Ton Elias (VVD) leest Autoblog, wil rechts inhalen toestaan

Auteur: , 73 Reacties

Precies een jaar en een week geleden gooide ondergetekende een balletje op voor het invoeren van het 'keep your lane'-principe. De tijd van louter vierbaans snelwegen ligt immers ver achter ons. De VVD pakt het onderwerp nu op, en zet het op de politieke agenda.

Ton Elias in een gerse Spijkstaal - bron: tonelias.vvd.nl

Over de voor- en nadelen hebben we het al gehad, het heeft geen zin deze te herkauwen. De kwestie wordt aangekaart door VVD-verkeersgezelligerd Ton Elias, die hoopt op deze manier bumperkleven en onnodig links rijden op te lossen (open deur), maar ook het risico op ongelukken te verminderen door een rustiger verkeers-/rijpatroon.

Het laatste Nederlandse onderzoek naar deze methode schijnt al meer dan 20 jaar geleden te zijn uitgevoerd, toen we ons nog met paard en wagen door onverharde karresporen moesten banen. Tijd voor een nieuw onderzoek dus, maar hier gaat de minister (Schultz) over. Zij kan binnenkort een verzoek hiertoe van Elias verwachten.

Maar misschien moeten we het onze automobilisten niet te moeilijk maken. Als zelfs een spitsstrook al niet begrepen wordt, hoe moet het dan met meer nieuwe regels?73 reacties

Goed idee, doen ze in de US & Canada ook al.

(niet dat alles wat daar gebeurt ook hier moet gebeuren.)
mwahahahaha .. tuurlijk .. een nieuw onderzoek ..

eerlijk .. wie heeft die infantieltjes gekozen ..
@lincoln: Wie? Nou dezelfde mensen die vorig jaar ook die gekke Indianenvrouw gekozen hebben voor het songfestival…

Laat je die mafkezen niet kiezen zoals dit jaar dan komen we een stuk verder is gebleken!
@lincoln: er waren ook al meer dan een week geen zinloze miljoenen weggesmeten in Den Haag. Hoog tijd dat daar ook stoeptegels voor komen.
Iemand suggesties voor een afbeelding?
Of het verkeersbeeld er rustiger van wordt weet ik niet ik maar kan me wel voorstellen dat middenbaanhangers (van dat luie onzekere volk) wat eerder een baan naar rechts opschuiven zodat ze niet van twee kanten worden ingehaald want dat is eng.
@Femme:

nope .. hebben ze geen last van ..
de middenrifbevuilers doen allang en breed aan het keep your lane principe ..

die halve tammetjes letten alleen op de achterlichten van hun voorganger ..
kan iemand mij vertellen wat nou de grootste verschil is tussen deze systemen?
@MAB:
De strafbaarheid van rechts inhalen, verder niks.
Behalve dan dat alle rijstroken dan gebruikt kunnen worden ipv 3 banen moeten opschuiven omdat er één stug 90 rijdt in de middelste baan.
@MAB: Haal jij om te beginnen maar eens je rijbewijs.
@opabrutus: wijsneus
@opabrutus: ik ben er mee beziggg
Bakken belastinggeld aan onderzoeken en regels besteden omdat er complete volksstammen met idioten in hun eigen bel leven zonder enige aandacht aan de omgeving waarin ze deelnemen. En dan vreemd/boos kijken als iemand je daarop attent maakt.

Dat het tot in de politiek moet komen slaat helemaal nergens op, maar ik snap het wel, tenslotte verander je er op de huidige manier niks aan.
De reden is goed. Maar vgm wordt het er erg onrustig van. Nu weet je dat je (normaal gesproken) links wordt ingehaald en daar let je zelf ook op met inhalen. Ik snap dat het het principe van bumperkleven en onnodig links rijden oplost maar dit lijkt me geen goed idee aangezien er ook vrachtwagens rijden en die alsnog op de linkerbaan een obstakel vormen.
@Lennart95vdk: Dat we gewend zijn om van links ingehaald te worden, betekent niet dat we niet meer op rechts hoeven te letten…
@oos87: oh, dus als jij gaat inhalen kijk je ook over rechter schouder en in rechter buiten spiegel? -.-
@Lennart95vdk: Volgens mij begrijpen we elkaar verkeerd. Je hebt het erover dat we gewend zijn dat we voornamelijk van links worden ingehaald, dat klopt denk ik ook wel. Maar ik let ook op voordat ik weer een baan naar rechts opschuif. Dus stel dat iemand mij van rechts inhaalt, dan heb ik dat wel door.

