Witte rook: Ford Focus RS heeft een motorprobleem

Auteur: , 48 Reacties

Veelgehoorde vraag rondom Vaticaanstad dezer dagen: was dat een Ford Focus RS of hebben we een nieuwe paus?

RS

Slecht nieuws uit heet hatchback-land: een van de sterren van het segment blijkt een probleempje te hebben met de motor. Zoals de titel al aangeeft gaat het om de Ford Focus RS. Er gingen al enige tijd geruchten dat de Focus RS zou kampen met bovengemiddeld veel motorproblemen, maar inmiddels is een en ander ook bevestigd. In het Ford-lievende Verenigd Koninkrijk wordt de Focus RS namelijk teruggeroepen voor een gratis inspectie en eventuele reparatie, waarbij eventueel de cilinderkop en koppakking vervangen worden. Enkele auto’s zijn overigens ook al voorzien van een geheel nieuwe motor.

Het balletje ging rollen toen enkele Focus RS-eigenaren op fora opmerkten dat er regelmatig witte rook uit hun auto’s kwam en dat de koelvloeistof wel erg vaak bijgevuld moest worden. Ford geeft officieel geen verklaring voor de problemen, maar toetsenbordridders denken het wel te weten. De voor de hand liggende boosdoener is de koppakking, doch de theorie van de experts is dat de grond van het probleem ligt in het materiaal waaruit de motor vervaardigd is. Dit zou licht vervormen onder invloed van meerdere heat cycles, waardoor de koppakking niet goed sluit. Klinkt vrij ernstig.

Het zou ook verklaren dat de Ford Mustang Ecoboost (rijtest) het probleem niet kent. Hoewel deze namelijk in principe dezelfde motor gebruikt, zijn de legeringen net wat anders samengesteld. Voor de Focus RS zijn deze ‘geupgrade’ om het grotere vermogen aan te kunnen.

We weten nog niet of dit echtpaar en andere RS-klanten ook bij de Nederlandse dealer terecht kunnen om eventuele problemen op te laten lossen. We hebben een lijntje uitgegooid naar Ford Nederland en zullen dit bericht updaten wanneer we een respons ontvangen.

UPDATE: Ford Nederland heeft laten weten dat men in Nederland ook RS klanten gaat aanschrijven met betrekking tot deze recall.48 reacties

Ik kwam al tegen ergens dat ford al een oplossing had voor de koppakkingen . Dus zou het aan de koppakking moeten liggen lijkt mij ;)
@rolov: Precies. Schijnt dat ze bij een kleine serie (eerste exemplaren) een “verkeerde” koppakking hebben gebruikt. Later geleverde auto’s hebben het probleem niet meer, en dus andere Ford modellen met gelijk blok ook niet. Volgens mij dus een relatief klein probleem, dat hopelijk voor de getroffene gewoon netjes opgelost wordt.
Ik heb voor Ford gewerkt met name de ontwikkeling van de Focus RS van dichtbij meegemaakt. Ze wisten al bij de prototypes dat de motor slecht was, de kwaliteit van de legering van het blok is gewoon niks waard het blok vervormt en de koppakking dicht niet meer af. Toen ze het te weten zijn gekomen hebben ze ervoor gekozen om alsnog door te zetten met de motor omdat de ontwikkeling te vergevorderd was en al teveel geld in stak. Geloof me pure brol een Ford !
@claudioa: je relaas sluit niet aan op het verhaal dat het probleem zich enkel voor heeft gedaan bij de 1e serie…
@poes: relaas en verhaal. Iemand die de feiten kent?
@stephane8200: jahoor, rotzooi dus.
@claudioa: ben jij het Ken (Block)?
@claudioa: was je er ook bij toen de productie en de assemblage van de motor de TS16949 procedure had doorstaan? Of was je er enkel in de testfase bij?
@jochempie: iemand die voor een OEM gewerkt heeft gaat niet op een forum of blog verkondigen wat een troep het is. Je zit namelijk met NDAs zoals bij elk ander bedrijf, of je moet toevallig ergens miljoenen hebben liggen en dit graag aan de OEM afstaan om het budget voor goede ontwikkelingen te vergroten (lees mega boetes).
@rw1994: Ik heb die fout wel eens gemaakt, liep met een sisser af. Maar ik herkende het wel, zo’n inside info berichtje. Het kan ook gewoon een stomme fout zijn, waar enthousiasme omdat je ergens over mee kunt praten het wint van gezond verstand.
@claudioa: “Ik heb voor Ford gewerkt met name de ontwikkeling van de Focus RS van dichtbij meegemaakt.” En je beschikt óók nog eens over veel interne informatie. Dan vraag ik me af in welke hoedanigheid jij voor Ford hebt gewerkt. Mag dat? Want ergens krijg ik het gevoel dat je dat merk een trap na wilt geven. Vooral door je laatste opmerking: “Geloof me pure brol een Ford !”
@claudioa: goed verhaal man, lekker geloofwaardig!

