Waarom ging het gister zo mis met al die trucks?

Auteur: , 86 Reacties

Een vraag die ik regelmatig heb gezien de afgelopen 24 uur.

Waarom ging het gister zo mis met al die trucks?

Gisteren. Code Rood. Liveblogs op NOS, RTL, Nu en tig andere sites. Er werden zelfs extra nieuwsuitzendingen ingelast. Ga NIET de weg op, aldus Rijkswaterstaat en de ANWB. Toch ging het mis en niet zo’n klein beetje ook. Tientallen vrachtwagens waaiden om tijdens de rit (video), met veel gesloten wegen en gedupeerd verkeer tot gevolg.

Dat moet anders, aldus Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN). Vanmorgen sprak de voorzitter in het NOS Radio 1 Journaal zijn onvrede uit. Hij pleit voor directe communicatie met Rijkswaterstaat in dit soort noodgevallen. Veel buitenlandse vrachtwagenchauffeurs hebben geen boodschap aan het nieuws op de radio en op internet. Ze moeten het hebben van waarschuwingen langs de weg. De matrixborden op snelwegen voorzagen automobilisten van een waarschuwingstekst. Deze tekst was echter in onze taal. Een oplossing zou kunnen zijn om de teksten ook in het Engels of Duits te laten weergeven.

Rijkswaterstaat stond gister met auto’s langs drukke knelpunten om het verkeer in de gaten te houden. Van Dijk zegt dat het zou helpen als Rijkswaterstaat dit communiceert met de TLN, zodat eventuele extra maatregelen genomen kunnen worden. Volgens de voorzitter is er geen druk vanuit werkgevers, die truckers ondanks het extreme weer de weg opsturen. Vermoedelijk zijn werkgevers wel nalatig geweest. “Ach, dat kan wel joh.”

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, zei het dom te vinden dat zoveel vrachtwagens met een lege lading zich gister op de Nederlandse wegen bevonden. Ze gaat met de transportsector in gesprek om te kijken hoe dit soort problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.86 reacties

Nou Cora, misschien zijn al die trucks onderweg omdat die mensen anders geen geld verdienen. Makkelijk roepen vanuit je gesponsorde dienstauto maar voor de meesten betekent niet rijden, geen geld. Is het slim? Nee. Snap ik het, absoluut.
@E34M5Touring: Wel jammer voor al die mensen, die uren achter zo’n gekantelde vrachtwagen staan en daardoor ook geen geld verdienen.
@crashingduke: Ja goed, hoe vaak staan truckers te wachten op personenauto ongelukken denk jij? Ik denk zeker net zo vaak. Dus die geef ik ze dan maar. Nogmaals vind het ook niet slim maar je hoort verhalen genoeg over de belachelijke werkdruk en lage lonen in die business. Dan kan ik er op zich wel in komen dat een aantal het toch probeert.
@E34M5Touring: Het is altijd jammer om te lezen dat heel veel mensen niet pp
@e34m5touring: Niet rijden vanwege wind hoort er gewoon bij. Net als files en uitgelopen planningen. Ik snap niet dat je als eigenaar zoveel risico wilt lopen. Het is een kleine moeite om je chauffeurs op te bellen en opdracht te geven een parkeerplek op te zoeken zodra je merkt dat het niet gaat. En als je chauffeur je belt met de opmerking dat overal aangegeven word dat vrachtwagens beter niet kunnen rijden ben je gewoon een domme klootzak als je ze dan niet opdracht geeft om te stoppen. Het is maar een paar uurtjes en schade kost heel veel meer.
@lekbak: Ik denk dat het voornamelijk eigen rijders zijn die doorrijden. Snap beide kanten van het verhaal wel. Begint bij mij altijd een beetje te jeuken als zo’n miep dan begint te zeiken. Makkelijk lullen vanuit haar positie. Als jij een paar meijer in de maand verdient en elke dag stilstand je waardevol geld kost schuif je het risico ook wel iets op denk ik.
@E34M5Touring: wat heeft het salaris van een minister is vredesnaam te maken met het gebruiken van je gezonde verstand? Als een dakloze het zou zeggen, zou het volgens jou wel steekhoudend zijn? Wat mij betreft zouden verzekeringsmaatschappijen gewoon moeten weigeren om de schade uit te keren als er spraken is van onverantwoord/verwijtbaar gedrag. Dan is dit gesodemieter snel over…
@vroaaar: Waar praat ik over het salaris van een minister. Die mannen verdienen sowieso niks als ze stil staan. Als je dan al heel weinig verdient snap ik dat je wellicht denkt, ik probeer het toch. Ze zien andere trucks ook rijden en denken wellicht dat het het risico waard is. Misschien met wat druk van de transporteur er achter. Ze gaan echt niet moedwillig de weg op met het idee om te vallen en iedereen bewust op te houden hoor.
@lekbak: “zoveel risico”?

