Wordt het tijd voor autosport op de Olympische Spelen?

Auteur: , 52 Reacties

Waarom niet eigenlijk?

Olympische Spelen

Terwijl in Rio het feest losbarst, genieten de heren F1-coureurs van een welverdiende en soms ook hoognodige vakantie. Autocoureurs gaan namelijk niet naar de Olympische Spelen, een vaststaand feit dat in eerste instantie heel logisch lijkt. Maar is het eigenlijk wel zo vanzelfsprekend?

De Spelen zijn een ultieme krachtmeting tussen sporters vanuit de hele wereld. In eerste instant ben je geneigd te zeggen dat het tijdens de Olympische Spelen om de kwaliteiten van de atleet zelf gaat en daarom auto’s helemaal niet passend zijn. Maar hoe zit het dan met paarden? Zijn die niet voor een heel groot deel bepalend voor het resultaat van de ruiter? En wielrenners dan, of bobsleeërs? De kwaliteit van hun materiaal bepaalt voor een aanzienlijk deel de prestaties.

En dat terwijl het makkelijk zou moeten zijn om iedereen in dezelfde auto te laten racen. Dat kunnen identieke karts zijn, maar ook de Formule E-auto’s zijn een prima optie. Tactisch inzicht, reactievermogen, stuurmanskunsten, het zijn allemaal eigenschappen van autocoureurs die je ook in andere Olympische sporten nodig hebt. Want dat autocoureurs tegenwoordig rasechte atleten zijn, dat moge duidelijk zijn.

Daarnaast zijn er op de Olympische Spelen ook heus wel wat sporten die we kunnen missen. De eerder genoemde paardensporten bijvoorbeeld en wat te denken van de ‘moderne’ pentathlon? Een combinatie van schermen, zwemmen, paardenspringen en een combinatie van hardlopen en pistoolschieten. Juist…52 reacties

waarom zouden de paardensporten worden gestopt? Dat is een olympische sport pur sang
@derkoning: noem het een persoonlijke voorkeur ;)
@derkoning: dat is een sport voor de paarden, die mensen doen niks
@mrrallycross: Ik heb verder niks met paarden. Maar weet wel dat z’n beest niet uit zichzelf over een hindernis heen springt of pootje over gaat doen.
@sudsprint: pootje over? Als ze paarden gaan laten schaatsen ben ik weer voor de tv te vinden tijdens de spelen! :D
@mrrallycross: dat klinkt exact hetzelfde als mensen die roepen dat autosport geen sport is omdat de auto het werk doet…
@mrrallycross: het kost verbazingwekkend veel moeite om bijvoorbeeld een dressuur met uiterste sinecure te rijden. T ziet er wat ouderwets uit maar t is echt reteknap hoe die lui met hun paard communiceren en omgaan.
@derkoning:

Het is belachelijk dat paardensport überhaupt op de spelen aanwezig is. What’s next, honden, katten? Gaat om menselijke prestaties.
@baklava: Jij denkt dat het persoon op het paard niks doet? Wat een grap.
@derkoning: Dat wordt niet gestopt. Autosport… paarden genoeg lijkt mij ;-)
Hyundai is toch sponsor? Kart racing in de i10?
@henkhupelschoten: Ik voel hier een vrijwilliger? Henk in een i10 volgas door de bochten… zie het al voor me!
Nee, wij zitten niet op hun te wachten en andersom ook niet. Ieder zijn doelgroep.
En dan rijdt Max zeker voor België?
@imebz: leg uit
@hoonigan247: Is Max niet geboren als Belg?
@imebz: Lorna Kiplagat is ook niet geboren in Surhuisterveen maar ze komt al jaren voor Nederland uit. Tijdens de Formule 1 zie ik toch echt altijd zo’n rood-wit-blauw vlaggetje bij de naam van Max staan.
@Gulli: helaas ken ik de regels omtrend land van afkomst en nationaliteit mbt land van deelname niet van zowel Formule 1 of van de Olympische Spelen. Ik het OC er wel voor aan hem te laten kiezen tussen het opgeven van z’n Belgische nationaliteit of uitkomen voor België. We’ll see.
Nee!
Race of Champions komt vrij dichtbij olympisch racen
Alsjeblieft zeg, dan krijgen we rijkeluiszoontje Max Kardashian ook daar te zien. Liever niet.
Ik heb daar ook wel eens over nagedacht. Het probleem gelijkwaardige auto’s kun je oplossen met inderdaad een cup auto of kart. Maar ik denk dat met name de kosten een groot probleem zijn. Paardensport is al prijzig maar ik denk dat het runnen van een auto een factor hoger is.

Daarnaast, dan zou je met Formule E gaan racen, wie zijn dan de atleten? De huidige rijders van het kampioenschap? Of een Vettel/Hamilton/Verstappen die het hele jaar in andere type auto’s rijden?

