‘Agent moet zelf de hoogte van verkeersboetes bepalen’

Auteur: , 55 Reacties

Rumoer in politieland. De bedragen van verkeersboetes zijn dikwijls onevenredig hoog. Zo hoog, dat agenten gewetenswroeging krijgen. De oplossing volgens prof. mr. Pieter van Vollenhoven: laat de bromsnor zelf de hoogte voor het vergrijp bepalen.

Pieter van Vollenhoven is voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en vanuit die rol hoopt hij de terughoudendheid van agenten weg te nemen met het plan om meer macht bij de agent te leggen. Iets dat onlangs door politiechef Hans Vissers werd aangekaart, die vervolgens tot te orde werd geroepen door Minister Ivo Opstelten. Laatstgenoemde maakte even duidelijk dat de politie niet over de hoogte van de boetes gaat. Dat zou dus juist wél moeten, als Van Vollenhoven het voor het zeggen heeft.

Van Vollenhoven in de Telegraaf:

“Bij verkeersovertredingen heeft de politie twee keuzes: een waarschuwing of een boete waarvan de hoogte vaststaat. Vaker komt de verkeersovertreder er met een waarschuwing vanaf, omdat de boete in de ogen van de agent te hoog is. Waarom niet de beslissingsbevoegdheid van de politie vergroten?”

Wanneer een agent zelf het boetebedrag kan bepalen, die beter bij de situatie past, zou het ‘gezag voor agenten toenemen’. Of dat niet juist zal resulteren in méér boetes, en minder waarschuwing, vragen we ons af. Immers, niets zo sympathiek dan een agent die het bij een waarschuwing houdt. De echtgenoot van Prinses Margriet benadrukt nog wel even dat verkeersboetes niet bedoeld zijn om louter de schatkist te vullen.

Wat denk jij: Oom Agent laten fluctueren met de hoogte van boetebedragen? Of moeten de absurde boetebedragen gewoon weer naar een normaal niveau?

Foto: Autojunk.nl55 reacties

Doe gewoon de boetes omlaag. Als agent het zelf mag bepalen wordt het niet eerlijk en kunnen ze doen wat ze willen. Ik krij 1000 euro voor door rood rijden en de persoon die voor me rijdt (met een laag decolleté) krijgt 5 euro boete (bij wijze van spreken natuurlijk)
Hmmm, dus als je al een wat mooiere auto rijdt + mannelijk ben je sowiezo alsnog de lul..
Crisis, inflatie, Griekenland, genoeg redenen om de hoge boetetarieven te blijven hanteren.
@W115: Mar wel onze eigen obligatie/aandeelhouders van onze eigen SNS bank de tijfus laten krijgen…. Viva la Holland & Dijsselbloem..
corrupte apenland maatregelen voor een corrupt apenland ..
totale willekeur voor de belasting-inner ..

laten wij ons maar aanpassen aan Griekenland ..
Kijken wie er dan nog een grote bek tegen de agentjes heeft.
@norge: Of mensen krijgen juist een grote bek: hij is op eens de klootzak die beslist dat ik 250 euro moet betalen, hij had ook 100 euro kunnen zeggen… Nu kan oom agent zich er nog achter verschuilen dat hij niet de overtreding heeft gedaan en ook het boete bedrag niet heeft vastgesteld…
@Jansen: idd, ik vrees dat je nog veel meer geweld tegen agenten gaat krijgen op deze maneir
Is dit niet in tegenspraak met de Trias politica? Wetgevende, handhavende en rechtsprekende macht moeten gescheiden zijn: als de agent het boetebedrag gaat bepalen gaat hij op de stoel van de rechtgevende macht zitten: dat is niet zijn taak. (of is dit een theoretisch verhaal?)
@Jansen: handhavende macht heet overigens uitvoerende, maar dat geheel terzijde.
@Jansen: Mnààh, zelfs als het ooit zo ver komt dat de flikken zelf de hoogte mogen bepalen, dan nog zullen daar bepaalde normen aan vasthangen. Zoals een maximumbedrag, en bepaalde vaste tussenbedragen. Bvb, max €250, en als ie schrijft ofwel 150 ofwel 250, geen €163,27…
Kregen agenten maar iets meer macht bij zaken waar het echt nodig is. Er gaat zoveel fout, er gaan zoveel mensen vrijuit omdat men zich aan de regels moet houden. Maar nee, als je 10 km/u te hard rijd dan krijgt de pet wél de macht om t zelf op te lossen door middel van een lekkere dikke boete.
Op zich is het idee niet zo verkeerd. Want ga er vanuit dat je zoiets doorvoerd met een bepaalde richtlijn. En niet dat een agent blinde bedragen kan noemen.
En dit werkt corruptie niet in de hand?? Volgens mij een van de domste ideeën over de hoogte van de boetes die ik heb gehoord. Als een agent zelf de boete mag bepalen, dan vragen ze gewoon 250 contant van de overtreder, en verantwoorden vervolgens 100. Beetje russische taferelen krijg je dan.
@gforce:

En dat sta jij als burger toe? Ik wil namelijk netjes een bon hebben. En ik betaal slechts het bedrag wat daar op staat. En ga er tevens vanuit dat al deze data per direct elders wordt opgeslagen. Of worden de bonnen bij jou nog letterlijk uitgeschreven op een bloknoot?
@Vreddy_B: Je leest in bepaalde gevallen ook dat er contant afgetikt moet worden (bijv. bij meerdere openstaande boetes), en in het geval dat hier nog iets boven op komt is hier zeker ruimte. Daarnaast moet het systeem wat gebruikt is wel dicht zitten voor agenten.
Daarnaast krijg je ook nog te maken met willekeur en machtsmisbruik omdat agenten die niet allemaal even goed zijn in het beoordelen van situaties, en je ze de mogelijkheid geeft om uit te schrijven wat hun uitkomt.
@ gforce:
Hoezoe? je rekent nu toch ook niet bij de agent af?

Ik vind dat er wel wat te zeggen is voor dit idee. Een vader van een klasgenootje van mijn kind is politieagent. Hij vertelde dat hij sommige boetes zo absurd hoog vindt (bellen in de auto €210) dat hij ze niet meer uitschrjft. Waar de verkeersveiligheid (want daar ging het oorspronkelijk toch om) dus niet bij gebaat is.
@Dino2400: Hij hoeft hem niet uit te schrijven maar kan wel waarschuwen.
Boetes omlaag. Er is al genoeg mogelijk om de prijs te differentiëren. Of voor álle oovertredingen een boete (als je erg over de schreef gaat en een grote bek opzet) of een enkele boete voor bijv. De doorgetrokken streep, en dan voor het overige een waarschuwing: voor de telefoon, het te hard rijden, geen richting en de verlopen APK. Tenminste: zo doen ze dat altijd als ze mij aanhouden.
Het kabinet zou een goede zet maken wanneer ze de boetes verlagen want:

-Door verlaging zullen er minder waarschuwingen uitgeschreven worden en komt er dus WEL geld binnen.
-Heel Nederland blij want het wordt een keertje verlaagt, hiermee scoort het kabinet zelf ook punten.
Debiel idee van mr. flapoor. Dan krijg je echt klassenjustitie. Agenten moeten de bekeuringen uitschrijven die voor de overtredingen staan. Punt. Dat onze roverheid volkomen uit is geschoten met de hoogtes van de bedragen is een ander probleem. Dat moet je de agent niet laten oplossen, dat moeten de [email protected] in Den Haag regelen.
Ben ik nu de enige persoon hier die er anders over denkt?

Jammer dan, als jij een overtreding begaat dien je gewoon de boete te betalen (ongeacht de hoogte ervan). Mensen die zich gewoon netjes aan de regels houden, zouden dan in principe ook geen last hebben van boetes (of de hoogte daarvan).

Het enige wat naar mijn mening aan de boetehoogte aangepast zou mogen worden is dat het inkomensafhankelijk mag worden.
@marv46: en hoe doe je het inkomensafhankelijk dan voor studenten? Geschat modaal inkomen is 1.800 euro. Zeg onnodig toeteren kost je dan 350 euro (wat het nu is)bij modaal. Dat is 19,4%. Student inkomen is uitwonend +- 250 euro. Dus de student zou 19,4 van 250 euro = 48,5 betalen.
Nu moet ik zeggen dat ik voor onnodig toeteren 48,5 euro best een gepaste boette zou vinden, maar dan voor mensen met een normaal loon niet voor studenten
@darkpluisje: Ik had er even bij moeten zetten: met een ondergrens.
@marv46: inkomensafhankelijk maken van boetes is belachelijk. Betekent dus dat voor dezelfde overtreding iemand die meer verdient meer moet gaan betalen… Lekkere gelijkheid. Blabla het raakt die rijkere anders niet onzin, dan zijn er regels voor veelplegers. De mensen die boven modaal verdienen moeten in verhouding al veel te veel aan de overheid geven. Boetes terug naar reëel niveau en niet zeuren als je een boete krijgt. Fouten maken is menselijk en kan gebeuren maar je maakt de fout gewoon zelf dus dien je de consequenties te accepteren.
@Pordon:

Onder de streep betalen ze wel meer, maar in verhouding betalen ze juist niets te veel/veel minder.