Verder ben ik t wel met je eens dat rechts inhalen in Nederland niet echt zou werken.
Nee nee nee nee nee!! In Amerika is het Niet beter!!!

Gewoon strenger controleren op linksplakkers verdomme!
@stihl: het rijden in Amerika is naar mijn mening zeker een stuk beter. Maar in Amerika is alles nog wat ruimer opgezet en heb je niet elke kilometer een op/afrit. De enige snelweg in Nederland waar dit principe echt goed zou werken momenteel is de A2 utrecht – amsterdam. Maar ik ken uiteraard niet alle snelwegen.
Het is maar de vraag of de mensen het snappen en zich kunnen aanpassen. Denk dat het daardoor niet zal lukken om het in te voeren. Ben benieuwd..
@zakar36:

ze kunnen toch borden langs de weg plaatsen !!

“rechts inhalen tussen dinsdag 16:00 en donderdag 09:00 uitsluitend bij volle maan tijdens een schikkeljaar” ..
Ik denk dat mensen toch wat tijd nodig zullen hebben om hieraan te wennen. Aangezien er velen nog niet eens gewend zijn aan een spitsstrook en/of 130km/h.
@roller: er zijn er ook zat die nog moeten wennen aan het knipperlicht. Ook zijn er nog genoeg die nog moet wennen aan het fenomeen ritsen. Dus als we daar op moeten wachten ;)
@rubend: ook zat genoeg mensen die moeten wennen aan het fenomeen autorijden.
Huppa invoeren die hap geen belachelijke onderzoeken gewoon doen. Betreden van elke snelweg zo een bord neerzetten want het moet toch gebeuren. Scheelt het iig onderzoekskosten.
Tuurlijk, pas de boel maar weer aan aan mongooltjes..
@kaasboerin: Ja, het moet niet te saai worden op de (snel)wegen.
In de VS werkt het beter doordat:
A) de wegen door de bank genomen minder druk zijn (uitzonderingen daargelaten)
B) de mensen gewend zijn aan het systeem

Met de kanttekening dat het ook daar nog vaak mis gaat. Tijdens mijn laatste 5k kilometer roadtrip door CA nog 2 ongelukken voor mijn neus zien gebeuren door onoplettenheid i.c.m. rechtse inhalers. Lijkt het in NL ondanks drukker verkeer toch net iets veiliger.

En in NL liggen er ook nog knelpunten bij zowel A) als B). Te druk en de overgangsfase kan wel eens een chaos worden door aangeleerd en ingeslopen (moeilijk af te leren) gedrag.
@macready: Bij A, de uitzonderingen, bedoel je misschien, alle (grote) steden in de USA, dat zijn dan best veel uitzonderingen.
@stirling:
Niet echt. Amsterdam is veel meer chaos door drukte dan bijv. SF, ondanks het navenante verschil in omvang. In CA was alleen LA een ramp. Maar dan ook echt een ramp.