op Jalopnik staat een wat technischer uitleg van het probleem.
https://jalopnik.com/did-ford-install-the-wrong-head-gaskets-on-the-focus-rs-1821665968

Op de foto`s daar kun je ook goed zien dat een koppakking “zijn stempel drukt” op de kop van een blok.
Ik verwacht dat dit de reden is waarom ford ervoor kiest om de kop af en toe ook te vervangen omdat het vervangen van enkel de koppakking niet altijd meer zorgt voor een sluitend geheel.
@shogun: De oorzaak van de verkeerde pakking is ongetwijfeld de juiste oorzaak van het defect.
Anderzijds vind ik de flow gaten in de pakking wel klein .
Wat is de ervaring ondertussen in verband met te hete cilinderkoppen en die wanden zijn toch zo dun.
Klinkt niet goed. Heb ooit een docu gezien waar de voorbereidingen van de introductie werden getroffen van het laatste RS model. Kan niet zeggen dat ze nou over één nacht ijs gingen bij Ford.
Dan maar een oude 5 pitter ophalen!
@dutchdriftking: en dan scheuren de cilinderwanden. Gelukkig klinken die wel erg fijn.
@ej20g: Dat was alleen bij de V70R omdat dat een opgeboorde 2.3 was. Volgensmij is die van de R.S. van originele een 2.5 dus met dikkere wanden.
@kennone: nope, helaas hebben alle 2.5’s er in zekere mate last van. De eerste serie 2.4T/2.5T (bekend als N-motor, 1991-1998, vanaf 1996 als 2.5T) is de gevoeligste. De tweede serie (de RN, 1999-2009) heeft er minder last van, maar scheurt zeker ook nog steeds. Dat geldt zelfs voor de 2.5 uit de S60R en V70R. De derde serie, bekend als de RNC (2003-2015) is de serie motoren waar de Focus, S-Max, Kuga en Mondeo ook gebruik van maakte. Deze scheuren het minst, maar kunnen zeker nog steeds scheuren. Alle 2.4T/2.5T’s hebben dan ook dezelfde dunne cilinderwanden, hoewel het gietwerk van het onderblok en de setup van de wanden ietwat verschilt tussen de generaties en het model waar ze in hangen. De enige 2.4 met dikke cilinderwanden is de zeldzame B5244T5, die de cilinderwanden van de 2.3’s heeft met een draaiend gedeelte dat bijna gelijk is aan de 2.5R motor van de S60R en V70R. Die motor is daardoor ook de sterkste Volvo motor ooit (Yamaha V8 niet uitgezonderd), goed voor minimaal 5 á 600 pk zonder interne aanpassingen.
@ej20g: damn ik dacht dat ik de Volvo fanaat was hier. Thnks voor de info!! Die 2.4 is volgensmij in de laatste v70n geleverd toch als T5?
@kennone: de D5 heeft dit probleem ook trouwens
@dieselkameel: maar in hoevere kan je het eigenlijk een probleem noemen. Er zijn denk ik meer modellen die zonder deze problemen over de 4ton aan kilometers lopen. En dat geld denk ik ook voor de benzine’s.
@kennone: het is uiteraard op relatief kleine schaal, maar wel te groot om het af te doen als incident. Ik laat 2.4T/2.5T’s om die reden zelfs staan. Moet wel zeggen dat de gechipte motoren (met een rijker mengsel en dus minder warmte) er minder last van lijken te hebben.
@kennone: Klopt heb er nu ook geen last meer van. Heb het uitlaat systeem er ook bij laten aanpassen en laten chippen bij Rica. In zo’n D5 zit veel power hoor, ook nog redelijk zuinig.
@kennone: yes, die motor was van 2005 t/m 2007 beschikbaar in de V70 T5 en van 2005 t/m 2009 in de S60 T5. Daarom ook relatief zeldzaam.