Een boete is toch om mensen te ontmoedigen een overtreding (nogmaals) te begaan? Iemand met een minimumloon zal wel goed nadenken voordat die een overtreding begaat. Maar iemand die tonnen (of meer) per jaar verdient kijkt niet op van de huidige boetebedragen en zal zijn gedrag dus niet snel aanpassen. Met als gevolg dat betreffende personen alsnog de regels aan de laars lappen en andermans veiligheid in gevaar kan brengen (het zijn niet voor niets overtredingen). Ik ben het trouwens helemaal met je laatste zin eens.
@marv46: Ik begrijp de reden achter het inkomensafhankelijk maken wel maar ik ben het er ethisch niet mee eens. Gelijke behandeling dient me toch het beste, het gaat me te ver dat je voor hetzelfde vergrijp meer moet betalen alleen omdat je meer verdient. Mochten ze vaker overtredingen begaan dan dient dat zwaarder aangepakt te worden, niet bij de eerste de beste overtreding.
@Pordon:
Toch vind ik er wel iets voor te zeggen, voor Jan Modaal is een bon van 340 euro omdat hij per ongeluk toetert een flinke aanslag op zijn budget.
Ik zou het niet leuk vinden als ik hem kreeg maar ik zou er ook geen boterham minder om eten.
Dat is ook een vorm van rechts ongelijkheid.
En dat uit de mond van een VVDer….
Moeten ze echt niet doen! Dan gaan agenten zich nóg kinderlijker gedragen. Als je een dikke auto rijdt krijg je een hogere boete omdat mijnheer agent jaloers is en als je ter plekke gaat protesteren krijg je een hogere boete omdat ze je dan de mond willen snoeren. Nee dank u!
@stanoow:
Nu krijg ik geen hogere boetes, maar ik word wel belachelijk vaak aangehouden. Mijn laatste boete stamt uit 2007.
Er is een reden voor de scheiding der machten geloof ik?

Ik vind het een bijzonder slecht idee om de agent de hoogte van de boetes te laten bepalen.
Wat wel een goed plan zou kunnen zijn is dat de agent een aanbeveling kan doen over de hoogte van de boetes, ofdat die een maximum bedrag krijgt waar hij niet over mag gaan en een minimum bedrag waar hij niet onder mag gaan.

-> en een hele goede evaluatie, zodat er binnen 5 jaar geen verhalen zijn van agenten die wat extra bijverdiensten hebben.
Waarom zou een agent de hoogte moeten bepalen? Hij incasseert het geld toch niet? Een agent moet gewoon een boete uitdelen als een bon voor een gratis pizza.

De hoogte ervan bespreekt de overtreder maar met de OvJ.

Als een agent er morele bezwaren tegen heeft, moet ‘ie maar een overtreding van een lagere categorie constateren.

Inkomensafhankelijke boetes zou m.i. veel meer zoden aan de dijk zetten, maargoed.
@Simpson: wat denk je dat er dan gaat gebeuren slimmerik.

De meeste boete’s zijn flitsboetes, en die komen vervolgens allemaal op naam van een studerende zoon/dochter of een werkloze vriend/buurman.

Verder komen de bijstandstrekkers dan wederom goed weg, en word hard werken voor je geld bestraft.

Erg slim ja.
@melkkoe: het gaat hier om boetes die agenten uitdelen.
oftewel staande houden. Je kunt je op zo’n moment proberen voor te doen als je zoon of dochter, maar ik denk niet dat je veel kans maakt.

Daarnaast, over de inkomensafhankelijkheid: m.i. moet er een boete naar draagkracht komen. als je inkomen 0 (of weinig is) kun je er nog wel voor werken, toch?
Genoeg bejaardenhuizen en verenigingen die wel een extra handje kunnen gebruiken.
@Simpson: als je de straffen dan inderdaad voor iedereen gelijk wil trekken, is het in mijn ogen inderdaad eerlijker om voor taakstraffen te kiezen.

WC-potten schoonmaken of onkruid tussen de tegels uitkrabben is voor zowel een manager als een bijstandstrekker geen leuk klusje.

Maarja, dan loopt de staat helaas te veel forensen/verkeers-belasting mis
@melkkoe: geen gek plan! ik ben voor.
Zolang het niet voor mijn (kleine snelheids-) overtredingen geldt, natuurlijk :)
@Simpson: Mijn stem krijgt dit idee ook! Alleen worden werkenden in dit plan zwaarder bestraft, want iemand die hard werkt houdt met een taakstraf minder vrije tijd over dan iemand met een uitkering. Dus zou het in mijn ogen het rechtvaardig zijn als je minder uur taakstraf krijgt als je werkt.
Gewoon inkomensafhankelijk maken.

