Zoveel Nederlanders sterven aan uitstoot leugens

Auteur: , 32 Reacties

Niet alleen bont, maar ook diesel rijden is moord.

pickup

Oostenrijkse onderzoekstoko The International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) heeft het op zich genomen eens uit te rekenen hoeveel doden er eigenlijk vallen door de uitstoot van diesels. Samen met een universiteit uit Zweden en de Noorse KNMI pakten ze hun veiligheidsbrillen en stofjassen erbij om wat noest meetwerk uit te voeren naar aanleiding van een eerder onderzoek van kwaliteitspublicatie Nature. Nature berekende eerder al wat de gezondheidsschade is van NOx-uitstoot in een aantal grote auto-markten, maar IIASA wilde weten hoe het nou precies zit in de verschillende Europese landen.

We weten immers al dat luchtvervuiling niet goed voor ons is, maar als je een cijfer hoort dat er in de huidige 28 EU-landen, Zwitserland en Noorwegen in totaal 425.000 doden vallen ten gevolge van deze vervuiling denk je in eerste instantie wellicht ‘ja, zal wel’. Het getal is zo groot dat je je er moeilijk iets bij voor kan stellen. Dat er in Nederland 180 doden vallen per jaar (op basis van 2013) doordat voertuigen méér uitstoten dan op papier heeft gevoelsmatig al een hele andere lading. Maar hoe zijn deze cijfers opgebouwd?

Wel, van de 425.000 doden berekent IIASA ons voor dat daar 10.000 direct kunnen worden toegeschreven aan de NOx-uitstoot van diesels in busjes, personenwagens en ‘light commercial vehicles’. De helft daarvan komt volgens IIASA op het conto van het feit dat de daadwerkelijke uitstoot van deze vervoersmiddelen hoger ligt dan de fabrieksopgave. Auto’s op benzine hebben een veel lagere NOx-emissie. Volgens onderzoeker Jens Borken-Kleefeld zou het zo’n 7.500 doden per jaar schelen in ‘Europa’ als diesels dezelfde uitstoot zouden hebben als auto’s op benzine (oftewel, als er gewoon geen diesels zouden zijn).

Hieronder staat de obligate tabel met resultaten. In de tweede kolom staat het aantal doden (per land) ten gevolge van de totale NOx uitstoot. In de derde kolom staat het aantal doden dat er zou zijn gevallen als fabrikanten hun opgaves zouden halen. In de vijfde kolom staat de keiharde resultante van deze twee cijfers: de doden die vallen omdat de uitstoot hoger is dan beloofd.

tabel

De vraag is wat we met deze cijfers moeten, los van gaten schieten in de onderzoeksmethode en Diederik Stapelesque cijfers (de helft hier, drievierde daar, 10.000, 5.000…). Gezien de klaarblijkelijke politieke onwil van de EU om Volkswagen keihard aan te pakken voor dieselgate lijkt de fabrikanten aanklagen vanwege dood door schuld geen realistische optie. Maar misschien is met opgeheven vingertje naar je buurman lopen als die vanavond terugkomt van het werk in zijn diesel-leasebak een goed idee?32 reacties

Zo krijgen we het aantal verkeersdoden natuurlijk nooit op nul.
Soms mis ik @lincoln en diens vlijmscherpe subsidie opmerkingen over onderzoeksberootjes.

Maar goed, de petrochemische industrie, de Dortse teflonkoningen Dupont, sorry Chemours, ze lozen vrolijk door en blazen alles lekker de lucht in.
Vreemd genoeg zijn er weinig kaartjes met het aantal kanker gevallen in gebieden waar veel zware of chemische industrie zit, er wordt alleen en uitsluitend gezeverd over de automobiel.
Of intensieve veeteelt om maar iets te noemen.