Hoeveel vrachtwagens zijn er omgevallen? En hoeveel procent is dat dan? Akkoord, beter dat er geen omvallen, maar als er ééntje per 1000 omvallen, moet je daarvoor dan 1000 vrachtwagens stil zetten? Serieuze verliespost…
@esprit_de_flandre: In een paar uur tijd zijn er bijna 40 vrachtwagens om gegaan. Er rijden echt geen 40.000 lege vrachtwagens. Het zou me al verbazen als er 4000 lege vrachtwagens rijden. Dat maakt het risico een stuk groter. En aangezien het een enorme schade is voor de eigenaar van de vrachtwagen, en omdat een omgevallen vrachtwagen een hele weg plat legt (en 40 omgevallen vrachtwagens een heel land) is het zeker de moeite waard om ze een paar uur stil te laten staan.

In de voorspellingen was al aangegeven dat het van korte duur was. Je vrachtwagen niet voor 4 of 5 uurtjes stil zetten valt eigenlijk niet goed te praten gezien het risico en de kosten die daaraan verbonden zijn.
@E34M5Touring: Weinig mensen hebben geen begrip en respect voor chauffeurs. Zonder transport staat alles stil.
@smoked: Inderdaad, als je echt niets anders kan, kan je altijd nog vrachtwagenchauffeur worden.
@smoked: Ik zie die dingen graag zo snel mogelijk van de weg verdwijnen. Gewoon automatisch laten rijden midden in de nacht zodat we er geen last van hebben. Het is zo ontzetten inefficiënt om al die vracht met vrachtwagens rond te rijden.

En ik zit er voor de 100e keer achter tijdens een rit als een chauffeur weer met 88km/h een 86km/h rijdende truck moet inhalen.

Ik snap dat we ze NU nodig hebben, maar ik zie ze liever gisteren dan vandaag van de weg verdwijnen.

En ja, ik rijd juist buiten de spits om files te vermijden, maar dan zit je achter inhalende vrachtwagens, super!
@widodh: ben benieuwd hoe je dan weer reageerd, als je snachts om half 3 wakker wordt gebeld voor de levering van ophoogzand of je nieuwe schuttingen.
@e34m5touring: Met een omgevallen vrachtwagen verdien je weinig geld.

En net als met een boot moet je toch ook weten dat je niet de zee op gaat als het stormt.
Het gaat volgens mij voornamelijk om die informatievoorziening. Als je als buitenlandse trucker hier door verrast wordt is dat ook l*llig.
@fanboy: Maar er zijn 70 trucks omgevallen. Van de zoveel 1000 op de weg. Geen van hen ging er vanuit om te vallen. Bij 70 is het toch gebeurt. Moet je dan het hele transport afsluiten. Rijkswaterstaat gaf ook voor de auto’s een ga niet de weg op waarschuwing. Toch kleppert jan en alleman erop uit. Met ook allerlei ongelukken tot gevolg. Maar daar hoor je dan geen mens over.
@e34m5touring: Je kunt niks tegen mensen doen die advies negeren.