Kortom, in de 5k kilometer die ik er heb afgelegd, kan ik met zekerheid zeggen dat gemiddeld genomen de drukte lager is per verreden kilometer. Veel lager.
@macready: maar 5k is niet heel the USA, het is maar een klein stukje daar.
Niet goed genoeg, voor een wetenschapper.
@stirling:
Dat mag zo zijn, je hoeft wetenschapper te zijn om in te zien dat een land met relatief veel asfalt, zo’n lage bevolkingsdichtheid en relatief weinig buitenlands verkeer zoals de VS vergeleken met NL, relatief ook minder snel zal dichtgeslibben. Maar om je een idee te geven. De VS hebben rond de 220 miljoen auto’s en meer dan 6 miljoen kilometer asfalt. Wij hebben zo’n 10 miljoen auto’s en 135.000 km geplaveide wegen. Oftewel, een 2 keer zo hoge dichtheid per km asfalt. En dat is nog los van alle buitenlandse transport vanuit heel Europa en omstreken, die ons land kent vanwege de functie als doorvoerland (vooral van en naar de grote zeehavens en luchthaven).

Het is wetenschappelijk ook al meermaals aangetoond dat onze wegen gemiddeld genomen (crux) tot de drukste in de wereld behoren.
@macready:
En nu nog eens na een slok koffie…:
Dat mag zo zijn, je hoeft *geen* wetenschapper te zijn om in te zien dat een land met relatief veel asfalt, zo’n lage bevolkingsdichtheid en relatief weinig buitenlands verkeer zoals de VS vergeleken met NL, relatief ook minder snel zal dichtslibben.
@Maar misschien moeten we het onze automobilisten niet te moeilijk maken. Als zelfs een spitsstrook al niet begrepen wordt, hoe moet het dan met meer nieuwe regels?:

Die nieuwe regels worden al 19 jaar en 360 dagen toegepast door 90% van de Nederlanders :P
@macready: Mijn laatste trip naar de USA zo’n 50.000 km gereden en geen ongeluk gezien! Als we dan toch iets gaan invoeren wat uit de US moet komen doe dan maar op alle nieuwe wegen rechts af vrij!
Zoals andere al eerder melden gewoon strenger controleren op links rijders! Tevens mogen ze van mij invoeren dat je rechts mag inhalen mits er minimaal 1 lege baan tussen zit!
@Mpower:

en verkeerslichten aan de goede kant van het kruispunt ..
@Mpower:
Da’s prachtig, maar de statistieken laten zien dat ongevallen daar ettelijke keren vaker voorkomen. Ondankt het feit dat de verkeersdrukte per verreden kilometer lager is.

Dat er meerdere oorzaken aan die ongelukstatistieken ten grondslag liggen, is zeker. Maar ik twijfel er niet aan dat rechts inhalen ook een rol speelt. Al was het alleen maar omdat het nóg een factor is waarmee je actief rekening moet houden in het verkeer (ja, dat moeten we nu ook, maar het risico is vele malen lager).
@Mpower: Dat is een flink tripje, dat noem ik emigreren, 50.000 km, daar doe ik twee jaar over!
@stirling: In Amerika ligt alles wat verder uit elkaar als hier ;)
Ben er geen fan van. Ja er zijn linksplakkers in Nederland, maar er is een groot deel van autorijdend NL dat rustig op de rechter baan blijft rijden met een snelheid lager dan Vmax voor die snelweg. Gaan we deze mensen spreiden over de banen onder het mom van “keep your lane principe”, dan gaat dat de doorstroming niet bevorderen.

