Lezersvraag: liever met de auto of het vliegtuig op vakantie?

Auteur: , 115 Reacties

Een interessant vraagstuk op deze woensdagmorgen!


Pak jij liever de auto en kies je voor een mooie roadtrip door Europa, of misschien zelfs nog verder. Of heeft het vliegtuig je voorkeur? Het komt steeds minder voor dat we afgeladen met de auto naar onze plek van bestemming rijden. De voorkeur komt steeds meer bij het vliegtuig te liggen.

Het Continu Vakantie Onderzoek van NBTC-NIPO Research wijst uit dat Nederlanders in 2019 vaker met het vliegtuig dan met de auto op vakantie gingen. Het is voor het eerst dat zo is. Eerder bleek altijd de auto populairder dan het vliegtuig.

De vliegvakanties namen met drie procent toe, terwijl autovakanties juist drie procent inleverden. Op plaats drie van reismogelijkheden staat de trein. Op vier de touringcar en op vijf de camper.

Het is maar net je smaak natuurlijk. Wellicht kies je in eerste instantie voor een vliegvakantie, maar huur je op plaats van bestemming een fraaie auto voor een paar weken. Het heeft allebei zo zijn charmes. Europa kent prachtige wegen en niets is zo lekker als stuurmanswegen ontdekken met je eigen auto.

Welke voorkeur ligt bij de Autoblog-lezer? Liever met de auto de hort op, of toch het vliegtuig?115 reacties

Waarom niet beide. Ik doe elk jaar een roadtrip naar een Europees land met de oldtimer VW bus en ik probeer jaarlijks een reis te doen naar het Amerikaanse continent. Waar ik vervolgens een roadtrip doe met een leuke rental.
@shiva: gewoon doen, prima toch, lekker struisvogelen ;-)
@shiva: Ik ben “uitgevlogen”. Ben (o.a. voor mn werk) de halve wereld over gevlogen. Ik vind het geen reizen. Je stapt een deurtje in om daarna dat deurtje uit te stappen in een hele andere omgeving. Ik vind het reizen naar een bestemming toe net zo mooi of mooier dan bestemming zelf. Je ziet het landschap veranderen en maakt dingen mee. Kortom: vliegtuig is saai. Naar overzeese continenten is het nogsteeds de beste optie.
Beslist vliegen…. hoewel ik wel een gruwelijke hekel heb aan de bekende ongemakken. Egocentrische medereizigers, lange wachten…. maar een verre mooie bestemming weegt toch zwaarder
Wat mij eigenlijk het meeste verbaast is dat de trein op nummer drie staat. Ik heb werkelijk nog nooit iemand horen zeggen met de trein op vakantie te gaan!

