Porsche koopt Volkswagen

Auteur: , 64 Reacties

Eindelijk is het zover! Ik heb vriendinnen die sneller tien paar schoenen uitzoeken dan dat Porsche er over doet om Volkswagen te kopen. Nu is het moment aangebroken: Porsche gaat zijn belang van 31% uitbreiden tot meer dan de helft om zo feitelijk de besturing van Volkswagen over te nemen. De raad heeft de verhoging van het aantal aandelen goedgekeurd. De totale investering zou rond de 10 miljard euro bedragen.

Overigens is Porsche niet voornemens de twee bedrijven te gaan integreren. De ondernemingsraad van Volkswagen is bang voor massa ontslagen om zo het bedrijf winstgevender te maken. (bron: Reuters)64 reacties

Betekent dat dan dat Bugatti nu ook van Porsche is? :s
Nu maar hopen dat Porsche ook de motoren van VAG vervangt door haar motoren uit de Cayenne, Turbo, Carrera,…
Betekent dit ook dat alle Porsche bolides nu in aanzien verlaagd worden tot een gewone wagen voor das Volk.
@ Omar Pasha
En Audi, en Lamborghini…
aj, dat betekend dat de r8 en de gallardo geen concurrentie meer mogen zijn voor de 911
dus als ik het goed begrijp is:
1. porsche groter en kapitaal machtiger dan volkswagen/VAG???:O
2. volkswagen audi en lambo en bugatti van porsche zijn???
@Victor.. je wilt niet weten wat de marges van porsche zijn.. in verhouding tot porsche maakt volkswagen bijna geen winst op zijn voertuigen
en scania die volkswagen daarnet had gekocht (ongeveer tog)
is da nu ook van porsche ??
wordt dit de stille aftocht van de R8?
@ vinny : tuurlijk mag dat wel concurrentie zijn. Wat maakt hun het uit of er een porsche, bugatti of lambo wordt verkocht, het geld komt toch binnen. Het eindigd bij hetzelfde bedrijf
@ Omar Pasha:

en Skoda en Seat ook.

Kortom, ze zijn weer terug bij het begin als een tweeling die elkaar uit het oog verloren zijn en elkaar weer tegenkomen.
@Jorden

nee tuurlijk niet, het is toch van hun, eigenlijk beter zo.. consument mag kiezen uit die auto’s, maar dat maakt voor hun niet uit, want welke auto je ook kiest, het is toch van hun -.-

gewoon zelfde behandeling met Gallardo / R8
Geweldig! Er komen direct al leuke fantasieën in mijn hoofd opzetten over mooie combinaties van technieken:) Maar Porsche moet geen compromis gaan maken bij hun bestaande en toekomstige modellen met VW onderdelen om kosten te besparen:S Maar 1 ding is zeker als Lamborghini niet van VW was geweest, was de R8 een andere auto geworden(gedeeltelijk). En met dat in ons achterhoofd kunnen we mooie dingen gaan zien bij de toekomstige VW modellen.
hun = hen (denk ik :P )
yups (seat en skoda ook)
De kever heeft zijn platgeslagen broertje weer gevonden ;)
@ Berton

Ferrarilover dat je dr bent…
“kunnen we mooie dingen gaan zien bij de toekomstige VW modellen”

Ja, nog even en we kunnen een golf kopen met de motor ingebouwd op de totaal verkeerde plaats. Namelijk in de koffer. Niet echt een vooruitgang denk ik dan.

Volgens mij houden ze de porsche know-how en die van volkswagen mooi gescheiden. Ferrari heeft vroeger toch ook nooit zijn onderdelen in een dagdagelijkse fiat ingebouwd?
volgens mij werd vandaag bekend dat VW Scania overneemt…..

Bron DFT
Volkswagen krijgt meerderheidsbelang in Scania
03 Mar 08, 11:48
WOLFSBURG/FRANKFURT (AFN) – Volkswagen heeft een meerderheidsbelang verworven in de Zweedse truckbouwer Scania. De Duitse autofabrikant maakte maandag bekend zijn stemrecht in Scania te hebben uitgebouwd van bijna 38 naar 68,8 procent.