Door het rechtshoudend principe is het nu gewoon zo dat tenzij je een lul bent je op de linkerbaan Vmax of daarboven rijdt. Deze mensen mogen zich straks door het verkeer zien te weven omdat de minimumsnelheid van de snelweg ver onder de maximumsnelheid ligt. Dat kan de veiligheid en doorstroming niet bevorderen, lijkt mij. In plaats van dat er op de linkerbaan gekleefd wordt, gaat dat zich nu voordoen op de andere banen, om maar in het eerstvolgende gaatje te kunnen ritsen.
@Dev: Zo, jij hebt er over nagedacht, hup, in de poltiek jij!
ik haal al jaren langs rechts in, ik ga niet meer bumperkleven achter de linksplakker hoor!
@Jantje_555: gelijk heb je.
Ik denk dat “keep your lane”, toch iets anders is, dan rechts inhalen
Ondanks dat ik het vaak genoeg doe, lijkt me dit absoluut niet veilig om legaal te maken. Ja ik spreek mezelf nu lekker tegen, maar hier in NL kan dat gewoon niet. Mensen hebben al moeite om in de linker of binnenspiegel te kijken. Laat staan dat daar nog een rechterspiegel bij komt.. Hier wordt de auto zo naar links gegooid, zonder dat mensen een goede inschatting maken.
Probleem is dat het hier niet rustiger door wordt denk ik. Amerikanen zijn van zichzelf een rustiger volk op de highways en wij zijn daarentegen een stelletje opgefokte automobilisten. Nu is er in ieder geval een ‘snellere’ en ‘langzamere’ baan wat het voor gans Nederland overzichtelijk maakt. Als er nu een keep your lane principe word ingevoerd zal je het aantal ongelukken zien stijgen omdat men nu eenmaal veel meer in de linker spiegel kijkt met opschuiven naar links dan in de rechterspiegel als men opschuift naar rechts. Dat is natuurlijk stom maar het is wel de realiteit! Lijkt me beter om links-rijders meer op de vingers te tikken en allemaal een tikje minder opgefokt op de weg te zitten. Worden we allemaal beter van.
@TimoBac: de amerikanen hebben misschien iets meer ruimte, doordat het land iets groter is dan NL.
@stirling: Als je bedoeld dat dat de oorzaak van onze frustratie is ben ik het gedeeltelijk met je eens. Een andere oorzaak van de frustratie zijn die achterlijke benzine prijzen waardoor het niet te betalen is om buiten de randstand te wonen en binnen de randstad te werken, waardoor we weer terug zijn bij het begin.
@TimoBac: Maar dan blijft The USA, toch een groter land.
In Amerika meer rijstroken, Verschil snelheid vrachtverkeer autoverkeer kleiner, Mentaliteit anders. Dat is dan 30000 Euro voor het advies!
Leuk hoor dit soort proefballonnen, maar wat gaat dit periodieke onderzoekje de belastingbetaler kosten?
Oh ja, die papzak van de VVD luistert ook echt naar dat popie-jopie broekie van autoblog….. (Sorry, beetje chagrijnig, heb griep)
Ik haal nu die oude vandagen ook gewoon rechts in als ze stug op de middenbaan blijven rijden terwijl daar ABSOLUUT geen aanleiding toe is. Als iedereen zoveel mogelijk rechts houdt, hoeft dat helemaal niet. Ik vind het echter gevaarlijker om van helemaal rechts naar helemaal links te verplaatsen, omdat er een paar oude dwazen of huismoedertjes of ander gespuis in het midden blijft rijden.
@ropbp:Voor hun is het niet gevaarlijk, en ze mogen zo rijden op de A2.
Op de middenbaan, kan je er ook links voorbij, het lijkt me geen probleem.
Het lijkt meer op een irritatie van jouw kant, die blijkbaar overbodig is.
Eens ben jij ook (hopelijk) een oude vandagen, en wat dan?
@stirling: nee dat mag niet, men moet zoveel mogelijk rechts houden. En het is verschrikkelijk onhandig om 4 bijzondere verichtingen te moeten doen om zo’n sukkelaar in te halen. Ik vind het (hier in Duitsland) erg lastig om bij de middenbaan sukkelaars in te schatten of ik er bij het uitvoegen nou voorlangs of achterlangs moet omdat ze voor mij op de meest linkerbaan het zicht op de rechterbaan ontnemen. Dus realiseren dat autorijden en slapen niet tegelijk gaat en netjes terugkeren naar de rechterbaan als je dat wat je wou inhalen hebt ingehaald.
@mashell: Sorry hoor, maar de Autobahn, is wel iets anders dan de A2.
En nogmaals, nu je nog jong bent, zijn 4 handelingen al lastig voor je, laat staan, wanneer je een ouwe lul bent, dan ben je blij dat je nog KAN autorijden.
@stirling: ik heb het ook niet over de A2, maar de A50. Daar zijn maar drie rijstroken en als je zelf wel zo rechts mogelijk rijdt en er rijden zonder enige aanleiding een paar malloten 90km/u op de middelste baan is dat echt NIET NODIG en die mensen hebben daar dan ook NIETS TE ZOEKEN.
Maar meneer Elias, dat hoeft helemaal niet onderzocht of toegestaan worden? Daar hebben we in Nederland al lang wat voor: het gedoogbeleid. Rechtsinhalen wordt gedoogd omdat het niet werkelijk gevaarlijker is dan links inhalen en de politie het daarom niet hoog op haar prioriteiten lijstje heeft staan. Vrachtwagens mogen ook maa 80 rijden 90 en de politie en politek knijpt een oogje toe, gedogen werkt! We letten in Nederland maar op 2 dingen: snelheid en hufertigheid. Rechtsinhalen is in de praktijk geen enkel probleem. Telkens onvoorspelbaar wisselende toegestane snelheden op snelwegen (dank u wel daarvoor VVD) en inhalende vrachtwagens wel. Doe daar eens iets aan.
Eindelijk kunnen we A2 racer op de snelweg spelen! Alleen dan met véél beter graphics! Lekker beetje van rijstrook naar rijstrook om iedereen maar in te halen….

