Welke tuner bouwde deze brute 488?

Auteur: , 28 Reacties

Novitec? Liberty Walk? Kareltjes Knakentuning?

Effe scherp blijven op de maandagochtend! Dit is namelijk de 488 Challenge die uiteraard door Ferrari zelf is gebouwd. Helaas zal deze Ferrari het niet opnemen tegen de Porsche 911 RSR met z’n middenmotor. De Duitser komt namelijk uit in de endurance-racerij, waar de 488 Challenge, zoals je al vermoedde, geschikt is voor de Ferrari Challenge. Volgend jaar bestaat deze Challenge alweer 25 jaar en sindsdien zijn er 1.000 races verreden.

Onder de kap van deze bruut ligt de bekroonde 3,9 liter V8 met twee turbo’s. Vaak hebben racers minder pk’s dan de straatversies waar ze van zijn afgeleid, maar voor zover bekend is dat bij de 488 Challenge niet het geval. Dat betekent dat deze racer de beschikking heeft over 670 pk’s. Verder is dat systeem waarmee Ferrari de hoeveelheid koppel per versnelling doseert enigszins aangepast en uiteraard zijn de ‘bakverhoudingen een stuk korter.

488 Challenge

Alles bij elkaar moet de 488 op Fiorano een volle seconde sneller zijn dan de 458 Challenge EVO. Sterker nog: deze 488 is met een rondetijd van 1:15,5 sneller dan een FXX Evoluzione! Daarvoor zorgt niet alleen het blok, maar ook het Slip Slip Control-systeem dat nog heftiger bochtenwerk garandeert. Bovendien kreeg de Challenge maar liefst drie Manettino’s. Met eentje regel je de remmen, de andere voor de tractiecontrole en de laatste voor het elektronische sperdifferentieel.

De opzichtige aero doet uiteraard ook een duit in het zakje. De vraag of het mooi is wordt daardoor meteen een stukje minder relevant. Het is per slot van rekening functioneel.