Rotterdam meet precies hoe heet jij bent

Auteur: , 21 Reacties

Je woont in 010 en had al het gevoel dat je tegenwoordig extra in de gaten gehouden wordt? Dat klopt.

De gemeente Rotterdam heeft namelijk bij wijze van proef een verkeerslicht voor fietsers voorzien van infraroodcamera’s. Met de camera’s kan het aantal wachtenden gedetecteerd worden. Als er binnen afzienbare tijd meer dan vijftien fietsers staan te wachten, dan geeft het verkeerslicht de fietsers eerder groen. De gemeente Rotterdam claimt de eerste te zijn met ‘warmtesensoren’ die de drukte meten op het fietspad.

De infraroodcamera’s zien eruit als bolletjes die op een stok boven het verkeerslicht hangen. Ook hangen er een paar borden bij het stoplicht op de hoek van het Monopoly-bord de Blaak en de Coolsingel die de fietsers verwittigen van het feit dat hun temperatuur geregistreerd wordt. De camera’s detecteren de warmte die het menselijk lichaam uitstraalt en meet zodoende het aantal mensen dat, doorgaans in de stromende regen, voor het stoplicht staat te wachten.

Volgens Tweakers geven de camera’s via een fysieke draad het verkeerslicht een signaal als het druk is. In dat geval zal het licht sneller groen geven aan fietsers op het kruispunt. Normaal gesproken moeten fietsers tot twee minuten wachten. Dat moet dankzij de proef teruggaan tot maximaal een minuut, mits het druk is. En mits er geen vijftien ijskoude Kimi Raikkonens voor het licht staan uiteraard.

Bedankt De Dokter voor de tip!