwerkings-opzet met Koning Willem-Alexander.
@exclusieviteitsfreak:

Leuk .. dan moet je toch in Trump een medestander vinden ??

Of is er nog meer aan de hand ??
@lincoln: Het is namelijk zo dat het de Rothschild’s zijn die er voor gezorgd hebben dat geen enkele regering nog uit zijn staatsschuld kan geraken, veroorzaakt door hun rente-ontvangsten (illegaal, fraude, fractioneel bankieren-vertrouwenschendend), die ontstaan zijn/is in 1756, tijdens de oprichting van de bank, en ze zich met die rente-ontvangsten op 2 landen na wereldwijd, in alle regeringen hebben ingekocht, met de bevolking als waarborg, waarbij ze inmiddels ’n geschat vermogen van € 440 triljoen hebben binnen-geharkt, en dagdagelijks gestaag blijft aangroeien, en dat zonder dat ze er maar 1 cent hebben moeten voor investeren, door goud in bewaring te nemen van de rijken en adel, en ze telkens de duplicaten van het originele document met het gewicht van het goud er op, telkens in copie ervan doorverkopen aan derden, en dus die rente-ontvangsten moeten geannuleerd worden, vandaar mijn samenwerkings-opzet met Koning Willem-Alexander.

En nee, ik wil Trump zijn handteking er zeker niet mee opstaan hebben ‘op het annulatie document, dat via het internationaal gerechtshof in Den Haag moet gaan, want dat plezier wil ik Trump niet gunnen, wel Barack Obama, die nu nog zittend is. En hoop ik dus dat het rond is voor Obama de macht moet overdragen, tenzij Hillary alsnog Presidente wordt, want er doen geweldig veel geruchten de ronde dat de verkiezingen zeer valselijk zijn verlopen.

De Rothschild’s zijn dus de grootste criminelen ter wereld, en het hedendaagse IS er niets tegen is, vandaar mijn samenwerkings-opzet met Koning Willem-Alexander.

De internationale recherche en het Pentagon zijn er zo goed als mee rond.
@exclusieviteitsfreak:

Knap ..
A.Lincoln A.Hitler JF.Kennedy vochten ook tegen het huidige monetaire systeem ..
Knap als het jou lukt ..
Helemaal knap als het lukt met willempie op je schouders ..

Nog veel knapper als je Obama of Clinton mee gaat krijgen bij deze pro-Trump actie ..
@lincoln: Dat is het hem nu juist, A.Lincoln, A.Hitler, JF.Kennedy, en nog tal van andere beroemdheden vochten inderdaad tegen het monetaire systeem, echter en maar ! , net omdat ze beroemd waren, en ze één van de klanten waren van de Rothschild bank, heeft The Rothschild ze door huurmoordernaars laten verdwijnen . . .

Bij mij ligt de situatie echter volledig anders, ik ben voorlopig nog altijd totaal onbekend, en heb het aangestuurd via een briefing aan Willem-Alexander, een briefing die aan hem overhandigd is geworden door vrienden van mij, die beroepsmatig iets te maken hebben met Willem-Alexander, en eens Willem-Alexander die briefing onder ogen zag, heeft hij er direct de internationale recherche op gezet, en Barack Obama had er direct het Pentagon op gezet.

Zodus, ik heb alles in stilte aangestuurd, of onder de radar zoals het ook genoemd wordt, ik werk dus volledig onzichtbaar, en pas vanaf het moment dat ik door Willem-Alexander op audiëntie zal uitgenodigd worden, zal ik wel bekend worden, en zal ik voor mijn aansturing en inzet normaal beloond worden, en ga ik vanaf dan naar het schijnt in aanmerking komen voor de Nobelprijs voor de Wereldvrede, en kan ik dan o.a. er mee voor zorgen dat Trump mag opstappen en Hillary alsnog Presidente zal worden, en ook ga ik mijn hobby ook volledig professioneel uitwerken, namelijk ga ik een gloednieuw studio-complex laten ontwerpen en bouwen, de ultieme combinatie tussen de Belgische Galaxystudios in Mol – Antwerpen : http://www.galaxystudios.com , en de AED studios in Lint – Antwerpen : http://www.aedstudios.com , en door mijn vriendin Kathleen commercieel zal uitgewerkt worden, zij is namelijk een topklasse zakenvrouw, ik niet, ik ben een creatieveling . . .
@exclusieviteitsfreak:

En waarom doe je dit trouwens ??
@lincoln: Om in eerste instantie mezelf vooruit te helpen, en de mensheid uiteraard . . .
@exclusieviteitsfreak:

Ik vind het een spannend verhaal ..
Die Nobelprijs voor vrede gaat meestal naar serie moordenaars dus die zou ik laten gaan ..

En mocht er ooit geschoten worden ..
Ga dan achter Willem Alexander staan ..
Die heeft in het leger gezeten dus kan goed kogels vangen ..

Groetjes aan Kathleen ..
@lincoln: Ok, dit is wat de Nobelprijs inhoud : https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjdwZSOwKHQAhUmC8AKHX-jCk8QFggbMAA&url=https%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FNobelprijs&usg=AFQjCNEzCNoPXK9CcX31hULtJljv-D8C4g , dus niet hetgeen jij er over schrijft, en het is de harde realiteit die ik omschreven heb, zoek het zelf maar uit . . .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).