Wij willen deze Belgische campagne in Nederland

Auteur: , 76 Reacties

Een verkeerscampagne die strijd tegen de linksplakker. Hoera!

Wij willen deze Belgische campagne in Nederland

De linksplakker in zijn babyboombolide, het is menig automobilist met haast een doorn in het oog. Bovendien gevaarlijk, want automobilisten met een kort lontje die achter een linksrijder sukkelen doen gekke dingen, zoals bumperkleven en rechts inhalen (nietwaar, Robbie R?). Ook is de Belgische overheid van mening dat het de capaciteit van de weg verlaagd.

Kortom, reden genoeg voor onze zuiderburen om in navolging van Amerika een campagne te starten onder het motto ‘blijf niet plakken op de middenstrook’. We zouden anderzijds ook graag zien dat we linksrijders gewoon rechts voorbij mogen rijden (mind you, voorbij rijden is iets anders dan inhalen), maar dit is alvast een prima begin. Dus @MelanieSvH, kunnen we hier in Nederland ook wat aandacht op gevestigd krijgen?

Wij willen deze Belgische campagne in Nederland76 reacties

ik wil niks belgs in nederland, dat plakt namelijk altijd links
@meneer: het is “Belgisch”, slimmerik
@bcbraems: dat is helemaal waar. laten we het maar dialect noemen
@meneer: of ongegronde onzin. Groetjes uit Belsje
@meneer: Belgisch bier, Vlaamse frieten, Belgische chocola/bonbons en deze bewustwordingsproces campagne.. Ja die wil ik wel.
@w0o0dy: je vergeet de Vlaamse deernes die overdag doen alsof ze preuts zijn, maar bij het vallen van de avond veranderen in ware nymfomanen…

/Paul Jambers voice-over Off
In nederland moeten ze eerst eens snelwegen maken waar je ook nog in kan halen,want meestal sta je stil
@cthijs: die zijn er al. A7, A28, A30 en A32 om maar wat te noemen
@cthijs: Niet zo handig, deze vergelijking te trekken met België, wat een ruk wegennet hebben die zuiderlingen, wel sympathieke mensen overigens.
@toniominestrone: Ze hebben wel veel wegen.
Dat hier uberhaupt een campagne voor nodig is, zou gvd voorzich moeten spreken. Er eerste wat je leert tijdens rijlessen is zo veel mogelijk rechts aanhouden
@ziekegeest: Vind ik nou ook, zijn ook wel ergere dingen waar een campagne voor nodig is.
@ziekegeest: Tijdens rijlessen worden ook wel meer dingen aangeleerd, zoals goed kijken in je spiegels en knipperlicht gebruiken. Helaas zijn er te veel die dat niet doen, ondanks dat ze op een of andere manier hun rijbewijs gehaald hebben.
@ziekegeest: Rechts aanhouden is wat anders dan aan de kant gaan voor iedereen die met een veel te hoge snelheid en met knipperend grootlicht bijna je achterbumper aait. Terwijl je net 1 meter voorbij de vrachtwagen bent die je net aan het inhalen was.
@Joost1990_2: heb jij nog nooit een middenbaanplakker gezien? Het gaat niet om mensen die met 100 een vrachtwagen met 90 inhalen, wat is daar nou storend aan? Moet kunnen! Maar mensen die met een lege rechterbaan structureel op de middenstrook blijven rijden! Wtf, waarom doen ze dat??
@jochempie: gewoon omdat het kan.
@jochempie: denk misschien een soort gevoel van veiligheid? Zag vroeger met m’n werk ook heel vaak mensen op de middelste baan rijden, terwijl er, op mij na dan, soms geen andere auto te bekennen was. En ik hoorde van een iemand dat ze het prettiger vond rijden zodat ze als ze eenmaal een vrachtwagen inhaalde niet van rijbaan hoefde te wisselen..
Ik vind die linksrijders wel vermakelijk, want altijd als ze 3 vrachtwagens (elk met 400 meter tussenruimte) hebben ingehaald met 100 waar je 120/130 mag en ze gaan dan eindelijk eens naar rechts dan lig altijd dubbel van het lachen als je ziet wat er achter het stuur zit… en vaak zit er dan ook zo’n Bea naast die zegt, “Piet laat je nie gek maken hoor ze wachten maar” :-D
@venividivici: hahahaha, ik heb precies hetzelfde. Fantastisch zulke bea en pietjes
@venividivici: hahaha mooi omschreven.
@venividivici: Of ze hebben gewoon niks in de gaten. We are alone here, of zo.
@blackmore: Nou… 9 van de 10 keer zie je ze toch stiekem in de achteruitkijkspiegel gluren haha…
Zo sta je dus voor lul voor heel nederland. Wel een goede campagne trouwens van de belgen.
@jackass266: Vind je? Dus er zijn geen linksplakkers in Nederland?
@SimonMc: heb het over het filmpje van de BNer
Prachtig initiatief.
geweldig.
euuuuh is er wel onderzoek gedaan waarom mensen op de middelste rijstrook blijven rijden ?
Nee?
Zonde van de moeite…..

