Wie wil er nou een zelfrijdende Audi R8?

Auteur: , 33 Reacties

Dat Audi zwaar inzet op autonoom vervoer is bekend. De laatste jaren is het aantal zelfrijdende conceptauto's stevig gegroeid, met deze R8 e-tron piloted driving concept als voorlopig hoogtepunt.

Audi heeft weer een techbeurs aangegrepen om een proefballon op te laten. Op de Consumer Electronics Show in Sjanghai is vannacht het doek van deze elektrieke en zelfrijdende R8 getrokken. In de basis is het een standaard R8 e-tron, met een 92 kwh accu die e-sap levert aan de twee elektromotoren, samen goed voor 460 pk en 920 Nm. Daarmee gaat de 0-100 sprint in 3,9 seconden.

Het verschil met de normale R8 line-up: in deze auto mag je geen plezier hebben. Het accelereren, remmen en sturen wordt namelijk gedaan door slimme soft- en hardware. Audi heeft de R8 voorzien van een cluster aan (ultrasone) sensoren, laserscanners, videocamera’s en een radar. Data hiervan wordt doorgegeven aan een centrale computer in de auto, die een virtueel beeld schetst van de omgeving, waar de R8 zelfstandig doorheen kan navigeren.

We achten de kans klein dat de R8 daadwerkelijk een zelfrijdende supercar wordt die je straks kunt bestellen bij de dealer. Dat zou het concept ‘supercar’ enigszins onderuit halen natuurlijk. Vooralsnog is het gewoon een showcase die laat zien hoever de Duitsers zijn met autonoom vervoer. De eerste Audi met autonome functies die in serieproductie wordt genomen is de volgende generatie A8, die in 2017 op de markt komt.33 reacties

Top van 210?
@gkspot:
Hard zat, zelfs in m’n Heimat kan je nog sporadisch harder dan 130 rijden.
Ik. Ideaal voor woon-werkverkeer, 330KM in mijn geval.
Dit wordt dus de eerste Audi die zijn knipperlichten gebruikt?
@norge: Ik denk dat je nog steeds die optie zult moeten aanvinken.
@donvincenzo: net zoals de claxon die onnodig toetert
Dit is nou typisch een geval van Audi verkR8..
@room850: Ik dacht al aan de Audi magn-e-tron
@room850: haha kel
@room850: Ach joh vroeger riep iedereen toch al dat een Audi geen rijders auto is en dat hij jou rijdt inplaats van dat jij de auto rijdt. Krijgt men uiteindelijk toch nog gelijk…
@room850: hahaha! +10
Dat is net zoiets als naar de wallen gaan en je extra betaalt zodat de dame van lichte zeden haar zelf maar doet. Klopt niet helemaal. Voor een A8 begrijp ik het wel, maar een R8 is juist de rijdersauto van Audi.
K*t autonoom gezeik.
Muk niks van hem
Een autonome leaseslet, daar kan ik nog inkomen. #rendementsdenken.
Maar een autonome supercar…?
Please, wat een saaie sufkut moet je zijn om dat te willen.
@jrk68: Dat zijn ook just de mensen die een Audi ‘supercar’ kopen. Als je iets spannends wilt ga je wel voor een Lamborghini of Ferrari.
Mooi toch, zelf naar de club rijden, drinken en door de auto naar huis gebobd worden. Kom maar door met die digitale prive chauffeurs
Een grote sprong voorwaarts.

Van autistisch naar autonoom bestuurd.
Als we in de toekomst dan toch allemaal autonoom gaan rijden dan liever in zoiets dan een over gedesignde Aziaat…
@potjak: kan je je geld beter besteden aan een comfy coupe. Of denk jij dat een autonome auto op de limiet en boven de maximum snelheid door een bocht gaat?
@lambo4all: ik denk inderdaad dat een autonome auto zich straks aanpast aan de omstandigheden. Als het ’s nachts rustig op de weg is zal deze inderdaad op zijn limiet kunnen rijden. Mocht het zo zijn dat de regelgeving in Nederland hierop niet wordt aangepast dan maakt het inderdaad niets uit waarin je rijdt. Dan wordt de gehele auto gedirigeerd door systemen van buiten af. Mocht dat zo zijn dan is het gedaan met het willen hebben van een auto en zullen initiatieven als greenwheels meer en meer gebruikt worden. De reis wordt dan belangrijker dan het hebben van een auto.
Dat denk ik althans…
Nee, ik wil zelf een Audi R8 rijden…
Patentenhandel .. Audi moet iets doen met de mega winsten die ze boeken ..
Neeeee! Kill it with fire!
30 jaar geleden dachten ze ook dat we allemaal vliegende auto’s zouden hebben.

De veiligheid van dat autonome rijden zal nooit kunnen worden gegarandeerd, dus het zou er in principe ook nooit in hele grote schaal komen.
@jrsmoke: dat kan bij door mensen bestuurde auto’s nog minder. Bijna altijd ligt een ongeluk bij een menselijke fout. Enige verschil is dan dat het veel makkelijker is om de schuldige aan te wijzen.
Zelfrijdende auto’s, elektrische auto’s en noem maar op. Dat wil toch niemand? Als je rondgereden wil worden pak je maar de bus, en als je zuinig van A naar B wil pak je de fiets maar.
@roemeen013:

Als jij zuinig wilt rijden pak je de auto van je buurman =p
@jrsmoke: Foei, dat mag niet he
Die autonome auto’s worden pas leuk eens ze gehacked gaan worden!
Ik wil m niet. Ik heb er liever een die ik zelf moet besturen
Ziet er tog best dik uit die nieuwe R8
Als ik een R8 zou kopen zou ik zelf willen rijden, in een A8 zou ik mij laten rijden. Ook handig zo af en toe.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).