ACM: “geen verrassingen meer bij prijzen autobanden”

Auteur: , 43 Reacties

Kijk, dat is fijn.

Bij het aanschaffen van nieuwe autobanden kunnen consumenten nog wel eens onverwachte kosten voorgeschoteld krijgen, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ondervonden. De ACM dacht lange tijd dat verkopers van autobanden hun prijzen netjes vermeldden, maar na een controle heeft het ontdekt dat lang niet iedereen transparant is. Bepaalde kosten die niet vermijd kunnen worden, komen bij sommigen later pas naar voren.

Na deze ontdekking heeft de ACM uiteraard besloten hier een stokje voor te steken. Aanbieders die niet open en eerlijk waren over de prijzen van hun banden, kregen van de ACM een termijn waarin zij deze alsnog konden aanpassen, zodat de consument voortaan niet meer voor de gek gehouden zou worden. Hierop pasten de meesten bedrijven de prijzen aan. Eén bedrijf negeerde de ACM, totdat het met een last onder dwangsom op de proppen kwam. Inmiddels heeft ook dit bedrijf zijn tarieven aangepast.

Het is voor de ACM belangrijk dat de consument niet in het ootje genomen wordt door stiekeme bedrijven. Bij verkopers van autobanden probeert de ACM ervoor te zorgen dat zij de prijzen vermelden inclusief alle onvermijdbare kosten, zoals bijvoorbeeld de verwijderingsbijdrage en montagekosten. In advertenties worden deze meer dan eens weggelaten, waardoor de consument voor een onaangename verrassing komt te staan.43 reacties

Ligt het trouwens aan mij, of zijn de prijzen voor het wisselen van een set banden in 2 jaar tijd ook gigantisch gestegen?? Voorheen was ik voor een euro of 25 wel klaar, nu is het 40 tot 50 euro (4 banden).
@towi1989: ik ben rond de 18 euro per band kwijt als ik nieuwe erop wil laten zetten
@peterpann3nkoek: haha voor minder dan het dubbele heb ik een merkband incl montage.
@bartteeuwen: dat is het voordeel van batavus rijden!
@bartteeuwen: ik bedoel alleen de montage, dat komt bovenop de gewone bandenprijs, ik was 330 voor 4 kwijt ofso
@peterpann3nkoek: ‘ofso’, dat is precies wat de ACM bedoelt, je moet wel de juiste prijs vermelden!
@hotze: €331,00 om precies te zijn, voor 4 winterbanden
@bartteeuwen: voor je Ford Ka uit 1999
@peterpann3nkoek: holy shit. Ik 15e voor 4 bandjes. Daar ga ik niet voor krikken
@cloverleaf: dat is op je skelter?
@hotze: neen. Op de dreier… geen opslag ;)
@cloverleaf: oh wacht. Bandjes.. ik las wielen. Excuss
@towi1989:
Geen G-klasse 6×6 kopen dan! :)
@towi1989: Heb je bandenspanningssensoren? Dat maakt wel verschil natuurlijk
@svenska_aeroplan_ab: Nee hoor. Ik heb 2 auto’s, 1 met sensoren en 1 zonder. Banden wisselen kost evenveel. Zonder sensoren zetten ze er een compleet nieuw ventiel in, met sensor alleen een nieuw binnenventiel.
@towi1989: waarschijnlijk omdat een auto tegenwoordig ook ingeleerd moet worden via de computer op het moment dat je banden wisselt.
@bimmerfan: wait, whut?
@bimmerfan: lolwhut? Dat heb ik echt nog nooit hoeven doen. Ongeacht merk of prijsklasse.
@bimmerfan: Klinkt als een verkooppraatje van de bandenboer.
@berlinetta: Bij sommige auto’s zul je dit toch echt handmatig met de juiste apparatuur moeten doen. Hebben zelf hier een Prius van de laatste generatie die elk jaar voor de wielenwissel komt en daar moeten elke keer opnieuw de sensoren aangemeld worden.