Uit de wereld volgens @desjonnies :

Mensen blijven in het midden rijden omdat ze bang zijn

Mensen blijven in het midden rijden omdat ze ervan overtuigd zijn dat de rechterbaan uitsluitend en alleen voor vrachtverkeer is

Mensen blijven in het midden rijden omdat ze denken dat het snelheid gerelateerd is

Mensen blijven in het midden rijden omdat 98% van de medeweggebruikers niet fatsoenlijk kunnen invoegen, maar zonder enige snelheid te maken en te kijken hun voertuig op de hoofdrijbaan ‘pleuren’ en wij mogen het maar uitzoeken

Mensen blijven in het midden rijden omdat ze eenmaal op de rechterbaan never nooit meer de GELEGENHEID krijgen van de overige weggebruikers om zelf in te gaan halen.
@desjonnies: Amen..
@desjonnies: wat dacht je van LUI, NON-CHALANT of EGO-CENTRISCH? Mensen denken tegenwoordig de weg voor HEN alleen is, fuck the rest.
@tombe: dat geldt ook voor de mensen die menen een abonnement te hebben op de linkerbaan omdat zij daar altijd met 150km/h rijden.
@Joost1990_2: Vanaf 150 heb ik niet eens zo’n probleem mee, zolang ze maar niet langzamer gaan rijden.
@desjonnies: mensen blijven in het middenrijden omdat ze niet goed kunnen anticiperen… op hun medeweggebruikers…
@potjak:
Denk dat dat inderdaad een hele goede is, die hoort er zeker bij !
@desjonnies: iemand die faalt om ook maar met 1 van de jou beschreven situaties om te gaan, hoort geen plaats te nemen achter het stuur!
@Jochempie:
En toch durf ik te wedden dat menig autoblogger zich aan één van bovenstaande redenen ‘schuldig’ heeft gemaakt, ik in ieder geval wel, dat durf ik te zeggen !
@desjonnies: ik denk niet dat iemand met meer dan een jaar ervaring nog nooit een van bovenstaande dingen heeft gedaan. Er zijn echter hele volksstammen die niet anders doen. Die mensen doen er beter aan om met het onrendabelen vervoer te gaan.
Dit moet net zo hard, zo niet harder aangepakt worden als recht inhalen. Hoevaak komt het wel niet voor dat op de 5baans weg, eentje met 100 op de meest linkerbaan rijd daar waar je 130 mag.
OFF-TOPIC:
Aan edit, please let wat op met adds.
Die whatsapp pop-Up kreeg ik niet weg v m’n smartphone.
Na 5x openen en sluiten, uiteindelijk in de settings de “do not track”-optie aan te vinken kon ik op AB.

Er is reeds reclame genoeg, dat herinnerd me m’n telecom-factuur in het vak Data-roaming, waar de pagina opnieuw mag geladen worden voor de knop “Toon alle reacties”, wat een raar fenomeen is voor een BLOG.

Dan nog wat foto’s van “relevante artikelen” op AB, Autojunk tot relevante op Apparata?!

De pagina’s, zelfs in mobiele versie die “light” zouden moeten zijn, worden heel zwaar.
Wel lekker blijven plakken hè?
Op 2 en 3 baans wegen rijd ik altijd rechts. wanneer je op een dergelijke weg rechts rijd wordt je onmiddellijk ingehaald door een notoire linksrijder. Deze laten je vervolgens niet meer invoegen. Reden voor veel mensen denk ik om vooral links te blijven rijden. Dat leidt toch tot het bizarre beeld van 1 vrachtwagen op de rechter weghelft en 5 a 6 auto’s op de linker weghelft.

