1 op de 5 Amsterdammers invalide

Auteur: , 54 Reacties

Ten minste, als we af moeten gaan op de aanvragen voor gehandicaptenparkeerkaarten.

bord-invalidenparkeerplaats

‘Elk nadeel heb se voordeel,’ om het even op zijn Amsterdams te zeggen. Dat geldt ook voor gehandicapten aangezien die gratis mogen parkeren. Omdat onze hoofdstad niet bepaald een paradijs is wat betreft parkeerkosten zijn er ook veel kerngezonde Mokumers die wel zin hebben in zo’n gehandicaptenparkeerkaart. Daarom zijn er ineens wel erg veel invalide.

In 2017 vroegen er maar liefst 27.000 mensen een vergunning aan. Dat zou er op neer komen dat een op de vijf houders van een parkeervergunning gehandicapt is. Als Jan en alleman gratis gaat parkeren komt de Amsterdamse schatkist natuurlijk nooit vol.

Daarom besloot de gemeente Amsterdam actie te ondernemen. Twee ambtenaren werden verdacht van corrupte praktijken en werden aan een onderzoek onderworpen. Daaruit kwam naar boven dat het duo vervalste gehandicaptenkaarten had uitgedeeld aan achttien mensen die niks mankeerden. Burgemeester Halsema meldt dat beiden in augustus 2018 de laan uit zijn gestuurd.

Dit ging echter nog maar om 18 mensen, terwijl er waarschijnlijk nog veel meer figuren zijn die misbruik maken van de regeling. Daarom is er destijds ook een meldpunt in het leven geroepen. Daarnaast wordt het kaartenbestand goed in de gaten te houden. Anders zouden nabestaanden van overleden gehandicapten doodleuk met de kaart aan de haal kunnen gaan. We moeten natuurlijk niet dezelfde taferelen krijgen als bij onze Zuiderburen: een derde van de Belgen met een invalidenkaart bleek namelijk dood te zijn.

Bron: Telegraaf54 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dit viel mij altijd al op en was een grote ergernis. Doordat de halve straat gehandicaptenparkeerplekken waren van mensen die niets mankeerden, moest ik 6 straten verderop parkeren en de pleurisy betalen. In het GroenLinks bestuur van Amsterdam moet elke zogenaamde zielenpoot beschermd worden. Totaal uit de klauwen gelopen daar
@stefstuntpiloot: hoelang wordt Amsterdam al door Groen Links bestuurd en zijn niet zij het die nu ingrijpen? Je klaagt dus uit een relfex over GL maar dat is weer eens over de verkeerde geklaagd.
@mashell: GroenLinks, PvdA, ik snap zijn reactie wel. Feit is in deze dat er altijd een Linkse Burgemeester in Amsterdam zit en zoals hij al zegt: iedereen moet een plek hebben, aan iedereen moet gedacht worden. Voor elke mens die in een hokje te plaatsen is, moet er ruimte is. Gaat die stad idd aan ten onder. Ben blij dat ik er weg ben.
@stefstuntpiloot: Een normale parkeervergunning kost eigenlijk heel weinig, dus financien zijn de reden niet.
@stefstuntpiloot: Is gewoon vergrijzing maat. Alleen boomers kunnen huizen betalen op dergelijke locaties. Dan is het ook logisch dat ze een mindervaliden parkeerplaatsen toewijzen. Kost de samenleving minder geld dan wanneer je ze naar een verzorgingstehuis stuurt, waar ze eigenlijk wel horen.
@automotivedesigner: Vergrijzing maakt je nog niet mindervalide, maat. En waarom vergelijk je de kosten van verzorgingstehuizen met die van invalidenparkeerkaarten? Zou wel een heel creatieve bezuiniging op de zorg zijn: meer mensen met een IPK, dus minder in de tehuizen.
@naturalpower: Zoals ik al zei, met een IPK kunnen ze langer thuis blijven wonen.
@AutomotiveDesigner: wat een domme praat! Uit je reactie blijkt wel dat je er echt niets vanaf weet. Lekker populair doen met je verwijten naar Boomers die dit land na de WO2 groot hebben gemaakt. Of heb jij geen ouders en grootouders? Mensen die hun hele leven hebben gewerkt, mogen gewoon in hun eigen huis van hun pensioen genieten en horen niet bij voorbaat in een verzorgingstehuis, zelfs niet als ze minder valide zijn en/of wat ondersteunende verzorging nodig hebben. En voor die verzorgen betalen ze ook gewoon een eigen bijdrage als ze wat beter bedeeld zijn.
@vroaaaaaaaaaar: Ga Ik m maken? Jep ik ga m maken.

