Apple heeft interesse in het overnemen van McLaren

Auteur: , 72 Reacties

Een bijzondere combi.

Geen kinderachtig nieuwtje vanuit de wandelgangen. De Financial Times stelt dat de Amerikaanse techgigant uit Cupertino in gesprek is met de Britse sportwagenfabrikant om het bedrijf over te nemen. Het zou hier niet gaan om een deel of een tak van het merk, maar een volledige overname.

De deal gaat gepaard met een bedrag dat schommelt tussen de 1 en 1,5 miljard Britse pond. De grootste overname van het techbedrijf vond plaats in 2014, toen Apple Beats in handen kreeg voor dik drie miljard dollar. Apple koopt regelmatig firma’s op die bijvoorbeeld concurrerende producten ontwikkelen of diensten bieden die in de toekomst interessant kunnen zijn voor het bedrijf.

Apple Auto
Achter de schermen werkt Apple al een tijdje aan Project Titan, ook wel bekend als de Apple Car. Het merk weet de ontwikkelingen van deze auto echter goed geheim te houden, al zouden er ook gesprekken zijn geweest met Tesla in verband met een overname. De actuele status van Apple’s autoproject is op dit moment echter onbekend, maar een mogelijke overname van een merk zoals McLaren wakkert de geruchtenmolen wel weer aan.

McLaren
De auto’s van McLaren spreken wellicht niet bij iedereen tot de verbeelding vanwege een vermeend gebrek aan “emotie”, maar deze toko draait als een trein. In slechts 5 jaar tijd hebben ze een wereldwijd dealernetwerk neergezet en diverse modellen op de markt gebracht. McLaren wist daardoor in 2013 al winst te maken met de verkoop van personenauto’s. In 2014 ging het alleen nog maar beter en hetzelfde geldt voor 2015. Over het afgelopen jaar boekte de Britse fabrikant een winst van maar liefst 23,5 miljoen GBP, omgerekend ruim 28 miljoen euro. Naar verwachting zal het aantal verkochte auto’s in 2015 (1.654 stuks) dit jaar worden verdubbeld. Meer over het merk lees je in deze special.

Beide bedrijven hebben niet gereageerd op de berichtgevingen van FT.

UPDATE 22 september
McLaren ontkent de geruchten. Een woordvoerder van McLaren verklaart “We are not in discussion with Apple in respect of any potential investment.” De journalist van het oorspronkelijke verhaal in de Financial Times blijft echter bij zijn artikel.

Met dank aan iedereen voor de tips!