Het kapitaalbelang van Volkswagen is uitgebreid van 20,9 naar 37,7 procent.

Volkswagen betaalt in totaal zo’n 2,9 miljard euro voor de nieuwe aandelen in Scania. Met de aankoop van het belang van de Zweedse investeerders Wallenberg en Investor brengt Volkswagen een vriendschappelijke fusie met Scania een stap dichterbij.

Gunstige resultaten

De Duitse autofabrikant streeft naar een driehoeksfusie met Scania en het Duitse MAN, dat ook vrachtwagens en bussen fabriceert. Volkswagen is eveneens grootaandeelhouder bij MAN. De fusie zou de grootste truckproducent in Europa opleveren.

Volkswagen liet maandag weten dat het merk Scania in elk geval behouden blijft. Verder zei de Duitse autofabrikant geen plannen te hebben die in de nabije toekomst negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid bij de Zweedse fabriek zouden kunnen hebben. Volkswagen meldde ook te rekenen op verdere gunstige resultaten en groei van Scania.
Het kan aan mij liggen maar ik zie tussen de gallardo en de R8 geen concurrentie…
Daar is de R8 veel te braaf voor… en te veel prijsverschil.
Maar tussen de R8 en de 911 is er wel degelijk concurrentie… du wordt de R8 denk het klein gehouden.
naja misschien worden de standaart Golfjes mooier in de toekomst ;)
Ik hoop dat ze alles goed gescheiden houden. Sterker: dat ze meer scheiding aan gaan brengen.
Dan verwatert de zooi niet zo…
@Jorden

nou, die concurrentie is er wel (VIND ik). Allebei dezelfde soort auto’s, eentje mss wat duurder en een exclusiever merk, maar ik vind toch dat ze elkaar behoorlijk in de weg lopen. Maar wat jij zegt was ook het uitgangspunt van die hele groep (staat nog ergens een artikel op autoblog, maar kan niet vinden).

Maareuh.. stel dat ik geld had, zou ik dan meteen voor de Gallardo kiezen? Omdat die meer vermogen heeft? En omdat Lambo wat exclusiever is? Wellicht niet en zou ik gewoon voor de R8 gaan, dus zo lopen die 2 elkaar toch in de weg, lijkt mij.
Ik vraag me af waarom ze dit doen? Waarschijnlijk om goedkoper te kunnen werken, maar als ze de twee bedrijven niet samenvoegen zal het niet zoveel goedkoper kunnen.
Met die overname van Scania door VW heeft Porsche wel gelijk veel keuze voor een diesel motor voor de Cayenne. Wordt het de 10,5 liter V8 van MAN met 440pk of toch de 13 liter
V8 (euro 5) met 480pk van Scania
? Geintje ;)
@ Victor & W!d: Daar is al eens een artikeltje over geweest.. Porsche heeft in ieder geval aardig wat zakcentjes om het zo te zeggen ;)
@Jerudo:
Iedereen kan de zin: “kunnen we mooie dingen gaan zien bij de toekomstige VW modellen” anders opvatten, maar ik bedoel er kleine dingen mee zoals de R8 ook maar voor 15% aan Lamborghini onderdelen heeft en niet een hele motor ofzo.

Maar haha het is wel grappig dat je dit zegt:
“Ferrari heeft vroeger toch ook nooit zijn onderdelen in een dagdagelijkse fiat ingebouwd?”
Zo denk ik en vast vele anderen met mij over de huidige Alfa’s: geen goedkopere meuk in stoppen, helemaal geen diesel motoren die er nu veelal in zitten en waar is de achterwiel aandrijving/ het lage gewicht gebeleven?
@RenJie, Idd en wat dacht je van de nieuwe skyline…. en er gaan toch ook geruchten over een nieuwe NSX in 2009?
@JPM. Fabrikanten in de EU mogen gemiddeld een maximum uitstoot aan CO2 hebben. Als Porsche nu eigenaar is van VW, tellen halen de Foxjes en de Golf TDI Hybride het gemiddelde van Porsche mooi omlaag. Dat zal ws de achterliggende gedachte van de overname zijn.
@[email protected]:
HAHA oowja “Dat zal ws de achterliggende gedachte van de overname zijn”
Dat meen je toch niet serieus he?:P
Raar idee..
Koopt Porsche btw alleen Volkswagen of de gehele VAG groep?? Neem aan dat dat Volkswagen toch een apart bedrijf is binnen de holding..
Het onvermijdelijke is gebeurt.
en ze hebben het mooi bekeken. Voor ieder wat wils.