Ik denk dat het te complex is om dit te organiseren en dat de kosten te hoog zijn.
@sportevo: Je zou een kwalificatiesysteem voor de coureurs kunnen bedenken, net als bij andere sporten en/of een leeftijdscategorie, zoals bij het Olympisch voetbaltoernooi. Daar is vast wel iets op te verzinnen. En een race of champions-achtige opzet zou opzich best goed kunnen en ook leuk zijn voor de toeschouwers en voor op tv…
Er wordt al genoeg geld verspilt. Daar hoeft dure auto- en motorsport niet bij te komen. Ik kijk toch niet naar die spelen. Puur prestige van een omhoog gevallen regering terwijl het volk honger heeft.
Nee. Olympische snelheidssporten zijn gericht op natuurlijke voortstuwing. Dus evenwel lichaamskracht of windkracht e.d. Een motor, zijnde elektromotor of verbrandingsmotor, heeft er niets te zoeken.
@Original_Arnoud: dan stel ik voor om in plaats van een hillclimb een hilldescent te introduceren. ‘Auto’s’ zonder mechanische aandrijving, die een lang en slingerend parcours moeten afdalen.
@Dizono: Dat doen ze al op de winterspelen en dat heet bobsleeën, rodelen of luge. Dat laatste is ook wel bekend als gekkenwerk… ;)
@henrie: ja, maar dat gaat op tijd. Ik wil ze zien inhalen!
@Dizono: als je laat inhalen gaat het ook om geluk en is de sport niet eerlijk. Je moet een time-trial doen net als rally. Ook moet het een autocross circuit zijn waardoor je al gauw op een wrc auto uitkomt. Maar dat is niet eerlijk omdat bepaalde coureurs in het voordeel zijn, geen F1 coureur zal winnen. Om het dan toch eerlijk te maken worden er verschillende soorten voertuigen gebruikt. Dit is precies was RoC al doet en naar mijn idee de beste manier om coureurs met elkaar te vergelijken.
@henrie: gekkenwerk is naar mijn idee idee het rodelen met “head-first”.
@gekkenhuis: Ja, dat bedoel ik ook. Dat heet ‘luge’ namelijk…
@henrie: of skeleton
@MARS: Je hebt gelijk. Niet luge maar skeleton is ‘head first’. Luge is Engels voor rodelen, dus met de benen eerst…
@Dizono:
een soort zeepkisten race dus…
@Rob: red bull heeft al zoiets
Because geld en veiligheid. Een circuit moet aan goede veiligheidsvoorschriften voldoen. In Brazilië hebben ze een mooi circuit maar volgens mij ligt het circuit te ver bij het olympisch park vandaan. Ik denk persoonlijk dat het relatief weinig bezoekers zal trekken. Karting zou opzij wel een leuk alternatief zijn. Weinig ruimte voor nodig en veel jongeren die aan karting doen als opstap klasse
Nee olympische spelen zijn voor fysieke sporten . En dan mag voetbal snel verdwijnen van mij.
Hmmm, gun die mannen een zomerstop.
Eigenlijk best wel vreemd dat het Braziliaanse Olympisch comité het aldaar populaire karten niet als olympische (demonstratie)sport heeft aangemeld bij het IOC. De Japanse organisatie voor de Spelen van Tokyo (2020) hebben de in Japan populaire sporten als karate en honk-/softbal óók succesvol (terug) op de agenda gekregen.
@RRRobert: karate hoort erop. Net als de hardst groeiende sport ter wereld. Mma.
Dit is er toch al
Race of champions heet dat toch
Autosport heeft helemaal niets te zoeken op de Olympische Spelen.
Aanvulling, wel als het trap auto’s betreft, dan komt de prestatie van de sporter.
Fred Flintstone zou kandidaat geweest kunnen zijn voor deelname.
Nee, gewoon alle andere sporten afschaffen en alleen nog maar autoracen.
Mmm… Auto’s vs. dameshockey…. niet moeilijk, sorry autosport.
in de karting is er al jaren een internationale wedstrijd in de Rotax Max klasse waarbij de winnaars van de landencompettitie tegen elkaar strijden… wat het uniek maakt is dat op identiek materiaal gebeurt.. elke rijder krijgt een identiek kartchassis en twee hagelnieuwe motoren.. dat maakt de kosten lager… natuurlijk mag elk team de kart afstellen zoals hij/zij wilt, maar de motoren zijn verzegeld en mogen niet worden geopend.
Nee, driewerf nee. Hoe mooi autosport ook kan zijn, deze is mijn inziens incompatibel met de olympische gedachte.
Olympische kampioen trapauto
Bij olympische spelen doen geen GEMOTORISEERDE voertuigen mee, dat zijn de regels en zo simpel is het. Er zijn genoeg andere leuke races om te kijken, ik hoef ze echt niet op de olympische spelen. Nassr al attiyah (of hoe je hem ook noemt) doet zelf mee met het kleiduifschieten (en heeft daar ooit een bronze medaille mee gewonnen). Dus zo kan het ook
Nee, dat hoort er gewoon niet thuis.
De spelen vinden plaats bij één stad, dus niet in een land. Het aanleggen van een formule 1 waardig circuit bij de betreffende stad voor één enkel evenement is zelfs voor de spelen financieel buiten proporties.
Wat een onzin dit als olympische sport.alle sporten die niet zuiver met de lichamelijke krachten van het menselijk lichaam te maken hebben horen hier niet thuis,dus van mij mag de paardensport er ook af

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).