Ook zo een dooddoener vind ik bij een grote uitslaande brand; je ziet meters hoge vlammen en een roetzwarte kolom opstijgen en er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Moet ik altijd hartelijk om lachen
@desjonnies: Ik mag toch hopen dat onze huisfilosoof, @lincoln, de bijl neer heeft gegooid vanwege al die negatievelingen hier op deze blog.
@viezefreddyw: Ah fuck. Typefoutje. Ik bedoelde natuurlijk dat ik NIET hoop dat hij de bijl heeft neergegooid. Zou ik doodzonde vinden.
@viezefreddyw: euh, onze beste Lincoln is toch terug actief?
@desjonnies: misschien omdat je alleen Autoblog leest en hier alleen auto gerelateerd nieuws staat? Ik denk dat je eens op petrochemischei dustrieblog.nl moet kijken.
En hoe is dit dan precies berekend? Ik heb nog nooit gehoord dat iemand aan NOX longen is overleden…..
@dutchdriftking: Maar heb je wel eens van longkanker gehoord? ;)
@berlinetta: Is er bewezen dat mensen welke vaker worden bloot gesteld aan uitlaatgassen significant vaker longkanker krijgen? Dat roetdeeltjes inademen niet gezond is kan iedereen bedenken, maar hoe schadelijk is het daadwerkelijk?
@dutchdriftking: Nee, ik reageerde op jou omdat je het had over NOx-longen. Als er al mensen aan overlijden, dan kan dat wellicht komen doordat ze er longkanker van krijgen.
@berlinetta: Klinkt logisch.
@berlinetta: daarvan hoeft niet de oorzaak luchtverontreiniging te zijn.
@maotje: Dat zeg ik ook niet.
@dutchdriftking: hier, heb ff voor je gegoogeld: http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/stikstofoxiden-478.html
@pomoek: Valt dus nog wel mee als ik het goed begrijp….
En hoe zit het met de uitstoot van de zware industrie? Hoeveel mensen gaan daar op jaarbasis aan dood?
@maxidyne: lees dat ff na op zwareindustrieblog.nl
En hoe zit het dan met de uitstoot van onze veeteelt? Hoeveel mensen gaan daar op jaarbasis aan dood?
En hoe heeft men bepaald dat een persoon is overleden door luchtverontreiniging? Onmogelijke opgave.
Zal allemaal best waar zijn en moet ook aangepakt worden. Maar zolang er nog mensen mogen roken, vliegtuigen nooit ergens bij betrokken worden, laat staan de scheepvaart zijn er nog zat andere bronnen aan te pakken behalve die paar rijdende voertuigen op deze aardbol.
@trustmeiamanengineer: Zolang de rest veranderd hoef jij niets te doen? Nee, we moeten elke vorm aanpakken. Roken, zware industrie, kolencentrales én (personen)vervoer.

Elk hebben hun eigen aanpak nodig en krijgen ook hun aandacht.
@widodh: Internationale zeevaart kan je realistisch gezien geen regels opleggen omdat je nooit alle landen op de wereld dezelfde kant op krijgt. Eigenhandig regels bedenken werkt niet want dan gaan ze gewoon naar de buurman. Weg economie en alsnog niks gewonnen.

Luchtvaart is zelfregulerend omdat ze veel belang hebben bij zuinige vliegtuigen. Zegt men. Maar auto’s verbruiken meer om schoner te zijn, vliegtuigen niet dan? Heeft de sector dan belang bij schone of bij zuinige vliegtuigen? Maar desalniettemin doen ze daar niks tegen.

Het is dus zeker niet zo dat elke groep aangepakt word. De auto’s zijn een makkelijk doelwit dus die pakken ze aan maar zelfs de industrie laten ze grotendeels gaan. Want het is allemaal te lastig want machtige mensen beginnen dan moeilijk te doen en politici zijn slappelingen.
@lekbak: vwb vliegtuigen; ben bang dat er een verschil zit tussen schoon en zuinig, waarbij de maatschappijen alleen interesse hebben in zuinig.
Als we even naar de opmerkingen kijken over roken, industrie, scheepvaart en luchtvaart: Die rijden over het algemeen niet door je straat, natuurlijk zijn er uitzonderingen in gebieden zoals pernis en schiphol, maar je kan inschatten dat 90% van de bevolking wél bij autoverkeer in de buurt komt, de uitstoot van een vliegtuig op 10km hoogte is natuurlijk niet goed te praten maar ik denk dat de mensen die aan een stadsring of drukke dorpsweg wonen daar een stuk minder van wakker liggen. Houtstokers geven overigens de ernstigste vervuiling in de gemiddelde wijk.
@defl8: Goed hout stoken geeft bijna geen uitstoot. Die recreatieve stokers zijn meestal ellendelingen die met nat en smerig hout gezellig een vuurtje stoken. Maar auto’s zijn er zoveel meer van dat die echt meer uitstoten hoor.
@lekbak: Maakt iets uit maar niet veel. Zelfs een pelletkachel geeft nog flink uitstoot: https://www.uwkachel.nl/houtkachels-fijnstof.html sinds enkele jaren begint verkeer onder het niveau van kachels te zakken: https://demonitor.ncrv.nl/binnengekomen-tips/houtkachels-stoten-bijna-net-zoveel-fijnstof-uit-als-al-het-wegverkeer-in-nederland
Net een lethal weapon aangeschaft in de vorm van een Hyundai I30 diesel, maar ik rook niet.
Ach, het is weer een beetje kort door de bacht geschreven dit artikel. Er zullen helemaal geen 7500 doden minder zijn door de diesels te bannen. Er zullen 7500 NOx doden minder zijn. Dat zegt dus niet over de UFP die benzines uitstoten. Ja, er komt roet uit jullie benzine wagens, zelf veel meer dan uit een diesel. Binnenkort zit er een roetfilter op alle benzinewagens. Iets dat de auto industrie al enkele jaren heeft kunnen uitstellen.
Bron: http://www.irceline.be/nl/documentatie/faq/zijn-enkel-dieselwagens-vervuilend
Voortaan maar wat meer toeren draaien met m’n diesel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).