Ok, boomer ✋🏻

💩
@olivier420: domme aanname. Maar zoals ik al eerder opmerkte: blijkbaar vind jij het leuk je ouders en grootouders lekker af te zeiken.

Ok doei
👌🏼👋🏼
@olivier420: Ok sneeuwvlok. Kom maar terug als je eindelijk uitgespeeld bent met de smilies en van je Insta likes verslaving af bent en mentaal volwassen genoeg om een aandachtsspanne van meer dan 12s te realiseren . Als je echt klaar bent om iets van betekenis te gaan doen met je leven en de maatschappij terug te betalen voor al je voorrechten; dan praten we inhoudelijk verder, tot die tijd moet je vooral in je sprookjesbos blijven leven …
@dawwg: 😂😂 Man man man, wat bizar hoe je je laat opkloten in de reacties van een blog.

Verder blijf ik neutraal in deze discussie.
@dawwg: Heftig hoor. Je hebt geen flauw idee wie ik ben of wat ik doe.. Beetje jammer weer dit.

Ik maakte gewoon een grapje die de laatste tijd veelvuldig rondslingert op het internet..

take a chill pill!
@dawwg: o k B o o m e r
@vroaaaaaaaaaar: niet zo fel… We mogen er best eerlijk over zijn dat het streven “langer thuis te wonen” voor senioren meer de kostenbeparingen dan door welzijn is ingegeven. Best zuur, heb je heel je leven hard gewerkt (vroeger deden ze dat nog) ben je rijp voor het verzorgingstehuis kun je er vanwege bezuinigingen niet heen en moet je je met thuiszorg behelpen.
@vroaaaaaaaaaar: ze mogen idd in hun eigen huis blijven, maar daardoor is er wel een structureel te kort aan woningen. 45+ers stromen niet door naar de panden waar de boomers in oud worden, omdat de boomers niet naar de verzorgingstehuizen gaan/willen. Omdat de 45+ers niet door kunnen stromen, kunnen jonge stellen daar niet in. Omdat jonge stellen niet doorstromen, kunnen starters niks vinden.

Ohja en dan is er nog die Pfas taffesbende…wordt er allemaal niet beter op. 😅
@ghost: ja want er zijn zorginstellingen genoeg en geen wachtlijsten dus dat stroomt lekker door. Misschien euthanasie verplicht stellen na je 80ste? Dan stroomt het lekker door naar de crematoria, want begraafplaatsen zijn ook overvol. Die boomers hebben hun tijd gehad, dus weg ermee!

Slaap zacht…
@vroaaaaaaaaaar: 80e? als je na je 65e niet voor jezelf kan zorgen of geld gaat kosten, dan euthanaseren. Ouderen kosten nou eenmaal veel te veel geld en hebben geen verdere toevoeging meer aan de maatschappij. Scheelt op de lange run een hoop uitstoot, woonruimte en niet te vergeten een hoop geld.
@vroaaaaaaaaaar: Boomers die dit land groot hebben gemaakt na WO2, wat een bullshit! Boomers zijn geboren kort na de oorlog, het zijn de ouders van de boomers die dit land er bovenop hebben gebracht. De boomers waren de eerste die konden profiteren van deze nieuwe welvaart in de jaren ’60 en ’70.
@stefstuntpiloot: als je in Amsterdam wilt wonen ben je sowieso gehandicapt
@lekkerlinksrijden: je leeft er idd zeker met een beperking, daar valt niet over te twisten.
@stefstuntpiloot: 6 straten verder op parkeren? Alleen vanwege dat feit zou ik al verhuizen.
Ik vind dit dus een vrij logisch gevolg. Als je mensen probeert een poot uit te draaien met zulke belachelijke tarieven worden mensen opeens erg creatief. Wederom vaak niet uit weelde waarschijnlijk maar pure noodzaak.

