Wanneer een Cayenne in het obesitas-SUV segment stapt

Auteur: , 47 Reacties

We krijgen er nachtmerries van.

Cayenne

Het is een dingetje van de laatste jaren dus kijk niet gek op wanneer ook Porsche deze stap zal gaan zetten. Ik heb het over het segment ‘obesitas-SUV’. SUV’s met een coupélijn, waardoor het net lijkt alsof een olifant op de achterkant is gaan zitten. BMW is grondlegger van dit segment met de X6 en later de X4. Ook Mercedes doet gezellig mee met de onuitstaanbare GLE Coupé.

Deze twee Duitse autofabrikanten zijn vooralsnog de enige die de obesitas-SUV’s produceren. De modellen verkopen redelijk en dus is het niet ondenkbaar dat andere merken gaan volgen. We bereiden jullie vast visueel voor en pakken de fotosoep van Jonathan Machado erbij. De shopper maakte een render op basis van de Porsche Cayenne.

De SUV van Porsche valt duidelijk te herkennen in het ontwerp, maar het design heeft ook wat trekjes van de Panamera Sport Turismo. Maar goed, laten we er niet omheen draaien. Deze render is gewoon afschuwelijk.47 reacties

Klopt niet obesitas SUV. Want het is een SUV in coupe vorm en dus kleiner. Dus het zou eerder een anorexia SUV moeten zijn…
@pinut187: Helemaal eens met pinut 187. De auto is kleiner ipv groter. En daarbij ‘een olifant achterop is gaan zitten.’ Dat zou je in feite van iedere normale coupe ook kunnen zeggen. En ik ben sowieso wel fan van een mooie coupe lijn a la BMWZ4, V8 Vantage, Jaguar F etc, dus waarom dat niet op een SUV? Vind het er wel lekker sportief uitzien. Dus iedereen mag zijn mening hebben maar dit stuk schept wel een erg eenzijdig beeld.
@sleeperking:
Het probleem dat ik hier mee heb is dat het wagens zijn die nergens goed in zijn buiten geld kosten. Lomp, zwaar, rijd als een baksteen. Geen echte offroad prestaties en dan haal je zijn ruimte, het enige wat hem praktisch maakt weg voor een daklijn.
@shiva: Het praktische nut van een auto is een andere discussie. Het stuk van Ruben ging puur over het uiterlijk, mijn comment ook. Ik heb weleens in een Cayenne gereden en ik moet zeggen dat dat nog wel vrij aardig stuurde. Dus ik denk dat je zo’n auto vooral koopt als je wel lekker hoog wilt zitten, vrijwel nooit het asfalt verlaat en zo nu en dan weleens wat passagiers meenemeent. O ja, en heel erg hard rechtdoor wilt rijden naar winterport oid. En dat alles zonder het gevoel te hebben dat je in een soort van bus rijdt. (Range Rover bv). Dus ik ben het niet helemaal met je eens dat bij een dergelijke auto de ruimte de enige reden is om er een te kopen.
@shiva: dan koop je er toch geen?
@pinut187: Of obesitas coupé (met hoogwatervrees).
@stradale888: ja dat is eigenlijk nog een betere benaming!
@stradale888: Shitting dog versie heette dat toch?
@stradale888: Daar dacht ik ook meteen aan toen ik de foto zag. Geweldig!
@pinut187: afmeting doet er noet toe, Bassie is toch ook kleiner dan Adriaan…?
Vind dit eigenlijk wel wat hebben, het concept is in mijn gedachte logischer dan dat van Mercedes, mercedes heeft bij mij toch altijd de uitstraling van een luie auto en deze ziet er sportief uit! Ik zeg doen. Dikke V8 2 turbo’s en een hybride systeem erin hatsaaa!
Ik vind het ook dik.

