Wegenbelasting: iedereen betaalt meer, Friesland minder

Auteur: , 63 Reacties

De inwoners van Friesland gaan tientallen miljoenen euro's minder betalen, maar landelijk wordt er 100 miljoen meer de schatkist in geharkt. Hoe is it mooglik?

Oke is goed

Eigenlijk is het heel simpel: de Friese economie heeft een impuls nodig. En dus verlaagt de provincie de zogenaamde provinciale opcenten met liefst 27 procent, om ervoor te zorgen dat de gemiddelde Fries meer centjes te besteden heeft. Naar verwachting levert dit jaarlijks 20 miljoen euro minder op tussen 2016 en 2019. De Friezen gaan daardoor nu relatief weinig betalen, maar eerder was het tarief voor de Friezen juist aan de hoge kant ten opzichte van buurland Nederland.

Want aan de andere kant van de grens gaat het scherper belasten van “energiezuinige” auto’s en klassiekers ervoor zorgen dat er in totaal zo’n 100 miljoen meer opgehaald gaat worden in 2016. In totaal worden er (inclusief Friesland) 5,6 miljard euro’s in de Staatskas gemikt het komende jaar. Dat heeft het CBS berekend. Daarvan gaat 4,1 miljard naar het Rijk. Dat is 2,4 procent meer dan dit jaar. De provincies krijgen onveranderd 1,5 miljard van de inkomsten.63 reacties

Buurland Nederland? Nou, dat mag je me als Belg eens uitleggah!
@poeperman: Wordt jij graag over een kam geschoren met je Waalse buren?
@fmgarcia: absoluut geen problemen mee! Want zelfs de gemiddelde Waal maakt de DT-fout niet die jij net neer typte.
@poeperman: Touche
@poeperman: “neer typte”?
@klimz: het 21e eeuwse alternatief voor neerpennen. Nèh. Ik ben de Conner Mcgregor van het taalpurisme dus steek je opmerkingen in je strakke anusgaatje.
@poeperman: U is een lichtgewicht, arrogant, agressief en onsportieve kopklapper van tegenstanders die op de grond liggen ? Hoe dan ook, de oorspronkelijke opmerking was inderdaad volledig raak :)
@dawwg: Daar is er weer een die de sport niet begrijpt.
Wat hij buitenom de octagon doet qua hypen van een gevecht is misschien niet ieder zijn ding.
Maar als als er iemand sportief is, is het Conor wel.
Google Rousimar Palhares maar als je onsportiviteit wilt zien.
@poeperman: dit is een blog, en het meeste sneue om te doen op een blog is continu taalfouten proberen te verbeteren. Kut jeugd gehad?
@poeperman: mij
@013gta147: kan allebei, niets zoeken waar er niets te vinden is
@poeperman: Conor McGregor;).
@poeperman: incorrect, ga maar poepenman
Die premies en kortingen en zooi op “milieuvriendelijke” auto’s zijn de grootste fout geweest van de overheid. Dit heeft ze zo ongelooflijk veel geld gekost
@keeper1: Nee, dit heeft ze minder geld opgelevert.
@bouwvakkert: opgeleverd
Dat jullie niet massaal in opstand komen is me een raadsel. Ik betaal voor mijn 2.3k zware Discovery 330 euro per jaar en dan nog klagen ze hier over de hoge belasting op auto’s (VK). Ik weet niet of ik hem in NL nog zou blijven rijden a 2000euro per jaar.
@sketcher: Nee, dat doen we in dit landje alleen bij de mogelijke komst van een AZC…
@sketcher: jij loopt daar dan weer leeg op verzekeringen?
@baasbas: Valt wel mee, All-Risk voor £350 Geen idee wat je daar in NL voor zou moeten betalen.
Hangt wel erg af van de auto. Sommigen auto’s zijn idd erg duur om te verzekeren net als nieuwe bestuurders.
@sketcher: amai, ik betaalde het eerste jaar (toen 25j oud) voor m’n 520d meer dan €1200/jaar. Niet eens All-risk, dat ging naar de €2500.
@poeperman: ik heb (een deel van) mijn schade vrije jaren mee kunnen nemen toen ik verhuisde. Zit nu op 10 schade vrije jaren.