Maar als de buitenlandse truckers dit advies niet hebben gezien, dan kun je daar wel wat aan doen.
@E34M5Touring: appeltje eitje.
@E34M5Touring: Nee als je op z’n kant midden op de snelweg rijdt verdien je lekker geld ja, samen met de rest van het land…..
Ze moeten gewoon niet rijden en zeker niet met (lege) aanhangers met zulke wind. Het was maar een paar uur dat het niet kon.
@e34m5touring: Helemaal mee eens en daar bovenop de contracten die transportbedrijven hebben met hun JIT klanten zodat zij geen magazijnkosten te hebben. Weer of geen weer, er moet altijd geleverd worden. Denk aan bijvoorbeeld de Scania assemblage fabriek in Zwolle waar motoren en cabines nagenoeg niet op voorraad liggen.
@bassx: elluk nadeel heb se voordeel. Keuze voor JIT is op financieel gewin gebaseerd, dan moet je ook incalculeren dat het wel eens een keer mis gaat… bijvoorbeeld omdat je leverancier niet kan komen omdat het te hard waait.
Oh wacht je natuurlijk gewoon praat onzin, want waarom zou een leverancier met een lege truck naar Scania rijden?
@vroaaar: Terugrijden om op tijd te zijn voor een 2e rit?
@bassx: in die contracten neemt elke slimme onderhandelaar dan ook “overmacht door extreme weersomstandigheden” op. En of het “extreme weersomstandigheden” was, daarrover is geen discussie, KNMI hat code rood.
@e34m5touring: IDD, plus het merendeel van de omgevallen trucks hebben Oost-Europese chauffeurs die nergens kunnen schuilen en de Nederlandstalige waarschuwingen niet verstaan op de radio. Politiek kan wel weer verbaasd zijn echter wanneer kunnen we nu eindelijk een Engelstalige radio(nieuws)zender verwachten die heel Nederland van info voorziet, of een SMS alert in het Engels. Politiek en politieke media > niet over problemen lullen maar gewoon aanpakken.
@hoofd: maar spreken Pjotr, Marek en Bodgan wel engels? Of moet je hen beter in het Russisch aanspreken? Of Pools of Roemeens of Bulgaars. Of gewoon een “wit bord met een vrachtwagen en een ronde rand erom” op de matrix borden zetten?
@mashell: die verstaan allemaal basis engels en als je dat verbodsbord ziet ben je doorgaans al opweg.
@hoofd: wat ik dan zelf weer zo raar vind. Was gisteren bij onze Oosterburen en daar werd ook alleen in de taal van de Heimat gewaarschuwd. Lijkt mij ook het meest logische, dat je probeert de basis in een taal probeert te begrijpen voordat je ergens heen gaat. Als je waarschuwingen langs de weg niet begrijpt is het misschien wel een idee om terug te gaan naar waar je vandaan komt als je dat wel begrijpt.
@silenro: daarom. acceptatie van engels als de basis taal :-) waar ik werk hanteren we het zorgplicht idee. als je iemand bijv een mail in het engels verstuurd mag je er heden ten dagen vannuitgaan dat je aan die zorgplicht voldoet. Ps ik luister in die heimat dikwijls naar English Military Forces FM.
En waie gaat de schade betalen die de bedrijven oplopen door het niet leveren van de lading?
@rossi46audi: waie is dus wie…..
@rossi46audi: Bedoel je de ladingen die niet geleverd worden door de gekantelde trucks? In plaats van een korte periode gedurende de harde wind lag het verkeer nu veel langer stil, waardoor iedereen alsnog harder getroffen wordt. Bedrijven die de code rood uitzaten, konden daarna hun leveringen nog niet op tijd doen omdat een aantal mensen dwars op de weg lag.
@wpgt: We worden als transport sector DAGELIJKS hard getroffen door ongelukken met auto’s op snelwegen VELE uren stilstand elke dag weer omdat mensen niet een beetje afstand houden (en ja dat gebeurd ook onder truckers) dat is een groter probleem dan die gekantelde vrachtwagens. Daar komt bij dat het voornamelijk buitenlandse trucks zijn waar niet persee de beste stuurlui opzitten waar mensen opzitten die geen woord engels kunnen en waar mensen opzitten die pas echt een kut leven hebben en 11 maanden per jaar van huis zijn voor 500,- per maand en overal als oud vuil behandeld worden allemaal om hun gezin een beetje te onderhouden………(daarom rijden ze door daarom zuipen ze en daarom vallen ze om, werkdruk stress etc)
@rossi46audi: ondernemersrisico. Dit hoort zo bij het leven dat het niet eens een discussie waard is. Soms zit iets gewoon tegen zonder dat je er iets aan kunt doen. Als je als bedrijf dat niet kunt hebben dan kan je net zo goed direct het faillissement aanvragen.
@lekbak: tuurlijk, maar verkijk je niet op de “rubbertegel” maatschappij van nu. Het waait, niet mijn schuld, iemand anders moet daar dus aansprakelijk voor zijn.
@rossi46audi: Soms kan het dooien, soms kan het vriezen. Je kan er niks aan doen en een beetje een transport bedrijf , zoals @lekbak al aangaf, kan hier heus mee omgaan.

Ik snap dat niet rijden geld kost , maar de eigenwijze drol uithangen en toch gaan rijden kwam gister blijkbaar toch ook niet zo sterk uit de bus, ofwel?

