9 Nederlandse racetalenten om in de gaten te houden

Auteur: , 35 Reacties

We hebben het een jaar zonder moeten doen, maar in 2015 hebben we met Max Verstappen weer een Nederlander in de Formule 1. Krijgt hij de komende jaren gezelschap van een landgenoot?

Max Verstappen

Dat zou zomaar kunnen, want er rijdt genoeg talent rond in de opstapklasse’s en de kartsport. Wij namen de negen grootste Nederlandse talenten onder de 21 onder de loep, zodat jij weet wie je de komende jaren absoluut moet blijven volgen. Want schoppen ze het niet tot de Formule 1, dan zie je ze ongetwijfeld terug in andere aansprekende klasse’s.

Beitske Visser – 19 jaar oud – Formule Renault 3.5
Visser maakte naam door als 16-jarig meisje te winnen in de Supercar Challenge en een jaar later als eerste te finishen met een gebroken rug. De inmiddels 19-jarige dame werd opgepikt door Red Bull, maar dopt inmiddels weer haar eigen boontjes. Visser reed dit seizoen in de Formule Renault 3.5, net als de GP2 de laatste halte voor de Formule 1. Daar was het wellicht wat vroeg voor, maar deze Friezin kan zich de komende jaren nog behoorlijk ontwikkelen.

Dennis van de Laar

Dennis van de Laar – 20 jaar oud – EK Formule 3
Van de Laar werd als Suzuki Swift-coureur opgenomen in het KNAF Talent First-programma en schopte het tot het EK Formule 3, waar hij dit jaar reed voor het kampioensteam Prema. Daar kon hij de hoge verwachtingen helaas niet waarmaken en het is nog maar de vraag of er voor Van de Laar meer te halen valt in de Formule-racerij. Hij debuteert aankomend weekend in het Amerikaanse Austin in de Porsche Supercup en doet er goed aan zijn horizon te verbreden. Waar dat toe kan leiden kan mentor Renger van der Zande hem wel vertellen.

Indy Dontje – 21 jaar oud – Duits Formule 3
Dontje is onderdeel van het opleidingsprogramma van Lotus en rijdt dus ook in de kleuren van het Formule 1-team. Die mocht hij dit seizoen verdedigen in de Duitse Formule 3, waar hij al tijdens het derde raceweekend op de hoogste trede van het podium stond. Dontje pakte de rookie-titel en finishte als derde algemeen. Wij zijn benieuwd hoe hij zichzelf staande zou houden in het sterkere Europees Kampioenschap, waar het niveau toch een stukje hoger ligt.

Indy Dontje

Larry ten Voorde – 18 jaar oud – Formule Renault 1.6
Ten Voorde reed een behoorlijke prijzenkast bij elkaar in de Rotax Max Challenge. Hij werd viermaal op rij kampioen in verschillende leeftijdscategorieën en maakte als KNAF Talent First de overstap naar de Formule Renault 1.6. Hij finishte zijn debuutseizoen (2013) als tweede, maar kon dit jaar door pech en een krap budget niet laten zien wat hij wilde. Ten Voorde kan dus absoluut gas geven, dus het is te hopen dat hij een investeerder vindt die hem een stapje verder kan helpen.

Martijn van Leeuwen – 16 jaar oud – Karting
Van Leeuwen laat heel behoorlijke dingen zien in de karting. Zo won hij dit jaar het Deutsche Kart Meisterschaft en laat hij ook in het CIK-FIA Wereldkampioenschap KF mooie dingen zien. In het Franse Essay finishte hij bijvoorbeeld vijfde, nadat hij als zeventiende aan de finale begon. Als karter heeft hij zich dus wel bewezen, het is nu aan dit talent om het over een jaartje of twee te laten zien in de autosport.

Max Verstappen – 17 jaar oud – EK Formule 3
Verstappen is één van de jongste rijders in ons lijstje, maar behoeft nu al geen introductie meer. De zoon van Jos the Boss is klaar voor het echte werk en stapt na één seizoen in de Formule 3 over naar de Formule 1. Hij is nu al het gesprek van de dag in de paddock en mag bij Toro Rosso gaan laten zien wat hij echt waard is. Verwacht de eerste races geen wonderen van de tiener, die overigens alles in zich heeft om uit te groeien tot een hele grote.

Nyck de Vries

Nyck de Vries – 19 jaar oud – Formule Renault 2.0
De Vries is al een tijdje onderdeel van het opleidingsprogramma van McLaren en wist wat er in 2014 van hem verwacht werd. De Fries won in de karting vrijwel alles wat er te winnen viel, maar had in de Formule Renault 2.0 wat meer tijd nodig om op gang te komen. Dit jaar won hij de Eurocup en het Alps-kampioenschap, waarmee hij een zitje verdiende bij DAMS, het kampioensteam uit de Formule Renault 3.5. Daarmee is de Formule 1 weer een stapje dichterbij gekomen en is het aan De Vries om te laten zien wat hij waard is.