Nieuwe bestuurders betalen hier ook 2k of meer voor een simpele verzekering.
@sketcher: maar jullie hebben dan weer die BIV. Daar wordt je toch ook niet vrolijk van?
@BeQuietAndDrive: Ik woon niet meer in België.
@baasbas: Even gekeken, In NL zou ik all-risk voor de goedkoopste 530 euro kwijt zijn dat is dus vergelijkbaar.

Wat hier wel vervelend is is dat je elke (kleine) aanpassing moet doorgeven. Gespoten wielen, snorkel, verhoging, etc en dat dit dan consequenties heeft voor je premie of sommig zelfs weigeren je te verzekeren. Ik zit nu bij een gespecialiseerde verzekering die mij ook off-road dekt en niet moeilijk doet over aanpassingen. Ook aangesloten zijn bij een merk of type gerelateerde club geeft mij 10% korting.
@sketcher: huh 2000 je bedoeld zeker 3000 :D voor mn range rover betaal ik ruim 3300. En volgens iedereen mag ik niet klagen want ik rijd zo’n absurde auto….
Ze beseffen alleen niet adat ik hem ook nodig heb, want 30% van de ritten met zware aanhanger. En er worden nu eenmaal geen regultiere auto’s meer gemaakt die meer als 1800 kg mogen trekken. Lege aanhanger weegt al 900kg
@dutchneon: Even gekeken, ik zou € 2432,00 moeten betalen. En je hebt gelijk welke auto kan/mag nu nog 3500kg trekken.
@sketcher: in Nederland kunnen ze alleen zeuren en daarna braaf betalen. De kosten voor autorijden rijzen zwaar de pan uit en deze makke schaapjes pikken alles. Echt aandoenlijk dit volk
Kut friesland!
@henkhupelschoten: ja, hun zijn de sguld van alles!!
@parker: Sguld ja??
@henkhupelschoten: ja echt wel. Echt waardeloos daar. Totaal geen ontspannen levensstijl, geen schone lucht, geen behulpzame mensen. Gewoon kut. Ik zou er maar ver vandaan blijven als ik jou was! (behalve als je op vakantie gaat, dan mag je best wat geld uit komen geven).
@lekbak: Inderdaad, en ook een enorm gebrek aan lange blonde dames; je staat er potjandorie altijd in de file; bloedje duur parkeren overal … en dan die natuur: alles is groen, bruin en stinkt naar bloemetjes … en dan laat ie die irrante blauwe lucht en gebrek aan lichtvervuiling ’s nachts nog even buiten beschouwing, bah :(
Bliksem Piebe, noflik nôh!
@thefuelofsatan: potferjanhinnekont, krekt no’t ik yn it bûtenlân wenje helje se it omleech. Tiid om myn wyf in stok yn’e reed te drukken dot se in bytsje troch wurket. Dan kinne we wer snel werom gean.
@lekbak: ja wis jong, ik soe it krekt sizze!
In Zuid-Holland 4-12 euro minder :)
Tja, alleen in Nederland.
Mooi!

Een paar euro bovenop de wegenbelasting en bijna niemand in ons Calvinistische landje wilt nog een grote tweedehands auto…

Én kan je honderden euro’s of meer van de aanschafprijs van een groot slagschip afpingelen!

Ben je onder de streep toch weer goedkoper uit. Al zal het wel niet meer zo mooi worden als een paar jaar terug toen we massaal nog in de crisis zaten en je helemaal je slag kon slaan.
@moveyourmind: In 2016 gaan de meeste tarieven ietsje omlaag zag ik, al scheelt het op jaarbasis maar een paar euro.
Waarom bestaan provincies eigenlijk ??