Op 4 of 5 baans wegen rijd ik vaak op de 3e baan. Links van mij 2 banen vrij. Mensen kunnen mij gewoon inhalen. Rechts van mij zitten de banen vol (A2). Auto’s die constant afremmen en optrekken. Ik zet de cc op 100 km/h en cruise dan van Utrecht naar Amsterdam zonder in te hoeven halen of te remmen. Volkomen safe en relaxed wat mij betreft. Ja af en toe word ik rechts in gehaald. Ik hou daar rekening mee, blijf goed om mij heen kijken. Prima volgens mij maar inderdaad in strijd met de wet. Ja ik ben in dat geval van keep your lane. Veel discussie daarover. Mijn vrouw vind het niks. Ik hoor graag waarom dit niet zou kunnen.
@pomoek: Omdat het niet mag.
@zesinlijn: Dat begrijp ik maar afgezien dat het niet mag, wat is er op tegen?
@pomoek: Omdat je verplicht bent zoveel mogelijk rechts te rijden. Als jij rechts wordt ingehaald rijd je dus ‘onnodig links’, feit.
Meteen op de bon slingeren! En dan bedoel ik niet de rechts inhaler, als jij je aan de wet had gehouden had ‘ie je niet eens rechts in kúnnen halen.
@pomoek: dus je weet je het wel allemaal… maar je hanteerd niet de verkeerregels!! Goed praten van je gedrag gaat erbij mij niet in. Gewoon terug naar rechts en als je sneller rijdt dan je andere weggebruiker haal je maar gewoon weer in. Serieus, hoe moeilijk kan het zijn?. En de cruisecontrol kan gewoon aan laten. Ruimte zat op traject A’dam en Utrecht. En visa versa. Dan ben je net als de rest een onnodige linksrijder!!! Met een prent leer het misschien af. Op een andere manier komt het niet aan, echter ben er bang dat daarmee het gedrag niet veranderd.
@pomoek: oprotten van die derde baan. Ik houd ook daar rechts en moet dan gvd vier banen opzij om jou in te halen. Doe normaal en houd je aan de regels.
@Jochempie: gaat het nu weer goed met je?
@pomoek: misschien een beetje grof geschreven maar dat is wel precies wat er mis is met jou manier.

Mensen die wel rechts rijden en iets harder rijden moeten dan kiezen tussen meerdere baantjes naar links (en daarna weer terug naar rechts) of je rechts voorbij gaan.

Met andere woorden, gewoon rechts rijden waar mogelijk.
@pomoek: ja hoor :-) maar om aan te geven hoe storend het is, autorijden is een risicovolle onderneming en je moet er met je volle verstand bij zijn. Iemand die het comfortabeler vind om op de middelste baan te rijden zodat ‘ie z’n hersenen kan uitschakelen is meer een type voor een autonoom karretje.
@Jochempie: Dat is nu juist ook mijn punt. Als je rechts rijdt en links inhaalt kijk je natuurlijk in je spiegels en over je schouder. 1, 2 of 3 banen inhalen maakt dan niet veel uit. Als wij allebei rechts rijden, ik voor jou, en de auto vóór mij willen inhalen moet jij, als je harder dan mij rijdt, óók een baan extra opschuiven. Heb je dus net zoveel last van mij.

Dat het tegen de regels is vind ik geen argument in deze. Dat begrijp ik ook wel, sterker nog, ik rij op 2 en 3 baans wegen altijd of in ieder geval zoveel mogelijk rechts. Te hard rijden is ook tegen de regels, en er is hier niemand die zich daar niet schuldig aan maakt. Sterker nog, ik rij 100 op de A2 dus rij jij, als je me inhaalt, te hard.

Laat ik het anders stellen. Als we de keuze zouden hebben: Keep your lane of rechts rijden links inhalen op de A2 waar er 5 banen zijn: Wat is dan beter/veiliger?
@pomoek: weet je wat, als we ons maar aan één systeem houden, dat we met elkaar hebben afgesproken.

Als jij 100 rijdt op je teller, of op je gps, waar 100 is toegestaan, is dat geen bewijs dat een medeweggebruiker te hard rijdt als ie jou wilt inhalen.

En als jij op de rechterbaan rijdt en ik achter jou zoals jij beschrijft, is het ten eerste een uitzonderingssituatie dat ik twee banen moet opschuiven bij jou inhaalactie, en ten tweede is het domweg een oorzaak-gevolgsituatie.

