Verhoging maximumsnelheid gaat deels niet door

Auteur: , 24 Reacties

Het leek ook te mooi om waar te zijn... Het plan van verkeersminister Schultz van Haegen om op veel snelwegen de maximumsnelheid te verhogen naar 130 km/u gaat (deels) niet door. In de laatste weken van 2011 werd al duidelijk dat de Tweede Kamer dwars lag omdat er extra investeringen nodig waren en omdat de luchtkwaliteit in gevaar zou komen. Nu is bekend geworden op welke snelwegen de maximumsnelheid niet omhoog zal gaan.

Gelukkig valt de schade uiteindelijk (relatief) mee. Op slechts 68 kilometer snelweg (2,7% van de voorgestelde trajecten) zal uiteindelijk de maximumsnelheid niet omhoog gaan. Daar zou namelijk teveel geïnvesteerd moeten worden in bijvoorbeeld aangepast op- en afritten of zouden omwonenden teveel last krijgen van luchtvervuiling.

De stukken snelweg waar de snelheid niet omhoog gaat kan je hieronder vinden:

A2 Vinkeveen – Leidsche Rijn Tunnel
A2 knooppunt Oudenrijn – Nieuwegein
A12 knooppunt Gouwe – Reeuwijk
A12 Woerden – knooppunt Oudenrijn
A12 Knooppunt Oudenrijn – parkeerplaats de Forten (hoofdrijbaan en 80 km zone parallelrijbaan)
A20 knooppunt Kleinpolderplein – Rotterdam Centrum (80 km zone)
A27 knooppunt Lunetten – Houten
A27 knooppunt Everdingen – Lexmond

Bron: RTL Nieuws24 reacties

vinkeveen leidsche rijn. logisch, er zijn daar tenslotte maar 5 banen per richting, daar is de infrastructuur niet gebouwd op een beetje doorrijden…
stelletje milieuzeikerts in die regio..
@wimbers: Het gaat om een tunnel, daar is de snelheid wel vaker beperkt… Hier gaat het om veiligheid, niet om milieu
@flutterby: weet jij wel hoe groot de afstand is tussen die tunnel en vinkeveen? Ik zal je ff op weg helpen: vinkeveen ligt halverwege Utrecht a-dam.. =_=”
@bigcar: Precies, dit gaat om het stuk tussen Amsterdam en Utrecht TOT de Leidscherijn tunnel. Inderdaad het stuk met 2×5 rijstroken, relatief weinig op en af ritten en 0% files… Alle verhogingen in snelheid zijn natuurlijk meegenomen, maar dat die paar baby-boom gemeentes specifiek deze kunnen tegenhouden is te triest voor woorden…
eigenlijk met uitzondering van da a20 licht gewoon de gemeente utrecht dwars…
afzinken die hap!
Ik wil er niet teveel woorden aan vies maken maar wat schaam ik me toch weer voor onze Co2 rakkers, mensen, denken jullie nou echt door de snelheid niet omhoog te laten gaan er minder co2 uitgestoten wordt en dan nog het leukste: luchtvervuiling, co2 stijgt meteen de lucht in alsof het op 1 plek blijft hangen…
@The360box: je geeft eigenlijk zelf de essentie al weer: de “CO2-rakkers” hebben namelijk wetenschappelijk onderzoek waar zij zich op baseren en jij (en hier velen met je) baseert je mening op wat je denkt te weten; een cruciaal verschil.
De wereld is nu eenmaal groter dan de snelweg waar jij op rijdt, lang is.
@Woestijnridder: Heb je het artikel op Wikipedia gelezen? Daaruit kan je volgens mij afleiden dat de beperking op die paar stukken snelweg echt niet gaat helpen: “Het fijnstof in de lucht boven Nederland komt voor ongeveer tweederde uit naburige landen. Nederland produceert evenwel meer fijnstof dan dat het uit andere landen ontvangt. Circa 15% is afkomstig van menselijke activiteiten in Nederland, vooral door de sectoren verkeer, energie en industrie.” Dus slechts 1/3 is afkomstig uit nederland en iets meer dan 1/6 is uit verkeer, energie en industrie. Dat betekent dus ook uit vliegtuigen, energiecentrales, zware industrie als hoogovens etc. En dan wil zogenaamd groen Nederland beweren dat 10km/h meer of minder op <70km snelweg het verschil gaat maken? Als je het zogenaamd wetenschappelijk onderzoek gaat afpellen, dan blijkt er vaak genoeg dat ze technisch wellicht gelijk hebben, maar dat de impact verwaarloosbaar is, zeker in het licht van bv kosten e.d. die er tegenover staat om het teniet te doen. Huidig rechts wordt vaak beticht van symboolpolitiek, maar dat geldt de andere kant op net zo goed.
@BJ: Klopt, ook zoiets, alsof onze CO2 binnen de nederlandse grenzen blijft. Daarom is dat hele CO2 gedoe puur voor het geld, het zal ze een worst wezen of we uitstoten of niet..
Stelletje klimaatklojoos, altijd maar weer die milieu teroristen…
Op drie van de trajecten waar ik dus met grote regelmaat over rij worden de plannen stopgezet… Lekker dan.
Hoe lang is die zever al bezig?? Niks beter te doen zeker en dat allemaal voor 10 km/u extra!! whoaw!!!
@Panther: laat de mensen 10 km/h sneller rijden, en ze vergeven je het uitkleden van de zorg, het verlies van koopkracht, het jaren langer doorwerken, het lagere pensioen, de afschaffing van de hyptheeekrente aftrek, etc. Dat is wat de demagogen in Den Haag schijnen te denken, maar daar trappen we niet in! Toch?
De stukken waar het beperkt is op zich wel logisch, dit zijn vaak drukken punten.
Dat gezeur altijd met die klimaat gasten.
Word je toch niet goed van. Alsof mensen daar last van hebben 10km/h harder of niet. Dat merk je echt niet.

Misschien die kleine koffie molens als c1 of een slowmotion, die moeten er wat harder aan trekken, maar zal over t algemeen wel meevallen.
130 km/u rijd ik toch wel op de snelweg, of het nu wel of niet is toegestaan. En nee, ik mekker niet als ik een boete krijg.
Het gemiddelde reaguurders-IQ is blijkbaar evenredig met de temperatuur, vandaag.
Het gaat door, het gaat niet door, het gaat door, het gaat niet door, het gaat deels niet door … Weten ze daar eigenlijk wel wat ze willen?
Het is al jaren geleden dat ik die snelheidsborden langs de snelweg niet meer serieus neem. Dus wat boeit dit
@lacasitos: relaxed rijden door het gemis aan angst voor bekeuringen is toch best prettig? Nu kijk je meer naar de berm dan op de weg als je 130-140 rijdt…
Ik rij toch wel 130 als het geen 140 is ;) jammer dat mensen zo moeilijk kunnen doen om dat ze de snelheid op de snelweg van 120 naar 130 willen brengen
Laten ze nu eerst eens zorgen dat ik in de file überhaupt 120 kán rijden ipv het maximum naar 130 te tillen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).