180.000 Nederlandse eigenaren willen geld zien van VW

Auteur: , 43 Reacties

Problemas in Wolfsburg?

180.000 Nederlandse eigenaren willen geld zien van Volkswagen

Stichting Volkswagen Car Claim (SVCC) gaat namens 180.000 Nederlandse autobezitters een juridische procedure starten tegen Volkswagen, de dealers van het merk en toeleverancier Bosch. Onder de noemer Das Claim kunnen klanten die denken dat ze nog iets van VW tegoed hebben zich kosteloos aanmelden.

Men hoopt op deze manier een oplossing te vinden die voor alle partijen schappelijk is. Men zat al met VW en Bosch aan de onderhandelingstafel, maar kennelijk leidden die gesprekken niet tot wenselijke resultaten.

SVCC benadrukt dat wordt samengewerkt met burgerinitiatieven in diverse Europese landen. Bovendien wordt een en ander gesteund door verschillende leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Met name die laatste heeft nog steeds geen harde actie ondernomen tegen de vermeende manipulatie van uitstoottests. Blijft toch een opmerkelijk verhaal, die Europese Unie.

Dank voor alle tips!43 reacties

Stelletje goudzoekers. Als ex eigenaar van zo’n 2.0 TDI kan ik zeggen dat ik geen enkele vorm van “toegenomen” afschrijving heb ervaren. Ik kreeg een prachtige prijs voor de auto bij verkoop. Ik vind het dan ook totale onzin te horen dan mensen uit zijn op nietigverklaring van de koopovereenkomst. Nu de storm is gaan liggen is inmiddels wel bekend dat menig autofabrikant zijn systemen “creatief” heeft ingezet (inclusief uitschakeling bij bepaalde temperaturen). Ook als nuchtere Nederlander wist is dat als je niet in de buurt komt van fabrieksopgaven, dat de auto meer (giftige) stoffen uitstoot. Zo… Dat gezegd hebbende lijkt het me meer aan de overheid om VW aan te klagen voor fraude en daarmee verhoogd gezondheidsgevaar. Deze uitstoot van NOx treft allen die het ingeademd hebben. Ik hoef geen geld te zien, maar een straf in de vorm van groene investeringen die de NOx uit de lucht halen + boete of jailtime lijkt me wel op zn plaats.
@macchina: ik wilde nee! Roepen, maar ben het na het lezen van het laatste deel van je bericht roerend met je eens. Dat zou en passende reactie zijn.
@macchina: sorry, nu is de klant goudzoeker en VAG was dat niet? Die hadden destijds maar 1 doel: ten koste van alles de grootste ter wereld worden.
Alleen heeft VAG de pech dat het uit is gekomen. Jij hebt misschien geen last van de upgrade, anderen misschien wel.
En ik geef ze weinig kans, maar ik hoop dat VAG uit moet betalen. In USA moesten ze het ook, dus in de EU ook.
Wie zich brandt moet op blaren zitten.
@rufctr01: ik ben ook niet tegen vervolging van VAG. Ik vind het enorm triest dat ze onder grootse groeidoelstellingen shortcuts hebben willen nemen. Echter, dat is aan “het volk” ofwel de EU of NL om voor de gezondheidsschade te straffen en mijn inziens niet de uitstotende eigenaar. Dit omdat ik mij niet voor kan stellen dat ook maar 1 eigenaar de aankoopbeslissing heeft gemaakt op vermeende NOx uitstoot. Ik denk dat nog niet 1% weet wat de NOx/km is van zijn auto (waarschijnlijk weten ze niet eens wat NOx is). Dat ze na aanpassing mogelijk vermogen inleveren is jammer, maar of ze ook echt onder fabrieksopgave zitten moet ik nog voor het eerst horen.
@macchina: ik ben het gedeeltelijk met je eens. Echter heeft VAG niet het product geleverd, welke overeengekomen is. Hierdoor wordt meer schade toegebracht aan ons als volk (o.a. gezondheid) en is dit simpelweg concurrentievervalsing.