-Lamborghini: exclusieve sportwagens
-Porsche: sportwagens
-Audi: personenwagens met badge en een hoger prijskaartje
-Volkswagen: personenwagens voor het…
-Skoda: personenwagens zonder badge voor het slimme rationele volk of de okkasionele werkloze mens

Toch jammer dat Lambo niet onafhankelijk is gebleven.
@Lou

Is idd meer waarschijnlijk
@ Sjorsx87:

Wat zal het anders zijn? Ik bedoel: het is de enige manier om hun bedrijf staande te houden, behalve dure ontwikkelingen in schone auto’s. Plus dat het allemaal gewoon schuiven met geld is.
Misschien is de hele actie een manier om voorbij te komen aan de idiote contracten die volkswagen heeft lopen met haar werknemers (28.8 uren/week) tegen een vorstelijk salaris.
Eens kijken of dat zo blijft als porsche meer te vertellen gaat krijgen….
Ik dacht porsche al bij de VAG was?

Dus een overkoepelende ‘organisatie’ (?) met o.a. VW, Porsche, Lambo, bugatti, Skoda, seat ed……
hoe kan porsche dan vw kopen?
ik had allang een VW met porsche logo…..ik schrik hier dus niet van…..groeten aan de EU trouwens .
een urr geleden koopt volkswagen scania… en nu word ie zelf overgekocht door porsche, vaag die automarkt -.-“
Meen hier op autoblog eens gelezen te hebben dat porsche meer geld met financiele transacties verdiend dan met de productie en distributie van auto’s. 10 seconden googlen bevestigt dit:
http://www.bankingtimes.co.uk/12112007-porsche-investment-division-yields-300-higher-earnings-in-derivatives-trading/

ps. wat betreft die c02-quota. Die slaan toch zeker op de co2-productie gedurende de productiecyclus van goederen, en niet tijdens de consumptiecyclus?!
Hmmmm…. ik heb vandaag de kans gehad om in een een Cayenne S en een Cayman S te rijden. En PRECIES op die dag zie ik dit bericht. Ik had net zo goed in een Golf GTI kunnen gaan zitten… ;-)
@Tijmen:
Zoiets als deze gedachte ik citeer:
Je zou verwachten dat het in verhouding kleine Porsche sterk kan profiteren van alle knowhow aanwezig bij het grote Volkswagen. Dat zal ook wel gaan gebeuren (voor zover dat nog niet al gebeurt), maar in omgekeerde richting kan het natuurlijk ook. Nu niet meteen denken aan een 911 motor in een Volkswagen Golf, dat zou ik ook wel willen, maar gaat helaas niet gebeuren.

Porsche heeft bij de ontwikkeling van de Panamera veel research gedaan in lichtgewicht technologie om de vierdeurs coupé licht te houden. Gewichtsreductie is een manier om het verbruik en daarmee de uitstoot te beteugelen en dit is momenteel een hot issue voor iedere autobouwer. Volkswagen en Audi overwegen momenteel om de lichtgewicht technologie van Porsche te gaan gebruiken in hun eigen modellen.

Volkswagen en Porsche werken overigens al veel langer samen. Zo ontwikkelden ze hybride technologie, welke is toegepast in de Cayenne hybrid.
Porsche heeft de intentie om ook de Carrera, Boxter en Cayman zo snel mogelijk met deze technologie uitrusten. Er zit voor Porsche tevens nog een DSG in de pijplijn.” (een oud bericht hier van autoblog over deze overname)
Is het uiteindelijk niet te doen om de milieueisen die strenger worden?