Want laten we het omdraaien: wie gaat dan alle kosten als gevolg van de vertragingen betalen? Als er geen vrachtwagens waren omgewaaid had ik waarschijnlijk wel gewoon naar Brabant kunnen rijden zonder extreme files en wel m’n afspraak kunnen halen. Nu moet ik volgende week weer naar m’n klant en loop ik een week achter op m’n deadline.

Ik vind dat prima want dat hoort bij zo’n storm dus ik anticipeer erop. Soms dooit het en soms vriest het. Zou fijn zijn als die chauffeurs er ook zo naar kijken
@olivier420: Dat vind ik inderdaad een goeie. Als jij een gevaarlijke situatie veroorzaakt, of in ieder geval als oorzaak aangewezen kunt worden voor vertraging van heel veel andere mensen, dan zou je daar net zo goed aansprakelijk voor gehouden kunnen worden. Dan denk je wel 2x na voordat je de weg op knalt.
Dat ze naar Nederland komen, prima. Maar laat de taal wel gewoon Nederlands. Beetje jammer als het allemaal weer Duits of Engels moet zijn. Die plaatjes op de borden en een beetje gezond boeren verstand moet toch wel voldoende zijn?
@jerry: dat “boerenverstand” ontbreekt nog wel eens…. denk dat dát het probleem is.
Omdat het stormde!
Voordat iedereen hier gaat lopen meuten-teuten, deze oude man is ooit in de negentiger jaren van de vorige eeuw (de tijd dat alles beter was vehalve auto’s) uit Duinkerken komen zetten met een lading naadloze stalen hoge druk cilinders op een toen populaire Citroën C35 pick up bestellert. Zo een dus : https://goo.gl/images/ATZZVx
Dat ding lag als een huis door de twee ton aan lading, maar onderweg vanaf Veurne België, waar de Croky chips fabriek stond, lagen overal Mercedes Volume combinaties van de Croky op hun zij, leeg op de terugweg naar de fabriek toe en stomweg omver geblazen, slechts twee Croky trucks hadden de tegenwoordigheid van geest gehad om hun combinaties met de kop in de wind te parkeren bij een tankstation.
Ook toen omgewaaide bomen over de weg die de Belgische brandweer laconiek in stukken zaagde en ze vervolgens langs de weg sleurde.
Omgewaaide vrachtwagens waar een pechlamp bij werd geplaatst en na uren oponthoud eenmaal terug in Nederland was de Moerdijkbrug tot 02.00 s nachts afgesloten.
Ik heb alleen al op die rit tientallen omgewaaide vrachtwagens gezien, eigenlijk is mij het aantal incidenten gister nog reuze meegevallen.
@desjonnies: goed verhaal maareh…. die auto’s uit de nineties zijn juist top! Ok, MB was even de weg kwijt met pisbakken staal maar alles uit Nippon uit die jaren heeft schier het eeuwige leven!
Alsof die storm alleen hier was. In omringende landen hadden ze er ook last van.

Lijkt mij stug dat ze niks hebben vernomen via hun “eigen” radiozenders of van collega’s/werkgever. Of zijn ze allemaal zo geisoleerd dat ze er echt niks van mee krijgen?

Neigt eerder naar het welbewust nemen van een risico dat je had kunnen voorzien, maar lekker de domme uithangen en het probleem bij een ander op het bordje leggen. Ik vraag mij af of de tekst in een andere taal nou echt zal gaan helpen…
Ik heb van een chauffeur begrepen dat het veelal om Duitse en Oost-Europese lichtgewicht vrachtwagens gaat, als die leeg zijn is het vragen om ellende..
Bij ons ook gisteren genoeg leveringen gehad. Ook lichte wagens. Ze moeten gewoon rijden. Dan wel van de planning, of gewoon omdat ze al dagen onderweg zijn uit Slowakije, Polen, Litouwen etc. Je kan die gasten niet tegenhouden met een tekst, of misschien waarschuwen met een plaatje.
Gisteren mijn vrachtwagens op de zaak gehouden. Tegen vijf uur zijn de eerste ladingen weer op de weg gegaan. Geen risico genomen!
Allerlei vertegenwoordigers van transporterend NL die over elkaar buitelen met de melding dat dit niet aan druk van de werkgevers ligt. “Nee, die chauffeurs bepalen het zelf, daar zijn zij toe in staat.” Wat een kul. Hoe dan ook, als de sector dit niet zelf kan reguleren, dan komt de overheid vanzelf met maatregelen.
Even los van of er geld verdient wordt… wat te denken van de verkeersveiligheid van de overige weggebruikers… om nog maar niet de schade aan de weg zelf te benoemen. Welke kan je ook staat. Het is onverantwoordelijk dat er gisteren zoveel trucks toch de weg opgaan.
Een lege lading. Is dat net zoiets als een loosgebaar?
@postzegel: soort losse flodder :D
Nederland op z’n best! Alles vanuit alle kanten bekijken en iedereen mag zijn zegje doen.

