Wat je moet weten over Alibaba’s smartcar

Auteur: , 33 Reacties

Terwijl we al jaren schrijven over de Apple Car en ook Google werk maakt van autonoom rijden, komt het Chinese Alibaba met wat ze zelf 's werelds eerste in grote aantallen geproduceerde smart car noemen.

Anders dan je misschien zou verwachten, ziet de Roewe RX5 er niet heel futuristisch uit. Een nette SUV, die afgelopen april al werd gepresenteerd op de Beijing Auto Show. Achter het grote touchscreen in het dashboard gaat echter een verrassing schuil, zo blijkt nu.

De RX5 is namelijk de eerste auto met YunOS aan boord. Dit besturingssysteem werd in 2011 door Alibaba ontwikkeld en wordt gebruikt door diverse Chinese smartphonefabrikanten, maar zijn er ook al huishoudelijke apparaten via YunOS aangesloten op het Internet of Things. Niet zonder succes, volgens de Chinese internetgigant is het ondertussen al het op drie na populairste OS ter wereld. In China zijn enkel Android en iOS populairder, waarbij Apple binnenkort waarschijnlijk voorbij gestreefd zal worden door Alibaba.

Na Android Auto en Apple CarPlay heeft nu dus ook Alibaba het strijdtoneel van auto-infotainment betreden. Daarin willen ze nog iets verder gaan dan hun Westerse concurrenten door verdere integratie van internetdiensten. Zo kun je je vers getapte tank benzine of een parkeerplekje direct afrekenen met AliPay en krijgt iedere bestuurder zijn eigen InternetID. De auto herkent zijn bestuurder en zal hier zaken als Climate Control, muziek streaming en locaties in het navigatiesysteem op aanpassen.

Zelfrijdend is de Roewe RX5 overigens niet, het is op het besturingssysteem na een conventionele auto. Wel is de auto voorzien van camera’s rondom, maar deze zijn vooral bedoeld om het inparkeren gemakkelijker te maken én om leuke video’s van je roadtrips te maken als ook selfies met de camera’s in het interieur. Het systeem kan zelfs communiceren met een drone, die de auto op afstand volgt. Dat laatste zal ongetwijfeld nog niet op grote schaal in de praktijk gebruikt gaan worden, maar de RX5 is wel per direct te bestellen in China. Via internet uiteraard.

AUTOJUNK33 reacties

Best een net ontwerp
@mercedesclk350: Als je honger hebt, dan neem je een boterham, en niet de helft van mijn comment. Anyway.

Wat er nog achter kwam was dat ik weinig vertrouwen heb in een Chinese auto voor de Europese markt.
@mercedesclk350: Ff geduld. Over 20 jaar rijdt 80% in een Chinees (inclusief Europese merken die dan in Chinese handen zijn.)
@aadnus: Heeft je economie docent dat verteld?
@mercedesclk350: Nee de geschiedenisdocent en de boerenverstandsdocent.
@aadnus: Net als dat naar aanleiding van het Marshallplan de Amerikaanse auto’s zo zijn aangeslagen zeker. Ik zie t nog niet zo snel gebeuren dat we hier massaal aan de Chinees gaan
@bazzelijn: Klopt, maar die waren veel te duur voor de Nederlandersche menschen.
@mercedesclk350: hahaha inderdaad. Ik noet nog eens zien dat we allemaal in cginese auto’s gaan rijden. Japaners en Koreanen kunnen prima auto’s maken en toch rijd niet iedereen in een jap of koreaan. Dat zelfde gaat gebeuren met China, ik denk dat de chinese auto’s wel beter zullen worden en we er meer zullen zien maar we gaan dan niet massaal chinees rijden
@ko4n: Volgens autoblog wil opeens iedereen een Volvo, dusssss. En Japan en Korea zijn dwergen vergeleken met China.
Eigenlijk ziet dat er helemaal niet gek uit…
Beetje een Honda achtige grille. Bmw x achtige achterlichten en de zijkant VW tiguan/touareg?
@brankohyundai97: volgens mij ben je een beetje aan het zoeken omdat het Chinees is… als de achterlichten aan een ander merk doen denken, dan is het wel Das Haus die met de discutabele eer mag strijken.
@brankohyundai97: En de DRL’s/gehele koplampen van een Renault.
@brankohyundai97: zijkant heeft wel wat van de ateka en de achterlichten zijn idd benz
Doe mij maar een boordcomputer op basis van QNX.
De rest is inferieur.
Dat de Chinezen na al hun kopietjes een keer echt serieus zouden gaan concurreren had ik wel gedacht. Maar niet op deze manier. Echt een knappe kar.
Eindelijk eens een Chinese auto (geen namaak dit keer) met normale proporties (juiste vering hoogte en wielmaat). Alles ziet er netjes uit als een auto die hier ook verkocht zou kunnen worden.
En 157 rijden met 800rpm, dus ontzettend zuinig ook nog!
@draadloos: Pssst. Hij staat in P en de snelheidsmeter staat op 0.
Die 157 zijn geen km/u maar km. Dagteller of zo.
@mout: Of actieradius, eentje van 157 km…
via iPhone app
De liefdesbaby van een Kadjar en een nieuwe Tiguan, maar al bij al een mooi maar anoniem ontwerp. Maar goed beter dit dan een échte copycat, of iets aparts om maar apart te zijn…(Ja, ik bedoel jou, Prius….)
Netjes maar wat anoniem uiterlijk.
Maar hoe zit het met de veiligheid?
Krijg je de zeven rovers er gratis bij of is dat een optie?
@robbert89: waren er 40 toch? Passen nooit allemaal in die auto.
Hoewel het er lang niet gek uitziet en geen schaamteloze kopie is zie je wel dat het een bij elkaar geplakt raapsel is van de gevestigde merken. Ik zie VW, Mercedes, Hyundai, beetje Seat Alteca, en zelfs een beetje BMW. Het interieur is zelfs een beetje Volvo achtig. Desondanks is het een nette auto geworden. Maar ook hier geldt imo nog steeds: beter goed gejat dan slecht verzonnen.

Het infotainment is wel een stap verder dan Android en Apple. Dit is alleen maar goed en zal die 2 ook uitdagen om meer uit hun stystemen te halen en daar profiteert iedereen weer van. Goede zet dus
@87sandyd: Apple is een aflopende zaak. Ze draaien puur op hun iFöhn. De vernieuwing is er uit. Kwestie van tijd voor ze ingehaald worden door de concurrentie. Google koopt gewoon alle concurrenten.
Be afraid, be very afraid.. the Chinese have caught up.
Ontzettend vet ding om eerlijk te zijn. Nu alleen nog stoelen monteren met enige vorm en je mag ‘m zo voor de deur zetten indien de kwaliteit vergelijkbaar is aan een Europese wagen.
Binnenkort in Europa als MG?
Best netjes moet ik zeggen, zou me er niet voor schamen als die op de stoep zou staan. Naja, bij de buurman dan
Ziet er niet slecht uit! Ben benieuwd wanneer we wat meer chinezen op de weg gaan zien hier in nederland. Paar jaar geleden kwam qoros met de qoros 3 en die zag er ook niet heel slecht uit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).