Richard Verschoor – 13 jaar oud – Karting
Verschoor timmert flink aan de weg in het kartwereldje. De pas 13-jarige coureur is al onderdeel van het KNAF Talent First-programma en bewees onlangs waarom. Hij won namelijk de CIK-FIA Karting Academy Trophy, een belangrijke klasse voor jong karttalent. Verschoor heeft nog een lange weg te gaan, maar zal het met de juiste begeleiding absoluut ver kunnen schoppen.

Steijn Schothorst – 21 jaar oud – Formule Renault 2.0
Schothorst komt uit een echte racefamilie en dus was het niet zo gek dat hij een paar jaar geleden debuteerde in de NEC Formule Renault 2.0. Hij eindigde in zijn derde seizoen in deze klasse en dat is simpelweg niet goed genoeg. Broer en neef Pieter en Bas rijden in de Porsche Supercup en wat ons betreft is dat ook een mooie klasse voor Steijn.35 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Goed om te zien dat Autoblog steeds meer aandacht besteed aan ( Nederlandse ) autosport!
Echter kan ik bij sommige namen het “talent” wel enigzins in twijfel trekken.
Over Max hoeven we uiteraard niet te twijfelen ! En dat de Vries ( zijn zwager ) een potje kan sturen is ook wel duidelijk.
Bij de rest is het wel duidelijk dat ze het leuk doen, maar zeker geen echte talenten zijn, en je je kan afvragen of die echt heel erg ver gaan komen.
Neem een v/d Laar bijvoorbeeld, die stuurt al 2 of 3 jaar rond in de F3, maar nog nooit een podium gepakt. Dat , mits je talent hebt, het mogelijk is bewijzen Occon en Verstappen des te meer! Aan het team kan het niet liggen, gezien Prema een van de top teams is.

Kortom, leuk artikel, maar de titel “talent” is voor sommigen toch echt wat te hoog gegrepen.
@gertjan2012: Als je kijkt naar wie er de Formule 1 gaan halen, dan gaan dat er uit dit lijstje inderdaad hooguit twee of drie (inclusief Verstappen) zijn. Van de Laar kan dat inderdaad wel uit zijn hoofd zetten, maar kan het in een Porsche Supercup of GT-klasse best eens goed gaan doen. Kijk bv. naar Nick Catsburg: die reed ook niet zo sterk in de Formule Renault, maar stapt nu wel regelmatig in bij het GT-fabrieksteam van BMW
@JordyS: Het is natuurlijk ook wat iemand zijn insteek is… Ik ken Nick een beetje van toen hij vroeger nog wel eens aan het karten was. Maar ik heb bij hem nooit het idee gehad dat hij alles op alles wilde zetten voor een carriere in de autosport. En hij heeft nu een mooie carriere in de olie/smeermiddel handel.
Overigens schat ik qua talent Nick veel hoger in dan Dennis v/d Laar ;-)
@gertjan2012: Nyck en Dennis hebben inderdaad niet veel meer gemeen dan dat ze samen in dit lijstje staan… Nyck heeft na de afgelopen twee seizoenen wel geleerd dat hij alles op alles zal moeten zetten om er alles uit te halen. In de karting ging het misschien ook allemaal een beetje te ‘makkelijk’
@JordyS:
Nyck’s grootste probleem was nog zijn fysiek, ik zie hem nog rijden in de ICA junioren, stoeltje uit een babykart met genoeg lood om hem ongezien door de röntgen te halen.
Dit jaar domineerde hij de Formule Renault, met Nyck komt het heus nog wel goed.
Of hij de F1 gaat halen?
Daar is mijn glazen bol nog niet zo zeker van, maar ik heb genoeg talenten gezien die dat om wat voor rede dan ook niet haalde….
Een vrouw in de F1 zou wat zijn. Is dat ooit wel eens gebeurd? Vast wel toch aangezien beide sekse gelijk zijn in de wereld.
@dennisjuh95: Wat dacht je van de ” tijgerin van Turijn”?
@dennisjuh95:

Jos Verstappen was toch een vrouw? Oh nee, die reed alleen zo…
@bitethepillowimgoingindry:
Zucht, daar hebben we onze Verstappen hater weer….
@jrk68:

Hahaha, tja, mijn mening is niet veranderd. Ik ben trouwens geen Verstappen-hater. Iemand haten die slecht rijdt is natuurlijk ontzettend kinderachtig.
Ik vraag me af waarom al die fixatie op formule 1? Het wordt de koningsklasse genoemd maar dat is het in mijn ogen al een tijdje niet meer. Teveel team orders, geen eigen beslissingen meer, zuinig rijden, geen geluid meer, etc.