Met een lege truck gaan rijden gisteren, is gewoon niet slim. Als je dat niet door hebt, hoor je niet eens achter het stuur van een vrachtwagen te zitten
@ijoost: Met een lege truck rijden is sowieso niet slim. Kost alleen maar geld.
Nu ga ik wellicht iets heel stoms zeggen, maar hear me out. Veel vrachtwagens rijden met zo’n aanhanger die bestaat uit een stalen frame, met daar zo’n enorm dik zeil omheen gespannen. Zou het geen mogelijkheid zijn om die zeilen oprolbaar te maken, zodat je bij omstandigheden zoals gisteren gewoon de zeilen kunt oprollen als je je laatste vracht hebt afgeleverd? Je lege truck is dan toch een flink stuk minder windgevoelig.
@edge: zo stom vind ik het niet. Geen idee waarom ze dat niet doen.
Omdat er dan geen reclame gemaakt wordt?
Die zeilen kunnen al open kan ik je vertellen ;) de vraag is alleen kan je vast genoeg zetten ze blijven zitten?@ijoost:
@Edge: gister aantal vrachtwagens gezien die dat deden !
Ik ben zelf chauffeur en word er een beetje moe van dat gebash op chauffeurs. Hele bedrijven moeten maar plat? Wie gaat die schade betalen want ja even 80 autos thuis houden en het werk inhalen is geen probleem? Dagelijks liggen er autos in de keukels op snelwegen ook zonder wind dat leverd mij zon 10 overuren minimaal per week op. Leuk voor mij maar minder voor de transport waar prijzen al extreem onder druk staan.

Inplaats dat de ministers zich nou eens wat drukker gaan maken om de wegen eens wat breder te maken! Hoelang moet de A15 nog 2 baans blijven?

Dagelijks word ik afzeikt want dan sta ik weer in de weg of ga ik niet snel genoeg. Maar moet dan nog wel iedereen voorzien van witgoed aparatuur zodat er gekookt en gewassen kan worden want O WEE!!! Als we te laat zijn……

Mijn punt is chauffeurs en transport doen het nooit goed en kunnen het nooit goed doen…… totdat mensen wat nodig hebben dan maakt het weer de sneeuw de files de wind niet meer uit.

Vind het een trieste vertoning.
@jalke_peters: Je hebt natuurlijk gelijk mbt normale situaties : men loopt altijd te zeiken op chauffeurs terwijl we zelf append achter elkaar de kettingbotsing induiken. Maar dat is in mijn optiek een andere discussie.

Op zo’n dag als gister had gewoon niet moeten worden gereden. Net als dat veel weggebruikers in personenauto’s ook de auto lieten staan voor wat het was hadden transportbedrijven dat ook naar hun chauffeurs moeten afdwingen .
Ik geloof dat je me niet helemaal begrijpt, voor een uur paniek een bedrijf met 80vrachtwagens platgooien is een kostepost die in deze sector lastig op te vangen is.

Daar komt bij, oosteuropese trucks zijn ff anders dan NL trucks. Die mensen moeten info langs de weg kunnen krijgen wat er niet is. Maar goed kep er geen verstand van ;)

https://www.ad.nl/politiek/verzekeraar-tvm-maar-zeven-schademeldingen-nederlandse-trucks~a3b1b22a/
@olivier420:
@jalke_peters: Je weet er sowieso meer vanaf dan ik, dat zonder twijfel.