Persoonlijk heb ik diverse soorten vakantie. In 2019 heb ik een rondreis gemaakt door Peru, dat doe je natuurlijk niet met je eigen auto. Voor dit jaar staat Canada op de planning. Daar vliegen we heen, maar het plan is wel om ter plaatse een fijne auto (als het even kan iets met een V8) te huren om daar mee rond te trekken. In de jaren hiervoor echter veel naar Frankrijk en Italië geweest met de auto. En ook dat was heerlijk. Lange vliegvakanties zie ik als een reis, lekker luieren aan een Italiaans meer, en lekker door tunnels en over bergpassen jagen als vakantie. Beiden zijn bijzonder fijn!
@dutchdriftking: ik zou best een ritje autobahn opgeven voor een relaxte (nacht)treinreis naar de wintersport. Zeker met al die “baustelle” onderweg. Enige probleem: Zo’n treinreis is godsgruwelijk duur…
@900t: Dat valt toch wel mee? In 2018 ben ik met de motor naar Servië gereden en op de terugweg hebben we vanaf Innsbruck de nachttrein naar huis genomen. Dat was nog geen €100 duurder dan een hotel en brandstof.
@crashingduke: mijn hotel heeft vier wielen, achterbank plat en matrasje in de wagen, veel erger als een bed in zo een autosnelweg hotel wordt het toch niet…
voormij indien mogelijk de wagen, ht vliegen op zich is best ok maar ik hb echt een pesthekel aan luchthavens.
als ht even kan liever een paar dagen onderweg zijn dan een maar uur in de hel dat de luchthaven is door te brengen,om over de zorgen om mijn bagage te zwijgen. bovendien vind ik jt gevoel je eigen auto te zien staan op enkele duizenden kilometers van huis onbetaalbaar. ht gevoel dat jij en je wagen zo even Europa doorkruist hbben heeft iets unieks
@bpc: heb je problemen met je toetsenbord? Sommige klinkers lijken het niet te doen.
@crashingduke: klopt, het hoeft maar €59,- te kosten, maar dan moet je wel 5x overstappen
@900t: Vliegen is inderdaad een betere optie
@900t: Auch, hier verliezen we iemand.
Al is het met de auto 2 keer zo duur, het blijven leuke trips en ik zou daar dus altijd voor opteren. Bij voorkeur niet vertrekken op een dag dat iedereen vertrekt natuurlijk.
@bogey: haha voor mijn eigen bestwil (en rijbewijs) is het af en toe beter als ik eens niet achter het stuur zit. Iemand anders laten rijden is geen optie (dan rij ik na 3 uur alsnog)
@dutchdriftking: Met een interrail pas kan je gemakkelijk en relatief goedkoop met de terrein door europa reizen.
@plasticbakje: terrein moet trein zijn
@plasticbakje: Goedkoper dan vliegen?
@dutchdriftking: zijn wel eens acties voor studenten, dat je voor een paar honderd euro door heel europa kunt reizen in de zomervakantie. En dan noet van 1 bestemming en weer terug maar gewoon echt onbeperkt treinen. Kan me voorstellen dat studenten daarvoor kiezen, dan heb je oneindig veel opties om te doen in een paar weken…
@peug206: Dat is een mooie actie! Feesten en festivals in iedere stad, helemaal goud!
Qua kosten is het tegenwoordig vaak makkelijker om het vliegtuig te nemen.
Voorbeeld:
6 maart vlieg ik met mijn vrouw en nog 2 vrienden naar Pisa om dan 2 dagen in Pistoia te verblijven.
Vluchten (Eindhoven-Pisa en terug) was €45 p.p. -> €180
Huurauto €83
Parkeerkosten Eindhoven €36

Kom ik op zo’n €299

Dat is goedkoper (en dan reken ik alleen brandstof en tol) dan dat ik met de auto ga.
Nog afgezien van de reissnelheid & het gemak.

Desalniettemin zijn er toch vakanties naar Italië waar ik gericht met de auto (Alfa Spider) ga. Maar dan is de reis ook al deel van de vakantie.
@tweetyv6: doe die som eens voor een week. Of twee weken. Of voor 4 personen.
@camber24:
Lez0n
a) Dit is al voor 4 personen.
b) de duur van de reis doet er niet zo heel veel toe. Ja, de autohuur zal duurder zijn maar dat valt voor mij in het niet t.o.v. het reisgemak
@tweetyv6: als je twee weken een (leuke/fatsoenlijke) auto wilt huren op locatie ziet je case er compleet anders uit. Kan voor jou wellicht in het niet vallen, doet er echter niet aan af dat het dan een compleet ander verhaal is natuurlijk……
Ook ik vlieg veel voor mijn werk, maar juist tijdens mijn vakantie vind ik het juist lekker; je kan meer je eigen meuk meenemen. Dus mijn vrouw en ik verdelen dat ongeveer 50/50 qua vliegen vs rijden.
@tweetyv6: Het hangt er natuurlijk allemaal af voor hoe lang je gaat. Voor minder dan een week is een vliegtuig dikwijls aangeraden.
Verder lijkt met een vliegtuig alles heel rap te zijn, nu ja in mijn ogen niet echt.
Je rekent toch alle tijd mee? Naar het vliegveld rijden, daar moet je dikwijls x aantal uren op voorhand zijn, de rijstijd zelf valt voor Europa mee (dikwijls geen overstap) en ginds moet je nog wachten op je bagage, auto en nog tot je bestemming rijden. Op zich doe je dus niet zo veel winst als het om dergelijk kleine afstanden gaat. Voor mij is het ook een leuke beleving. Helemaal anders dan op een vliegtuig zitten, in wachtrijen staan op een drukke plaats waar je zo snel mogelijk weer weg wil.
@bogey:
Ik reis redelijk veel voor de zaak, zowel binnen Europa als ook intercontinentaal.
Mijn auto-is-sneller-deur-tot-deur range is ongeveer 500km, dwz is de reisafstand kleiner dan 500km dan is de auto de snellere optie, tussen de 500-600km scheelt het vaak weinig tot niks en >600km is het vliegtuig de snelste optie.