Bron van mijn informatie: lezen, véél lezen. Ik overweeg om die betreffende motor in mijn T-5R te swappen.;)
@ej20g: bestel maar ook wat extra voorbanden en een sper. Want je zal niet op het standaard vermogen blijven rijden lijkt mij zo👌🏼👌🏼👌🏼
Ben wel bij da de Mustang Ecoboost het niet heeft :p, wel zonde voor iedereen met een RS, t’ hopen dat Ford dit keurig oplost !
Het schijnt ook te maken te hebben met een aantal koelgangen in het blok, de kop en de koppakking zelf. Die zouden niet uitwisselbaar zijn tussen de Mustang en de Focus, maar sommige Mustang koppakkingen schijnen hun weg gevonden te hebben naar Focus motoren.

In hoeverre dit waar is weet ik niet, maar het zou ook een hele goede verklaring zijn voor de problemen van de RSen.
@ej20g: meerdere mensen op youtube die eigenaar zijn van een RS (Matt Farah, Fezza..) hebben van Ford te horen gekregen dat er een batch Mustang koppakkingen in Focus RSen zijn geinstalleerd. Gewoon een assemblagefout dus, geen engineeringproblemen.
Sowieso wel apart; bij de lancering liet RTLZ een docu zien over de ontwikkeling van Focus RS(3de Gen). Daar zag je dat deze motor volgens die huistuner al redelijk op z’n falie kreeg en dat je er amper meer uit kon persen zonder dat er dingen kapot zouden gaan. Gek genoeg knalt Mercedes gewoon 381pk uit een A45, maar bij Ford is dat kennelijk moeilijk. Verbaast mij dan ook niet dat er nu dingen stuk gaan. Snap nu ineens wel weer waarom de RS €20k goedkoper is dan een A45.
@ghost: daar moest ik ook meteen aan denken. Ze hadden toen al grote moeite om het gewenste vermogen te behalen zonder dat de betrouwbaarheid in het geding zou komen.
@ghost: Vind je het gek dat Ford hun beter hun best doet om de kosten laag te houden dan Mercedes? Er is bijna niemand die €70.000 voor een Focus wil betalen hoor.
@robert110: want jij heb natuurlijk uitgebreid marktonderzoek gedaan?! Als dat ding 60k was, kochten mensen het ook, alsnog stukken goedkoper.
Misschien wordt het nog beter in de toekomst 1.0 liter en hoeveel pk.
Een 1.6l diesel die 2.0 ton mag trekken in een lichte bedrijfswagen , boezemt me echt vertrouwen in.
Ik weet niet of ik moet lachen of huilen.
Maar nee, want ik weet dat mijn favoriet diesel blokje (1.9tdi vag) van geen ophouden weet.
@wimof: zoals die ouwe pompverstuivers maken ze ze niet meer helaas. Heerlijke blokken.
@wimof: snap je punt, maar allebij de motoren die jij noemt zijn gewoon beren sterk.
@vtechlover: Maar als je er geen 505.01 olie in deed , was de nokkenas die de pompverstuivers bedient op 80.000 totaal ingesleten.
En nog een puntje , als een injector overslaat ligt dat aan de stekkerverbinding die was los zit en niet de injector zelf.
@wimof: waar lezen jullie dat wimof het over een pompverstuiver heeft? Ik heb namelijk vroeger een 1.9tdii (dus het rood I-tje gehad in een SEAT TOLEDO. 110 pk standaard en dat was geen pompverstuiver, maar na wat tuning (via SKN-tuning.de) net geen 150pk. Heb het blok, zonder enig noemenswaardig probleem naar de 487.000km gereden voor ik m de deur uit deed. Blok was zuinig, krachtig en snel. Daarna overgestapt naar een volvo Eco diesel en nu een Ford TDCI maar die komen niet in de buurt van dat oude 1.9 TDII blok…. Maar ja… uitstoot hé.. Want dat oude blok had geen roetfilter enz..
@tvr1974: De 1.9 l blok zonder pompverstuiver , met klassieke inspuitpomp had nog minder “problemen” dan de PD versie.
Veel van die problemen waren terug te brengen tot gebruiksomstandigheden , te veel korte ritten en schoepen van de variabele turbo die past geraakte in de opgehoopte roetafzet.
Cilinderkoppakkingen zijn NOOIT vervangen geweest en hielden het een 4-500.000 km uit.
Maar inderdaad de roetuitstoot was niet dat en met de komst van de PD is dat nooit opgelost.
Maar koppel en vermogen hadden ze.
Ook toen wist men dat normen overschreden werden, maar niemand die er om maalde.
Het 5 cilinderblok 2.5 l was even betrouwbaar, had een mooie sound, zeer zuinig.
Onderhoud om de 30.000 km met 507.00 olie en hop.
@tvr1974: En ben nog iets vergeten , mijn T4 400.000 km rijdt van het ene naar het volgende onderhoud zonder olie bij te vullen.
Wel stipt om de 120.000km distributieriem en rollers vervangen en uit voorzorg de waterpomp.
@wimof: of beurtje om de 50k. Maakte allemaal niet uit. Ding liep als de brandweer. En tijdens die 50k, hoefde je geeneens olie bij te vullen … jammer dat dit soort blokken niet meer gemaakt worden.. De TDI’s van nu van VAG hebben helaas ( hoor ik uit betrouwbare bron) relatief veel problemen door al die milieu maatregelen.. Enige wat ik vervangen heb van verslijtbare delen waren distributieriemen en airco pomp… naast banden, remmen, lampjes. Ook wel een veer gebroken en schokbrekers gedaan maar bij 487.000 was blok niet op, de 1e bak begon je licht te horen en kleine kraakjes… maar voor de rest. Noppes… Momenteel moet je voor de betrouwbare diesels bij Ford zijn (op advies van mijn VAG garage, dus maar gekocht), en ik moet zeggen nu 173k ermee gereden ook nog niks… In tegenstelling tot mijn Volvo hiervoor.. Daar stond ik met 20k al bij de dealer voor een nieuwe versnellingsbak, drukgroep enz enz..
Ach dit hadden ze vroeger ook al bij de DOHC Sierra’s. Heb er veel mee gedrift maar als er een originele koppakking in zat had ik die er binnen een paar dagen tussen uit. Enkel een nieuwe er tussen zonder te de kop laten vlakken was al genoeg om die motor hufterproef te maken
Iemand zal het vast al wel gezegd hebben, maar gedurende een korte periode heeft men in de fabriek per ongeluk Mustang Ecoboost koppakkingen gebruikt, waardoor het probleem ontstaat. De auto’s die de correcte koppakking hebben, hebben geen problemen.
@jochempie: en weet je zeker dat je nu niet de afdeling PR van Ford napraat? Natuurlijk zeggen ze niet als het het blok is wat vervormt als het op te vangen is met een andere koppakking. Ik hoop voor de eigenaren dat het hiermee opgelost is.