Ik denk meer vanuit een financieel perspectief: een incident als dit moet niet zo’n groot effect hebben op je bedrijfsvoering. Dan is je marge flinterdun en moet je je afvragen of er geen andere problemen zijn dan één incident onder de noemer overmacht die je inkomsten dus danig vernagelt dat je tóch het risico neemt.
@olivier420:

En daar sla je spijker op zn kop want helaas zijn de marges flinterdun dit is al jaren een probleem in de transport. Ik werk bij een groot bedrijf dagelijks gaan er 100 ritten BINNENLAND door nederland met witgoed voor de consumenten. Laat jij die 100 ritten staan voor een dag ga je een serieus leverprobleem krijgen aangezien je 1 dag moet inhalen verspreid over een week of wat wat 1 werkdruk oplevert die al hoog genoeg is 2 klagende winkeliers en klanten omdat bestelling niet of te laat aan komen. 3 de baas voldoet niet aan zijn internationale contracten om binnen 24 uur te leveren doe dat paar x per jaar en je bent je contract kwijt. Er zijn zoveel factoren die je niet ziet of weet. Het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. En dan nog maar te zwijgen over het feit dat als je alle vrachtwagens in Rotterdam een uur wil parkeren vanwege storm dat daar niet eens ruimte voor is. Of moeten we dan maar op de vluchtstrook gaan staan zodat er weer een appende automobilist in de achterkant zichtzelf te pletter kan rijden………;)

Ik vraag maar 1 ding en dat is een beetje respect voor chauffeurs en de transport want die is ver te zoeken hier en in heel NL. Die dagelijks voor een schijtloon joun brood op de plank komt brengen.
@jalke_peters: hele bedrijven hoeven toch niet plat? Je moet met die wind even niet rijden. Dat kan ook tijdens de piek van de storm op een parkeerplaats, even wachten bij de klant waar je net geleverd hebt, een industrieterrein waar je net langs rijdt. De piek duurde hooguit een uurtje. Dan ga je toch geen onnodige risico’s met materieel en medeweggebruikers nemen en ga je toch even stil staan. Economische schade omdat je wagen op z’n kant ligt lijkt me pittiger dan even een uurtje stilstaan.
@tenaci: Ja want jij weet precies te voorspellen wanneer de piek is? En als je midden op de snelweg rijd moet je maar even snel op de vluchtstrook gaan staan of niet?

Het is allemaal makkelijk lullen maar ook in de transport bestaat zoiets als werkdruk verplichtingen en ja ja MENSELIJKHEID!

En zoals ik al zei, als de supermarkten leeg komen te staan of bestellingen van mensen niet op tijd zijn is het gelijk gezeik. En nogmaals, vandaag stond ik ruim 1,5uur in de file op vrijdag avond omdat er weer 3 van die kantoor stress pikkies elkaar geen ruimte geven of zitten te appen en vervolgens op elkaar klappen dit is DAGELIJKS! Moeten al die mensen dan maar van de weg gehaald worden ook al geld dit niet voor alle kantoor pikkies? Nee, er moet eens opgehouden worden dat als er wat met vrachtwagens gebeurd alles en iedereen maar over 1 kam te scheren. Ja in totaal 70 waarvan 90% buitenlands op zn zei dat is een lachertje vergeleken met wat er dagelijks over de nederlandse wegen rijd.

De NS reed en rijd ook niet wanneer er iets met weer is…. moet je eens zien hoe hard de NS dan weer eens zuigt volgens alle wijze mannen achter het scherm die blijkbaar wel zomaar thuis kunnen blijven 5 dagen per week.
@jalke_peters: KNMI had die piek inderdaad redelijk accuraat voorspeld.

Enne, alle respect verder voor jouw beroepsgroep hoor. Daar spreek ik me in mijn reactie totaal niet negatief over uit. Maar om je dan zo denigrerend over die van mij uit te laten (kantoorpikkies) vind ik wel weer jammer.
Redelijk ja vaak ook redelijk niet. Want jij bent zon pikkie die loopt te appen en voor noodstops maakt op een dag? @tenaci:
@jalke_peters: Ik werk zelf ook in de transport sector en krijg betaald om goederen veilig van A naar B te vervoeren. Als je wel gaat rijden onder omstandigheden waarbij je om kunt waaien ben je gewoon een slechte chauffeur.

Ik heb woensdagavond serieuze overuren gemaakt (en honderden liters extra peut verstookt) om voor de storm het ijsselmeer over te komen maar was dat niet gelukt dan was het schip blijven liggen. Het hoort er gewoon bij. Onder winterse omstandigheden is de vertraging al snel nog groter.