Ik doe er 45 min over om naar Düsseldorf te komen, ben er niet meer dan 1 uur voor vertrek. Vaak weet ik het zo te timen dat ik quasi van de security zo het vliegtuig in loop.
@tweetyv6: tsja, definieer vakantie… Bij mij is dat toch wat langer dan 2 dagen. Met twee schoolgaande kinderen zit ik vast aan de schoolvakanties, en dan kan je €45 per ticket gevoeglijk op je buik schrijven.
Het hangt er helemaal vanaf waar je naar toe gaat. Als het een verre bestemming is (wat is ver?), dan graag de vliegmachien. Mocht het in Europa zijn, dan het liefst de auto.
@joejojo2012: ik wilde laatst met de auto naar Nevada vanuit Rotterdam, blijkt dat die verdraaide brug over de Straat van Bering nog niet af is! Kon ik weer helemaal terug 😕
Dit jaar de trein eens proberen;) Na een aantal jaar vliegen best wel een hekel aan gekregen met kampeeruitrusting.
@mperformance: Hoe zijn de kosten van de trein tov vliegen? Het lijkt mij namelijk over het algemeen een nogal prijzige aangelegenheid.
@dutchdriftking: valt dus best mee. Via interrail kun je een all inclusive ticket voor europa bestellen. En dan valt dat best mee ten opzichte van vliegen
Auto: Lekker genieten van de omgeving. Mooie wegen opzoeken in Duitsland, Zwitserland, Italie. Alles mee wat mee moet. Stoppen wanneer je wil.
Vliegen: Onnodig lang wachten, te veel mensen op een te klein oppervlak. Geen beenruimte. Geen eigen wil. En binnen een straal van 1200km is de auto niet langzamer dan het vliegtuig, van deur tot deur.
@leefvrij: 1200km net zo snel rijden als vliegen. Dan doe jij toch echt iets goeds in de auto (of iets goed fout in het vliegtuig)
@trust: Vliegen naar oostenrijk voor de wintersport bijvoorbeeld. Eerst met de bus naar het station 30min, dan met de trein naar schiphol 1 uur, 3 uur van te voren aanwezig, 3 uur vliegen, wachten op koffers 30min, taxi of ov naar eindbestemming 2 uur. Ik rij prima in 10 uur naar Tirol. Zonder gezeul met ski’s en koffers.
@leefvrij: Ik weet niet met wat voor vliegtuig jij naar Oostenrijk vliegt maar 3 uur vliegen van Schiphol naar Oostenrijk is wel erg lang.
@viezefreddyw: 737 800 max via Iran
@viezefreddyw: Daarbij: Bij de meeste Europese airliners hoef je echt geen 3 uur van tevoren aanwezig te zijn voor een vlucht binnen Europa. Even online inchecken en je mag ook twee uur, of soms zelf een uur van tevoren aanwezig zijn.
@edge: Inderdaad. 10:00 uur vliegen betekent 08:30 aanwezig. Bak koffie halen en een broodje eten en je stapt zo het vliegtuig in.
@edge: Als je geen bagage hoeft in te checken, moet je gewoon zorgen dat je aanwezig bent zodra de gate open gaat. Een half uur van tevoren dus. Alleen je al bagage moet inchecken, moet je eerder zijn.
@viezefreddyw: De tijden kloppen misschien niet helemaal. Feit is dat ik dit enkele jaren geleden met collega’s heb gedaan. Wij met de auto en zij met het vliegtuig. We vertrokken tegelijkertijd en kwamen ongeveer gelijk aan.