In mijn ogen is zelfs NASCAR spannender dan formule 1 tegenwoordig ondanks de oneindige bocht naar links.

Ze moeten op de Nederlandse televisie gewoon ook meer aandacht besteden aan de overige racesporten. Gelukkig komt er een beetje op zondag op tv maar dat zijn slechts samenvattingen van 5 minuten.

Jammer dat de samenleving zo gefixeerd is op 22 omhooggevallen diva´s die zodra ze een bal hebben, deze wegtrappen in de hoop een netje te raken. Racen is veel mooier!
@rammillius: De Formule 1 is en blijft voor deze 8 heren en 1 dame simpelweg het hoogst haalbare. Dat andere klasse’s minder aandacht krijgen is inderdaad jammer, maar ook wel te verklaren als je weet hoeveel belangstelling hier uiteindelijk voor is…
@rammillius: 100% met je eens!
@rammillius: Je kan leuk 5 jaar lang de beste speler van de Eredivisie zijn bij Ajax, Feyernoord of PSV; maar goed, als er dan subtopper uit Spanje of Engeland opbelt, die je daar gelijk 3 keer zoveel betaalt en waar je tov je teamgenoten ook kan uitblinken, waarom zou je t niet doen?
Dan kijken de mensen bij Chelsea, Barca (etc) opeens wel elke week, ipv via een scout. En wieweet ligt het spel je in de Spaanse of Engelse competitie wel.. of blijkt het dat je die Force India of Sauber echt bij de lurven kan nemen, je m op de cm kan positioneren, een paar mooie inhaalacties mee kan maken en je bijv je teamgenoot als Button of Massa eruit rijdt. Als je je zelf daarmee in een Ferrari, RB, MB or McL kan rijden, dan zit je WEL in de top van het autoracen, want dan doe je wel mee voor de hoogste prijzen, inkomsten, roen en de historie.
Robin Frijns is ondanks zijn talent nog steeds geen gesetteled F1 coureur.
Dus als dit artikel bedoeld is om onze talenten te ondersteunen richting de top van de autrosport, dan graag Frijns toevoegen ! (Heb je meteen een Top-10 ipv top 9).
@ramshoek: Frijns is al wat ouder dan 21 ;) Hij heeft zijn kansen gehad en zelf behoorlijk wat ruiten ingegooid, daar gaat een vermelding hier niets meer aan veranderen ben ik bang
@JordyS:

Heeft zijn kansen gehad? Waar dan?
@parsi: Om er eentje te noemen: had bij het opleidingsteam van Red Bull kunnen tekenen, maar heeft daarvoor bedankt. Je ziet aan Verstappen hoe snel het dan had kunnen gaan.
@JordyS: Hou eens op met dat fabeltje, Frijns en Helmut Marko van Red Bull hebben beiden ontkent dat dit waar is. Frijns kon geen contract tekenen bij Red Bull, dit verhaal is de wereld ingeholpen door een Nederlandse journalist maar berust niet op de waarheid ;)
@parsi: Om er nog eentje te noemen: bedankte voor DTM met Audi én Mercedes. Tja…
@JordyS: Ja idd, hij heeft een aantal beslissingen genomen die achteraf gezien niet de juiste waren.

Dat gezegd hebbende begrijp ik het ook wel, als je begin 20 bent, 3 kampioenschappen op rij gewonnen hebt alsmede de tweede GP2 feature race waarvoor je ingeschreven bent, al hebt mogen testen voor Sauber en Red Bull dan moet je toch haast alles op F1 gokken. Hij heeft op papier eigenlijk nog steeds een van de beste CVs van alle coureurs onder de 25 jaar dus het tekent ook de slechte staat van F1 dat ‘ie niet in een racestoeltje zit.