Ik heb groot respect voor chauffeurs op de weg (en geef ze ook vaak meer ruimte dan ik hoef te doen, met prachtige dankbare reacties als gevolg). Maar kritiek geven als er fouten worden gemaakt moet kunnen. En dat is precies wat hier nu gebeurt. Volgende keer als een schipper een brug weg vaart is het de beurt aan de binnenvaart.
En wat kost het om bij code rood de vrachtwaggels door de KLPD van de weg te laten halen, te laten controleren op gewicht en stabiliteit en lege potentiële tuimelaars op de parkeerplaats de storm te laten afwachten…

Zou zo maar eens een aardige business-case voor kunnen bestaan.
@frank2b: Ja want jij weet precies te voorspellen wanneer de piek is? En als je midden op de snelweg rijd moet je maar even snel op de vluchtstrook gaan staan of niet?

Het is allemaal makkelijk lullen maar ook in de transport bestaat zoiets als werkdruk verplichtingen en ja ja MENSELIJKHEID!

En zoals ik al zei, als de supermarkten leeg komen te staan of bestellingen van mensen niet op tijd zijn is het gelijk gezeik. En nogmaals, vandaag stond ik ruim 1,5uur in de file op vrijdag avond omdat er weer 3 van die kantoor stress pikkies elkaar geen ruimte geven of zitten te appen en vervolgens op elkaar klappen dit is DAGELIJKS! Moeten al die mensen dan maar van de weg gehaald worden ook al geld dit niet voor alle kantoor pikkies? Nee, er moet eens opgehouden worden dat als er wat met vrachtwagens gebeurd alles en iedereen maar over 1 kam te scheren. Ja in totaal 70 waarvan 90% buitenlands op zn zei dat is een lachertje vergeleken met wat er dagelijks over de nederlandse wegen rijd.

De NS reed en rijd ook niet wanneer er iets met weer is…. moet je eens zien hoe hard de NS dan weer eens zuigt volgens alle wijze mannen achter het scherm die blijkbaar wel zomaar thuis kunnen blijven 5 dagen per week.
@jalke_peters: ik vermoed dat er echt helemaal niemand gaat lopen zeiken als er even een dag geen potje pindakaas te krijgen is bij de Albert Heijn. Iedereen snapt dat het dan overmacht is.

En voor zover er gezeik komt, is het naar de winkelier: dat hij geen voorraad heeft.

OT: de waarschuwingen waren er. Er werd al de hele week geroepen dat het een flinke storm ging worden. En wat is nou duurder? Een dag je wagenpark stilzetten (tenminste de lege trucks, de jongens die tot 40 ton gevuld zijn hadden geen probleem) of een vrachtwagen afschrijven.

O wacht, dat is verzekeringswerk…..
Ik was maar 2ton geladen nergens last van gehad en geen moment stil gestaan. Mensen niet zeiken? Hahaha nogmaal kep er geen ervaring mee denk ik als chauffeur? Anders zou ik het niet zeggen. Maargoed het zal al allemaal volgende x zetten we alle trucks stil zie de negatieve berichten dan wel weer verschijnen…..@ijoost:
@jalke_peters: Nou nou nou Jalke toch! Denk om je bloeddruk! Kallum an zeg!

Het is helemaal niet ongebruikelijk dat bij extreem weer maatregelen worden genomen en als er 70 vrachtwagens omtuimelen binnen een paar uur en daarmee het Nederlandse wegennet lamleggen dan lijkt het me nodig. JUIST omdat veel bestuurders geen Nederlanders bleken te zijn, lijkt mij dit een prima maatregel-op-maat.
Probleem is dat nederland nogal snel helemaal gek wordt in alle jaren dat ik rij heb ik wel gekkere dingen gezien kwa weer zo spannend was het allemaal nier. @frank2b: buitenlandse veachtwagens en busjes vooral slaan al om bij een windstoot 7 ;)

Bloeddruk is niks mis mee er is veel mis met de slechte en negatieve berichtgeving over transsport in het algemeen want als er een ongeluk met een vrachtwagen gebeurd is het gelijk maar de vrachtwagen die iets verkeerd doet. Is vermoeiend om te lezen bijna dagelijks. Denk dat als het over jou beroepsgroep zo gepraat wordt al jaren plus het gescheld en gezemel onderweg van de mensen dat het wel zou begrijpen.
War beteeft polen etc dat is een probleem opzich zoiezo proberen hun beter te informeren maar daar zijn nog wel meer problemen mee. Die grote zeilen busjes moeten verboden worden. @frank2b:
@jalke_peters: Een paar auto’s op elkaar geeft een file op één weg, en die auto’s zijn ook nog eens zo opgeruimd.

