Boekrecensie: Saab over de kop

Auteur: , 41 Reacties

Toen het roemruchte Zweedse merk Saab, onder vakkundige leiding van Victor Muller, hard richting de afgrond ging, werd in de comments regelmatig geopperd: Hier zou een boek over geschreven moeten worden! Dat is precies wat Maarten van der Pas en Robert van den Oever gedaan hebben. In 240 pagina's wordt alles nog eens op een rijtje gezet en komen veel nieuwe details naar boven.

De schrijvers van dit boek ken je wellicht nog wel aangezien ze in 2009 met het boek Spyker. Een dollemansrit kwamen. Je kan dus wel stellen dat ze goed bekend waren met de strapatsen van Victor Muller. Toen begin 2010 bekend werd dat Spyker het eindelijk geflikt had om Saab te kopen besloten ze het hele avontuur op de voet te volgen. Net zoals wij overigens.

Hoewel je weet dat hetgeen in het boek wordt beschreven de waarheid is (of in ieder geval erg dicht bij de waarheid ligt), sta je soms toch te kijken van de manier waarop één en ander verlopen is. De focus van het boek ligt voornamelijk op de meest ‘sappige’ onderdelen van de grote Saab-soap. Denk daarbij aan de perikelen rondom de overname, maar uiteraard ook alle zaken die een rol speelden bij de ondergang.

Uiteindelijk zien we naast Victor Muller ook de nodige andere bekende namen voorbij komen. Denk aan Vladimir Antonov, Hawtai, Pang Da, Youngman, Guy Lofalk, Geely etc.

Autoliefhebbers die graag van de ene verbazing in de andere willen vallen, en houden van een sappig verhaal, doen er goed aan om dit boek op hun verlanglijstje voor Sinterklaas/Kerst te zetten. Het boek ligt vanaf vandaag in de winkels, of je koopt het gewoon direct online bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

UPDATE: we geven ook een paar exemplaren weg, check onze Twitter of Facebook voor de actie!41 reacties

Boek kopen of AB lezen…..moeilijk…
Wordt het boek ook opgedragen aan Victor Muller? :P
Nou Maarten van der Pas en Robert van den Oever, waar gaat de winst van dit boek naar toe? Het personeel van SAAB? ow wacht… tuurlijk niet.
@awesome: Waarom zouden ze dat in godsnaam doen?
@kaasboerin: Omdat ze anders geen haar beter zijn dan VM zelf?
@awesome: En dat kan hen waarschijnlijk net zoveel aan hun aars oxideren zoals Victor dat doet..
@awesome: Wat is dat nou voor onzin? Zij moeten toch ook geld verdienen? Zij gaan met het verkopen van dit boek niet een avontuurtje aan terwijl ze andermans banen op het spel zetten.
@awesome:
Dus de opbrengsten van een boek over bijvoorbeeld Holleeder zouden dan ook naar Holleeder moeten gaan?
En de opbrengst van de Film Titanic ook naar de nabestaanden?
Het zal heel leeg worden in de boekwinkel en bioscoop.
@Hubert: Als het geld naar de nabestaanden zou gaan kon je nog met een goed gevoel de bioscoop verlaten ipv het nare gevoel 2 uur van mijn leven verspeeld…
@awesome:

Heeft het personeel van Saab dan dat boek zitten typen? Hebben zij alle research gedaan? Al die uren geinvesteerd? Ow wacht… tuurlijk niet.
Saab over de kop… en nu moeten wij zeker de schade raden?
@heidi: LOL ;)
Als je het hier al op AB hebt gevolgd, ga je volgens mij het boek niet meer lezen, laat staan kopen.
Ah, hebben deze ‘schrijvers’ weer wat nieuws? Dat vorige boekje was een prul van de bovenste orde! Was gewoon het eerste boek met een andere kaft en 3 bladzijden extra. En nog steeds boordevol spelfouten!! Talentloze profiteurs zijn het. Krijgen geen euro meer van me…
@Svenska_Aeroplan_AB: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rouwverwerking

1. Ontkenning
2. Protest (of boosheid)
3. Onderhandelen en vechten
4. Depressie
5. Aanvaarding
@sacha: Nee, nee zeker niet! Heb je het gelezen? Serieus, dat vorige boek was een kopie van boek 1, ging 99% over het Spyker verhaal met een paar extra bladzijden over Saab… En vol spelfouten, verkeerde volgende van bladzijden, etc. Gewoon niét goed!
@Svenska_Aeroplan_AB: lieve schat, volgens mij ben je een beetje in de war. In het vorige boek (Spyker. Een dollemansrit) wordt met géén woord over Saab gerept.

