
De Volkswagen ID.1 moet goedkoop zijn en 20.000 euro gaan kosten, hoe gaat VW dat doen?
Een betaalbare elektrische auto voor de massa maken. Het roepen is één. Het uitbrengen is een ander verhaal. Elektrische auto’s zijn duur om te ontwikkelen. Er ligt dus een uitdaging om zo’n voordelig model uit de markt te brengen. Volkswagen heeft een draaiboek klaarliggen om de ID.1 daadwerkelijk betaalbaar te maken.
Goedkope auto, goedkope productie
De Volkswagen ID.1 zal geproduceerd worden in Setubal, Portugal. Dus niet in de Duitse fabriek van het merk. Dit alles heeft met kosten te maken. Het is nu eenmaal voordeliger om de auto in Portugal te maken dan in eigen land.
Het is de bedoeling dat de betaalbare elektrische auto in 2027 op de markt verschijnt. Volkswagen blijft roepen dat de EV zo’n €20.000 moet gaan kosten. Ze hebben dat inmiddels zo vaak geroepen dat er geen weg terug is. Ze slaan een gigantische flater als het uiteindelijke bedrag duizenden euro’s hoger komt te liggen. Kortom, 20k. Dat moet het écht worden.
De ID. EVERY1, zoals het concept van de toekomstige ID.1 heet, is een knipoog naar de iconische Lupo en up!, maar dan zonder uitlaatgassen. De compacte EV wordt het nieuwe instapmodel van Volkswagen. Wie iets meer luxe aan boord wenst kan kiezen voor de: de ID. 2all, deze komt beschikbaar vanaf zo’n €25.000. Beide modellen zijn onderdeel van de nieuwe Electric Urban Car Family, die draait op het modulaire voorwielaangedreven elektrische platform (MEB) van Volkswagen.
Nieuwe klanten
Volgens VW-baas Thomas Schaefer moet de ID.1 nieuwe klanten aan de haak slaan. Zoals gezegd zijn elektrische auto’s duur om te ontwikkelen. Eigenlijk mag de ID.1 niet floppen, want enorme marges gaat Volkswagen niet draaien met het betaalbare model.
VW’s financieel opperhoofd Arno Antlitz geeft volgens Autonews toe dat het “moeilijk” wordt om winst te draaien op de Volkswagen ID.1. Het is niet voor niets dat veel autofabrikanten gestopt zijn met auto’s te maken in het A- en in sommige gevallen B-segment.
Als je erover nadenkt….. Zelfs het meest simpele stadsrakkertje van tegenwoordig is al 20k. Er zijn maar 2 modellen als BEV onder de 20k verkrijgbaar. Als je dan een nieuw model met alle veiligheidseisen onder de 20k moet maken dan is het heel knap.
VAG zelf heeft het segment al verlaten. Er was de Up! familie maar die is niet meer. We zullen het zien.
De CO2 boete is ook wel vrij fors, zeker procentueel gezien, op het A segment. Ga je met een EV minder last van hebben.
Vergeet niet dat er weer een hoop veiligheidszaken verplicht zijn bijgekomen. Die waren vroeger 500-1000 per stuk als optie, dat moet nu worden doorberekend in de vanafprijs. Een Kia Picanto kostte 10 jaar geleden vanaf 12k, nu zijn ze minimaal 19k, maar er zitten wel een hoop meer gadgets en veiligheidssystemen op.
Vooral zaak om de wind uit de zeilen van andere bedrijven te halen toch? Op de Veyron en Pheaton maakte VAG grote verliezen dus waarom niet op het stadsrakkertje?
2027, tegen die tijd heeft iedereen die in het segment zit al een Hyundai Inster of, die komt ongetwijfeld, de Kia variant.
De vraag wordt nauwelijks beantwoord, door het in de fabriek in Portugal te maken wordt hij slechts 20K? En door het platform te delen? Beide besparingen worden nu toch ook al toegepast om goedkope modellen neer te zetten?
Ze gaan het doen door nog meer op kwaliteit in te boeten.
Nog meer ouderwetse techniek te gebruiken, nog goedkopere plastic te gebruiken en tot slot hangen ze een bs verhaal op over inflatie en hoe in 2027 een verkoopprijs van 25000 net zo veel is als 20000 in 2025.