NL is toch niet veel groter als een flinke stad ..
@lincoln: Om provinciale opcenten te kunnen innen. Logisch toch?
@lincoln: omdat een Fries zichzelf héél anders vindt dan een Limbo.. Ik pleit er al jaren voor om alles buiten de Randstad bij opbod te verkopen aan D of B.
@parker: noorderlingen zijn hele andere mensen als dat volk in het zuiden van het land. Ook in Duitsland trouwens, als je betrouwbaar zaken wilt doen kan je beter iemand uit het noorden hebben.

Overigens zijn randstadters van die lui zonder enig nationalistisch besef. Zonder eer en trots. Niet beseffende dat de levensstijl die ze daar hebben dusdanig regio specifiek is dat die verloren gaat als ze zo doorgaan met het verkopen van Nederland aan de rest van de wereld. Eigenlijk maar kortzichtig volk dus.
@lekbak: duh, alles buiten de Randstad = boertjes, dom volk
@lekbak: Je hebt in de randstad toch ook niets om trots op te zijn; geen stukje groen blijft behouden, altijd files, luchtverontreiniging, overbevolkt, veel criminaliteit en vrijwel alle steden/dorpen zijn zo arm als het kan, met alle gevolgen voor de openbare voorzieningen van dien …Men zegt er elkaar niet eens gedag, kent de naam van de buurman vaak niet, kan de auto nergens parkeren en steunt geen lokale economie.

/zegt een Amsterdammer die na 25 jaar na Friesland verhuist is en geen seconde spijt heeft !
Ik denk dat ik de fiets en het OV maar ga gebruiken… Oh nee wacht, dat is wat ze willen! Ik ga een Dodge Ram 1500 kopen en hem rijden voor m’n bedrijf op grijs kenteken, dan betaal ik minder dan de gemiddelde Nederlander met een privé auto en ben ik even goed heel slecht voor het wegdek en de uitstoot. Het gaat er toch vreemd aan toe in Nederland
@hight96: maar dan draag je ook mooi bij aan de economie door jouw professionele activiteit!
Best genoch!
Kunnen we Friesland niet gewoon van Nederland afsnijden en de zee op laten drijven.. Met hun eigen “taaltje”. Ik voel me niet echt verbonden met Friesland als Nederlander zijnde.
@lamborghinibrapa: maar dan wel eerst ál het gas uit hun bodem pompen!!
@lamborghinibrapa: Niet zo hé.
@lamborghinibrapa: En wat ga je daarmee winnen?
Wat voor last heb jij er van?
En als Limburgers dialect praten is er ook volstrekt niet te verstaan.
Laat ze lekker.
Fryslân boppe!
Dat overheden ecomisch beleid voeren is al dubieus maar dat een provincie meent economisch beleid te kunnen voeren met de provinciale opcenten is grootheidswaanzin.
Ik zie hier overigens een prima bewijs voor om de provinciale opcenten helemaal af te schaffen.
Én de huizen zijn hier ook nog goedkoper. belachelijk!

o wacht :p
@dwersbongel: wat wenje we hjir noflik net!
Toch leuk om te zien dat veel mensen de mrb en provinciale opcenten doorelkaar halen. De mrb is puur een belasting voor het in bezit hebben van een voertuig. Dit draag je ook af aan de belastingdienst/staat. De provinciale opcenten zijn eigenlijk de echte “wegenbelasting”. Die draag je af aan de provincie.
Maar dan zullen ze het in friesland ergens anders wegplukken want die opcenten zijn een leuke inkomsten bron voor de provincies.
@alleswat: als ik het goed begrijp hopen ze de locale economie een boost te geven waardoor er op alle vlakken meer geld binnen komt.

Best een goed idee, ware het niet dat ik niet in Friesland woon, maar er wel het merendeel van mijn geld uitgeef (los van woonlasten). Tijd voor een landelijke korting dus!
@alleswat: als ik me niet vergis zijn de provinciale opcenten de enige bron van inkomsten van een provincie waar ze invloed op uit kunnen oefenen. Maar nuchter beschouwd zijn je al jaren achterhaald.
@mashell: ik achterhaald? Hoezo??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).