Als ze echt overlast van auto’s willen verminderen moeten ze gewoon een rode lijn tekenen en daar achter geen personenwagens meer toestaan. Belasten of andere halve maatregelen gaan toch niet werken. Dat lijkt me inmiddels wel duidelijk.
@lekbak: Nee zo werkt het niet. De gemeente kan je geen poot uit draaien als bewoner, want dan is een parkeervergunning vaak maar een tientje per maand.
Of gaat het je om tarieven elders in de stad? Dat je zo lekker overal in de stad gratis kan parkeren met zo’n invalidekaart? Dan ben je gewoon onrealistisch.
Net als dat je vind dat je niet zo lang op een parkeervergunning hoeft te wachten.
En dit is precies de reden waarom het voor de echte invaliden gigantisch moeilijk is/word om passende voorzieningen te krijgen! (niet alleen parkeerplek).
1 woord maar dit is gewoonweg “LOL”
Ik keur dit zeker niet goed, gezien het misbruik maken van zo’n kaart als je niet valide bent, maar het verbaasd mij niks met zulke achterlijke parkeerkosten in Amsterdam.

In de woningmarkt gaat het ook zo. Dan heb je altijd weer zo’n persoon die voorrang geeft aan mensen die een sociale huurwoning zoeken, zolang je maar de portemonnee trekt.
Het valt mij op dat er vaak mercedessen staan op invalidenparkeerplaatsen en dat de bestuurder zo te zien niets mankeert. Volgens mij wordt er op grote schaal gehandicaptenkaarten gebruikt van andere familieleden.
@grandmasterb: een handicap kun je niet altijd zien. Iemand met zware reuma is blij als z’n auto gewoon voor de deur kan staan in plaats van dat ie – creperend van de pijn – drie straten moet lopen. Altijd makkelijk om zonder enige kennis even snel een oordeel over een ander te vellen.
Als je in Amsterdam woont ben je al invalide.
@rechterbaanridder: leg eens uit?
Ik vind het sowieso raar dat invaliden vaak gratis mogen parkeren waar anderen moeten betalen. Dat je een parkeerplaats dichtbij de in/uitgang van de parkeergelegenheid krijgt en dat de vakken ruimer zijn in verband met het in en uitladen van een eventuele rolstoel snap ik volledig. Dat je in een blauwe zone wat langer mag staan dan iemand zonder kaart omdat een invalide persoon zich vaak minder snel kan voortbewegen dan een gezond persoon snap ik ook. Maar waarom mag een invalide autobezitter vaak gratis staan terwijl je als gezonde bestuurder de volle mep mag betalen?
@edge: Precies dit! Ik snap alle voordelen, maar gratis is simpelweg discriminatie
@jeroen83: wat een onzin. Laat invaliden lekker gratis parkeren. Geef ze nog wat andere voordeeltjes hier en daar. Ze zijn echt niet invalide uit eigen keuze. Als je dit al oneerlijk vind heb je best een zwaar leven.
@Edge: het gaat erom dat ze dan ook niet naar de automaat hoeven te lopen en weer terug om te betalen, daarnaast staan de automaten vaak te hoog voor mensen met een rolstoel oid. Maar ben je het wel met je eens dat dat misschien een ouderwetse gedachte is gezien alle apps etc.

Nog even een mopje, daten is net als het zoeken naar een parkeerplaats, alle goeie zijn bezet en de rest is invalide😅
@rickilicious: maar dat is dus iets wat in mijn ogen fout gaat in de facilitatie. Op het moment dat je als gemeente toch al speciale invalidenparkeerplaatsen moet aanleggen, je net zo goed een parkeermeter erbij kunt zetten op een paaltje dat ook voor rolstoelgebruikers prima toegankelijk is.
@Edge: Loop nu niet zo te janken zeg, veel van die mensen hebben het al niet makkelijk. Vaak ook niet financieel, dus volledig terecht in mijn ogen dat deze mensen “wat extra’s” krijgen…
@johnhert: Er zijn genoeg andere mensen die het financieel óók niet makkelijk hebben, bijvoorbeeld omdat men geen baan krijgen als gevolg van discriminatie. Moeten we oudere werklozen en mensen met een migratieachtergrond, asielzoekers en andere minderheden dan niet ook maar eventjes gratis parkeren gunnen?