Het probleem met Nederland en Europa is dat dit (en nog ander dingen) veel te snel geaccepteerd wordt.
Dat jij uiteindelijk een prachtige prijs gekregen heb voor jouw sjoemeldiesel heeft hier ook mee te maken. Ik zou hem niet willen kopen.
@pa045: mag ik vragen waarom je hem niet wilt kopen? Is dat puur uit de drang tegen een ‘extra schadelijke’ auto of is dat omdat je zelf elektrisch rijd? Er zijn tegenwoordig zeer weinig merken die het spelletje helemaal eerlijk spelen. Als het onderzoek nooit was uitgekomen had je de auto (waarschijnlijk) wel gekocht.
@timruesen: ik zou de auto niet kopen omdat hier een luchtje aanhangt..
Het spelletje is niet eerlijk gespeeld door VAG en dat schaadt de gezondheid en de concurrentie. Dit vind ik bezwaarlijk.
Bij andere merken is het vooralsnog niet bewezen, bij VAG wel.
@pa045: De grootste grap is dat de euro 5 sjoemel diesel veruit de schoonste is ook nog, de concurrentie die wel legaal is stoot in de praktijk vele malen meer uit, wat zeg je daar van.
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/19/nog-steeds-maakt-iedereen-vieze-diesels-4365605-2-a1522240
@bofkont: Dank, toch fijn eens een reactie te zien met onderbouwd referentiemateriaal.
@karhengst: bedankt 😆👍
@bofkont: nou. Ik heb het globaal gelezen, niet in details. Maar de auto’s waarmee VW gepakt is, stoten 40x meer uit dan opgegeven. Fiat zou nu een motor hebben die dit 15x meer doet.
Ook teveel en niet goed. Maar niet bewezen dat hier sjoemelsoftware in zit.
En er wordt, zo ver ik gelezen heb, niet gezegd dat de VW motoren waarmee ze betrapt zijn, schoner zijn. Wel de nieuwere motoren.
Correct me if I’m wrong.
@pa045: juist de euro 5 tdi sjoemel motoren zijn schoner dan de concurrentie in de praktijk, daar zit de kneep .
@pa045: die 40x de limiet gaat op voor de Amerikaanse markt , in de Eu gelden veel soepelere eisen kwa nox uitstoot. De zaak is daarom juridisch ook compleet anders in de Eu.
@bofkont:
Tja. Ik heb er niet zo veel verstand van. CO, NOx. Wat is slechter? Ben een paar weken geleden wel weer in de USA geweest en o.a. in NY city. Hier rijdt bijna iedereen dikke benzine. Dus veel CO uitstoot. Ik vond de lucht echter wel beter te ‘behappen’ dan de lucht hier wanneer veel diesels accelereren en manoeuvreren. Dit geeft echt een lucht wat ook ‘op je keel slaat’. Ik fiets veel. Woon werk op de weg en dus tussen verkeer. Dan merk je dat diesel alles behalve schoon is. Je wilt er niet achter zitten.
Ik rijdt zelf nog steeds diesel en vind het heerlijk. Veel koppel, soepel, stil, enz. Maar we moeten misschien toch toegeven dat het voorbij is. Verdere reductie van NOx betekend hoger verbruik, dus meer CO (staat ook zo omschreven in jouw artikel). Het is uitontwikkeld. Klaar. Versleten. Tijd voor iets nieuws.
Nogmaals: mijn mening. Gebaseerd op beleving, niet op cijfers en dergelijke.
@pa045: Nox is veel schadelijker voor de mens/gezondheid, de langste tijd voor diesel is idd wel geweest, al ontwikkeld VAG/BMW/Mercedes nog wel steeds door, maar hoe lang nog??
10/15 jaar is het wel over denk ik ook helaas, een dikke diesel is idd geweldig.
Mijn broer rijdt een F30 330d 258pk en dik 500nm, 0-100 tijd van een E46 M3 heeft dat ding al, en dan hebben we het nog niet eens over tussensprintjes, in combi met de automaat 8 is er weinig wat sneller is in het hedendaagse verkeer.
En wat wil deze organisatie dat er geclaimd wordt?