Met vier personen in een lease auto met tankpas waren de kosten minimaal. De collega’s die met het vliegtuig gingen betaalden zich blauw aan de taxi en het vliegtuig en maar vol houden dat het zo veel beter was om te vliegen. Maar wij mochten wel de ski’s en schoenen meenemen en sneller was het dus ook niet.
@leefvrij: Als je gaat rijden met een leaseauto en een tankpas mag je de vergelijking met kosten van het vliegen niet maken.
@viezefreddyw: vliegen is zoveel beter. Ik pak gewoon de private jet van de baas, geen probleem met paspoortcontrole en kost helemaal niets!
@leefvrij: Komt wellicht ook omdat je in Galmkerk aan de greppel woont. Ik ben binnen 10 minuten op Schiphol (de buurman brengt ons even) buiten het zomerseizoen kan je als je thuis incheckt makkelijk een uurtje van te voren komen aankakken, zeker bij vluchten binnen Europa. Hierna vlieg je in amper twee uur naar vrijwel iedere Europese stad. Van daar ben je meestal binnen 30 minuten op plaats van bestemming. Kortom, IPV een dag (10 tot 12 uur) kwijt zijn aan rijden kan je binnen 5 uur van je bed naar de piste. Helemaal goud.
@leefvrij: vind ik persoonlijk geen representatief voorbeeld, ik kan ook zeggen vlieg half uur naar Londen of rij er in 8 uur heen. En daarbij tirol is 1000 km en alles wat iedereen hier onder al getypt heeft
@trust: of boven getypt heeft
@trust: Dus je vliegtuig stijgt op voor de deur van je huis en land boven op je hotel in Londen?
Wat ik duidelijk probeer te maken is dat vliegen in veel gevallen echt niet sneller is, alhoewel het wel zo lijkt, als je de tijd in het vliegtuig vergelijkt met de tijd in de auto. Maar als niemand dat wil aannemen, zullen de vliegtuigen vol zitten met nog minder beenruimte en de wegen leger zijn. Kan ik lekker doortuffen.
@leefvrij: Ik geef juist aan dat mijn voorbeeld net zo goed als die van jouw, niet representatief zijn. Daarbij zijn er zeker gevallen dat het ‘sneller’ met de auto is, echter zijn dat er een stuk minder dan visaversa
lekker met de auto, huisje huren, en dan volgeladen daar naar toe en dan kunnen we lekker in de buurt daar rondtoeren en helemaal onze eigen gang gaan.
Ellende lang in een vliegtuig zitten naar LA om vervolgens daar de auto/camper te pakken om rond te gaan touren.. eigenlijk het mooiste wat er is!
Vliegtuig en dan een auto. Heb bijvoorbeeld heel tof door kroatië en bosnië gereden met een fijne huurauto.
Ik kan moeilijk rijdend naar Indonesië gaan…
@toyotafortuner: Je kan overal naar toe rijden. Je moet alleen zo af en toe een boot nemen.
@toyotafortuner: Je kunt ook niet naar Indonesië gaan.
@toyotafortuner: ik heb vrienden die zijn naar Sri Lanka gefietst, alles is mogelijk
Lang geleden dat ik met een vliegtuig op vakantie ben gegaan. Ik vind het onwijs prettig om met mijn eigen auto op vakantie te gaan. Europa is echt een prachtig continent. Voor aankomende zomer ben ik nog een beetje in dubio, we weten nog niet wat we willen gaan doen. Een rondreis door Groot-Brittannië lijkt me mooi, Scandinavië net zo. Nadeel is dat je in de zomer niet echt zeker bent van mooi weer in vergelijking met zuid Europa. Mijn Autoblog vriendjes nog tips?
@viezefreddyw:

