BMW M135i xDrive: rijtest en video

Auteur: , 51 Reacties

Weg is het bijzondere recept van de 1-serie. Dat is jammer, maar krijg je er genoeg voor terug? Dat is de hamvraag.

De vorige generatie 1-serie (zoals mijn M135i) was de laatste der mohikanen. Het was uniek dat een compacte hatchback achterwielaandrijving had en als topmodel zelfs een zescilinder onder de kap. Heel gaaf voor de liefhebber, maar het is (voorlopig) helaas voorbij. We hebben er toch twee generaties van kunnen genieten, daarvoor moesten we het doen met de twee versies van de vreemde BMW 3-serie Compacts met afgehakte kont.

De business logica
BMW sorteerde al een tijdje voor om petrolheads de teleurstellende mededeling te gaan doen dat de nieuwe 1-serie een voorwielaandrijver zou worden. Zo zou uit onderzoek (wij zijn niet ondervraagd) dat kopers niet wisten of een BMW 1-serie voor- of achterwielaandrijving had, dus wat maakte het nu precies uit.

BMW M135i xDrive

Vanuit zakelijk perspectief is het voor BMW logisch om naar voorwielaandrijving te switchen: het is goedkoper om te produceren en er is meer ruimte in de cabine te creëren. Die extra ruimte komt gedeeltelijk ook doordat er van een in lengte geplaatste motor is gegaan naar een dwars geplaatste motor.

Een ruimtewonder wordt de 1-serie overigens nog steeds niet, de meetlat moet erbij komen om de verschillen duidelijk te maken: achterin is de knieruimte met 33 mm toegenomen en de breedte op ellebooghoogte met 13 mm. Voorin is de breedte op ellebooghoogte zelfs met 42 mm toegenomen. De bagageruimte is met 20 liter gegroeid tot 380 liter; met omgeklapte achterbankleuning meet de bagageruimte 1.200 liter. Dat zijn allemaal geen baanbrekende verschillen, maar het helpt natuurlijk allemaal wel.

Drie diesels
In Nederland is de diesel duidelijk op zijn retour en in de rest van Europa is het ook niet bepaald het winnende motorconcept. Het blijft daardoor vreemd dat BMW (en de andere Duitse merken) er voor de nieuwe modellen nogal wat diesels uitpompen. Het wordt gedeeltelijk veroorzaakt doordat de ontwikkeling van een nieuw model enkele jaren duurt, maar het lijkt ook een onderschatting van de impact van dieselgate. Ongetwijfeld trekt BMW (en die andere fabrikanten) het wel weer dicht, maar voor nu betekent dat er maar twee benzinemotoren zijn om uit te kiezen.

BMW M135i xDrive

Voor de diesels zijn er namelijk de 116 pk sterke 116d, de 150 pk sterke 118d en de 190 pk krachtige 120d. Qua benzine is er alleen de keuze uit de driecilinder 118i met 140 pk of de 306 pk sterke viercilinder in de M135i xDrive. Naar plug-in hybrides of volledig elektrische aandrijflijnen zoek je vergeefs in de prijslijst van de BMW 1-serie.

BMW M135i xDrive

Meest krachtige BMW viercilinder ooit
Het is een prijs die op de paralympische spelen niet zou misstaan, want BMW verzet geen bakens met de output van de twee liter grote viercilinder met turbo. Al 10 jaar geleden haalde Mitsubishi de 400 pk met de Lancer en hedentendage kan je bij de Mercedes dealer een veel krachtigere viercilinder krijgen: vraag daarvoor naar één van de 45 AMG modellen.

BMW M135i xDrive

De vierpitter uit de M135i verzet dus niet de bakens, maar eerlijk is eerlijk: het is wel een fijne aandrijflijn. De 306 pk en 450 Nm worden altijd via een automaat met acht verzetten naar alle vier de wielen geleid. De topsnelheid is uiteraard begrensd op 250 km/u en het sprintvermogen is ook prima: in 4,8 seconden staat 100 op de klok. Blok en bak zijn alert genoeg om in het dagelijkse verkeer je het goede gevoel mee te geven. Natuurlijk deed de drieliter zescilinder uit de vorige M135i het nog wat makkelijker door het extra slagvolume wat die had.

