Zo werken ‘slimme kentekenplaten’

Auteur: , 17 Reacties

Alles is tegenwoordig ook zo slim.

Dubaiaans(?) Kenteken

Wie heeft gekeken naar dat nieuwe programma van Ellie Lust over wereldwijde politiekorpsen? Jij niet? Geen zorgen, ondergetekende deed het eigenlijk ook meer als familieactiviteit dan vrijwillig. Gelukkig ging het over een stad die ik persoonlijk fascinerend vind: Dubai. Terwijl Ellie een ritje kreeg in een McLaren 570S van de politie aldaar, heeft de Dubaiaanse(?) politieagent die zijn patrouille doet in de Mac alle “waarom-vragen” beantwoord met: because we want to be number one.

En het moet je ding zijn, maar op veel fronten is de relatief kleine stad in de zandbak nummer één. Je kunt nadat je in de hoogste toren ter wereld bent geweest gelijk shoppen in het duurste en grootste winkelcentrum ter wereld, om met de duurste Toyota Camry-taxi’s ter wereld even naar de duurste autodealer ter wereld te gaan. Om hun nummer één plek te behouden doet Dubai constant proeven met de nieuwste ontwikkelingen in technologie (f*ckin hoverbikes!!). Een groot deel daarvan eigenlijk voor maatschappelijk belang, te noemen de politie.

Ook al zijn de auto’s in Dubai wat gouder en duurder dan hier, ook daar zijn ze voorzien van twee kentekenplaten. Voor en achter. Het is een simpel concept: een plat, vierkant stuk metaal met cijfers en letters erop, waardoor de auto herkenbaar is door de politie. Simpeler kan niet: dus moet het moeilijker. Nou ja, het concept dan. Voor de politie is de smartplate een handige gimmick.

De smartplate is in weze een LED-schermpje wat je voor- en achterop je auto monteert. Ingebouwd zijn GPS-trackers, zendertjes en andere tech die realtime informatie communiceert met de politie. Dit zorgt niet alleen voor het snel ter plekke kunnen zijn bij ongelukken, ook kunnen auto’s/bestuurders met elkaar communiceren via de schermen, in geval van files, ongelukken en andere calamiteiten. Ook gaat het betalen van boetes, parkeren en belasting/tol veel makkelijker met de smartplates.

Of het ook echt wat wordt gaan we niet zien voor november. Het idee is leuk en zoals het Dubai tekent: vooruitstrevend. Of het nodig is en niet onnodig gecompliceerd, dat moet nog maar blijken. (via Gulfnews)17 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Doe mij maar zo’n smartplate die bij een flitspaal even snel het kenteken van die vervelende buurman weergeeft, om vervolgens weer terug te springen naar mijn eigen plaat
@bierbuik: of gewoon ff uitzetten als je met je rechter pedaal aan het spelen bent
Het is toch geen idee vanuit Dubai? Hebben jullie laatst niet een stuk geschreven over een Amerikaan die het had bedacht, of heb ik dat weer ergens anders vandaan?
Salomondrin heeft dit ook laatst in meerdere filmpjes laten zien. Is dus niet nieuw en niet alleen in Dubai. Goeie uitvinding wel
“Het idee is leuk en zoals het Dubai tekent: vooruitstrevend.”


Leuk stukje. Maar als Dubai iets niet is is het vooruitstrevend!

De lokale politie-agent heeft overigens een netto salaris met 5 nullen en krijgt een aardige som geld om een villa voor hem en z’n vrouwen te kopen. En de gulle gever heeft maar liefst 500 ekkies over voor z’n filipijnse maid.
Nog meer Big-Brother activiteiten dus. Ik pas.
@misterdrogba: om dan nog te zwijgen over de kostprijs van zo’n ding etc..
@misterdrogba: Ik denk niet dat dat heel veel zal uitmaken in Dubai op zich haha
@misterdrogba: vraag me af of ze hiermee in de toekomst ook automatisch boetes gaan uitdelen
@bartkramer: nee, alles wordt begrenst onder het mom “autonoom” en wat millennial praat Inb4 “wauw wat tech”!
Ja leuk, maar het wordt me toch allemaal net Skynet zo waarin ze alles van je kunnen weten
Top idee: “Ingebouwd zijn GPS-trackers, zendertjes en andere tech die realtime informatie communiceert met de politie.” Dus als je te snel rijdt krijg je de boete automatisch thuis? Dat wordt ruk, even inhalen met 140 waar je 120 mag en je bent meteen de sjaak. Want daar gaat het natuurlijk heen. Een permanente trajectcontrole in het hele land…
@markie123: de snelwegen zijn daar bijzonder breed. Je kunt inhalen op elke snelheid.
Toen ik nog in Abu Dhabi Doo woondde kreeg je 33 procent korting op je snelheidsboetes van Khalifa bin Zayed. Stond letterlijk discount op je boetes.
@cloverleaf: and if you buy 2 now we’ll double the offer
@720s grootste winkelcentrum ter wereld staat niet in Dubai. Die staat slechts op de 25ste plek. Niet alles zomaar geloven wat die zandjurken vertellen.

OT: beetje omslachtig allemaal. Gewone kentekens werken goed genoeg.
Bij een slimme nummerplaat denk ik aan de houder van ghooooost.com
https://youtu.be/DBEu25MTaT0?t=29 voor de werking van het rolgordijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).