Wordt er eigenlijk dope gebruikt in de F1?

Auteur: , 39 Reacties

Terwijl de Russische Atletiekbond zwaar onder vuur ligt en er in Australië weer een heel rugbyteam geschorst is vanwege doping vragen wij ons af; wordt er in de F1 nou eigenlijk ook nog een beetje gedoped?

F1-doping

In het nieuwe jaar is half Nederland weer in ’s lands gym’s te vinden om sportieve topprestaties mogelijk te maken en hier en daar vliegen ongetwijfeld de verdachtmakingen natuurlijk al weer door de lucht: “Barry benched opeens 30 Kg meer…hij zou toch niet aan de d-bol gezeten hebben of wel?” Nou doet de rechtschapen autoblog reaguurder (en schrijver, dat spreekt) uiteraard alle noeste arbeid natuurlijk op water, brood en een beetje whey proteïne, maar inmiddels weten we dat de professionele sporters onder ons niet allemaal zo integer zijn. Aldus rijst de vraag, hoe zit het eigenlijk met die F1 coureurs, houden die het wel ‘natty’?

Ook Alberto Stegeworst F1 journaliste Kate Walker vroeg zich af waarom de F1 eigenlijk geen dopingschandalen kent zoals andere sporten. Ok, Tomas Enge die nog F1 races reed voor Prost F1 verloor zijn F3000 titel ooit (aan Sebastien Bourdais) omdat hij een jointje gerookt had. Tevens verloor vorig jaar voormalig Super Aguri rijder Franck Montagny zijn baan omdat hij niet de neus van zijn auto maar zijn eigen neus in de poeier gereden had. Deze incidentjes daargelaten is het meestal stil op dit vlak. De voor de hand liggende verklaring is natuurlijk dat je niet supersterk hoeft te zijn om een F1-bolide te besturen, per slot van rekening doen sommige vrouwen het ook *duikt weg voor de feminazi’s*. F1 is in vele opzichten meer een behendigheidssport in plaats van een sport waar de fysieke powahhh de doorslag geeft. Waar Ben Johnson in 1988 voor de Olympische spelen in Seoul naar de stanozolol greep om in 9.79* seconden de 100 meter af te kunnen leggen, gebruikt de coureur het geweld van de motor achter zijn rug om een beetje lekker te accelereren. Je hebt wel een sterke nek nodig om de G-krachten op te vangen, maar dat is het dan ook wel. Traditionele doping als spierversterkende middelen zouden daarom niet of nauwelijks helpen.

Desalniettemin hebben we ook in andere behendigheidssporten gezien dat er een beroep op de betere apotheker gedaan wordt om de prestaties te verbeteren. Zo wordt er nog wel eens een scherpschutter uit Noord-Korea gepakt bij de spelen omdat hij vol bèta-blokkers zit om de hartslag en resulterende trillende handjes in bedwang te houden. Ook in de dartsport gaat het gerucht dat sommigen zich voor een partij tegoed doen aan alcohol. Dus, houden we ons niet voor de gek als we denken dat in de F1, waar de miljoenen voor het opscheppen liggen voor degene die net ééntiende van een seconde sneller een rondje kan afleggen dan een ander, de coureurs de strijd eerlijk aangaan zonder valspeleritus?

Zowel de voormalige als huidige ‘medical delegates’ van de FIA denken dat de sport clean is, onder andere omdat de coureurs het risico niet willen aangaan dat er iets misgaat met 300+ km/h. Er valt wat voor te zeggen. Doe je een beetje goeie snuif, gaat je hart flink tekeer, voer je een risicovolle manoeuvre uit en daar begeeft je hart het. Toch balen. Of je zit vol diuretica om dat gewicht omlaag te krijgen, droog je uit in die Maleisische hitte. Stop je in de verkeerde pitbox omdat je aandacht er niet meer bij is. Toch zijn er ook tegengestelde geruchten. Zo zouden sommige coureurs aan de tacrine zitten. Een medicijn bedoelt voor Alzheimer patiënten, om het brein een boost te geven.