M135i rijeigenschappen
Als rijder van de vorige M135i (met achterwielaandrijving en zescilinder) is het op zijn minst even wennen aan wat ergens een volledig andere auto is. Grof gezegd was de vorige 1-serie een 3-serie hatchback en de huidige 1-serie een MINI met andere badges. In de basis gaat de kracht van de motor naar de voorwielen, maar de M135i krijgt altijd xDrive vierwielaandrijving. Om het “leed” wat te verzachten heeft BMW wel echt zijn best gedaan om er een leuke vierwielaandrijver van te maken. Ze gaan daarbij niet zo ver als Ford die zelfs een driftmodus voor de Focus RS had, maar de Einser is lekker agiel en toch ook hufterproof.

BMW M135i xDrive

In het traditionele Nederlandse herfstweer wist ik één ding zeker: de nieuwe is onder die omstandigheden sneller als er bochten aankomen. Niet alleen er is meer grip, ook is het onderstel opgebouwd met mooiere componenten. In de vorige 1-serie was er best fors bespaard, met name op demping, voor de nieuwe is daar duidelijk meer geld naar toe gegaan. De M135i heeft weinig last van slechte wegdekken. De grip midcorner is prima, de tractie zelfs excellent. In aanvulling op de vierwielaandrijving heeft de M135i namelijk ook nog een Torsen-sperdifferentieel op de vooras. Heel soms voel je dat meehelpen, maar de overall indruk is van een auto die het vermogen (bijna) altijd makkelijk kwijt kan.

Dat maakt het ook weer wat saai, het gaat allemaal makkelijk. Ergens doet de M135i alles goed: de acceleratie is fenomenaal, het weggedrag superieur, het stuurgevoel is fijn, de feedback van de auto is fantastisch, de versnellingsbak is supersnel. Daar ligt het allemaal niet aan, maar er is ook niets wat er echt uitspringt of de M135i bijzonder maakt.

Interieur en spullen
Het is weinig verrassend, maar wel erg prettig. Net zoals bij de grotere broers is er geen revolutionaire andere indeling van het dashboard. Het iDrive scherm staat nog steeds middenop en wordt bedient via een touchscreen of via de bekende draaiknop bij de versnellingspook. Het is niet nieuw, maar het werkt wel erg fijn. Uiteraard is het systeem connected en kan worden bediend met spraakbediening.

BMW M135i xDrive

Ook voor de actieve (en passieve) veiligheid heeft BMW het hele blik aan systemen weer opengetrokken, tot de standaarduitrusting behoren Collision Warning met voetgangersherkenning en City-remfunctie en Lane Departure Warning met actieve stuurcorrectie. Andere systemen zoals Active Cruise Control en Driving Assistant met Lane Change Warning, Rear Collision Warning en Crossing-traffic Alert zijn optioneel mee te bestellen.

Geheel volgens de laatste trends kunnen portemonnee en sleutels straks thuis blijven, zolang de mobiele telefoon maar wordt meegenomen. Met de optionele BMW Digital Key is de BMW 1 Serie via de smartphone te ver- en ontgrendelen. De motor kan worden gestart als de smartphone op de daarvoor bestemde plaats in de auto ligt.

Concurrentie en conclusie
De unieke positie die de 1-serie had als achterwielaandrijver is verdwenen en zeker de M135i komt daardoor stevige concurrentie tegen. Viercilinders met vierwielaandrijving zijn er al plenty: de Audi S3 is de grondlegger van het segment en zal vermoedelijk vernieuwd worden in het komende jaar. Hetzelfde geldt voor de Golf R, die zeker als Performance uitvoering wat meer karakter heeft dan de M135i. De Mercedes-AMG A35 lijkt nog het meest op de M135i: beiden zijn erg fijne auto’s, zonder dat je precies kan aanwijzen waardoor je er hebberig van wordt. De M135i is zonder meer een erg prettige auto, maar ook een tikje braaf. Wellicht iets te veel “een goede moeder voor je kinderen” dan de “vrouw waar je week in je knietjes van wordt”. Ik verwoord het nog netjes en je mag hier ook man en vader lezen, de boodschap blijft hetzelfde.