Alles in het verkeer is oorzaak->gevolg. Oorzaak: er rijdt een trage auto voor je dus je wilt er langs. Gevolg: je gaat een baantje naar links om in te halen. Wat jij doet is daarmee fucken, door de oorzaak uit de weg te gaan (ergens langs willen) door het gevolg bij voorbaat al in te zetten (je rijdt continu links om de inhaalmaneuvre te vermijden). Dat is niet hoe we het afgesproken hebben, waardoor je onvoorspelbaar overkomt,en daarmee zaai je verwarring onder je medeweggebruikers. Ik hoef je niet uit te leggen dat de extra alertheid die medeweggebruikers hierdoor in acht moeten nemen de echte oorzaak is voor de ergernissen. Wees gewoon verstandig en sociaal (regels volgen gaat vóór galantheid) en houdt zoveel mogelijk rechts.
@Jochempie: Ok daar is iets voor te zeggen, maar ik denk dat je verwarring scheppen wel heel erg benadrukt en eigenlijk wat overdrijft. We willen allebei hetzelfde, veilig op de snelweg rijden. naar mijn mening is het het veiligst om dat te doen door afstand te houden op de auto’s voor je zodat je tijd en ruimte hebt om te reageren. Ik denk dat dit niet echt verwarring en onrust veroorzaakt, er zijn genoeg gekken op de weg die dit op hun/haar manier wel doen.
@pomoek: Het afstand houden ben ik helemaal met je eens, ik ga bijvoorbeeld ook graag op de rechterbaan rijden als ik in het “linkerbaantreintje” zit, en er toch niet in te halen is. Rechterbaan is dan meestal toch leeg, dus ik rijd met dezelfde snelheid maar dan mét overzicht.. Maar ’t is best vervelend als iedereen er een andere logica op nahoudt.
Tja, wat is linksplakken. Is het de papi die met 150 iedereen voorbij gaat en tussendoor makkelijk naar rechts kan, maar dat niet doet? Of is het het oude vrouwtje dat met 100 de vrachtwagen inhaalt op de 130 weg.

Geef elkaar een beetje de ruimte en onthaast eens een beetje. Dan zul je zien dat mensen veel vaker voor je naar rechts gaan als je gewoon eventjes wacht tot ze hun inhaal actie hebben volbracht. Bumperklevers gaan mensen zelden voor opzij.
@azenomei: De papi.
@azenomei: nee van uiterts rechts 3 rijstroken op schuiven. Auto inhalen. Om weer 3 rijstroken weer terug naar rechts te gaan is lekker veilig?
@azenomei: het gaat om het oude vrouwtje dat 100 rijdt op de middenstrook terwijl het enige object op de rechterstrook een platgewalste kikker is. Helemaal vervelend als je op de rechterstrook komt aanrijden, twee banen moet opschuiven om die babyboomert in te halen en weer twee stroken terug moet.. Betekent de actie van de babyboomert dat ik er wat hun betreft ook rechts langs mag?
Eindelijk wordt hier wat tegen gedaan!! Zelfs er links omheen en vlak voor hun voorbumper helemaal naar rechts sturen helpt niet!!
Dat hebben wij hier in nederland het hardste nodig!! Word helemaal gek van die gasten die met 100 km/u links blijven rijden en weigeren aan de kant te gaan.
Staat in Amerika niet overal Keep your Lane..?
@hv991gts: Nee niet overal, in sommige staten niet.
Heel goed idee!
Mooi om te zien ook hoe iedereen bij ook maar een beetje vertraging of iets dergelijks meteen zenuwachtig naar links schiet. En omdat iedereen dat doet kun je rechts chill door rijden. Ookal wat scheelt het niet veel
En ook niet links en ook je binnenspiegel gebruiken …nee niet voor je zelf voor het verkeer
En ook niet slingeren en gewoon gas geven
Als ze dat erbij plakken is het best een goed bord
Zoals pomoek al zegt…. Niks is erger dan de A2 ’s nachts. Als je daar rechts rijd heb je vrij baan want iedereen lijkt alle stroken te gebruiken behalve rechts???