Ik las ergens dat ze willen dat er een garantie is dat de modellen het net zo goed deden ná een update als ervoor. (schappeijk).
Dat men compensatie voor waardevermindering (IS er waardevermindering als we oprecht naar de 2e hands markt kijken).
En dan in sommige gevallen het koopcontract ontbonden wordt (en VW dus eigenlijk voor de nieuwprijs die auto terug moet kopen) . Lekker oneerlijk: want men heeft wel in die auto gereden en men heeft daardoor ook afschrijving gecreeerd.
Ze ruiken geld.
@yipikaye: dat is typisch met de claim stichtingen: die ruiken geld. Als al die 180.000 “slachtoffers” €100 inleggen heb je toch mooi zo’n 1,8 miljoen binnen.
@mashell: maak daar maar 18.000.000 van….
@mart144: ik ben blijkbaar niet zo goed in “me rijk rekenen”. Ik run dan ook geen claim stichting.
@mashell: of just wel.. had je bijna 16.200.000 in de pocket
Nederlanders die gratis geld willen. Je verwacht het niet….
Hoewel ik vind dat VW hier behoorlijk aan de schandpaal mag, mag van mij part bij de bovenstaande stichtingsleden ook even de belastingdienst aankloppen voor verrekening van het verschil in milieutaks. Gelijke monniken, gelijke kappen.
Eens kijken of men dan nog steeds zo benadeelt is als dat ze zelf vinden…
@jack_abarth: precies. Ze rijden tenslotte in een illegale auto. Als mijn autootje niet door de meting komt bij de APK ben ik tenslotte ook zelf verantwoordelijk.
Geld wolven…
Prima, laat de overheid de maatregel opleggen dat, indien een claim wordt toegewezen, deze door de ontvangers wordt geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie. Eens kijken of de animo nog steeds zo groot is als er een beperking in de vrije besteedbaarheid van liquiditeiten wordt opgelegd (oftewel, of de moraal nog net zo hoog is).
Stelletje achterlijke egoïstische huichelaars. En dan bedoel ik niet volkswagen maar de eigenaren die geld willen.

Iedereen is hier de dupe van, maar de eigenaren nog het minst. Die hebben eerst duizenden euro’s korting op belasting gekregen omdat ze zo “schoon” zijn en daarna hebben ze lekker zuinig gereden omdat ze sjoemelden. En maar uitstoten met dat kreng. En dan te bedenken dat volkswagen diesels nog steeds populair zijn dus restwaarde is ook onzin. En ondertussen vervuilen ze lekker door, met alle gevolgen van dien.
@lekbak: hoezo duizenden euro’s korting op de belasting? De belasting gaat over CO2 en dat is verbruik. Maar dit gaat over NOx.
@mashell: sjoemelsoftware zorgde ervoor dat de co2-uitstoot lager lag bij de testen = belastingvoordeel
@mashell: dat is allemaal met elkaar verbonden. Heter verbranden voor minder nox is niet zuiniger. Sjoemel je de nox omlaag dan hoef je dus niet meer te verbruiken om minder uit te stoten. Als gevolg kan je zuiniger zijn en dus minder co2 uitstoten.
@lekbak: Onzin, nogmaals, de euro 5 sjoemel diesel is schoner dan menig concurrentie van die tijd die wel legaal is, die sjoemelen alleen wat slimmer binnen de grenzen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/19/nog-steeds-maakt-iedereen-vieze-diesels-4365605-2-a1522240
@lekbak: uiteindelijk is het vooral concurrentievervalsing geweest omdat VW zich gunstiger kon positioneren dank de lagere CO2 straf. Hier profiteerde VW van in afzet / marktaandeel, en mogelijk in marge. De consument profiteerde dankzij lagere belastingen, minus de extra marge die VW dus kon pakken dankzij hun gesjoemel.

