Wassen neus: korting op bijtelling voor zuinige youngtimers

Auteur: , 2 Reacties

Dat je over auto's van 15 jaar en ouder moet bijtellen over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde, dat is bij de meeste ondernemers wel bekend. Maar wist je dat je ook korting krijgt op de bijtelling voor zuinige youngtimers?

Audi A2 3L

Wie een auto van de zaak ook privé rijdt, die moet bijtellen over de nieuwwaarde van zijn auto. Een uitzondering is er voor auto’s ouder dan 15 jaar, de zogenaamde youngtimers. Hievoor betaal je 35 procent bij over de dagwaarde van de auto in plaats van over de nieuwwaarde. Net als bij nieuwe auto’s, kom je ook bij youngtimers in aanmerking voor een korting op de bijtelling als je auto zuinig is.

CO2-uitstoot per kilometer (2015)
Soort brandstof
bijtellingstarief
0 gramalle brandstoffen14 %
1-50 gramalle brandstoffen17 %
51-82 gramalle brandstoffen24 %
83-110 gramalle brandstoffen30 %
111 gram of meeralle brandstoffen35 %

Grote vraag is, zijn er ook auto’s die daarvoor in aanmerking komen? Niet veel in ieder geval. Los van enkele in kleine serie gebouwde elektrische auto’s, meestal conversies van bestaande auto’s als Citroën Berlingo’s of Fiat Panda’s, zijn er geen productiemodellen die niets of 50 gram CO2 of minder per kilometer uitstoten. Verder is er maar één auto ouder dan vijftien jaar die onder de grens van 82 gram CO2/km blijft: de Volskwagen Lupo 3L. Niet dat je dan lang van 24 procent bijtelling over de dagwaarde kunt genieten, volgend jaar gaat de bijtelling over deze zuinige VW naar 31 procent. Onder de streep hebben we het dan over slechts enkele euro’s, aangezien Lupo’s in het huidige economische verkeer nog slechts een zeer geringe waarde hebben.

CO2-uitstoot per kilometer (2016)
Soort brandstof
bijtellingstarief
0 gramalle brandstoffen14 %
1-50 gramalle brandstoffen25 %
51-106 gramalle brandstoffen31 %
107 gram of meeralle brandstoffen35 %

Vanaf volgend jaar zijn de CO2-normen dus weer een stukje strenger dan dit jaar, al valt de in 2001 geïntroduceerde Audi A2 1.2 TDI 3L, de Smart City-Coupé pure cdi en de eerder genoemde Lupo dan nog in de categorie 31 procent, over de rest van de auto’s moet vol worden bijgeteld. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. Niet alleen gaat het om relatief kleine bedragen per maand, daarnaast is deze regeling juist interessant omdat dikke auto’s als de BMW 5 en 7 Serie, Mercedes E- en S-Klasse, Volvo V90 en vergelijkbare luxewagens opeens een stuk betaalbaarder worden. Een mooi staaltje sybmoolpolitiek dus, een compleet bijtellingsstelsel voor welgeteld drie(!) toch al niet bij de doelgroep populaire auto’s.2 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
En waarom worden de luxere dikke wagens dan goedkoper? Ik vrees dat deze dan juist nog meer geëxporteerd gaan worden. 35% van 130.000€ tel ik liever niet bij mijn inkomen op…
@jonathan1993: Omdat je niet meer over die 130.000 euro hoeft bij te tellen die die wagen nieuw koste, maar over bijvoorbeeld de 13.000 euro die een mooi exemplaar nu nog waard is. Dat scheelt toch weer een nulletje ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).