Sommige auto’s hebben ook de mogelijkheid een 2e set in te leren (van de winterwielen dus) en dan hoef je maar via het menu even te wisselen.
@bimmerfan: Ik zou ver weg blijven van een garage die zoiets zou beweren.
@towi1989: Als ex. garage medewerker kan ik vertellen dat het klopt. Anders blijft de bandenspanningswaarschuwing continu branden, vaak gepaard met hinderlijke geluiden. Er zijn zelfs merken waarbij de boordcomputer gedeeltelijk onbruikbaar wordt door de melding.
Het maakt het online vergelijken van bandenprijzen voor de handige doehetzelver wel makkelijker.
Veel consumenten weten het verschil tussen balanceren en uitlijnen niet eens.
Ik denk dat het wel goed is dat deze markt meer transparantie en daarmee concurrentie krijgt. Je kunt nieuwe banden soms zó ontzettend veel goedkoper online bestellen… dan voel je je wel opgelicht bij sommige bekendere landelijke ‘banden ketens’.
@christianjanssen: En hoe ga je je goedkoper online gekochte bandjes erop leggen en uitbalanceren?
@venividivici: bijna al die aanbieders hebben de mogelijkheid om deze te laten afleveren bij een montage partner. Zodra ze daar binnen zijn krijg je een telefoontje voor een montageafspraak.
Ken maar een 1 site Bandenleader volgens mij altijd het goedkoopst tenminste in 90% van de gevallen.
@thomasthomas: moet je daar voor de grap eens wat willen retouren.. nog nooit maar dan ook zo’n slechte organisatie gezien.
@stuko: nooit geen problemen mee gehad.
@thomasthomas: altijd problemen dus…
Bandenboeren..echte schavuiten!
@ghost: is er ook gecheckt op het soort Rubber? Is het wel Fairtrade? Krijgen die rubberboeren wel een eerlijke prijs voor hun rubber? Man man man, wat een storm in een emmer water dit zeg.
@ghost: … in een glas water.
@hotze: Espresso glaasje
Heren, banden goedkoop op internet kopen en dan het werk laten uitvoeren bij een bandenboer … tja dan vraag je erom. Mijn bandenboer zal die service ook wel uitvoeren hoor maar aan 50 € per band.
Ga bij een locale bandenboer en vraag korting, hier in BE ontvang ik tussen de 40 en 50 % korting op de prijs afhankelijk van het merk.
BTW een bandje ontnagelen en plakken kost bij men bandenboer 20 € … ( demonteren- monteren incl )
@dwfc: Wat een onzin. Ik heb laatst twee nieuwe dunlops op de vooras laten leggen. Gekocht via Belpom, online. Werden keurig afgeleverd bij onze lokale vakgarage wie ze op hun beurt weer keurig onder mijn auto gemonteerd heeft. Alle koste reken je af met Belpom en de vakgarage jongens krijgen hun centen weer van Belpom. Prima geregeld, alles in ene keer afgerekend, klaar. Scheelde mij op 2x 19″ dunlops €150,= in vergelijk met de goedkoopste Nederlandse aanbieder.
@dwfc: onzin.

Zeker voor motorbanden de normaalste zaak van de wereld om die online te bestellen en bij de plaatselijke motorboer te laten monteren. Simpelweg vanwege A het enorme prijsverschil en B zodat ze geen enorme voorraden hoeven aan te houden.

De lokale motorboer vind dat prima, sterkernog; hij verzoekt het je zelfs. Kost je 30 ongeveer piek per bandje om t te monteren en balanceren etc.
Best bizar im dan te kezen dat sommigen hier voor dertig piek incl montage per bandje al klaar zijn..

Ps: ik rij leasebak qua auto, if op, then new, dont care ;)
@sudbina: if op?
Dat hebben ze toch maar even mooi aan banden weten te leggen.
@karhengst: gelukkig maak jij ‘m.
Duurde nog lang voordat ie voorbij kwam.

Pilsje van mij.
@verplicht: dat moet een ‘plusje’ zijn en geen pilsje. Alhoewel …

Proost!
Keek gisteren nog op topbanden.com; voor het geadverteerde tarief liggen ze nog steeds niet op mijn velgen & onder mijn wagen…
Ik vind 25€ voor de montage van een 21” band niet duur, mijn dealer leveren betere kwaliteit dan de fitter

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).