Zonder bewijs blijft dit alles natuurlijk speculaas, maar we kunnen nog wel afsluiten met een interessante anekdote van sir Stirling Moss, die, waarschijnlijk onder het mom mijn zonden zijn toch al verjaard, het volgende toe te voegen had:

“But, as far as I can think, there’s nothing you could take that would enhance your skill as a driver. So you’d take amphetamines, Benzedrine or Dexedrine, purely to keep you awake…I’m not sure what was in the ones [Juan Manuel] Fangio gave me [for the 1955 Mille Miglia] but certainly today they would have been a banned substance…”

Tsja…en als het toen gebeurde…39 reacties

Ik denk dat geen 1 sport zonder pepmiddel beoefent wordt op de hoogste niveaus
Voor iedereen die denkt dat F1 rijden geen topsport is raad ik dit filmpje aan: https://www.youtube.com/watch?v=rMqVmilOwU4

Is een Indycar, maar het zal niet veel schelen.
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: mooi filmpje 👍👍👍
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: Hartslag van 180 voor 3/4 uur is niet echt oke. Hij moet meer in D1 trainen, z’n basis is niet goed
@2l-inline-4-16v-dohc-twinturbo-kameel: iedereen die denkt dat F1 geen topsport is heeft niks te zoeken op een autoblog
Het is niet alleen de nek die het te verduren krijgt. G-krachten kan rare dingen doen met het lichaam. Daarom hebben F1 coureurs een goede conditie. Ayrton Senna had een betere conditie dan een top voetballer.
@rufctr01: denk ongeveer elke F1 rijder.
In het WEC of ELMS zou ik me nog wel iets voor kunnen stellen bij doping (cafeïne oid) en wellicht dat iets dat je hartslag verlaagd ook zou kunnen helpen maar ik denk niet dat het veel gebeurd. Doping controles zijn er ook trouwens in de hoogste klassen van de autosport.
De enige in de formule 1 die ik ervan verdenk dope te gebruiken is Ome Bernie…

Die ziet er met zijn verlopen kop uit alsof hij minstens drie maal daags een spuit heroïne in de aderen jast.
Ik denk dat er zeker concentratie verhogende middelen worden gebruikt. En of dat bij onze Max 5 liter Redbull per race is, en bij de rest alleen maar koffie? Ik denk het niet. Wat wel? Geen idee.
@dutchdriftking: modafinil .
@rolov: Aha, nooit van gehoord. Legaal?
@dutchdriftking: nee sinds 2004 op de dopinglijst geloof ik . Maar straaljager piloten gebruiken het ook. Staat ook bekend als de limitless pil. Naar de gelijknamige film. Maar lastig te krijgen in Nederland zonder recept.
@rolov: Die film is geniaal. Als de pil echt zo goed is…..
@rolov: Rijke mensen kennen de term recept niet.
@swid: ik geef alleen aan dat het alleen met recept te verkrijgen is. Als je goed zoekt is alles te koop. Het helpt als je geld in je zak hebt.
@dutchdriftking: andere coureurs drinken 1,5 liter pure ranja voor de wedstrijd. Alleen dan met heel veel fructose en dextrose erin verwerkt. En dat is volgens mij ook wat ze drinken tijdens de race. Olaf Mol vroeg het een keer aan de toen nog rookie Alonso. Dat er nu een red bull etiket omheen zit zegt natuurlijk niets
Ik acht de kans aannemelijk dat er doping gebruikt wordt. Spierversterkende/vergrotende middelen zullen geen nut, tot zelfs nadelig uit kunnen pakken op de prestaties. Daarentegen zouden middelen om je zo licht mogelijk te houden dus wel kunnen helpen. Ook van alles om je concentratie een boost te geven zouden in theorie moeten helpen.
Je kan nooit bewijzen of iemand echt niets gebruikt. Je kan er altijd onderuit komen, zeker als je geld genoeg hebt.
@daniel23ccx: Ons Max komt er gewoon openlijk voor uit dat hij een middel gebruikt om hem licht te houden en hem een boost te geven. Hij promoot het zelfs:

Red Bull geeft je vleugels!
@moveyourmind: neem d’r genoeg van in en je bent niet zo licht meer…
Het is volgens mij net als bij andere sporten; als een middel (nog) niet op de “verboden lijst” staat worden de verwachte prestatieverbeteringen afgewogen tegen mogelijke risico’s en bijwerkingen. En als die afweging in het voordeel van de prestatieverhogende stof doorslaat kun je er vanuit gaan dat hij zeker wordt toegepast.