Hier idem.
Bewust niet met vliegtuig op vakantie. Ik vlieg enkel voor het werk en dan alleen maar als het meer dan 1000 km is.
Verder is het gewoon Europese continent prachtig om in rond te trekken.
Verre bestemmingen bekijk ik dan wel via de vele facebookposts van anderen. Mij trekt het niet.
@hubert: Europa is zeker prachtig. Vrijwel alle landen zijn goed bereikbaar vanwege het goede wegennetwerk in het continent. Rij een dag de andere kant op en je begeeft je in een andere wereld. Ondanks dat ik al redelijk wat plekken en landen heb gehad in Europa heb ik totaal niet het idee dat ik het allemaal al gezien heb.
@viezefreddyw: Als je vooraf niet rekent op mooi weer vind ik het nooit zo erg tijdens de vakantie.
Zowel Scandinavië als Groot-Britannië zijn aanraders voor een roadtrip. Beide gedaan in de zomer, en bij beide uiteindelijk grotendeels goed weer gehad.

Zweden is heerlijk relaxed en ruimtelijk. Noorwegen is echt waanzinnig mooi, maar erg druk met toeristen. En Finland is ook erg mooi met de vele meren. Bestemming Noordkaap is toch ook wel erg leuk en hoe verder noordelijk, hoe meer desolaat en ‘buitenaards’ het wordt. Maar mijn verwachtingen lagen erg hoog, en dan vond ik het toch een klein beetje tegenvallen. Daarnaast is met name Noorwegen schrikbarend duur.

Groot-Brittannië had ik minder verwachting van, maar vond ik uiteindelijk juist waanzinnig mooi en leuk. Langs de zuidelijke kust vele mooie stukken natuur en leegte. Een mooie kustlijn met soms stranden die je eerder in Portugal verwacht en hele leuke kleine dorpjes. De wegen zijn ontzettend leuk om te rijden. Veel meer bochten en heuvels dan ik vooraf verwachtte, nauwelijks rechte wegen te vinden als je binnendoor rijdt. Doorrijdend naar Schotland kom je ook langs diverse mooie natuurgebieden en kun je leuke tussenstops maken bij bijvoorbeeld Morgan. En Schotland is ook weer erg mooi, maar ook weer drukker met toeristen.

Waar ik niet verwacht op korte termijn nogmaals naar Scandinavië te gaan, ben ik voorzichtig aan het kijken voor een nieuwe trip naar Wales en Ierland. Dus ja, het ligt me wel, GB.
@reactief: Kijk, tips waar ik wat aan heb. Ben een aantal keer in Zweden geweest maar niet verder gekomen dan Stockholm. De natuur in dat land heb ik dus gemist. Noorwegen lijkt me ook prachtig maar heb inderdaad vaak gehoord dat het stervensdruk is met toerisme en dat het erg kostbaar is. Wat ik juist prettig vind is om naar plekken te gaan die nog niet ontdekt zijn door toeristen. In de rij staan doe ik wel in de Albert Heijn, op vakantie heb ik daar niet veel mee.

