Zoon F1-wereldkampioen stopt met karten, gaat voetballen

Auteur: , 23 Reacties

En papa vindt het helemaal prima.

Hugo Hakkinen

Soms lijkt het alsof de ouders zelf hun kind liever succesvol zien worden in een bepaalde sport dan het kind zelf. Om het hoogste niveau te halen is niet alleen talent, maar ook de nodige toewijding nodig. Toewijding die veel kinderen niet op kunnen brengen, die gaan liever met LEGO of hun Siku’s spelen. Of lekker voetballen met vrienden. En dat vinden dan weer niet alle ouders goed, die blijven pushen en pushen tot de top bereikt is.

Zo niet Mika Häkkinen. ‘Natuurlijk’ zat zoonlief Hugo op karten, niet onverdienstelijk zelfs. Hij was in 2012 en 2013 een van de talentjes in de juniorklasse in Frankrijk. Maar, zo bevestigt vader Mika, Hugo heeft inmiddels zijn helm aan de wilgen gehangen. De échte passie van de 15-jarige Häkkinen is voetballen en hij wil dan ook prof worden.

‘Ik steun hem daarin,’ aldus de briljante Fin, die in 1998 en 1999 het wereldkampioenschap wegkaapte voor de neus van Der Michael. ‘Ik vind het niet erg dat hij geen professioneel coureur wil worden, al had ik hem natuurlijk ook gesteund als hij dat wel wilde. Je helpt ze hun eigen dromen waar te maken, toch?, aldus Häkkinen op zijn blog bij Mclaren. Zijn we het helemaal mee eens Mika!23 reacties

Helemaal eens met Mika. Mijn zoon rijdt nu ook al met zijn speelgoed auto’s rond en als petrolhead papa is dat fantastisch om te zien. Maar die kleine man mag straks lekker zijn eigen dromen najagen, niet die van papa.
belachelijk gewoon ..
@lincoln: Ach ja waarom zou je een kind ook gelukkig willen zien!
Er zijn ook zat kinderen die voetballen omdat papa het zo leuk vind, dit is een betere instelling.
Gewoon laten doen wat ze leuk vinden en ze motiveren om er beter in te worden.
Al begrijpen veel ouders jou laatste zin niet en pushen ze het kind iets te doen wat zij voor ogen hebben voor het kind.
@HZW: kind wordt vaak ‘misbruikt’ als succes-vehikel voor en door veel ouders. Hoe goed ze wel niet op school of met sport zijn. Kun je ze ook niet kwalijk nemen omdat veel mensen toch nét wat te kort komen om het geheel goed te overzien en wat werkelijk belangrijk is: rust en gelukkig zijn. Excuses voor de filosofische woorden. Het zal de tijd van het jaar zijn ;)
@stephane8200: ben het helemaal met je eens, maak nog vaak mee dat er ouders denken dat ze van der vaartjes of sneijdertjes op de hebben gezet, als ik bij de voetbal ben. Mijn zoon is nog te jong voor op voetbal, maar voetbal en cars/planes vind hij helemaal geweldig.
Mijn reply (vergeten aan te klikken) was @stephane8200
Tsja, je kunt alleen echt excelleren in je passie! Slimme zet dus!
Heel goede vader. Kunnen er meer een voorbeeld aan nemen.
Als die jongen dat liever doet, prima, maar hij moet zich wel beseffen dat de voetballerij geen autosport is. De centjes van papa kunnen je carrière in het voetbal niet een jumpstart geven zoals dat in de racerij wel kan door bijvoorbeeld een stoeltje bij een goed team te kopen. En dat hij nu pas op zijn 15e met voetbal begint, of het in ieder geval serieuzer begint te nemen, werkt ook niet echt in zijn voordeel. De meeste voetballers die het tot het profniveau schoppen, voetballen al vanaf hun vijfde of zesde. Dat zijn toch mooi 8 à 9 jaren ervaring die hij mist.
@Edge: mee eens wat betreft het besef dat je niet zomaar 1,2,3, een prof voetballer wordt. Maar het is en blijft een kind en een succes worden in karten/racen heb je ook niet altijd in de hand. Als je niet uithaalt wat er in je zit, of omdat je er niet volledig voor gaat omdat je liever tegen een bal aan wilt schoppen. Moet je lekker tegen die bal schoppen. En p.s. Er zijn genoeg voetballers die pas laat opbloeien.
@Edge: ik kan me niet voorstellen dat die knul nu pas begint met fanatiek voetballen. Daarbij is de mentaliteit het belangrijkste aan een topsporter, en aangezien zijn pa een topsporter was zou het best kunnen dat deze jongen van het juiste hout gesneden is.
@Edge: Dat hele idee van dat jong beginnen is grotendeels nonsens/een self-fulfilling prophecy IMO. Als je een fysiek talent hebt om te sporten duurt het echt geen 15 jaar voordat je top bent, noch word je in die 15 jaar (als je begint met 5 en dan tot 20 bijvoorbeeld) alleen maar beter en beter en beter.

