Mercedes-AMG A35: rijtest en video

Auteur: , 42 Reacties

Koning A45 is dood, leve de kroonprins!

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het?
De junior variant van het AMG-kanon van de baby-Benz. Net als bij de grotere achterwielaangedreven Mercedessen gaat AMG meerdere varianten van de A-klasse maken. Later volgt nog een “echte” A45, voor nu zullen we het moeten doen met de A35. De cijfers maken het onderscheid tussen lauwheet en loeiheet duidelijk: de vorige A45 startte ooit met 360 pk en groeide door naar 381 pk, de A35 heeft 306 paarden. Onder de motorkap vinden we een nieuw ontwikkelde 2,0-liter turbomotor die gebaseerd is op de M 260-viercilindermotor van de nieuwe A-Klasse. Zoals bij vrijwel iedere moderne motor wordt er gebruik gemaakt van een twin-scroll-turbocompressor. Via twee separate uitlaatkanalen in het uitlaatspruitstuk worden de uitlaatgassen naar twee parallel lopende stromingskanalen in de behuizing van de turbocompressor geleid. Het zorgt voor een betere respons bij lage toerentallen en ook de mogelijkheid om meer vermogen bij hogere toerentallen te halen.

Mercedes-AMG A35

Uit het twee liter grote blok peurt AMG zodoende 306 pk en 400 Nm tussen 3.000-4.000 toeren per minuut. Dat zijn, waarschijnlijk niet geheel toevallig, ook waardes die de Golf R en Audi S3 halen uit een tweeliter motor. Met die beide tegenstrevers heeft de A35 gemeen dat vierwielaandrijving standaard is. De kans dat het activeren van de Racestart functie lukte was bij vroegere AMG’s net zo groot als het winnen van meer dan je inleg bij een gemiddelde loterij. Soms kan je geluk hebben, maar er echt van op aan kon je niet. Het gaf wel bovengemiddelde vreugde als het wel lukte, al was die net als bij het winnen van een prijsje meestal van korte duur. In Afalterbach (AMG HQ) hebben ze nog maar eens aan de software gepoetst, wat er inmiddels toe leidt dat de launchcontrol functie wel iedere keer te gebruiken is. Op stroef genoeg asfalt (niet op nat Spaans asfalt dus) moet de A35 dan in 4,7 seconden naar de 100 kunnen sprinten. De topsnelheid is naar goed Duits gebruik begrensd op 250 km/u. Mocht je harder willen, dan zal er gewacht (en doorgespaard) moeten worden op de A45, want er is geen optie beschikbaar om de topsnelheid op te rekken.

Mercedes-AMG A35 gereden door onze PA

Hoe rijdt het?
Mercedes omschrijft de A35 als de eerste toegang tot de wereld van AMG, wat prijstechnisch in ieder geval klopt. Qua hardware, looks en beleving klopt dat ook, maar er is ook een groot verschil met de rest van het AMG gamma. Alleen de A, CLA en GLA zijn gebaseerd op voorwielaandrijvers, de rest van het Mercedes gamma stuurt de kracht in eerste instantie naar de achterwielen. Nu hebben veel van de AMG’s tegenwoordig vierwielaandrijving en zo ook de A35. De baby-AMG krijgt standaard het AMG Performance 4MATIC vierwielaandrijving die de koppelverdeling varieert van uitsluitend voorwielaandrijving tot een verdeling van 50 procent op de voor- en de achteras.

Mercedes-AMG A35

In het weggedrag is ook duidelijk te merken dat de A35 gebaseerd is op een voorwielaandrijver én dat AMG relatief behoudend is geweest in kracht naar de achterwielen sturen. Zelfs in Sport en Sport+ met ESP in Sport of geheel uit is de achterzijde niet op vermogen te provoceren om een stapje opzij te doen, laat staan om een dikke drift neer te leggen. Als je met te veel enthousiasme een bocht induikt en het gas erop houdt, dan resulteert het in veilig (en wellicht wat saai) onderstuur. Door te liften duikt de neus weer netjes naar binnen. Door de boel te provoceren behoort liftoff overstuur wel tot het repertoire, maar daar is bocht uit accelererend niets spannends mee te doen.