Voor de puristen blijft er altijd de 911 en Cayman. Niet zeuren als Porsche extra geld probeert te verdienen aan auto’s die iets meer op comfort gericht zijn…
@cupsport: Helemaal mee eens. Mensen die dit kopen willen gewoon de baas zijn op de snelweg, en dat ben je ook. Ja een “911” rijdt beter op een circuit, maar dat is natuurlijk ook een hobby. De koper van zo’n SUV coupe blaast gewoon 220 over de linkerbaan in subliem comfort, in een grote hoge wagen. Brandstof verbruik: boeit niet echt, Uitstraling: dik en je laat zien dat je geld hebt. Rijgedrag: dik in orde, comfortabel en snel. Lijkt me een prima dagelijkse auto!
@noreplacementfordisplacement:
Precies wat jij omschrijft, maakt deze auto de ultieme smakeloze pooierbak.
Een auto om te tonen dat je geld hebt en dat alles om te ego trippen…

Hopelijk bereik je ooit het punt dat je zelfzeker genoeg bent om eigen keuzes te maken, zonder status proberen te kopen.

En als dan nog steeds deze auto als keus eruit komt, dan ben ik verbaasd…
@reactief: dat is precies het bekrompen, conservatieve, kortzichtige, calvinistische denkpatroon wat veel Nederlanders hebben met hun eeuwige afgunstige gedrag…

Dat je zo’n auto een dikke of bazen auto vind betekent niet per definitie dat je deze koopt om mee te patsen.

Ik kan deze auto per waarderen om zijn uiterlijk, techniek en combinatie van comfort en sportiviteit. Wat andere mensen daarvan vinden is voor mij niet relevant.

Probeer iets minder te be- en veroordelen, dat zal je kijk op de wereld verruimen en je als persoon verder helpen in deze wereld.
@cupsport: grappig dat je eerst een gigantische lijst met vooroordelen benoemd, over Nederlanders (Hoezo generaliseren…) en over mij!?
Om vervolgens te zeggen dat ik minder moet be- (ver)oordelen.

Maar goed, als jij dit mooi vindt, en het geld (er voor over) hebt, doe wat je niet laten kan, en koop hem!
Heb ik geen moeite mee hoor. Behalve dat je in mijn ogen het straatbeeld verpest dan… En met geld uitgeven heb ik ook geen moeite hoor, kan zelf de 911 erg waarderen, en die komt ooit nog eens voor de deur te staan.

Maar lees mijn reactie nog eens, en dan de reactie waarop ik reageer.
En helaas, maar ook begrijpelijk, is het beschreven type persoon ook hetgeen wat ik grotendeels in een X6 of GLE zie rijden.
@reactief: het verschil is dat jij dit op de persoon speelt. Ik heb een mening over het gros van de Nederlanders maar be- of veroordeel niet iemand aan de hand van het type auto dat hij rijdt.