Maar…inmiddels een jaar bijna niks gereden lijkt het me zeer verstandig om zo snel mogelijk een stoeltje te regelen bij iemand die hem daarvoor wil betalen in iets als DTM, Indy, Super Formula, WEC of desnoods GP2 om het nog maar een keer te laten zien. Er is op dit moment volgens mij echt geen F1 team meer die hem zonder geld een kans wil/kan geven. De goede teams hebben allemaal hun ontwikkelingsprogramma’s en de slechtere willen geld zien. Zuur voor Frijns maar aan de andere kant 90% van de reaguurders hier inclusief ikzelf zou graag in de auto’s hebben gereden waar hij in heeft gereden dus heel veel medelijden hoeven we ook niet te hebben, al hoop ik wel dat ‘ie door kan als professioneel coureur met dat talent.
Meindert van Buuren Jr – Formule Renault 3.5
@mauritsdw: Sorry , maar talent…? Hij kan ook leuk sturen, maar werd aan het eind van het seizoen toch regelmatig verslagen door Beitske Visser
@gertjan2012: dit kwam meer door pech en falen van zijn team
Wonderlijk ontbreekt het grootste en bewezen talent, Robin Frijns, in het lijstje.
Zonder hem op het lijstje kan je net zo goed het lijstje de prullenbak ingooien;-)
@parsi: Heb je het artikel gelezen? Daarin staat dat we hebben gekeken naar coureurs van 21 jaar of jonger. Daarom ontbreekt Frijns, niet omdat hij geen talent zou hebben.
@parsi:
Bij het laatste NK Karting deed Robin het leuk maar top was het niet, om met de woorden van zijn begeleider Peter Kox te spreken: Hij rijdt noch zelden en daar is nog nooit en coureur beter van geworden…..
Van dit hele lijstje zie ik alleen Nyck de Vries de Formule 1 halen, de rest zijn gewoon jongens met een hele rijke papa die dankzij zijn geld zo ver zijn gekomen. Niks mis mee, als ik het geld had dan zou ik het ook gedaan hebben maar om ze echt talenten te noemen gaat wel wat ver
@theracingelf: Ja eensch…Hoewel die echt jonge karters daar kunnen we dat nog niet echt van zeggen natuurlijk. Het is wel zo dat bij een naam als ‘Schothorst’ en ‘Verschoor’ die je herkent als je wel eens RTL GP kijkt al meteen denkt nou dat worden geen echte toppers die zitten in die wagen vanwege de familie connecties maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Misschien is Richard Verschoor wel een supertalent, alleen het is eigenlijk gewoon ook te vroeg om hier zijn naam al bij te zetten.
@jaapiyo: Voor zover ik weet doe Richard zn vader niks in de autosport maar Schothorst idd wel, dat de familie Schothorst eigenaar is van het kledingmerk McGregor helpt natuurlijk ook wel lekker mee qua budget.

Dat Verschoor goed kan karten zal ik niet ontkennen maar zo zijn er de afgelopen jaren zoveel nederlandse karters geweest die zulke prestaties hebben neergezet en waar je nu niks meer van hoort.
@theracingelf: Ja precies dat laatste, Nederlanders doen het op een of andere manier al decennia goed in de kartsport, maar daarna gaat het vaak mis door uiteenlopende redenen.
@theracingelf:
Dan vergeet je opa Schothorst nog, dat is de man achter het afkick imperium Solutions.
Aardige jongens hoor maar de Schothorstjes hebben meer geld dan talent.
Ik denk dat Nyck een kans maakt omdat ‘ie alle juiste connecties heeft en zich heel professioneel kan presenteren op nog altijd relatief jonge leeftijd. Hij zou ook een accountant kunnen zijn en McLaren houdt daar wel van. Het succes in de Formule Renault 2.0 heeft eigenlijk wel iets te lang op zich laten wachten maar als hij het nu gelijk door kan trekken in de FR3.5 dan maakt dat niet (zoveel) uit. Als ‘ie hard gaat volgend jaar kan hij wellicht mee in het kielzog van Magnussen en Vandoorne, dan blijft het nog afwachten of het resulteert in een racezitje maar hij heeft in ieder geval de kans.

Die twee jonge karters daargelaten denk ik dat verder alleen Beitske een klein kansje maakt. Ze is nog niet goed genoeg maar ik vind haar wel de beste vrouwelijke coureur van dit moment. Als ze nog wat meer presteert en dikke sponsors meekrijgt als vrouw die goed is zit er misschien wel een zitje in bij een achterhoede team van de toekomst.
Bestaat er eigenlijk nog wel echt “Racen”, het meeste is gearrangeerde door regels kapot gemaakte optochten via de management box en de pitsmannetjes!. doe mij dan maar Top Fuel Dragracing, dat heeft tenminste nog lekker spektakel en geluid. Lekker op de tribune drankje erbij, oordopjes in en ook de heerlijke geur v/d verbranding. In de USA heeft ieder dorp een dragstrip. Waarom niet in NL?, omdat we in een kneuterig en regelnichterig landje leven zonder enige auto en of race cultuur. zo sorry dat was het weer. Veel succes met de talenten(prins Friso :)) uit NL.
Ik denk dat we vergeten dat
Merendeel van bovenstaande heren

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).