Qua prijzen lijkt de winst er ook nauwelijks: de nieuwe BMW 118i kost € 33.914, iets meer dan de vorige. De BMW M135iA xDrive is met een prijs van € 60.766 ook iets prijziger dan het uitgaande model, hoewel die als xDrive wel fors duurder was.

Komen we tot de moeilijke conclusie: de M135i xDrive lijkt ons geen opvolger voor de M140i, maar wel een fijn alternatief voor een Audi S3 rijder. Het is zeker een prettige auto, stiekem nog fijner dan ik vooraf had verwacht. De winst van de “ombouw” naar voorwielaandrijving is echter ook weer beperkt, financieel is voor de klant nauwelijks voordeel en echt meer ruimte is er ook niet.51 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
’s Nachts foto’s gemaakt? ;)
Conclusie, helemaal waardeloos dus?
@kennone: p.s. vergeleken de oude dan he
@kennone: Ja uiteindelijk was 6% van de verkochte modellen een 135i (of 140i voor de LCI modellen). Dus een logische stap voor BMW om het op een andere boeg te gooien.
@kennone: Kun jij al lezen? Of wil je gemakkelijk plusjes scoren?
@henk123456: had hem helemaal gelezen. Filmke echter nog niet gezien
Nou Wouter. Als je 52mm oftewel meer dan 5cm extra knie ruimte hebt. Dan wordt je heel gelukkig van. En al helemaal in een serie
@poppetje: in een 1 serie
@poppetje: Niet als je voorin zit, waar dit model voor bedoeld is.
@karhengst: bullshit. Ik wil hierin ook mijn kinderen mee kunnen nemen, en evt op vakantie gaan. Dat geldt niet enkel voor een M135i, maar zeer zeker wel voor een 116i waar de meesten van verkocht gaan worden aan merkgeile mensen. Ik heb nu al verschillende testen gezien en gelezen, waar in de nieuwe 1 beschreven wordt als een auto die het heel moeilijk gaat hebben als ze deze met de huidige Golf7.5 vergelijken. (Ik ben geen van fanboy, maar als dat gezegd wordt, dan heeft de 1 echt maar weinig bestaansreden.
@saxoke: Voor jou waren er al twee auto’s aangezien je ruimte belangrijker vindt dan de beleving van een echte BMW: De 2GT / X1