Misschien begrijp je verschil niet maar dan komt dat wellicht over een aantal jaar nog wel.
@cupsport: Je benoemt de uitstraling als ‘dik, laat zien dat je geld hebt.’ en zegt daarna dat het je niet uitmaakt wat anderen denken. Hoe bedoel je dit?
@rrvliet: een “dikke” auto is voor mij een auto met een goede uitvoering en stevige motorisering. Dat kan een auto met een nieuwwaarde van € 30.000 zijn maar ook 1 van € 150.000. De waarde is dus niet relevant.
Just say no…
Porsche heeft wel als eerste de obesitas limousine geïntroduceerd met de eerste generatie Panamera. De SUV’s zullen nog wel volgen.
Owww hell yeahhhhh !!
Soort hoge panamera
@alaindjamal: Cayenamera :)
Ik ga het niet nameten maar het achterwiel lijkt wat klein. Verder vind ik het niet heel erg lelijk.
Ik vind m gaaf!
En het wordt dan nog gekker als zo van die smakeloze rijkaards die dingen gaan voorzien van sideskirts, aangepaste bumpers en een algehele verlaging van het niveau, euh de vering…
Eerlijk?!
Bah! Ik vind ze echt afschuwelijk, dit soort modellen. Ze doen me altijd denken aan mn hond als ze zit te poepen met zo’n oncharmante kromme rug…
En vaak hebben ze ook nog zo’n gefronste neus erbij (de auto’s dan he), om het poep-effect helemaal compleet te maken.
Tel daarbij de attitude van de veelal “nieuw geld” bestuurders op en het is genoeg voor mij om er de schijt van te krijgen.
Echte voetballers/rappers/basketballers/andereteveelgeldteweinigsmaak personen auto’s.
Gewoon maken! Persoonlijk vind ik het he-le-maal niks, maar dat hier een markt voor is is wel duidelijk. De X6 en ook sinds kort de GLE Coupé zie ik toch vrij regelmatig rijden. Het zou niet meer dan normaal zijn als Porsche een gedeelte van die markt probeert mee te snoepen. Zeker niet als de auto in basis gewoon een Cayenne met een andere koets is. Scheelt je toch behoorlijk wat ontwikkelkosten als een groot gedeelte van de onderdelen gewoon één op één over te nemen is. Bovendien, volumemodellen als de Cayenne, Panamera en zoiets als dit zorgen er wel voor dat Porsche snaarstrakke 911’jes kan afleveren en eens in de zoveel tijd een gekke uitspatting kan doen (918 Spyder) of toffe low-volume modellen kan aanbieden (Cayman GT4, 911 R). Ik ben dus helemaal voor!
10+ voor Robert. Zitten we hier te kutten met een fantasy fotoshop terwijl ,zoals Robert al opmerkte, er allang een spy foto is gelekt van een echte Cayenne coupe.
@autopetje: “Een echte Cayenne coupe”. Calm your tits, die foto’s die Robert linkte zijn inderdaad van een Cayenne coupe, maar niet van het eindproduct. Dat is slechts een verhoogde Panamera met wat extra plaatwerk aan de onderzijde. Een zogeheten mule om de techniek te testen. Ga er maar vanuit dat een eventuele productieversie van de Cayenne coupe meer op deze foto zal lijken dan op die van Robert.
Mooi is anders idd.
De BMW X6 was niet de eerste, dat was de Ssangyong Actyon.
Maken!!! ???
@ontploffer: Ochja, smilies werkte niet meer…
Prachtige wagen! Die moeten ze zeker in productie nemen
Vind de shop wel erg geslaagd hoor. Zou samen met de Panamera Shooting Brake een toffe aanvulling op het gamma zijn.
Ik vind de normale Cayenne al Obesitas
Juist omdat dit soort auto’s overbodig lijken te zijn vanwege de zogenaamde mindere praktische waarde ben ik in elk geval blij dat ze er zijn. Smaken verschillen maar als er alleen maar praktische auto’s en standaard design gekocht zou worden dan zou het een kleurloze en uiterst saaie boel worden. Waarschijnlijk allemaal elektrische middenklasse stationwagens. Yes!!!!
En wij, Hollandse azijnzeikers dat we zijn, vinden toch al gauw alles TE
Voor het geld wat je hier voor zal moeten neerleggen koop ik liever wat anders.
Ne Panayenne
Ben momenteel bezig met een roadtrip door Tsjecho&Slowakije, maar ze denken er hier toch anders over. Cayenne, mwah. X5? ML? Gl? RR? Sporadisch. Je struikelt hier over de GLE en X6. Rare jongens die Tsjechoslowaken…
De X6 zette qua lelijkheid een nieuwe standaard: een groot, lomp monster voor mannen die blijkbaar iets moeten compenseren. De GLE bewees vervolgens dat het toch nog lelijker kan. Zo bezien valt deze fotosoep-Porker nog best mee. Een Cayenne is erger om te zien.
ik vind t er leuker uitzien dan de normale cayenne, verder vond ik vooral de comments op dit stuk erg vermakelijk. het is in NL natuurlijk een crime om in iets groots te rijden want je ziet het niet veel, want het kost bergen geld zon grote bak, maar in andere landen is zon cayenne niet eens opvallend kwa formaat. de hummers en F150s vliegen me hier om de oren en dan is zon cayenne best ingetogen. ik heb er niks mee die suv-gekte verder…
Dit is wel heel erg afgekeken van mercedes.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).