Als iemand als Zlatan vroeger nooit gevoetbald had en was begonnen met een jaar of 25 met heel intensief trainen was hij met een jaar of 28 ongeveer net zo goed geweest als dat hij daadwerkelijk was op zijn 28ste na ruim 20 jaar een balletje trappen. Het enige nadeel van voetbal is dat prestaties niet heel hard te kwantificeren zijn, dus als je later begint en een toptalent blijkt te zijn word je waarschijnlijk toch over het hoofd gezien omdat scouts niet komen kijken naar iemand van eind 20 begin 30 die bij de amateurs balt omdat ze er blind vanuit gaan dat als ze goed genoeg waren om prof te worden dat al gebeurd zou zijn. Vooral op het niveau eerste divisie/eredivisie zijn er volgens mij een paar duizend man die ergens bij een amateur clubje spelen en daar best mee zouden kunnen.

Bij een individuele sport tegen de klok bijvoorbeeld is het anders. Ik heb een keer een verhaal van een sprinter gelezen die een paar jaar in de bak had gezeten en dus niet goed had kunnen trainen. Hij schatte in dat het hem zo’n 1,5 jaar ging kosten om weer op niveau te komen. Logisch nadenkend zou je dan kunnen zeggen dat dat voor iedereen geldt die het talent heeft. Op een gegeven moment bereik je dan je top en kan je niet harder, maar daar doe je geen 20 jaar over. Usain Bolt gaat voorlopig ook niet meer harder dan in 2008. Maar stel hij was pas in 2010 begonnen…IMO zou hij dan vandaag de dag net zo hard rennen als hij nu doet (gegeven dezelfde training).
@jaapiyo: dat gedeelte over Zlatan is echt pure bullshit. Wanneer iemand 20 jaar tegen een bal aan trapt kun je dit niet in 3 jaar intensief trainen inhalen. In die 20 jaar word je balgevoel, mentaliteit, instinct enz veel beter geslepen dan dat je dat binnen een korte tijd doet. Echte voetballers, Messi, Suarez, Ronaldo en ook Zlatan zijn dan ook zo goed mede doordat ze de hele dag op straat voetbalden. Daar kan 2 a 3 jaar training niet tegenop en dit weet elke voetballiefhebber.
@jordy14: “Daar kan 2 a 3 jaar training niet tegenop en dit weet elke voetballiefhebber.”

https://www.youtube.com/watch?v=6naO8n6HsqE

Dat is nou precies wat ik bedoel, een soort groepsdenken dat niet per se gebaseerd is op feiten. Messi is een natuurtalent, maar Messi is ook al minimaal 5 jaar net zo goed als hij nu is. Stel dat hij 5 jaar later begonnen was met ballen, wat is dan je logische argument om te zeggen dat hij nu niet op hetzelfde niveau zou zijn?
elke 15 jarige wil later voetballer worden ..
en elke vader zegt dan “is best hoor knul” ..

en als je ouwe ze niet helemaal op een rijtje heeft ..
dan gaat ie er mee dwepen in het openbaar ..
Die heeft spijt later..
@henkhupelschoten: Als F1 niet meer bestaat want politiek komt zo al gratis op TV? Dacht het niet, eerder omgekeerd. Mika zal wel denken ‘dat gaat mis die pushen we elders heen’.
Even snel het blogje van Hakkinen gelezen: Het gaat over het grote aantal Finnen aan de top in de autosport, hij bespreekt een aantal collega’s daarin, ook zijn zoon. Er staat niet dat die zoon pas op zijn 15e de beslissing heeft genomen om voetballer te worden en is gestopt met karten.

Er staat dat zijn zoon 15 is, ooit heeft gekart maar voetballen leuker vond en een profvoetballer wil worden. Wellicht is hij al op zijn 6e gestopt met karten en besloot ie op zijn 7e profvoetballer te worden.

Het verhaal over zijn zoon is een kleine aanvulling op het onderwerp Finnen in de autosport en zeker niet het belangrijkste. Hij geeft inderdaad, en terecht, aan dat hij graag wil dat zijn zoon zijn eigen dromen najaagt. Sterker nog, het lijkt hem extreem moeilijk om als zoon van een wereldkampioen te gaan autoracen.

Best wel een goed verhaal dus!
@pomoek: je haalt me de woorden uit de vingers
Hmmm, ja al die lui hierboven hebben natuurlijk gelijk. Het grote verschil is alleen dat de gemiddelde Jan-met-de-pet het succes van zoon- of dochterlief nodig heeft oom óók eens in de spotlights te kunnen/mogen staan. Iets waar papa Häkkinen zelf geen gebrek aan heeft gehad, die hoopt natuurlijk eigenlijk stiekum dat Hugo niet al te succesvol wordt zodat hij zelf een beetje op de achtergrond kan blijven.

< sarcasm mode off >
@potver7: cynisme bedoel je?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).