Nu kan porsche nog steeds vervuilend voor de dag komen omdat uit hetzelfde bedrijf vele andere minder verbruikende modellen komen. Nu hoeven ze niet zo nodig zelf een bmw 1 serie of een A klasse mercedes te ontwikkelen die uiteindelijk de naam porsche naar beneden haalt.
@Sjorsx87

“Zo denk ik en vast vele anderen met mij over de huidige Alfa’s”

Hebben we daar dan geen Maserati’s voor?
Ikzelf rij graag nog eens met een mooie wagen rond die toch nog een beetje economisch is. Dus al bij al ben ik blij dat er wat rommel in die Alfa’s gestopt wordt. Zo blijft het voor mij betaalbaar.

Was niet de bedoeling om kritiek te geven daarnet, was eerder ludiek bedoeld ;-)
…en bentley.
Toch vind ik het apart. Porsche baas van VW. Ben iig benieuwd wat we hier in de praktijk van gaan merken.
@Jerudo:
Héhé:)
Tsjah daar valt ook weer over te discuseren hebben we daar Maserati voor?:P
Een colega van mij die echte alfa rijder is vindt bijvoorbeeld alleen de oude alfa’s nog echte alfa’s .
Maar laten we niet te ver off-topic gaan;)
oke wacht even!
Volkswagen koopt Scania.
Porsche koopt Volkswagen.

Porsche R620 GT2?
@Arie –

VAG omvat 100% van de volgende merken:
– Volkswagen
– Audi
– Skoda
– Seat
– Bentley
– Bugatti
– Lamborghini

Bovendien heeft VAG flink aandelen in Scania en MAN, dat op zijn beurt ook aandelen in Scania heeft.

De Porsche Autombil Holding SE heeft op dit moment 100% van de Porsche AG aandelen en 31% van die van VAG. Dat laatste getal zal nu boven de 50% worden verhoogd zodra de nodige vergunningen daarvoor binnen zijn. Het gaat om 15 landen buiten de EU, de bureaucratische dans zal dus een maand of zes gaan duren. Porsche had vorig jaar een onbekend aantal VAG opties gekocht, inmiddels is de VAG koers flink gestegen.

@ Woody –

Porsche gaat een opgefokte 3.0L V6 diesel van Audi in de Cayenne aanbieden. De meer dan 300pk zullen vermoedelijk te danken zijn aan sequentiele turbos.
@rgseidl: i know….. maar het grapje was kennelijk niet aan jou besteed.
De grote fout die vaak gemaakt wordt is dat VAG als Volkswagen aangegeven wordt. Binnen de VAG kun je natuurlijk geen merk apart kopen. Alleen de term VAG wordt vaak vermeden omdat mensen bekender zijn met Volkswagen.
“De grote fout die vaak gemaakt wordt is dat VAG als Volkswagen aangegeven wordt”
Als je weet dat VAG voor Volkswagen Aktien Gesellschaft oftwel Volkswagen NV in Nederlandse termen staat is dat toch niet zo vreemd?
Maar heeft Porsche nou VAG gekocht of alleen het merk Volkswagen??

Al met al denk ik dat niemand er ook maar iets van merkt, en zeker geen boxermotoren in Golfjes of een Porsche Boxster 1.4 FSI
@Jordey : Of een Porsche 320 KVA 400 V / 60 Hz generatorset ?
Relationship with Porsche, and the “Volkswagen Law”
The company has always had a close relationship with Porsche, with the first Porsche car, the Porsche 64 of 1938, using many components from the Volkswagen Beetle.

The two companies collaborated in 1969 to make the VW-Porsche 914 and 914-6 whereby the 914-6 had a 6-cylinder Porsche engine and the standard 914 had a 4-cylinder Volkswagen engine, and in 1976 with the Porsche 912E (USA only), and the Porsche 924, which used many Audi components and was built at an Audi Neckarsulm factory. Most 944s also were built there, although they used far fewer VW components.

The Porsche Cayenne, introduced in 2002, shares its entire chassis with VW Touareg, which is built at the Volkswagen factory in Bratislava. In late 2005, Porsche took an 18.65% stake in VW, further cementing their relationship and preventing a takeover of Volkswagen, which was rumored at the time. Speculated suitors included DaimlerChrysler, BMW, and Renault.