GB lijkt me ook waanzinnig. Zeker Schotland maar inderdaad ook veel toerisme. Zuid-Engeland lijkt me ook interessant. Ik ga eens even wat googlen…. Thanks!
@viezefreddyw: rondje Ierland en dan doorkruizen schijnt ook mooi te zijn.
En aangezien je tegenwoordig vrijwel overal internet hebt; kan je ook altijd wat doen als het minder weer is!
@viezefreddyw: ik raad je Zweden van harte aan. Zodra het lente is moeten we onze Fezza’s eens samen vastleggen en vertel ik je graag over mijn favoriete vakantieland!
@powerblue: Zweden gaat er ongetwijfeld een keer van komen. Mijn zusje is in 2019 getrouwd met een Zweed en is daar gaan wonen. Moet ze toch eens bezoeken natuurlijk.
@viezefreddyw: Wales is ook waanzinnig mooi en daar kun je ook schitterend sturen. Zoek maar eens op “the EVO triangle wales” op Google. Kun je dat rooie monster eens lekker uitlaten!
@sabrerator: Daar heb ik wel eens wat van gezien ja, erg mooi. Schijnt nu wel helemaal vol te hangen met flitspalen en camera’s.
@viezefreddyw: Wij overwegen Faeröer eilanden en IJsland. Met de auto (en boot).
@crashingduke: Faeroër Eilanden lijkt me ook prachtig.
@viezefreddyw: afgelopen jaar in november naar het lake district en zuidelijk schotland geweest, een aanrader! Prachtige natuur, veel leuke bochtige stuurwegen en vriendelijke mensen. Met de boot naar Newcastle maakte het ook dat je voor je gevoel redelijk snel op bestemming bent. Ja, heb wel m’n portie regen gehad, maar het was dan ook november. Daardoor wel heel weinig toeristen en prachtige herfstkleuren!
Heb weer eens gezien dat je echt niet naar de andere kant van de wereld hoeft te gaan om spectaculaire natuur te vinden. Met al die leuke wegen begrijp ik ook des te meer waarom GB een autocultuur van lichte, goed sturende auto’s heeft.
Én, je kan je hond gewoon meenemen. Is ook wel leuk.
@bennyblisto: Klinkt goed! Ik ga mij maar eens oriënteren. Thanks voor de tip!
Daar ik rolstoelafhankelijk ben en daardoor vliegen al een moeilijkere onderneming word (zeker niet onmogelijk hoor). En ik op de plaats van bestemming graag vrijheid heb, en in het buitenland haast geen auto kan huren met de juiste aanpassingen, en ik hou ook nog eens van autorijden dus ik ga lekker ieder jaar met de auto weg! Europa heeft genoeg mooie plekken die ik nog wil ontdekken!
Kom op mensen, vliegen is zo 2019. Lekker cruisen in je eigen tijd en eigen auto is de stront.
Meermaals per jaar met de camper, zowel korte tripjes als langere vakanties door Europa. En ongeveer 1 keer per jaar met het vliegtuig naar een bestemming die niet te rijden is (ver weg en/of eiland). Daar ter plaatse altijd een auto of camper huren voor eigen vervoer.
Liefst met de camper, maar in toekomst wellicht ook met gewone auto.

Vliegen associeer ik meer met zakenreis, ondanks dat we ook wel eens vliegvakanties hebben gedaan.
Ik ga alleen met de auto als de trip zelf ook deel is van de vakantie-ervaring. Dat wil zeggen: vier tot max. zes uur per dag rijden, binnenwegjes, bergpasjes, rustig onderweg eten, hotelletje, dak plat, genieten van de zon, onverwacht een uurtje of twee pauzeren op een leuke plek.
Een vierwielig vervoermiddel volstouwen met troep en gezin om dan in een lange helse rit heen en later weer terug te gaan: neen, dankjewel. Doe dan maar het vliegtuig. Of eigenlijk nog liever de trein dan het vliegtuig. Het duurt misschien wat langer, maar het voelt veel meer als vakantie dan datzelfde vliegtuig.
Wat dus helemaal onderaan mijn lijst staat: volksverhuizing met de auto. Dat is voor mij geen vakantie. Dat is waanzin.
Auto, puur en alleen omdat ik doodsbang ben voor vliegen (en toch doe ik het met regelmaat met heel veel tegenzin), ook is het met de auto veel leuker
Auto natuurlijk. Ik sleep alleen al een katoenen tent van 35 kilo met 80 haringen mee. Zie je me staan op Schiphol bij de incheckbalie!?
@koeberg: oddsize luggage. Geen probleem.
Dit jaar voor het eerst in mijn leven met de SQ5 naar Italie met de fam. Ben heel erg benieuwd.
Roadtrips natuurlijk! Met de auto, camper of 4x4overlander het is allemaal leuk.
Niets is mooier dan de maand voor of na het hoogseizoen met de auto of motor door Europa te gaan rijden. Heerlijk, de ultieme vrijheid wat mij betreft
Zoals de afgelopen 3 jaar, ga ook ik dit jaar begin juni jakkeren met de motor door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië. Tent mee en als ik het zat ben, gooi ik de tent op. 5 vrienden die hetzelfde doen en dan hebben wij de tijd van het jaar!
Vliegtuig. Ook in Europa. Met uitzondering van Duitsland en België, omdat die geen fatsoenlijke vliegvelden hebben.
Sterk afhankelijk van waar je in het leven staat, met of zonder partner, met of zonder kids… Met jonge kinderen is het vaak al lastiger om een lange vliegreis te doen…
Ik ga op vakantie met het openbaar vervoer, met het vliegtuig dus.
Dit jaar vliegen naar land van bestemming, en daar met huurauto roadtrip.
De mooiste plekken zijn niet te doen met de auto. Althans, soms onmogelijk of heel omslachtig. Dus vliegen!
Auto, heerlijk om veel km’s te maken. Ik hou van charme van de Autoroute. Franse radio aan. Af en toe stoppen voor een espressootje en een baguette. En dan snel weer door. Het liefste reis ik nog alleen.