Ben geen Ford-liefhebber maar wel erg jaloers op hun implementatie van torque vectoring.
@user888: Het komt natuurlijk overeen met wat Ford zou zeggen. Maar verschillende mensen die met hun eigen geld hebben betaald voor hun Focus RS, zeggen dat dit het enige motor”probleem” is waar zij van weten.
Dit is niet nieuw. In België zijn ook al gevallen bekend met problemen met de motor en zelfs volledig nieuwe blokken. Ik zit zelf op het forum van Fordclub België en half jaartje geleden heeft daar iemand al een nieuw blok voor zijn RS gekregen :)
Dat speelt al wat langer. Niet zomaar een koppakking dingetje. Blok heeft een designfout. Daarom wisselt ford ook gewoon de hele motor ipv reparatoe
Ford wil iedereen laten geloven dat het ‘maar’ een koppakkingsprobleem is. Maar ondertussen…. Er zit gewoon een ontwerpfout in zowel het blok, als in het koelsysteem. Ook gaan er al verhalen dat de diffs van boter blijken te zijn gemaakt, maar daar heb ik verder nog niets concreets over gehoord of gezien. Knap staaltje imagoschade beperken waar Ford mee bezig is.
Doen ze vervangen of ook echt aangepaste onderdelen monteren?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).