Zo ervaar jij Rolls-Royce in je volgende auto

Auteur: , 25 Reacties

En het kost vast geen half miljoen euro.

Zo ervaar jij Rolls-Royce in je volgende auto

Een Rolls-Royce kent eigenlijk geen concurrentie. De auto’s van het merk hebben diverse unieke eigenschappen die concurrenten niet hebben. Één van de knappe dingen die Rolls-Royce voor elkaar heeft gekregen is de stilte aan boord van de auto’s. Ondanks het feit dat er een V12 onder de kap ligt merk je er onder kleine belasting bijna niets van. Alleen een elektrische auto is stiller in stadsverkeer. Op de snelweg zal een Rolls het weer winnen vanwege minder afrolgeluid.

Het tegenovergestelde tref je in goedkope A-segmenters. Een Peugeot 107, Citroën C1 of een Toyota Aygo maken altijd wel herrie in het interieur door het gebrek aan isolatie. Een goedkopere crossover is ook niet al te stil door de grotere banden. Op CES in Las Vegas heeft Bose iets moois bedacht voor als je geen Rolls-Royce in de garage hebt staan. Ze noemen het QuietComfort Road Noise Control (RNC).

Bose heeft inmiddels een reputatie opgebouwd met de hoogwaardige QuietComfort audio koptelefoons, die omgevingsgeluid filteren zodat je optimaal van de muziek kunt genieten. Dezelfde technologie wil het merk nu naar de auto brengen. RNC bestaat uit versnellingsmeters en microfoons die communiceren met het audiosysteem. De slimme technologie weet zaken als bandengeluid, windgeruis en omgevingsgeluid te filteren en de muziek komt meer prominent naar voren.

Hoe dit in de praktijk werkt is afwachten. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je de sirenes van hulpdiensten straks niet meer hoort. Helaas brengt Bose de techniek niet in een doe-het-zelf pakket naar de winkel voor je Aygo uit 2007. Bose gaat RNC aanbieden aan autofabrikanten die het vervolgens in de optielijst kunnen opnemen. Het is de bedoeling dat RNC in 2021 op de markt komt. Het merk laat weten al samen te werken met autofabrikanten, al is niet bekendgemaakt welke. De kans is groot dat bekende merken het straks gaan aanbieden.25 reacties

Dit lijkt erg op de active noise cancellation die audi al sinds 2011 ongeveer op de A8/S8 levert toch?
https://audi-encounter.com/en/active-noise-cancellation
Heel mooi. Bij electrische auto’s worden banden- en windgeruis dominant en dat zou je inderdaad best heel aardig met zo’n oplossing kunnen filteren.
@mashell: met 120 op de cruise hoor je de V6 of 1.2 in mijn wagens ook niet. Dit geldt eigenlijk dus voor alle moderne auto’s.
@detroitv8: klopt, maar je moet het andersom zien. Die motoren hoort je bij versnellen vanaf lagere snelheden wel en dat zal lastiger te filteren zijn. Een electromotor hoor je ook dan niet dus kan de software zich geheel op wind- en bandengeruis concentreren.
Mooie ontwikkeling! Ik heb laatst een keer zo’n koptelefoon van ze op gehad en was erg onder de indruk, ik ben erg benieuwd hoe goed dit in een auto werkt.
@mennok: ik kan bevestigen dat het met 2x per week vliegen een uitkomst is. Heerlijk relaxed een film of serie kijken, muziek luisteren zonder het toch wel nadrukkelijke geluid in en van het vliegtuig.
geniaal, zou de optie direct bestellen als het beschikbaar word, wel lastig voor ambulances e.d.
@gove: de frequenties van sirenes worden niet gefilterd en zal je net zo hard horen als nu
Ik vind het eigenlijk wel fijn om nog wat geluid te horen wat mijn onderstel doorgeeft. Mocht je dan een raar of nieuw piepje of kraakje hebben dan kan je naar een garage voor dat een probleem daadwerkelijk gevaarlijk is of voor grote kosten zorgt. Maar dat zal wel mijn idee zijn….
@dutchdriftking: en dat hoor je natuurlijk nog veel beter als het wind- en bandengeruis wordt weggefilterd. Dan hoor je gewoon de draagarm rechtsachter klapperen en weet je dat je de volgende APK niet door komt.
@mashell: Filtert het systeem niet juist die geluiden weg?
@dutchdriftking: wind- en bandengeruis wordt weggefilterd. Onverwachte geluiden de sirene van een voorrangsvoertuig, een loszittende draagarm (oid) maar ook de muziek van het infotainment juist niet.
@mashell: Oke, als het dan daadwerkelijk werkt voegt het zeker wat toe.
Ligt, het aan mij of, staan de komma’s, en punten in dit artikel niet allemaal, op. De goede plek?
@tymo: sorry, maandag :)
Op goed wegdek rij ik nu al dikwijls zonder het te beseffen 145…
Als het dan nog stiller wordt, zal ik toch echt de snelheidsbegrenzer moeten instellen…
@tjorque: Of gewoon op je snelheidsmeter kijken/cruisecontrol gebruiken?
@sanderp: top tip, had ik nog niet aan gedacht 🤔😂
Is er ooit nog iets gedaan met de dempers van bose? Er is een filmpje dat ze op een Lexus gemonteerd zijn
Ik dacht dat Toyota ook ooit zoiets had geïntroduceerd. Op de Crown volgens mij.
@robert110: Ford biedt tevens deze functionaliteit op de Vignale versie van de Mondeo. Die gaat ook al even mee.

Of het echt goed werkt heb ik nooit na kunnen lezen.
Is dit een echt nieuwe ontwikkeling of is dit een doorontwikkeling van het systeem waar De ontwikkelingstak van Lotus destijds al mee bezig was?
Audi s8 heeft de Noice canceling al geruime tijd verwerkt in het plafond.
Is dat niet gewoon active noise cancelling? Wordt al jaren toegepast in verschillende auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).