Mercedes-AMG A35

Het AMG RIDE CONTROL-onderstel werkt verder erg mooi. Zelfs met de optionele drietraps adaptief verstelbare demping in de hardste stand blijft er nog enige souplesse in het onderstel, de tijd dat sportieve onderstellen vooral hard moesten zijn lijkt daarmee wel weer voorbij.

Zijn er nog minpunten?
Tijdens de persconferentie vertelde de PR meneer enthousiast dat de Duitse prijs onder de 50 mille ligt, waardoor bij alle aanwezige Nederlanders de tranen in de ogen sprongen. Om van die mooie, glimmende gele platen op een A35 te krijgen, moet er minimaal € 66.445 aan het lokale Mercedes-paleis worden gegireerd. Voor € 7.459,65 extra staat de Edition 1 op de stoep en die heeft standaard lekkere spullen zoals het AMG aerodynamicapakket, AMG-nightpakket, 19”velgen in tech gold en wat andere accenten in diezelfde kleur. De carrosseriekleur is altijd het niet zo sprankelende denim blauw. Linksom of rechtsom zijn het stevige prijzen, met dank aan de door jullie gekozen vrienden uit Den Haag.

Mercedes-AMG A35

Killer features?
De looks zijn lekker, maar dat vonden we ook van de gewone A-klasse, hoewel voor een wat ruigere uitstraling het optionele AMG aerodynamicapakket eigenlijk wel een must is. Het pakket is uiteraard ontwikkeld in de windtunnel en omvat een voorbumper met grotere frontsplitter, extra hoogglans windgeleiders en een AMG spoiler aan de achterzijde.

Mercedes-AMG A35

Ook het interieur kreeg ten opzichte van de voorgaande A-klasse een grote upgrade. Het wat lullige fotolijstje met het COMAND systeem heeft het veld moeten ruimen voor twee geile schermen die als het ware één groot scherm vormen vanaf bestuurder tot middenconsole. Op die schermen toveren ze dan weer veel gave dingen, zoals een augmented reality weergave van het navigatiesysteem. In de stad worden op het scherm beelden van de frontcamera getoond waar overheen pijlen van de te volgen route worden getoond. Specifiek voor AMG is AMG TRACK PACE die bij het rijden op het circuit permanent meer dan tachtig voertuigspecifieke gegevens kan vastleggen, zoals bijvoorbeeld snelheid en acceleratie vast. Ronde- en sectortijden worden ook vastgelegd en de respectievelijke afwijking van de referentietijd win rood of groen weergegeven. Eat this Porsche, met je stomme analoge stopwatch op het dashboard, dit is hoe je moderne technologie leuk kan inzetten.

Mercedes-AMG A35

Ook grappig zijn de twee knoppen die tussen de spaken van het stuur zijn geplaatst. Eén ervan is een draaiknop waarmee de AMG-rijprogramma’s kunnen worden gekozen. Op het LCD-kleurendisplay in de knop is het gekozen programma zichtbaar, maar dat is natuurlijk ook al te zien op het dashboard. Unit 2 bestaat uit twee toetsen en weer een LCD-display waarop ook nog eens gedrukt kan worden om van functie te wisselen. Als je de voorgaande zin nog een keer moet teruglezen om te snappen, dan weet je ook hoe handig deze opzet in de praktijk is. Het kan beter, maar het is mooi dat met een knop op het stuur direct de versnellingsbak en andere zaken zijn in te stellen.

