Zoveel auto’s verkopen de Duitse ‘performancedivisies’

Auteur: , 45 Reacties

Wij hebben als petrolheads allemaal een speciaal plekje in ons hart ingeruimd voor de performancemodellen (AMG, Quattro GmbH en M GmbH) van de Duitse Drie, maar weet je eigenlijk wel hoeveel van deze modellen jaarlijks over de toonbank gaan? Wij zochten het voor jullie uit.

De magische badge

Laten we beginnen met vooropstellen dat dit nog geen sinecure was. Autofabrikanten zeggen hun verkoopstatistieken niet zo ver uit te splitsen (of ze willen de cijfers niet prijsgeven, dat kan ook), dus er was wat uitvlooiwerk nodig om de vinger er achter te krijgen.

We focussen ons hier op de absolute top van het segment, maar het probleem is dat fabrikanten er zo hun eigen tellingen op na houden. Bijvoorbeeld: we wilden weten hoeveel M’s BMW had verkocht. Dan loop je tegen de vraag aan: tellen we de 1M ook mee? Het is eigenlijk net geen pure ‘M’, maar nog wel (veel) meer dan de M-performancemodellen (M135i, M550d), die we het liefst weggelaten hadden. Helaas telt BMW alles bij elkaar op.

Enfin, terzake. De verkoopcijfers over 2012:

AMG

In 2012 werden circa 24.500 AMG’s verkocht, een plus van 27,5%. Dit waren allemaal grommende, snuivende, baby-etende, gruntende V8’s, en een paar dikke geblazen V12’s. De grootste markt was de VS, met 6.658 verkopen.

Voor uw referentiekader: Mercedes verkocht in totaal 1.320.097 auto’s.

Dit jaar zal dit aantal naar verwachting flink stijgen, met de introductie van de viercilinder (45) AMG’s in de CLA en de A-Klasse.

Quattro GmbH (Audi)

Da’s een lastige. Wij citeren Audi’s PR-manager: Het enige officiĆ«le dat quattro GmbH heeft geroepen over aantallen is dat ze in 2013 meer dan 15.000 stuks willen/gaan verkopen. Dat zou een toename betekenen van 30% ten opzichte van 2012. De enige exacte aantallen die ik heb voor 2012:

1.295x R8 CoupƩ
946x R8 Spyder

Voor de goede orde: we hebben het hier over de RS4 / RS5 / RS6 / RS7 / R8, en de RS Q3 komt daar in het najaar bij. Deze is voornamelijk heel belangrijk voor China. De RS3 en TT-RS worden niet meer geproduceerd.

In 2012 werden er dus 11.500 ‘Quattro’s’ verkocht , maar aangezien de R8 gewoon een volbloed sportwagen is, trekken we die er nog af. Resteert iets minder dan 9.300 RS’jes*. Hoe groot de markt voor S-modellen is weten we niet, daar lag de focus niet op.

Voor uw referentiekader: Audi verkocht in 2012 in totaal 1.455.100 auto’s.

BMW M

Zoals beschreven is M GmbH ook een lastige. in 2012 werden wereldwijd 26.872 performance-BMW’s aan klanten afgeleverd, dit was een 40,6% stijging t.o.v. 2011, en een recordjaar voor BMW M. De grootste markt voor BMW M is Amerika.

2011 was het laatste jaar waarin M, zonder de M-performance tussenmodellen, nog redelijk puur was. We gaan er van uit dat het meerendeel van de 40,6% stijging voor rekening van deze nieuwe BMW’s komt. In realiteit zal het aantal M GmbH-modellen (M3, M5, 1M, maar ook de X5/6M, jawel) ergens in de lage 20.000-regionen liggen.

Voor uw referentiekader: BMW verkocht in 2012 in totaal 1.540.085 auto’s.

De M-bestseller is de M3, zojuist maakte BMW bekend sinds de lancering van de E90-E93 M-modellen meer dan 40.000 M3 coupe’s (lancering in 2007), bijna 10.000 M3 sedans, en bijna 16.000 M3 cabrio’s geproduceerd te hebben. Meer komen er ook niet, want het oranje exemplaar hieronder is de laatste van zijn generatie.

Resumerend: hoewel ze wonderen doen voor het imago en de winstmarges van de Duitse fabrikanten, bedraagt de verkoop van hun topmodellen slechts 1 tot 2 % van de totale afzet.