Ik heb zelf een tante in de familie die als gevolg van een spierziekte rolstoelgebonden is en heb jaarlijks inzage in haar financiën doordat ik haar help met het invullen van haar belastingaangifte. Je zult versteld staan hoe weinig kosten je als gehandicapt persoon zelf maakt dankzij onze fantastische verzorgingsstaat waarin enorm veel vergoed wordt of aftrekbaar is.
@Edge: Misschien omdat invaliden in veel gevallen niet in staat zijn om een dikke bak geld te verdienen met een prachtige baan. Omdat ze gehandicapt zijn. Als je al jaloers bent om gehandicapte mensen die gratis mogen parkeren.. Is wel een beetje triest hé..
@Edge: voor zo’n kaart betaal je al gauw 150€ waar ik woon (50€ voor de kaart, 100€ voor een medische keuring bij aanvraag). Als ik dat zou betalen aan parkeergeld in dezelfde gemeente dan zou ik de 5 jaar dat de kaart geldig is gewoon 1x in de week een volledige dag kunnen parkeren.
Je bent in mijn ogen nogal een triest figuur als je hier misbruik van maakt, want je verpest het voor degene die het nodig hebben.

Puur uit eigenbelang handelen en waarschijnlijk nog zielig doen ook als je tegen de lamp loopt.
@reactief: Zo zijn ze hé..
Niks nieuws. Over het paard getikt volk.
Zo heb ik ook eens geluk gehad. Ik parkeer me op een gehandicaptenplaats met de kaart van ons bomma.
Toen ik uitstapte nog even een squad en een pirouette eruit geperst, smooth criminal had tenslotte net uit mijn boxen geknald.
Ik loop naar de automaat, maar daar komt oom agent al op me afgestapt.
Over dat ik niet gehandicapt was en nog van die flauwekul…
Ik zeg “stomme kutflik, ik heb tourette en steek dat fucking waterpistool daar waar de zon niet schijnt. Mongool!”
Hij bepreep de ernst van de situatie gelukkig wel…
@cossiekiller: nou stoer hoor, ook nog een sticker gekregen?
70% zijn fraudeurs doen alsof ze hendi zijn. Puur om een plekje. Bananen overheid
Ik zou nu natuurlijk een opmerking kunnen maken over Amsterdammers in het algemeen en dat 20% nog wel meevalt maar dat levert wellicht een ban op. Maar eigenlijk denk ik dat de schaarste aan parkeerruimte mede de oorzaak zal zijn dat mensen happig zijn op dit soort kaarten. En altijd voor de deur parkeren, en niet betalen. Erg triest dat mensen voor wie dit soort regelingen echt bedoeld zijn daar dan weer de dupe van zijn.
Op de Keizersgracht zie ik ook altijd een Bentayga staan op een invalidenplek. Nou is het natuurlijk mogelijk dat je invalide bent en een mooie auto hebt. Maar het staat toch vreemd.
@frederik: vooral omdat er gisteren in het nieuws was dat een groot deel van de invaliden in armoede leeft.
Krijg je in Nederland zo eenvoudig een invalide P kaart? In België niet (meer).
@wimof: hangt van de situatie af. Kom je in een rolstoel of heb je een voorgeschiedenis met WMO aanvragen dan is het niet heel moeilijk. Heb je die niet dan komt er een medische keuring van 80 tot 100€ aan te pas…
Tja, raar dat het kan, maar als ik de kans kreeg had ik ook zo’n kaart gehad natuurlijk!
Al dat gezeik op Amsterdam altijd. Tot je midden 30 bent en een mooi jong hertje zwanger hebt gemaakt is het gewoon een van de leukste plekken om te wonen. Hetzelfde geldt overigens voor Rotterdam voor we die discussie weer gaan opstarten.
Wat een vreselijk vermakelijke comment sectie. Boomers en millennials genoeg te vinden hier, de generatie erna (Gen Z?) interesseert de auto toch geen klap meer.

Amsterdam & fraude. What else is new.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).