En in feite haal je dus je eigen argument onderuit door meteen toe te geven dat de 1-Serie nog tekort schiet ook nu hij zich direct met andere modellen laat vergelijken, in plaats van dat hij een usp heeft.
Tja, het voordeel zal dus vooral voor BMW zijn. Geen extra rwd platform meer, maar gewoon het Mini platform uitmelken Lekker ontwikkelingskosten uitspreiden. Geen verkeerde auto, maar wel heel erg eenheidsworst. Dit segment was 15 jaar geleden zo leuk! De Golf had een atmoferische VR6, niet bloedsnel, wel een fijne cruiser met heerlijk geluid, de S3 was bloed snel (voor begrippen destijds) dankzij turbo DSG en 4-motion. De Cupra was een heerlijke hooligan met S3 motor zonder 4-motion en handbak, en dat allemaal binnen het zelfde concern. BMW had een 6 in lijn met achterwielaandrijving, Ford en Volvo deden geniale dingen met 5-cilinders, en de Astra OPC en Mazda 3MPS waren heerlijke (briljante) outsiders in dit segment. En mocht dit geweld je te veel zijn dan waren er altijd nog mildere varianten in de vorm van de 125i, Golf GTI en Focus ST.
@dutchdriftking: En toen kwam de milieumaffia opzetten om hun milieugod te aanbidden.
@dare2think: dat de einzer fwd en 4cilinder geworden is, heeft in mijn ogen weinig met milieumaffia te maken maar eerder met corporate greed en aandeelhouders zoet houden.
@dutchdriftking: Je vergeet er eentje. De Alfa Romeo 147 GTA. Met de juiste aanpassingen een geweldige hooligan met het mooiste geluid wat mij betreft.
@viezefreddyw: Hoe kan ik die vergeten! Hij combineerde het beste van alle hot hatches in het C-segment!
@viezefreddyw: helemaal die van autodelta. De 147 GTA AM 3.7 Super (422pk en 520nm)… uiteraard met sperdif want voorwiel haha
@dutchdriftking: Karakter noemt men dat. Tegenwoordig kom je dat alleen nog maar in veelvoud tegen in de reclamefolders van de moderne modellen.
@dutchdriftking: 15 jaar geleden inderdaad, zo’n beetje op het hoogtepunt van de automobiel. Toen elk nieuwer model weer mooier was dan het vorige. Toen uitlaatpijpen nog echt waren. Toen je nog overal 120 mocht. Toen atmosferische motoren nog mochten. Ja toen.
@intimrasiert: toen boos-kijk koplampjes alleen in tjoeningshops verkrijgbaar waren.
@dutchdriftking: Vroeger was alles beter. Dat blijkt wel uit jouw reactie.
@berlinetta: 😎😎😎😎
Eindelijk een foto die de toegenomen frontoverhang en lelijkheid van de voorlamp eerlijk laat zien (Foto 3). Als je een 1 serie gewend bent blijft het opvallen.
“Een MINI met andere badges” au
Ik blijf er een Focus in zien
@lekkerlinksrijden: Wat een belediging, ik zou toch liever een Focus ST hebben en 10-20k in mijn zak houden. Als het dan toch perse BMW moet zijn lekker een kale 330d pakken.
Conclusie zegt genoeg, en oei oei oei wat is ie lelijk…..
@cazzo046: was van het weekend in München, om de drukte van de kerstmarkten te ontlopen naar het Olympiapark en dan ook even bij BMW Welt naar binnen, maar dat had ik beter niet gedaan. Daar stond de 2 serie gran coupe in ///M uitvoering en die is in het echt een partijtje lelijk zeg, allerlei niet samenhangende vormen. Daar kon zelfs rode lak niets meer aan redden. De 1 serie is er een pareltje bij en de i3 ook!
@mashell: Om die reden maak ik mij dan ook grote zorgen over de opvolger van de 2 coupe.
@cazzo046: En behoorlijk obese, slechts 65kg lichter dan een 330dA met een zware 6 cilinder diesel.
Deze 135 zal je weinig tegenkomen, een 118 met M-badges daarentegen zal wel enige populariteit kennen. Wat ik me echter afvraag is wat daar buiten de prijs nog “premium” aan is. Voor de prijs van een kale 118 heb je een mooi uitgeruste Kia Ceed GT met 200pk.
@alfapeter: de stoelen, het infotainment, de doordachtheid. Gewoon dat wat voor alle premium merken de laatste jaren al de koopcriteria zijn.
@mashell: Ik denk dat je eens een Kia moet gaan bekijken, die doet echt niet onder en zou dus ook als premium moeten gekwalificeerd worden. De simpele waarheid is dat het hele premium gebeuren niets meer is dan marketing prietpraat wat BMW met deze nieuwe 1 serie heel mooi illustreert.
@alfapeter: ik dacht dat je juist voor het design naar Kia ging? Zo’n xCeed is echt een heel mooie auto. Als de stoelen en het navigatiesysteem goed zijn dan is het zomaar een kandidaat.
@alfapeter: Toevallig zelf tijdelijk een Kia proceed gehad als tussenauto: het kwaliteitsverschil is nog echt wel zichtbaar en voelbaar aanwezig .

Het is een hele prettige auto, dat zeker. Het haalt het gewoon nog steeds niet bij de grote 3.
@olivier420: als je naar de verhoudingen prijs/techniek/kwaliteit/uitrusting kijkt, dan vallen de 3 duitsers compleet af.
@saxoke: Dat is altijd zo als je het beste wilt. Maar als je het geld / leasebudget voor een Optima hebt en de luxe van dat segment wilt, maar de ruimte van een klasse kleiner ruimschoots genoeg is. Dan is het toch echt prettig vertoeven in een “premium” wagen.
Wat een afschuwelijke einddemper die eronder uitsteekt. De M2 competition heeft er ook al last van. Ook het geluid is slecht.