On March 26, 2007 Porsche took its holding of Volkswagen shares to 30.9%, triggering a takeover bid under German law. Porsche formally announced in a press statement that it did not intend to take over Volkswagen (it would set its offer price at the lowest possible legal value), but intended the move to avoid a competitor taking a large stake or to stop hedge funds dismantling VW, which is Porsche’s most important partner[4]. Porsche’s move comes after the European Union moved against a German law that protected VW from takeovers. Under the so-called “Volkswagen Law”, any shareholder in VW cannot exercise more than 20% of the firm’s voting rights, regardless of their level of stock holding. The European Court of Justice has already indicated that the law probably breaks EU rules, and a full judgement to that effect is expected later in 2007[5].

As of July 2007, Porsche has borrowed 10 billion euros ($13.6 billion), in an intention to buy Volkswagen, and doesn’t seem to be letting up on its acquisition of VW. The Stuttgart car-maker has tapped into a network of 37 lenders for a $13.7 billion loan to finance its purchase of VW shares. The money will go to pay for outstanding Volkswagen shares, since VW shareholders only offered up less than one-percent of their shares when Porsche offered them below-market-value sale prices. Earlier this year it was reported that of Porsche’s 1.14 billion euro ($1.55 billion) fiscal profit in the first fiscal half of 2007, more than one billion ($1.36 billion) of it came from VW. In which case it would make sense to many observers that Porsche would do whatever possible to keep the two siblings together.[6].


bron wikipedia
@ B100

Heb jij nou verstand van auto’s?
Hahahaha, kindje wordt weer thuis gehaald bij papa. Ferdinand Porsche deed Volkswagen het levenslicht zien maar ze werd na WO II uit huis geplaatst door de geallieerden. Maar zoals het echte ouders betaamt heeft Porsche gevochten om haar terug te krijgen. Prachtig voorbeeld van het doorzettingsvermogen van Porsche. Ze maken al meer dan 50 jaar auto’s met de motor op de “verkeerde” plaats en toch rijden ze vooraan in onnoemelijk veel races. Ze zijn ook al een paar keer bijna op de fles gegaan maar ze hebben nooit opgegeven. Und jawohl! Der Sieg ist dar!! Kongratulieren!!!
Ik ben bang dat dit onzin is, een goede kennis van mij is werkzaam bij volkswagen en die geeft een heel andere verklaring van het bovenstaande. Al zijn Porsche’s duurder, Volkswagen verkoopt veel meer, en daarmee is Volkswagen veel machtiger dan Porsche. Volkswagen is niet helemaal gek en geeft z’n broertje Audi niet zomaar weg, niet te vergeten de zuster merken Lamborghini en Bugatti….
@hape: de mensen die die dikke Porsches kunnen betalen hebben meer dan waarschijnlijk niet harder gewerkt dan de door jou bekritiseerde arbeiders. Ze hebben gewoon meer geluk gehad en slimmere keuzes gemaakt. Ik vind je opmerking misplaatste onzin.
vw/sloper en killer
haha 2 mislukkelingen bij elkaar wat wil je nou nog meer!
@bmw
moeilijk lezen…..?
Ik bekritiseer geen enkele arbeider en ik heb niets tegen “mensen die dikke porsches kunnen betalen”. Moet iedereen helemaal zelf weten.
Mijn punt is dat de huidige contracten die volkswagen heeft lopen met haar werknemers niet gezond zijn voor een onderneming.
ik hoop dat er snellere golfjes en strakkere golfjes komen!!!!!
911 bluemotion TDI …
@Jerudo

“Ferrari heeft vroeger toch ook nooit zijn onderdelen in een dagdagelijkse fiat ingebouwd?”

Niet in een Fiat, maar wel in een Lancia. Zoek maar ’s op “Lancia Thema 8.32” Die 8.32 staat voor een 32-klepper V8, “Lancia by Ferrari”. Gelijk ook een goedkope manier om een auto met Ferrari motor te rijden; ik zie ze al vanaf 6000,- staan op bijv. Gaspedaal.
ein reich, ein volk, ein Volkswagen eh sorry Porsche!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).