Eigenaren zouden in mijn opzicht alleen recht van spreken hebben als er een concrete devaluatie van hun auto te bekennen is. Hetzij in restwaarde, hetzij qua prestaties, beiden na de fix. Hierover zie ik echter bijster weinig publicaties. Zal wel eens wat voor- en na tests willen zien. Een flinke onderneming natuurlijk, want eigenlijk zou je auto’s blind moeten testen op hun rijgedrag en motorrespons.

Maar zolang dat niet het geval is ben ik vooral voorstander van een reeds geopperd model waarbij de vergoedingen rechtstreeks in een pot voor milieudoeleinden wordt gestopt.
@lekbak:
Tja. Uiteindelijk is VAG zelf begonnen met sjoemelen en puur uit het oogpunt van… winstbejag. Dus ik vind dat je de eigenaren die dachten iets “schoons” te kopen, niet zomaar namen kan gaan roepen.
@pa045: geloof jij echt dat iemand een volkswagen diesel heeft gekocht om iets schoons te rijden? Daar zijn andere auto’s voor zoals een prius of elektrische auto.
@lekbak: ik geloof wel dat deze mensen iets gekocht hebben waarvan zij geloven dat dit zo schoon is als de fabrikant dit verteld. Er zijn mensen die daar op letten.
Bovendien claimen zij zo schoon te zijn door eenvoudig een trucje, terwijl andere fabrikanten bezig zijn met ontwikkelingen die veel geld kosten om hun motoren schoon te krijgen. Dit is, wederom door mij gezegd, concurrentievervalsing.
En dan nog de belastingen: doordat VAG minder aan NOx reductie heeft gedaan, zijn hun motoren zuiniger, lees minder CO uitstoot. Dus veel voordeel gehad wat betreft BPM en bijtelling.
Natuurlijk is dit ook een voordeel voor ‘de klant’, maar je kan en mag dit toch niet goedkeuren?
Tsja.. hier valt heel veel over te zeggen. Kort samengevat bedonderde VAG de boel en nu proberen de consumenten VAG terug te bedonderen. Het houdt alleen geen steek om jezelf gedupeerd te noemen, want dat geloof ik niet zo.
Zouden dit dezelfde mensen zijn die eerst riepen dat het allemaal geen kwaad kon en het overdreven was, maar nu ze geld zien ineens tegen VAG zijn? Apart.
De eerste beelden van de groep klagers staat inmiddels op youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=wv2yXx3dO4Y
Hebben deze VW rijders niet al geprofiteerd van de ontdoken CO2 tax?! VW zorgt bij duizenden gezinnen voor brood op de plank in Europa, gewoon lekker allemaal je mond houden en vanaf heden betrouwbare uitstoot testen uitvoeren.
@jorden:
Wow.. 1932
Wat een jank volk! Niemand die ooit schade heeft geleden want bekend dat VW meer zou uitstoten en verbruiken. Men klaagt erover dat NL veramerikaniseert met claims enzo maar zelf proberen ze te cashen. Bah…. wat een stelletje misbaksels.. krijgen we straks nog minder luxe op de zg premium bakken omdat er 180.000 losers geld claimen.. BEDANKT JONGUH!
@viggen93:
Koop geen VAG “premium”! Hoef je deze 180.000 “losers” niet mee te financieren. En misschien rijdt je nog wel beter ook..
Goed zo. Aanpakken dat sjoemelconglomeraat. Dat er hier nog een aantal voor deze oplichters opkomen, tekent het corrupte karakter van deze onbenullen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).