Mercedes-AMG A35

Alternatieven
Hothatches met een 300pk+ viercilinder en vierwielaandrijving, daar zijn er tegenwoordig wel wat van. De Audi S3 en Volkswagen Golf R zijn op papier erg vergelijkbaar, waarbij de laatste met de bij de dealer verkrijgbare Akrapovic uitlaat een tandje ruiger en opzwepender is. De A35 is soms nog een tikje te braaf, wellicht iets wat de komende A45 nog gaat oplossen. We hadden stiekem de hoop dat meer fabrikanten de route van de Focus RS zouden volgen en voor een setup van de vierwielaandrijving die tot een meer levendige achterkant zouden leiden.

Na wat uurtjes sturen rees de vraag of ik zelf niet een goede hothatch met voorwielaandrijving zou prefereren. Zeker in Nederland is vierwielaandrijving geen must en kan een robbertje vechten om tractie met een voorwielaandrijver een extra dimensie aan het rijden geven. Qua prijs en positionering staan de lekkere hothaches (Golf, 308, Leon) wel een treetje lager, maar door het mindere gewicht zijn de prestaties soms niet eens zo gek veel slechter.

Conclusie
De A-klasse is een bijzonder fijne auto. Tjakvol met moderne veiligheidsfeatures, een scherp gesneden uiterlijk en het MBUX infotainment systeem wat hoge ogen gooit. Meer dan 300 pk is genoeg om mee te doen met alle andere superhatches en de prestaties zijn dan ook prima. Het probleem? De A35 is net even te braaf, iets wat je weg kan poetsen met rationele argumenten. Dat kan, maar het zou leiden tot een verstandshuwelijk. Ongetwijfeld zijn er talloze verstandshuwelijken waar mensen heel gelukkig in zijn, maar de keuze voor een A35 AMG zou vooral ook moeten worden gesteund door een irrationele hebzucht. Het is niet zo dat het er helemaal niet in zit, maar de A35 is echt wel wat braaf. Hopelijk gaat de A45 dat recht zetten. Filmpje!42 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Leuk maar zeker voor de middenweg tussen een A250/GTI/ A3 en een A45/R/S3 veels te duur.
@ghost: die gaan ook voor de WLTP-bijl.
@ghost: huh? Deze A35 is een directe concurrent van de S3/R. Ga die maar eens configureren, dan is deze A35 opeens niet zo duur meer hoor. Een dik aangekleede S3/R spec je ook naar of over 80 mille.
@Visje66: S3 en R zijn al jaren te koop. Meeste golfjes R en Audi’s S3 worden geïmporteerd. Scheelt mega veel geld. Deze is na de WLTP invoering uitgekomen..daar doelde ik meer op. Blijft dus te duur.
@visje66: Misschien eerst even naar de configurator etc. kijken. Alle concurrentie van A35 ligt ongeveer €10.000,- lager. Niet vergelijkbaar dus.
Mooi ding maar in NL onbetaalbaar voor de normale man.
Toch jammer dat AMG geen mooie 5 of 6 cilinder heeft wat ook nog past onder de kap.
@dickie: 300pk is veel teveel voor de gewone man dus het klopt allemaal wel.
Prima daily, als je in Duitsland woont…… Maar de prijs buiten beschouwing gelaten is het natuurlijk gewoon een heel fijne wagen voor alle dag. Een M140i zal soms wat hardcore zijn als daily, dit is gewoon altijd fijn. Maar dat is een S3, R of i30N ook. Keuzes….
@dutchdriftking: een M140i is juist niet hardcore. Mooi compromis voor alledag.