De enigste reden die ik kan bedenken om niet naar rechts te gaan is dat je er soms niet meer word tussen gelaten door auto’s die in het midden plakken. Van mij mogen ze deze campange hier overnemen.
@reistje: Verder is het iets waar je makkelijk mensen op kan wijzen als je langs die weg van die borden hebt met “Kan je naar rechts?”
Ik passeer dergelijke hersenlozen gewoon rechts. Ze zijn zo onverbeterlijk dat er geen enkel risico is op alsnog een beweging naar rechts.

Oh ja, cruise control is voor Duitsland en misschien voor de buitengebieden in het oosten, maar zet dat ding in de Randstad alsjeblieft uit! Inhalen is een actie die handelingen vereist, niet iets wat je toevallig overkomt.
Direct in NL overnemen deze campagne!
Ik begrijp wel dat je altijd zoveel mogelijk rechts moet rijden, maar stel je volgende situatie eens voor:

3 baanvakken, het rechter baanvak is bezaaid ( zoals altijd ) met vrachtwagens die 90 km/h rijden,en ik rijd 130 km/h/. Ben ik dan verplicht om 20 keer heen en weer in te voegen? Het moment dat ik een vrachtwagen inhaal, stuit ik op een andere en moet ik weer naar links, tenzij ik natuurlijk ook 90 km/h begin te rijden.

Is het dan zo verkeerd om 0 manoevers te maken, en gewoon op één vak te blijven rijden aan de gepaste snelheid? Natuurlijk, als iemand vindt dat 130 km/h te traag is, en 150 km/h wilt rijden, is die verplicht om mij in te halen op het meest linkse baanvak.
@SimonMc: Hangt er van af hoeveel afstand er tussen de vrachtwagens zit. Als het perfect mogelijk is om naar rechts te gaan (zonder ingesloten te worden door auto’s die je dan in het midden inhalen als je achter een vrachtwagen komt): ja, dan ben je verplicht.
Goed idee!
Top! België snapt het nou wij nog! Zorg ook dat dit nog eens komt voor die spitsstroken want dat is ook nog steeds drama.
De rechter rijbaan is in Belgie ook vaker meer kapot gereden dan de midden en linker.
Om de flow op de snelweg te verbeteren zouden ze beter ook een campagne: “vrachtwagens, haal niet onnodig een andere vrachtwagen in, en als je het doet, doe het dan in minder dan 5 minuten” (campagnetitel heeft nog wat werk nodig). Momenteel is de middenrijvak bezaait met vrachtwagens, chauffeurs van het rechter en het middenvak zien dat van ver en gaan allemaal op de linker, zodat de snelheid van het verkeer gereduceerd wordt tot die van de traagste in de hoop. Ideale snelweg: rechts vrachtwagens en bange chauffeurs, midden voor mensen die rond de maximumsnelheid rijden en links voor die nog wat sneller willen rijden.
@sellewiet: kwestie van zo’n bord te maken ( of iets dergelijks ):

http://oi60.tinypic.com/otkugp.jpg
Per direct invoeren a.u.b, word schijtziek van alle mensen die onodig links rijden en die dat ook bewust blijven doen nadat ze je 100x hebben gezien vanuit de binnenspiegel. Misschien ook handig dat Rijkswaterstaat niet voor niks elke keer de ’50’ en ’70’ borden aanzet terwijl er helemaal niks aan de hand is… Alvast bedankt!
Haha, wel frappant dat 9 van de 10 keer er in belgie iemand links tegen een slakkengangetje gaat , of zomaar van rijstrook verandert zonder richting aangeven het een nederlandse nummerplaat is op een wasmachinemerk autootje.

Ik vind in belgie het merendeel van de chauffeurs lekker doorrijden in premium wagens, maar vanaf ik in NL kom zie je enkel nog volkswagen polos & suzuki swifts met 6 mensen in , tegen 100/u op linkervak voor je opduiken zonder richting. (doe elke dag antw – rotterdam)
@tomleblanc: dan weet jij heel goed dat er net over de grens (belgie richting nederland) vanaf de A58 een baan bij komt aan de rechterzijde (geen invoegstrook, een rijbaan) en het dus 3 stroken. vanaf dat punt mag er 130 gereden worden. ik kom bijna dagelijks vanaf diezelfde rechterbaan. moet bijna uitzondering vrij snel 2 banen opschuiven omdat er n belgische wagen lekker stug 105 blijft rijden op de middelste baan terwijl de rechter leeg is. zeer irritant. heb zelfs een keer de gedachte gehad om daar een bord neer te zetten met de tekst: in Nederland rijdt men rechts!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).