ZZP’ers kiezen amper voor een leaseauto

Auteur: , Geen reacties

Het aantal zelfstandigen zonder personeel maar met een leaseauto groeide iets, maar absoluut is het aantal nog steeds erg laag. Maar waarom?

auris

Volgens onderzoek van ZZP Barometer rijdt slechts één op de zestien ZZP’ers in een leaseauto. Dat komt neer op 6.4 procent, waar dat een jaar eerder nog 5.2 procent was. In 41.7 procent van de gevallen gaat het om financial lease, precies een derde van de leasende ZZP’ers gaat voor operational lease. Shortlease doet 12,5 procent, terwijl de overige leasevormen goed zijn voor minder dan vijf procent.

Als redenen om niet te leasen antwoord bijna 8 op de 10 ZZP’ers dat ze zich niet voor langere tijd aan een leasecontract willen binden. Het bestaan van een zelfstandig ondernemer kent nu eenmaal wat minder vastigheid en de financiële situatie kan binnen een jaar zomaar veranderen. Daarnaast vind ruim een derde van de werknemers het fiscaal helemaal niet aantrekkelijk om te leasen. Voor ZZP’ers gelden dezelfde bijtellingsregels als voor alle andere leaserijders.

Daar staat tegenover dat de kosten overzichtelijker zijn en er niet in één keer een groot bedrag aan een auto hoeft worden uit gegeven. Vier op de tien ZZP’ers geeft dan ook wellicht een leaseauto te overwegen als hun huidige auto aan vervanging toe is. Per jaar geeft de gemiddelde ZZP’er 4.459,92 euro aan vervoer uit, waar dat vorig jaar nog 4.063,56 euro was; een stijging van liefst 9.8 procent.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).