@tazmania: In verhouding tot de A35 denk ik toch redelijk hardcore. Als je de auto vanuit M-perspectief ziet (en het is natuurlijk geen échte M) dan valt het inderdaad heel erg mee. Mijn eigen auto is ook snoeihard geveerd, is mijn persoonlijke smaak en ik vind het heerlijk. In combinatie met de fijne recaro’s heb ik comfort genoeg, en voel ik wat er onder de wielen gebeurd. Maar er zullen vast mensen zijn die het niet prettig vinden.
@dutchdriftking: M140i hardcore? Mooie ‘hardcore’ motor, maar als auto hardcore? Dacht juist van niet…
@dutchdriftking: Ik heb nog nooit ergens gelezen dat een M140i hardcore is. Juist andersom. Het is niet eens een echte M.
@berlinetta: tuurlijk is het wel een echte ///M. De ///Marketingafdeling heeft haar zegen gegeven en de controllers hebben de ///Marge hoog genoeg gezet.
@dutchdriftking: ik woon in Duitsland maar de benzine is hier duur, de wegen bochtig en de omstandigheden vaak moeilijk (sneeuw, gladheid, slecht wegdek), dan is vierwielaandrijving wel fijn maar 300pk weer veel te veel. Op de Autobahn kom met met pakweg 150pk gewoon gemakkelijk mee en is 110pk eigenlijk ook al wel genoeg. Dus gewoon een fijne diesel is het optimum voor Duitsland (mits je niet in een diesel hatende stad woont).
@mashell: Met de belastingsregels is in Duitsland diesel inderdaad snel een fijne optie. Maar wel iets meer dan 150pk denk ik? Als ik met mijn 200pk op 1100kg constant opgeduwd wordt (nee geen Porsches, gewoon 1-serie en A-klasse materiaal op 16 inch winter staal) dan denk ik dat meer vermogen toch wel fijn is.
@dutchdriftking: Dan is er iets mis met 200pk op 1100kg als ik met 60pk minder en 200 kilo meer geen moeite heb…
@homer55: mijn 140-200km/h sprint is redelijk rap, zeker daar het vermogen uit een 2.8 6 pitter komt. Maar als ik dan met 200km/h naar de rechterbaan ga schieten ze zelfs op die snelheid nog als een idioot weg. Als het volwaardige sportwagens zijn snap ik dat, maar de gewone c-segmenters zijn er dus ook dermate snel….
Waarom zou je geen focus RS kopen dan? 70k voor een 300 pk a klasse . Als hij nu 400 pk zou hebben kom ik er beter mee leven.
@rolov: omdat een Focus RS inmiddels een tijdje niet meer te bestellen is. Er staan er nog wel wat te koop maar dan niet meer zoals je hem zelf zou willen hebben. Het wachten is dus op de vernieuwde (hybride) focus RS maar dat kan nog wel even duren.
@focusrs1: Ah. Dat wist ik niet . Thanks
@focusrs1: de Nieuwe st heeft 290 pk.
@rolov: succes daarmee in de herfst en winter met z’n fwd. We hebben het hier over 4wd auto’s.
@rolov: Dan moet je wachten op de A45 AMG. Die zal wel over de 400pk gaan, maar daar hangt natuurlijk ook een duurder prijskaartje aan vast
@edge: het gaat mij om het prijskaartje . Ik vind 70k voor een 300 pk a klasse gewoon van de zotte.
Een doordachte auto waarbij de redelijkheid primeert…op de prijs na.
Irrationele hebzucht wordt bij AMG doorgaans veroorzaakt door een V8.
Ik zie het punt niet om te kunnen powersliden in een hot hatch. In mijn beleving gaat een hot hatch om scherp sturen, snelheid in de bochten, wegligging en veel fun. Die info mis ik in deze rijtest. Goed, geen overstuur dus. In het weggedrag is duidelijk te merken dat de auto gebaseerd is op een voorwielaandrijver. Maar hoe is het weggedrag? Stuurt hij scherp? Ligt hij lekker in de bochten? Krijg je er een smile van op je gezicht zoals met de Megane RS? En tja, hij is niet hardcore, een beetje braaf zelfs. Goh, raar zeg. De A45 moet de hardcore versie gaan worden…