We zijn een keer met familie in Zuid Frankrijk op vakantie geweest. De familie met Transavia naar Nice en ik met de auto de avond van te voren. Zo kon iedereen met handbagage reizen en ik had een auto vol koffers. Heerlijk km’s maken over de verlaten peage!
Auto. Net als de hond uitlaten. Het schept een band.
Binnen Europa mrt de auto, maar wel met trailer om een klassiek stuurspeeltje te hebben voor de lokale weggetjes..
Met de auto op vakantie! Heerlijk om je heen kijken hier en daar stoppen voor een bakkie koffie.
Het vliegtuig gebruik ik voor zakenreizen…. en het klinkt verwend maar als je zakelijk reist met het vliegtuig… businessclass met de KLM lekker slapen goed eten en uitgerust aankomen wil je echt niet meer opgehokt in een transavia toestel zitten naar je vakantiebestemming.
@rutgerg: businessclass van KLM is net zo luxe als Ryanair of EasyJet.
@baklava: ik heb het voornamelijk over intercontinentale vluchten… maar ook binnen europa meer gemak uiteraard. Lounge toegang, priority bij security,douane en boarden.
@rutgerg: Géén ander passagier direct naast je (in die tyfus 737).
@rutgerg: snap ik. Bedoelde ook meer intercontinentaal. Vind ik Singapore, Emirates, Ethiad of Qatar veel beter service en luxe bieden voor minder geld.
@baklava: klopt maar toch ga ik vaak voor het gemak van rechtstreekse vluchten. Dan ben je toch vaker aangewezen op de KLM. :-)
@rutgerg: het aantal bedrijven waar je zakelijk business class mag reizen wordt steeds kleiner, de meerprijs is namelijk enorm, de meerwaarde beperkt. Vaak is het niet meer dan vooraan voor het gordijntje zitten en ietsjes luxer eten.
@mashell: buiten europa niet. Ik slaap snachts en ben sochtends meteen fris om te werken na een douche. Als je een hele nacht rechtop in een stoel hebt gezeten heb je toch wat langer nodig is de ervaring.
@rutgerg: Precies zo sta ik er ook in, terugvluchten vanuit Azië (althans, degene waar ik doorgaans op zit) zijn vaak ’s nachts. Dan kan je bij terugkomst na de nachtrust meteen weer aan de slag, erg prettig. Al heeft Mashell een punt, dat bedrijven tegenwoordig wel wat moeilijker doen over business class vliegen i.v.m. de hogere kosten.
@mashell: waarom zit die business class dan bijna altijd helemaal vol? Met particulieren zeker? /s
Dat wisselt. Net hoe het uitkomt. Verre reizen met het vliegtuig, kleine vakanties met de auto.
Ik heb vliegen afgezworen. Ik pas niet in de stoelen en verveel me dood. Daarbij is het ontzettend hypocriet om van alles aan het milieu te doen en toch gewoon te vliegen.