*Bij AMG zit de SLS inbegrepen, dus wellicht is het niet zo netjes de R8 dan niet mee te tellen.45 reacties

Verrassend aantal m3 cabrio’s tov de sedan, had zelf verwacht dat dat andersom zou zijn
Ik kan jullie verzekeren dat ze precies weten hoeveel van welk model er verkocht is. Die statistieken gaan heel ver geloof me en daaruit rollen zeer slaap verwerkende briefings voor de designers.
@sketcher: that beeing said. Goed speurwerk en leuk stukje.
@sketcher: Tuurlijk weten ze dat, duh…
Waarom wel de sls amg en niet de r8?
Point taken. Aangepast.
TT-RS wordt wel degelijk nog geproduceerd (TT-RS plus). Mijn TT-RS is van 2012, dus die zouden gewoon bijgeteld moeten worden :)
@Joerek: Weer zo’n Audi fanboy die niet tegen z’n verlies kan ;-) ///AMG FTW!
@Joerek: doet ie het nog?
@cocksdriveaudi: Leuk hoor, grapjas, iets over een 1.4 TSI horen en dan denken dat een 2.5 TFSI ook problemen heeft. Zelf rijd je zeker een Batavus?
@autobart: Nope mijn gehele autogeschiedenis is hier onderhand algemeen bekend inclusief eigen ervaringen met recente A3 en A4 modellen, ben geen tevreden klant gebleven van de firma zullen we maar zeggen
@Joerek: Wat kost zo’n kleur nou bij 0000?
Volgens mij kan je beter een Fiat Alfa of Lancia kopen, want die zie je minder vaak
@ruudw: wat dacht je van een Zafira?
@cocksdriveaudi: Oh, dat is jouw smaak… Dan weten we meteen hoe serieus we jou moeten nemen.
@autobart:
Nope, hij bedoelt dat je de nieuwe Zafira ook nauwelijks ziet, voor zover ik weet heeft hij een Saab 900 cabrio en een BMW.


Mompelt weer iets over begrijpend lezen…..
@jrk68: have to recall that ik rijd Mercedes C 220 cdi uit 2008 en 1997 Saab 900 ( mits vrouwtje m niet jat bij lekker weer) mijn vrouw rijdt 2006 BMW 320 d
@ruudw:

Serieus? Dus een Fiat Multipla, Alfa Mito of Lancia Thema kun je beter kopen?
@ruudw:

Dat je een Fiat, Alfa of Lancia minder ziet heeft duidelijk zo zijn redenen. Die ik toch niet hier hoeft te benoemen.
@heidi: brand los!
Wat een AMG modellen zeg, ik vraag me af hoeveel AMG’s er wereldwijd nog rondrijden inclusief oudere modellen, zullen er echt veel zijn.
Niet allemaal…
@norge: hij heeft het over alle petrolheads….
@kor1: Ja en?
Ik mis de OPC’s?
@tkmedia: Ik niet.
Het goede nieuws is dat de nieuwe C AMG, niet zo een zielig 6 pitterje krijgt, maar gewoon een dikke V8.
@stirling: Ik zou eerder een 6-in-lijn kiezen dan een V8 motor hoor…
@autobart: ah gayyyyyy
@ronaldddvos: Een V8 ja, een V10, V12, W12 of W16 is veel interessanter…
@stirling: gelukkig krijgt de nieuwe m3 waarschijnlijk wel een 6 in lijn.
Ik kan melden dat er sinds vandaag weer een mooie M3 coupe de showroom heeft verlaten en tegenwoordig bij mij in de garage zal staan!!! Eindelijk….
@mth34:
proficiat, binnen 1 jaar heb je een auto die 30% minder waard is dan het bedrag dat je net hebt uitgegeven
@shiva: een rationele aankoop kan een m, amg, rs nooit genoemd worden. Dus ja, je hebt waarschijnlijk gelijk. Maar hij gaat volgend jaar echt de deur nog niet uit. Die 8 cilinder blijft nog wel even in mijn bezit!
@mth34: de enige rationele auto’s zijn degenen die meedingen naar de felbegeerde ANWB gezinsauto van het jaar trofee. Een BMW 316i is ook al geen rationele auto, Dacia levert voor minder geld meer auto.
@shiva: dus? Alleen als je het niet kunt betalen maak je je daar druk om. Jaloers?
Leuk. 0,8% koopt ze, 100% denkt er mee te rijden en 90% van de surferts beweert er een gekocht te hebben.
@heidekonijn: En 60% plakt er dan maar zelf een sticker op .
@norge: En dan maar hopen dat er geen AMG badge op een BMW terecht komt ;-)
@heidekonijn: dan spoor je niet
Dan ben ik met mijn r1 een stuk voordeliger uit en kan geen enkele rs, m,amg mij bijhouden en qua afschrijving hoef ik mij geen zorgen te maken…zie eerdere reacties! En reken maar dat je indruk maak op straat..
@r1lub: r1, dat is een hogesnelheidstrein? Want daarmee op straat, dat maakt indruk, op de mensen en de straat.
@mashell: denk aan twee wielen
Nou las ik eerst “pantser devisies”… blij dat het toch “performance divisies” was
-edit: nutteloze bijdrage-

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).