Morgen bestaat hij 40 jaar. Met meer dan 30 miljoen stuks die in deze tijd de dealer hebben verlaten, is de Golf niet alleen het meest succesvolle model van Volkswagen, maar ook de meest succesvolle Europese auto ooit.
Naast een stoer design was de Golf altijd hét aangewezen model voor Volkswagen om hun technologische hoogstandjes te introduceren. Denk hierbij aan ABS, ESC, XDS, 4MOTION, adaptieve cruisecontrol, City Emergency Braking, aanhangerstabilisatie, automatisch remmen na een aanrijding, automatische airconditioning, het Dynaudio geluidssysteem, touchscreen met “proximity sensor” en LED-verlichting. Dit zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan zijn populariteit, maar ook het stoere design kwam in alle fases van zijn bestaan altijd op het juiste moment.
Golf I
Ga met ons mee op een reis terug in de tijd. 29 maart 1974 om precies te zijn, toen de allereerste Golf in Wolfsburg van de band kwam rollen. Na een lange heerschappij van de Kever werd het tijd dat er een nieuwe wind ging waaien in de Duitse auto-industrie: een transversaal geplaatste motor in de neus en voorwielaandrijving. De Golf had een grote naam om na te streven, maar bij de eerste generatie werd al duidelijk dat dit zeker goed zou komen. Het miljoenste exemplaar werd al in oktober 1976 verkocht. In totaal werden er meer dan 21,5 miljoen stuks van de Golf I gebouwd, waarvan de Golf GTI (vanaf 1976) en de cabriolet (vanaf 1979) iconische verschijningen zouden worden.
Golf II
Na het succes van de Golf I werd het uiteindelijk tijd om een nieuwe generatie in het leven te roepen. Deze was ruimer door een betere indeling, maar werd pas echt interessant toen de veiligheid werd verbeterd met de introductie van ABS in 1986, samen met stuurbekrachtiging en vierwielaandrijving.
Golf III
Waar de Golf II een begin maakte, tilde de Golf III vanaf augustus 1991 veiligheid naar een nieuw niveau. De carrosserie bood meer bescherming bij ongelukken, wat vanaf 1992 werd uitgebreid met airbags voorin. ABS werd standaard voor alle Golf modellen in 1996. Een goede zet, want hoe harder je rijdt, des te langer de remweg wordt. Snelheid was geen probleem toen de zescilinder VR6 motor zijn weg vond naar de Golf, maar ook de eerste dieselmotoren met directe injectie moesten niet worden onderschat. Lekker scheuren met je Golf Variant (1993)!
Golf IV
Het design van de Golf IV wierp (onder leiding van Hartmut Warkuß) in 1998 zijn blik op de toekomst, terwijl Electronic Stability Control (ESC, standaard vanaf 1999) ervoor moest zorgen dat er geen verschrikkelijke ongelukken mee gebeurde. Ook de eerste vierwielaangedreven Golf met Haldex koppeling, de Golf 4MOTION, werd geïntroduceerd. In 2002 volgde dan eindelijk de eerste benzinemotor met directe injectie (FSI), onder andere in de snelle R32. Dit duveltje met een topsnelheid van 250 km/u kreeg in 2003 de eerste DSG-bak.
Golf V
Waar het eerst om sportiviteit draaide, werd het voor de passagier in de Golf V (2003) allemaal wat comfortabeler gemaakt. Toch werd de torsiestijfheid met 35 procent verbeterd. Omringd door acht airbags werd de passagier goed beschermd, mocht hij bijvoorbeeld ’s werelds eerste twincharger (in de 2006 TSI) tegen een boom parkeren. En leuk voor de leaserijders: in 2007 werd de Golf BlueMotion (4,5 liter per 100 kilometer) geïntroduceerd.
Golf VI
Tussen 2008 en juli 2012 werden er maar liefst 2,85 miljoen Golfjes van de zesde generatie geproduceerd. De auto was weer veiliger en kreeg meer TSI en TDI motoren, waarbij de BlueMotion een absolute topper was op het gebied van verbruik: slechts 3,8 L/100 km, ofwel 99 g/km CO2. Met assistentiesystemen als Light Assist en Park Assist werd het de bestuurder makkelijk gemaakt.