Nu lag het hele land plat. Vrachtwagens die uren en uren blijven liggen en geen mogelijkheid tot omrijden want om de hoek ligt weer zo’n ding. Totaal onvergelijkbare situatie. En volkomen onnodig want het was gewoon voorspeld.
Ik denk dat het ook niet helpt dat er bij elke scheet een code geeloranjerood uitgegeven wordt door weer- en verkeersdiensten die elkaar af proberen te troeven. Op een gegeven moment luister je er niet meer naar, gewoon een kwestie van waarschuwingsinflatie. Of letten jullie vroeger wel beter op toen je moeder elke dag dat je naar school fietste zei “kijk wel goed uit hè, poebeliewoebskie”?
https://www.ad.nl/politiek/verzekeraar-tvm-maar-zeven-schademeldingen-nederlandse-trucks~a3b1b22a/

Dat zijn minder dan autos die gewoon dom op elkaar rijden dagelijks.
Sta overigens alweer een uur in de file want er zijn weer eens 3 autos op elkaar geklapt….. maarja das normaal dus niet zo interresant om over te zeiken ;)
je zult maar een schadeclaim aan je broek krijgen omdat je de lege lading niet op tijd hebt kunnen leveren…
Algeheel rijverbod van tevoren opleggen en de wind valt mee…. dan is NL te klein. Doe je het niet en het valt tegen… dan krijg je deze discussies. Je kunt het nooit goed doen.
Pfff, ja ik vraag me al een tijdje af waarom automobilisten het nog steeds niet kunnen laten om tegen een ander aan te rijden. Het is zelfs simpelweg verboden, maar toch gebeurt het dagelijks, en wel vaker dan die 66 omvallende vrachtwagens van gisteren. Misschien moet de minister toch eens met de sector gaan praten.
Het lijkt me dat de eerste vraag zou moeten zijn; Waarom zit er een tienkoppig beslissingsorgaan tussen de mening van ons koninklijk meteorologisch instituut en de uiteindelijke codes die uitgevaardigd worden?
De beslissing kan dan vertroebeld worden door andere belangen dan de veiligheid van burgers en land.
Ik ben gisteren gewoon de weg op gegaan (9.00-10.00). Dag ervoor ging ik uit van code oranje. Beetje Nederlands scepticisme (bij het minste of geringste is het geel of oranje). Toen ik in de auto zat hoorde ik pas dat het opgeschaald was naar rood.

Kwestie van goed je aandacht bij het verkeer houden en twee handen aan het stuur. Het was voortdurend flink tegensturen… En vrachtwagens en motorrijders voldoende de ruimte geven. Zowel truckopleggers als motorrijders (beroepsmatig) reden nogal overhellend naar een zijde over de weg (laatstgenoemde hing meer naast z’n dienstfiets dan dat hij er daadwerkelijk op zat).
@e1000bmw523i: O ja, gewoon op 225 “brede” zomersloffen…
Ik ben van mening dat de lege trucks in dit geval een onaanvaardbaar risico vormen voor de veiligheid van alle weggebruikers. Aanrijdingen met auto’s hebben door het lage gewicht een relatief kleine impacts. Trucks hebben al een hoog leeggewicht en vormen daarmee een gevaar. Mijn voorstel zou dan ook zijn om trucks en voertuigen met een bepaalde hoogte en een totaalgwicht lager dan X verplicht aan de kant te zetten op straffe van boetes of het in beslag nemen van rijbewijs en/of voertuig.
Hahahaha goed plan ;) @citroen4life:
@citroen4life: Las net een artikel waarom reeds doorboor werd gepleit.

Het probleem is echter dat de gemiddelde oostbloktrucker al moeite heeft het bord voor inhaalverbod waar te nemen danwel correct te interpreteren en toe te passen. Dat geeft mij weinig hoop dat een rijverbod opgevolgd gaat worden.

En aangezien er geen flitsopstelling gebruikt kan worden dankzij diezelfde harde wind zal er ook nul handhaving zijn.
@karhengst: Veel snelwegen zijn voorzien van weeglussen met camera’s die meten op overbelading en daarmee boetes kunnen uitdelen. Het lijkt me niet ingewikkeld om deze systemen uit te breiden met een functie om onderbelading te meten bij extreme weersomstandigheden. Dit kan zowel voor vrachtwagens als bedrijfswagen vanaf een behaalde hoogte en gewicht.
Als wij in Frankrijk rijden zijn de waarschuwingen ook niet engels

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).