Ik zit hier niet op te wachten… Rechts inhalen hoort niet en is gevaarlijk (maar wel veiliger als bumperkleven en indirect veiliger als onnodig links rijden).
@flutterby:

ik denk ook dat de wereld vergaat als ze dit doorvoeren ..
want iedereen is gek en wil ongelukken veroorzaken ..

Balkenende zou trots op je zijn ..
Ik rij nu regelmatig op een wat rustiger tijdstip op de A2 tussen Utrecht en Adam op en neer. Het verkeersbeeld is, als je reëel bent bizar. 5 rijstroken waarvan er 2 overvol zitten, en eentje sporadisch wordt gebruikt door een “hardrijder”. ik vind dat eerlijk gezegd juist minder veilig. Iedereen rijdt daar dicht op elkaar. Als ik mijn auto op cruise control zet moet ik om de paar minuten afremmen en stapvoets inhalen omdat de auto voor mij net iets langzamer rijdt. Keep your lane zou op dat stuk in ieder geval een zegen zijn.
Ah als hij dit toch leest; ik zou graag een extra belasting zien voor speknekken zoals dhr. Elias.

Van alle pannenkoeken in de tweede kamer scoort hij toch wel erg hoog..
De helft van de automobilisten kan zijn auto niet tussen twee strepen houden, dus keep your lane zou veel boete’s kunnen opleveren…
Of het in NL nu zoveel zin heeft…ik betwijfel het.
Dat betekent ook dat mensen langer onnodig links blijven rijden, onder het mom van “keep your lane”. Dus ook al pieteren ze met 1 km harder naast de ander, geen reden om aan de kant te gaan. Alleen maar meer irritatie gok ik zo!
Het is een prima systeem, maar ik denk dat mensen dit vooral zullen zien als een vrijbrief om te pas en te onpas rechts in te halen, in plaats van dat mensen gewoon een ‘lane’ kiezen en in deze lane voor langere tijd blijven. Ben dus benieuwd hoe dit gaat uitpakken als het ingevoerd wordt…
Kan de VVD alstublieft zo snel mogelijk ophouden zich met verkeerszaken bezig te houden.
Na het debacle Weekers heb ik voorlopig even genoeg van die gasten.

In de VS werkt zo’n systeem trouwens prima, al moet je verdomd goed opletten als Nederland want er kan zo een enorme pick-up rechts naast je zitten.