Met de auto begint de vakantie zodra de motor gestart word. De reis is zeker zo belangrijk als de bestemming.
@lekbak: mijn vakantie begint met het inpakken al. Altijd spannend om de puzzel compleet te krijgen.
@flutterby: ik heb een vrouw die extreem goed in kan pakken. Kwestie van een paar tassen een slinger de kofferbak in geven en het ligt goed genoeg. Zelfs met twee boodschappentassen met (wasbare) luiers past er nog een 12v koelbox en 10L water in. En dat met twee jonge kinderen.

Bij ons is de uitdaging om op tijd te vertrekken. Mevrouw Lekbak is langzamer dan dikke stront door een trechter.
Met de auto natuurlijk, als je een klein ecohokje hebt dan snap ik dat je met het vliegtuig gaat.
@nopetrolnofun: Zelf ga ik met mijn ecohokje gewoon minder ver weg.
Met de auto is veel leuker want je hebt meer beleving. En vliegen is te schadelijk voor het milieu.
Wintersport auto dus Max 1000km verder weg lekker met het vliegtuig!!
Wat een gekke vergelijking. Sommige bestemmingen zijn praktisch niet met de auto te doen, dus dat is eigenlijk geen keuze. Om eerlijker vergelijk te maken moet je wel een bestemming nemen in de stelling waarbij beide opties reeel zijn. Rijden naar een willekeurig mediterraans eiland, VS, Midden-Oosten of Azie, nou succes. Je kunt niet zomaar stellen dat mensen vliegen verkiezen boven de auto zonder de bestemming te weten. Misschien kiezen mensen nu meer verre bestemmingen (betere economie?)
@padoempats: Je bestemming kies je niet onafhankelijk van je vervoersmiddel. Dat is een wisselwerking. De VS, daar ga je niet met de auto heen inderdaad. Maar andersom, als je voor de auto kiest ga je niet naar de VS.
Het is niet dat je geen keuze hebt omdat je naar de VS moet.
Auto, kan je ook makkelijk gaan en staan waar je wilt.
Met de auto natuurlijk. Je bent petrolhead of niet. Vliegen sla je dood met je krantje
Toevallig net afgelopen maand een reis gedaan waarbij we moesten kiezen vliegen of auto. Met vliegen zouden we dan ter plaatse een auto huren.
Uiteindelijk met de auto gegaan, eindbestemming Rome. Met een tussenstop in Toscane van een aantal dagen, daarna aantal dagen in de buurt van Rome gezeten. Helaas is de auto op de terugweg wel stuk gegaan en die is in Italie achter gebleven. Maar komt weer thuis. Maar met alle kleding etc wat je mee wilt nemen, geen gezeik met koffers die kwijt kunnen raken. En je kunt een paar dozen Chianti mee terug nemen naar huis. Ook niet verkeerd! Bovendien bleek dat de reis met de auto goedkoper was dan vliegen en huren! Buiten wat extra overnachtingen, maar ja dan heb je ook een gave vakantie.
Eigenlijk altijd met het vliegtuig. Op de wintersport geen auto nodig en voor de zonvakantie kan er terplekke wel één gehuurd worden. Scheelt een lange rit over snelheidsbeperkte wegen (dat gaat op enig moment toch irriteren als je een auto hebt, die veel sneller kan dan toegestaan) en ook nog aanzienlijk goedkoper qua geen tolgelden en dat soort narigheid.
Op vakantie ga je met de auto.

Kom op zeg.

Vliegen is voor het plebs.
Altijd de auto. Reizen buiten Europa interesseert me niet echt en ik ben gek op autorijden. Een huurauto in Europa kan nooit zo fijn zijn als mijn eigen en zoals iemand al eerder zei, het is ook een kick je eigen wagen ergens in een ver buitenland te zien. Afgelopen jaar naar Noord-Spanje geweest. Bilbao, Gijon, Leon, Madrid, Burgos. 4400km genieten!
Binnen Europa gratis met de Tesla. Buiten Europa met het vliegtuig.
Auto.

Vliegen alleen als t moet (verre shit dus).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).