Golf VII
Dat brengt ons bij de huidige generatie Golf, nummer 7 in de lijst. Op 4 september 2012 beleefde hij zijn première en bleek, met zijn 100 kilo lichtere lijf, méér Golf te zijn dan ooit. Toch werd het allemaal weer zuiniger, zeker met de elektrische e-Golf2 en de nieuwe Golf GTE3 plug-in hybride deze herfst.
Wie weet wat ons nog meer te wachten staat de volgende 40 jaar? Waterstof? Gravimetrische velden? Antimaterie? Houdt de Golf in de gaten, want we zullen het bij deze auto vast allemaal tegen gaan komen.
48 reacties
Mooi, dan blijft de mark 1 GTI voor mij over, de laatste innovatieve VW.
Haha. Innovatief he, die Duitsers! :D
@Tmt45
Volgens mij staat VW om veel bekend, maar niet om z’n prijs/kwaliteit verhouding. Of je moet in negatieve zin bedoelen…
Thanks, even overheen gelezen
De Golf III was toen hij nieuw was, een stuk veiliger dan de II. Bij de III heeft VW de plank misgeslagen met betrekking tot de roestpreventie. De carrosserie van de Golf III is gemaakt van *kuch* pisbakkenstaal. Niet het beste soort, want de meeste zijn helaas inmiddels compleet verrot.
Los van de herkomst was die Golf II trouwens zowat in z’n eentje verantwoordelijk voor het deugdelijke imago van VW. Toen de AutoWeek in 2010 twintig jaar bestond, deden ze eens onderzoek naar welke auto’s uit hun ‘geboortejaar’ 1990 er nog rondreden. Toen bleek dat er van de 30.000 Golfjes die er dat jaar in Nederland verkocht waren, er na 20 jaar nog 10.000 van dat ene bouwjaar rondreden. Dat was/is echt ongekend.
Ik zie zo voor me dat Bert eruit gaat zitten voorlezen aan Ernie.
Ongeveer zoals met ’40 jaar paperclips – een overzicht’.
Het is geen Golf, maar niet grijs, niet hoekig, en ik ben het nog niet vergeten. Rara wat is dat?
Stiekum toch een grijze hoekige saaie Golf!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Golf
Dat zure gedoe, VW is succesvol en het is aan andere merken(o.a. de mijne) om daarop te reageren en te handelen.
Inderdaad geen grote serie maar ze hebben er toch 200 van gebouwd (minimale toelatingseis voor deelname aan de Groep B).
Roest,oliedruksensor en achterremmen als grote problemen.
Prima ding , alleen jammer dat er zelfs geen interval stand op de ruitenwisser zat.
haha wtf moment toen ik hem tegen kwam
Klinkt vrij onrealistisch.
letterlijk IEDEREEN reed zo’n dieseltje.
Ik ben dan ook van mening dat juist de Diesel Golf het breekijzer is geweest naar de zakelijke markt toe, ’t was toen alleen maar Kadett, Escort of eerder genoemde Peugeot.
Japanners werden zakelijk zelden gebruikt -i verhouding dan- en de Golf was eigenlijk het eerste serieuze alternatief.
Verder is de Golf HELEMAAL geen VW, ’t is een NSU, ne zoals de nu vergeten VW K70 een NSU was.
Maar NSU was kapot gegaan aan de Wankelmotoren van de NSU R0 80 en werd stilletjes overgenomen door het toen praktisch failliete VW.
VW kon echter niet failliet omdat ze deels eigendom aren van het Bundesland en omdat er in Duitsland de zgn VW wet was, ie hen beschermde.
Ze gingen kapot aan de oliecrisis van 1974, (Kevers zopen gewoon benzine) en omdat he hele modellengamma niet gewoon gedateerd was, nee het modellen gamma was gewoon antiek
Veel antieker dan bijvoorbeeld de Engelse auto’s uit die periode.
RWD, luchtgekoeld, motor achterin
De Britten, Italianen en Fransen hadden al bewezen dat het concept van motor voorin en FWD gewoon ‘het concept’ was voor de middenklassers.
Ford, Opel en de Japanners verkochten op veel blik voor weinig geld, maar waren nauwelijks innovatief te noemen