Nadeel is alleen dan doen ze het voor de rijken omhoog en voor de armen blijft het een enorme aderlating
@tstile: dat mag niet, de grondwet zegt dat je in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden. Dus jij 30 euro bij 5 te snel dan ik ook 30 euro bij 5 te snel. Dat jij in een geldpakhuis woont en ik in een portiek heeft er niets mee te maken. Bovendien er moeten toch ergens ook voordelen aan het rijk zijn blijven anders doet niemand meer die moeite.
@mashell: gelijke monniken, gelijke kappen inderdaad.

Maar dan wijzig je de boete toch gewoon?
Op overtreding X staat een boete gelijk aan 4 x het uurinkomen. klaar!
@mashell:
Simpel op te lossen. X km te hard is 1% van je netto vrijbesteedbaar inkomen. 1% blijft 1% e is dus voor iedereen gelijk.
Het is maar net hoe je de wet interpreteerd….
Op zich niet zo’n raar idee, mits er wel een aantal eisen gesteld worden.

– Agent bepaald tot een max van €…
– Gelijk digitaal vastleggen waarom voor dit bedrag gekozen is.
– Overtreder dient dit te bevestigen

Hiermee voorkom je een hoop onnodig hoge boetes en door de overtreder de ovetreding te laten bevestigen volgen er geen rechtzaken. Gaat overtreder niet akkoord volgt de maximaal uit te schrijven boete en is in beroep gaan mogelijk.

Dit lijkt mij voor alle partijen de beste oplossing, al blijf ik geen fan van de Politie. Te veel
@stevenpoal: daar heb je wel een punt: Wat voor gezeik komt hier achterweg als er niet duidelijk omschreven is waarom een bepaalde boetehoogte is gehanteerd?
onterechte boetes gehad, of tegenwerking gekend. Helaas komt dit ook in NL voor…
of men maakt de boetes netto-inkomens afhankelijk. met een laag minimum bedrag. iedereen kan wel eens een foutje maken maar voor sommigen mensen betekend dit een maand lang droog brood en andere die lachen erom. veel privacy qua inkomen hebben we toch al niet en dan heeft meneer in zijn splinter nieuwe Audi ook gelijk wat uit te leggen wanneer hij op papier bijna niets verdient.

iets anders is het afschaffen van geldboetes, en het invoeren van disciplinaire maatregelen. verplicht onbetaald maatschappelijk-werk met een punten systeem bij lichte overtredingen heb je een volle kaart mag je een weekje schoffelen of iets dergelijks. en dan niet lopen jammeren dat je daar geen tijd voor hebt om dat je directeur bent, iedereen hoort zich te gedragen en iedereen wordt gelijk gestraft. alleen is dit een beetje onrealistisch want hierbij loopt de regering een hoop centjes mis, en dat is natuurlijk belangrijker dan de verkeersveiligheid.
@hobbelweg: Natuurlijk niet!
Hiermee beloon je zwartwerkers, en proleten voor het niet bijdragen aan de maatschappij. Als je moedwillig de wet overtreed en daarop gepakt wordt hoor je een vast boete bedrag te betalen. Hoe groter de (kans op) maatschappelijke schade, des te hoger de boete. We hebben terecht de machten gescheiden. Dit voorstel ondermijnd onze rechtsstaat en dat had ik niet verwacht van meester van Vollenhoven.
Ja agenten moeten invloed op de hoogte van de boetes hebben, maar dan op de wetsvoorstellen die de uit te delen bedragen vast leggen. Niet ter plekke bij een staande houding (met een dobbelsteen?), maar op basis van argumenten voordat de 2e kamer erover kan stemmen.
Nog beter: doe zelf een voorstel!
Gewoon de boetes terug brengen naar een enigszins normaal niveau.
@bass1103: Exact. Dus niet die achterlijk hoge boetes van nu die enkel zo hoog zijn omdat rupsje-nooit-genoeg, onze (r)overheid, meer inkomsten wil hebben, afschaffen en vervangen door boetes die werkelijk in verhouding staan tot de overtreding.
Maar goed, zolang we allemaal braaf op het huidig zittende zooitje blijven stemmen, weten we natuurlijk dat dit NIET gaat gebeuren.
Wilt deze Vollenhoven soms massamoorden op agenten hebben in Nederland ?
Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.
@anakiet: Zoals de grondwet het voorschrijft.
Taak ligt dan ook bij de wetgever om speciale wetten te maken voor speciale gevallen die schijnbaar minder bestraft horen te worden.
‘Vollenhoven’ is dat een Minister??

Dit kan hij toch niet gezegd hebben zonder daar ns goed over na te denken?

Te gek voor woorden dit! Stel je voor zeg..

hahahahaa.. die hollanders toch é
Snap het probleem als je niets verkeerd doet krijg je toch geen boete… Je een beetje aanpassen, probleem opgelost.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).