Ik heb mijn best gedaan om ‘m mooi te vinden, maar eerlijk gezegd gaat het mij niet lukken.
Desondanks denk ik dat de 1 serie goed zal verkopen. Het gross van de mensen zal er wel voor vallen.
Ik vind het maar niks. Snap niet waarom iemand voor zoiets de premium prijs zou betalen. Kijk er al tegenop van ermee rond te rijden.

Ze hebben imho ook een serieuze kans laten liggen om de compact iets anders te doen. Lichter, lager frontaal oppervlakte (zuiniger), dunnere zetels dus meer ruimte. Stevige motor. Uiteindelijk is dit een x1 met een andere snuit.
dit is eigenlijk een Mini die je alleen in 5 deurs kan krijgen. En een mini wil ik niet…
Toffe Golf.
Hè eindelijk. De rijtest waar ik op zat te wachten! Jammer dat er zo’n gat zit tussen de 118i en de M135i. Voor mij is het stuurgevoel op zich belangrijker dan de welke wielen worden aangedreven (en er staan toch echt een F20 en een F31 op de oprit 😄)
@mc96: juist de manier van aandrijving bepaalt in belangrijke mate het stuurgevoel.
Mooie velgen, mooi leder, maar de rest is zo inwisselbaar. Ik vind het echt jammer. Snik.
Ik vind hem wel gaaf, mooier dan een F20.
Maar over dat platform enzo, ik snap het toch niet helemaal, in ieder geval de eerste 1 Serie stond op het aangepaste platform van de 3 serie. Waarom zou je dan nu kiezen voor een Mini platform in plaats van het huidige 3 serie platform? Of je nu het ene of het andere platform aanpast, wat maakt het uit? 🤔 Kijk, als je er echt binnenruimte mee wint oké, maar als dat niet echt zo is, waarom dan toch deze keuze??? Ik begrijp helemaal geen bal meer van BMW, ik was echt een fan, maar ik kan het niet meer opbrengen. Alles wat BMW onderscheidt en tof maakt gaat eraan, waarom waarom??
@stationcar: winstmarges. Op die manier wordt het mini onderstel meer uitgemolken, dat is in de basis al goedkoper dan een RWD platform, en op deze manier maken ze dus nog meer winst.
Zoals Wouter zei in de conclusie, het is hetzelfde dan een Golf R, een S3, een A35, …. als je dat zegt van een oude (!!!) Golf en een even oude S3, dan vind ik deze nieuwe M135i geen goede auto! De ontwikkeling van die Golf/S3 is inmiddels zowat 7jr oud. Dan moet een merk als BMW toch beter kunnen? Daarbij komt nog (wat Wouter niet durfde te zeggen met deze woorden tijdens de beschrijving van de buitenkant) dat ie echt wel afgrijselijk lelijk is. Verhoudingen kloppen niet, overtollige lijnen, het lijkt een iets plattere X2, waardoor dit gewoon een vet varken lijkt met veel te grote neusgaten. Zo, en nu naar de VW dealer voor een koopje te doen met een Golf R. 😁
Ik moet zeggen, in het begin was ik best positief over de nieuwe 1. Nu word ik dat steeds minder. Vind het interieur heel fraai, maar de rest valt eigenlijk toch wel tegen. Ik zou deze dan ook lekker overslaan. De beste koop in dit segment is in mijn ogen een Focus ST. Vind het best een fraai ding, zal als een van de beste sturen en je houdt in vergelijking met de Duitsers ook nog eens 10k in je zak.
@berlinetta: die Ford is ook Duits. Keuls als ik me niet vergis.


Doe mij maar een Premium Selection F20/F21…als het een hatch zou moeten zijn.
manmanman wat een teleurstelling is deze wagen

ik kijk er niet van op als een f20 m140 nog aardig zn waarde zal behouden als de laatste der mohikanen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).