Dat is ook niet zo raar, want dat boek kwam uit in augustus 2009 en toen was Spyker nog helemaal niet in beeld bij Saab. Muller en Antonov dachten pas voor het eerst aan Saab in november 2009.

Wellicht ben je in de war met een ander boek?
@robbie: Ja je hebt gelijk! Het lek is boven… Ik had het over auteur André Hoogeboom… Die schreef ‘Spyker, langs de afgrond’ en ‘Hoe Spyker Saab redde’! Ook eerst een Spyker- en toen een Saabboek dus. Mijn nederige excuses aan de auteurs. Kan ik het goedmaken door uw boek te kopen? ;)
@Svenska_Aeroplan_AB: dat zullen ze leuk vinden :D
Top die muppetkop!
Dit gaat wel extreem ver. Sorrie maar je moet wel erg goed beslagen ten ijs komen om het lef te hebben een dergelijk boek te schrijven. Om te liften op de ondergang van een ander is gewoon schofterig en erg makkelijk. Ik noem het zonder overigens het boek nog te hebben gelezen grasmaaicultuur. Om eerlijk te zijn zou ik dat pas mogen roepen wanneer ik het zou hebben gelezen, maar ik gun potentiele grasmaaiers geen euro. Wat wellicht een paradox op zich is.

Bovendien als er iemand als een leeuw gevochten heeft om Saab overeind te houden dan is het Victor. Vergeet niet dat de werknemers zijn strijd zeer hebben kunnen waarderen. Hij heeft het helaas niet gered. En ik vind dat zonde want Saab was een prachtig merk met nog mooie en innovatieve modellen op het programma.
@arthur: Hahaha, als een leeuw gevochten..
Ze moeten een boek over jou schrijven!
@kaasboerin:
Ha Ha, Dat heb ik al gedaan
Het heet “De komedianten trekken voorbij …..”
@arthur: het enige waar Muller zich zorgde om maakte was zijn eigen portemonnee. Hij speelde uiteraard een mooi toneelstukje door net te doen alsof hij alles voor Saab en haar medewerkers deed.

Dikke bullshit natuurlijk.
@robbie: Inderdaad, en gewoon doorgaan met krokodillentranen en GM de rechtzaal inslepen..
En er zijn (zoals je ziet) nog mensen die erin trappen ook..
@arthur: Hij heeft als een leeuw gevochten in een gevecht dat hij niet kon winnen en wat ook iedereen behalve Victor zelf wel wist. Op die zelfde manier zie aan het eind van de avond ook veel “leeuwen” het casino verlaten.
Een boek schrijven over de ondergang van Saab, leedvermaak waar geld voor wordt betaald.
Hij lijkt een beetje op Van Gaal in deze foto.
Alleen maakt die af en toe nog wel ergens een succes van.
Mooi, weer een Saab minder..
@flippert: too bad, heb er weer een bijgekocht. Hoop dat je wel op tijd naar rechts gaat met die BMW van je, want ik heb een hekel aan bumperklevers die voor me zitten.
Mensen zouden wat meer respect moeten hebben voor ondernemers als Victor Muller. Het is zo makkelijk om vanuit je comfortabele stoel te zeggen dat hij Saab richting de afgrond heeft gebracht. VM heeft het bedrijf Saab (waar het al een tijdje niet goed mee ging) en zichzelf een kans gegeven. Helaas bestaat Saab niet meer… maar misschien komt het in de een of andere vorm terug… iets meer positiviteit mag best!
@bentley1969: het is inderdaad heel knap om in 10+ jaar honderden miljoenen euro’s te verliezen en al je aandeelhouders snoeihard in hun poepertje te naaien.

Behalve Victor zelf is niemand beter geworden van zijn acties de afgelopen jaren. De man heeft een spoot van vernielingen achtergelaten.
Eh… weten jullie zeker dat dit een boekrecensie is?
@JeroenBooij: waarom twijfel je daaraan?
Victor lijkt op deze foto op een bekende duitse dictator van de vorige eeuw…
Robbie: omdat er verdraaid weinig gerecenseerd wordt. Dit is naar mijn bescheiden mening een boekaankondiging.
Ik wist dat ik hem ergens van herkende :

http://i47.tinypic.com/2ise1r8.png

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).