1) Ze rijden daar aanzienlijk rustiger dan hier.
2) Er is daar doorgaans veel minder verkeer.
3) De gemiddelde interstate heeft daar meer rijbanen dan hier.
4) Ze zijn het daar gewend.
@bertorelli:
Nederland moet zijn Nederlander natuurlijk…
Russie style dan:P daar komen ongelukken van:P
Er is nogal een groot verschil tussen voorbijgaan en inhalen, dat wordt overal in de media voor het gemak maar even overgeslagen en op 1 grote hoop gegooid. Keep your lane is niet hetzelfde als rechts inhalen. Als je iemand inhaalt, is het geen keep your lane meer.
De gemiddelde Nederlander kan heel slecht autorijden en is te gefrustreerd en intolerant om fatsoenlijk aan het verkeer deel te nemen. Misschien moet de politiek daar eens iets aan doen.
Zozo, heeft Spykstaal een eigen autootje ontworpen? Of is het invoer?

En vooral, waarom hebben we er nog niet van gehoord op AB? Niet trots op de enige NL’se autobouwer die toch nog iets van succes heeft… ?
Dit is een mooi staaltje van compleet incompetent onderzoek, het blunderboek meer dan waardig.

Om te beginnen is dit naast de kwestie praten. De echte vraag is waarom het huidige systeem niet werkt en het huidige systeem werkt niet, omdat een groot gedeelte van de chauffeurs egoistische, arrogante, van geen verkeersinzicht gespeende, lomperikken zijn!

Ipv eens te proberen dit systeem af te dwingen (zoals ze blijkbaar wel kunnen met te snel rijden) door ook effectief linksrijden en niet gebruiken van de richtingaanwijzers te beboeten (ik garandeer je het wegsmelten van ons begrotingstekort op absurd korte tijd), gaan ze zoeken naar een andere oplossing, waarvan ze nu al kunnen weten dat die ook niet gaat werken omdat voornoemde problemen (egoisme, arrogantie, geen verkeersinzicht, lomp zijn, het niet afdwingen van bestaande regels) niet worden aangepakt.

Als je nu al je achteruitkijkspiegel niet gebruikt om te zien of er iemand achter je rijdt of je iemand links wil voorbijsteken, waarom zou je dat dan gaan doen om zowel links als rechts op te letten!?
@xytras: “door ook effectief linksrijden en niet gebruiken van de richtingaanwijzers te beboeten (ik garandeer je het wegsmelten van ons begrotingstekort op absurd korte tijd)”

A-b-s-o-l-u-u-t mee eens. Deze beide overtredingen tekenen de gemiddelde nederlandse autorijder. Deze is inderdaad enkel bezig met de eigen dingetjes. Het rekening houden met iemand die wat sneller wil rijden of het überhaupt aangeven wat je gaat doen met je auto, d.m.v. je richtingaanwijzers, schijnt als achterhaalde beleefdheid te worden gezien.
Op mij heeft het ’t effect dat ik juist fanatiek mijn richtingaanwijzer gebruik. Rechts inhalen doe ik al tijden want van die asociale linksrijders op gaan lopen duwen kost me teveel tijd en negatieve energie…
Al die stoere lui die zeggen “ach wat maakt het uit, lekker rechts inhalen toestaan” snappen er niets van. Ben je dan eigenlijk wel autoliefhebber, vraag ik me af. Ik ga de discussie graag met jullie aan!!!
Plezier in autorijden en snelheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En als je de snelheid uit het verkeer wil halen, dan voer je keep-your-lane in. (trouwens ook de voorspelbaarheid en dus veiligheid, maar dat is even een ander verhaal).
Want wat voor scenario gaat er dan typisch Nederlands worden: Er rijden 4 auto’s met dezelfde snelheid op de snelweg naast elkaar, terwijl er duidelijk mensen voorbij willen. Zegt een rijschoolhouder tegen haar autoles-student die keurig links rijdt op de snelweg met 100km/uur “maakt niet uit lekker blijven rijden, je mag lekker links blijven rijden dankzij het keep-your-lane systeem”.
Dus aan Tom en alle Caspers van deze wereld: niet zo ruig nonchalant doen, al scoort het goed bij de makkelijke vrouwtjes. Respecteer het huidige systeem maar, op een paar linksrijhorken na rijden de meeste mensen die zich niet veilig voelen boven de 110 gewoon netjes rechts. Zoals het hoort.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).