Er bestaan absoluut combinaties van aminozuren en precursors die als “hersendoping” fungeren (betere concentratie, snellere impulsoverdracht en coördinatie, ondersteuning van leerprocessen) maar niet op de officiële dopinglijsten staan.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Misschien moeten ze Pastor Maldonado eens aan de ritalin zetten vlak voor een race. Met een beetje geluk kan hij zich dan wel 60 ronden concentreren op fatsoenlijk rijden.
Leuk geschreven jaap!

Ik denk/weet eigenlijk wel zeker dat de F1 dopingvrij is. Wat er naast het circuit allemaal gebeurt.. tjahh we kennen de verhalen van James Hunt. Maar dat mag.
@clarkson: denk dat dat wel mee valt want als ze willen kunnen ze na een aantal dagen nog een hoop sporen vinden.
@swid: Ik denk dat ze meer testen op middelen die de prestaties tijdens de race beïnvloeden. Een beetje coke in het bloed van de week er voor zal ze niet zo veel uitmaken toch?
@clarkson: zoveel heb je dan ook niet aan prestatieverhogende middelen in de F1. zit je zwaar aan de doping wordt je 2 keer gelapped in je marussia.
@dmk94: Hahaha Russisch! Goeie!
Ik denk dat je in F1 genoeg hebt aan de doping die je lichaam zelf al aanmaakt zoals adrenaline en endorfine.

Ik denk dat de natuurlijke hoeveelheden daarvan je al scherp genoeg houden en meer heb je ook niet nodig. Moet je ook niet willen want spierversterkers maakt spiermassa aan en maakt je weer zwaarder. Epo en dat soort onzin heeft een coureur ook niet nodig zoals een wielrenner dat wel nodig heeft.

Maar goed, dat is maar mijn inschatting.
Ik geloof dat bij gebruik je er in F1 vrij weinig baat bij hebt. Hooguit dat je langer wat scherper en energieker blijft, maar het spul geeft je echt 0,0 meer natuurtalent!!
F1 een behendigheidssport… Hier heeft duidelijk iemand niet opgelet. Dit is fysiek extreem zwaar! Je verliest geen 1,5 kilo tijdens een race omdat je zit na te denken!
@Nerekop: maar misschien wel omdat je 1,5 uur lang met een brandwerend overall en helm op je kop in een soort van sauna gaat zitten?
Ik denk dat de meesten wel gebruiken. En dat ze precies weten wat ze kunnen gebruiken om niet gepakt te kunnen worden. En/of dat ze daar met 2 maten meten. Het zijn dezelfde zeg 20-30 coureurs die met hetzelfde medische team over de wereld reizen.
Als een bepaald middel niet per se ongezond is, maar wel de concentratie helpt? Kan het me dan zelfs voorstellen dat het medische team het dan, onofficieel, aanraadt. Zolang je maar niet vol onder de coke aan komt zetten.

En om eerlijk te zijn, wat maakt t uit?! F1 is allereerst een show voor de toeschouwers en kijkers.
Er zijn geen ‘wereldrecords’. Het is altijd een competitie onderling, waar de rijders onder toezicht staan van 1 medisch team.
Leuk artikel. Modafinil lijkt inderdaad niet uit te sluiten. Buiten dat gaat er in deze sport meer geld om dan in laten we zeggen hardlopen.. dus why not.
Wat dacht je van die 24h races? Sommige coureurs stappen daarna nog vrolijk in de auto,en rijden naar huis. Dat doe je niet met twee espresso maar met wat anders in je mik…
@pjotr: ja want die coureurs slapen niet voor 24 uur… wat een onzin, je rijdt toch in stints van 3/4 uur of niet dan?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).