Ikzelf vind hem gaaf geworden. Hij is qua uiterlijk meer ingetogen en daar hou ik wel van. Interieur is erg mooi, vooral in deze kleur en met deze stoelen.
@viezefreddyw: Ik gok dat de nieuwe Megane Trophy (300 pk) circa 10 mille goedkoper gaat zijn dan deze A35. Zou ik persoonlijk aantrekkelijker vinden (handbak), al is het interieur van zo’n Renault drie keer niks in vergelijking met de Merc.
@rubenpriest: Misschien nog wel goedkoper. De reguliere Megane RS gaat volgens mij vanaf 42 mille, met automaat vanaf 44 mille. Het zal me niks verbazen als je de komende Trophy kan kopen voor zo’n 50/55 mille. En inderdaad met een handbak dan. Het interieur is inderdaad gewoon kudt, maar dat is een vergelijk die niet gemaakt mag worden vind ik.

Ik kijk nog altijd met een schuin oog naar de markt van de vorige Megane RS’en. Wil er altijd nog eentje aanschaffen.
@rubenpriest: Het interieur is inderdaad minder, maar daar betaal je dan ook minder voor. En een hothatch koop je in mijn ogen toch voor het rijgedrag, niet voor het gelikte interieur. Hoewel ik die A35 ook zeer gaaf vind, zou ik toch ook eerder voor zo’n Megane RS gaan in NL.
Ik vond de nieuwe A op foto’s helemaal niets, maar een paar keer zien rijden nu. En hij is eigenlijk best mooi.

Maar heb het idee dat deze AMG weer net iets te grote wielen, bumpers, skirts heeft. Daar hou ik niet van.

Vond de vorige A standaard vele malen mooier dan de AMG(line)’s
Ben net toch eens even gaan spelen met de configurator. Ik kom op 76k uit. Daar zitten helaas opties bij die ik overbodig vind, maar waar je wel aan vast zit omdat ze onderdeel uitmaken van een pakket. Zo wordt de prijs natuurlijk wel omhoog gedreven. Ik vraag me dan af of het niet beter is om bepaalde opties achteraf los te bestellen, zoals de AMG-performance stoelen of Burmester-audio. Als je dat wil, zit je meteen vast aan andere opties.
Ik zou eerder een A250 halen voor 50k. Vervolgens stage II tunen.
Hoe zit t met comfort? Las overal dat de A45 plankhard was, deze zal dan ook milder geveerd zijn lijkt me
De ezel stond er bij en keek er naar…
Niets speciaal volgens de ezel, de A is hem maar een korte blik gegund.
Weet iemand hoe die snelheids-app heet? Alvast bedankt!
Mooi ding hoor! Maar snap niet direct d
@rrk147:… De meerwaarde van een A45. Vind deze al behoorlijk rap, en de A45 heeft wel meert pk’s, maar geen cilinder extra wat hem begeerlijker maakt met een mooier geluid. Wellicht bij track days dat een A45 meer hardcore is, maar daar wordt 95% niet voor gebruikt schat ik.
Een van de leukste hatches van dit moment. 306pk en 400nm is meer dan voldoende voor de beginner. Als de auto outstanding gehandled wordt, kan men een opstapje doen naar meer. Prachtig racy interieur met high-end displays.

P.s. wanneer komt Opel nou met een vierwielaangedreven Astra OPC ?
“Schat, waar ligt de iPad?” “Volgens mij slingert die op het dash van de nieuwe A”.
Ik ben geen fan.
Ik vind hem prachtig check die stoelen geweldig mooi.
Zo in de versie toch wel mooi hier in DE zie ik al redelijk wat kale huurauto’s van de nieuwe A rijden en heeft me nog niet overtuigd.
Positionering van de A35 is wel erg op safe typisch een concurrent voor een S3 of Golf R gedistingeerd snel maar minder beleving. M140i spreek me dan qua motor meer aan of gewoon een dikke GTI of Megane RS

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).