ADHD’ers hebben geen herkeuring rijbewijs meer nodig

Auteur: , 57 Reacties

Omdat we Alle Dagen Heel Druk zijn, hebben we geen tijd meer voor deze onzin. Afschaffen dus!

Niet te snel, Jochem!

Binnenkort hoeven mensen met ADHD niet elke drie jaar een medische keuring te ondergaan als zij hun rijbewijs willen verlengen. Allemaal dankzij minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur, die dit vandaag heeft besloten na advies van de Gezondheidsraad.

Doordat de herkeuring komt te vervallen zal het minder ingewikkeld en goedkoper worden voor ADHD’ers om hun roze kaartje te mogen blijven gebruiken. Dit betekent niet dat we nu massaal agressieve, roekeloze chauffeurs op de weg krijgen! Rijervaring en dus vermindering van ongelukken komt met de jaren, en volgens onderzoek van de Gezondheidsraad zijn er geen aanwijzingen dat de stoornis mettertijd verslechtert.

Toch blijft de keuring bij de eerste rijbewijsaanvraag bestaan. In speciale gevallen kan deze na drie of vijf jaar nog eens herhaald worden, omdat de aandachtsstoornis een negatief effect kan hebben op het rijgedrag. Zo kunnen sommige ADHD’ers hun aandacht niet goed bij de weg en andere weggebruikers houden. Een één- of tweemalige keuring moet voldoende zijn om hen eruit te pikken.

De Kamer heeft vorige zomer de regels voor ADHD’ers versoepeld, maar Schultz wilde eerst het advies van de Gezondheidsraad afwachten voordat zij een definitief besluit zou nemen. Nu dit gedaan is, zal het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hopelijk nog voor de zomer de herkeuring afschaffen.57 reacties

Oh, ik wist niet eens dat zoiets bestond. Was wel een vrij discriminerende en belachelijke maatregel. Als ADHD’er ben blij dat ik dan tot nu toe een Belgisch rijbewijs heb gehad.
Voor 9 van de 10 mensen was het ook totale onzin. Ken vrienden die maanden op hun rijbewijs moesten wachten omdat ze adhd hadden. Terwijl je dit helemaal niet merkte in het dagenlijks leven.
@lambo4all:
Het is niet zozeer dat je veel langer moet wachten op je rijbewijs, als je alle zaken op tijd aanvraagt maakt het niks uit.

Wat voor de ADHD’er, of ADD’er zoals mijzelf, wel veel scheelt is veel geld en moeite. Het is namelijk om de 3 jaren een nieuwe gezondheids-verklaring aanvragen a €50,- en vervolgens een gesprek met een psychiater van 15 minuten en €150,- waarna die bepaald of je mag rijden of niet. Daarbij is de eerste vraag of je ongelukken hebt gehad en de tweede of je boetes hebt gehad, alsof je een of andere achterlijke bent, de rest gaat over rij-ervaringen en hoe je dagelijkse leven er uit ziet (en ik vermoed of het georganiseerd is op AD(H)D).

Het is natuurlijk goed om te controleren of zo’n persoon consequent zijn medicatie gebruikt maar deze methode daarvoor niet, je voelt je na zo’n gesprek ronduit genaaid.

Daarnaast is het natuurlijk ook niet leuk dat er op je rijbewijs staat
dat het B (auto) onderdeel maar 3 jaar geldig is, en het AM (brommer) 20 jaren. Of dat je rijbewijs nog geen 3 jaren oud is, waardoor mensen vragen of je hem kwijt bent geweest..

Daarnaast heb je wel een extra verantwoording voor jezelf in het verkeer, maar het is ook bekend dat AD(H)D’ers vaak andere eigenschappen extra beheersen zoals extra goed overzicht behouden, grote (belangrijke) lijnen zien, en ook multifunctionaliteit.

Het etiket op de medicijnen werkt overigens ook niet helemaal terecht, het geeft aan dat het spul de rijvaardigheid beïnvloed. Het is juist zo dat afwezigheid en concentratieproblemen door de medicijnen minder worden. De rijvaardigheid van een AD(H)D’er word dus juist BETER door de medicijnen, een niet-AD(H)D’er zal er juist minder alert van worden.
@gijzert: Heb nu inmiddels een jaar mijn rijbewijs.. en ik heb zelf idd wel het idee dat ik die positieve punten in me heb.. vind zelf wel dat ik goed het overzicht heb en goed reageer op wat er gebeurd.. noem maar op..

Misschien wel raar om te zeggen over mezelf.. maar ik vind het voor mezelf absoluut niet nodig zo’n keuring.. en dat is het nu gelukkig ook niet meer..
Wat is de volgende stap?
Alcomobilisten blijken ineens ook geen gevaar meer?
Suikerpatienten kunnen nooit meer een hypo krijgen achter het stuur?
Epyleptsche aanvallen vormen ook geen gevaar meer?
Dan kunnen ze het rijbewijs net zo goed helemaal afschaffen….
@jrk68:

ADHD kan je echt niet vergelijken met epilepsie ofzo.

Als ik rijd let ik meestal goed op, en met de motor let ik altijd goed op.

ADHD is gewoon een etiquetje dat je plakt op mensen die iets minder kalm zijn en wat makkelijker gaan dromen.
@Hupke:
Dat weet ik ook wel, maar juist die concentratie problemen kunnen een gevaar zijn. Zeker wanneer de medicatie niet gebruikt wordt.
Hetzelfde met suiker, als ik perongeluk teveel insuline spuit zijn de gevolgen niet te overzien. Spuit ik niet dan word ik slaperig en dat is net zo link. Ik vind het dus volledig terecht dat ik een medische verklaring af moet geven. Het is niet alleen voor mijn veiligheid maar ook voor de mensen om mij heen.
@jrk68: Je bent door medicijen geconsentreeder maar je reactievermogen kan minder snel worden. Beetje tegenhang van elkaar.
@michelyman:
Dat ligt eraan welke medicijnen je gebruikt, geen van de medicijnen die ik gebruik hebben invloed op de rijvaardigheid. Dat moet dan immers op de verpakking staan.
@jrk68: Bij mijn medicijen staat het er met een geel stickertje op, retalin ofzo.
@michelyman:
Ok, ik was in de veronderstelling dat je doelde op mijn medicatie.
Op retalin en andere medicijnen zoals pammetjes om mensen rustiger te maken moet idd wel zo’n sticker.
Het gekke met retalin vind ik nog wel dat het eigenlijk een upper (amfetemine) is en dat je er als resultaat juist rustiger van wordt.
@jrk68: Maakt niet uit, het kan altijd effect hebben. Een collega van mij heeft ooit gezegd dat Ritalin geen effect heeft op je reactiesnelheid. Ruim een half jaar later werd het toch ontdekt van wel, het woord van één neuroloog zegt genoeg.
@ravi:
Voor zover ik weet hebben insuline en advagraf geen invloed op de rijvaardigheid. Dat zijn de medicijnen die ik gebruik. Daar mag ik sowieso elke 3 maanden voor op controle dus als die inzichten wijzigen dan hoor ik dat snel genoeg.
@jrk68: Insuline en advagraf hebben inderdaad geen invloed op de rijvaardigheid, ook niet op het reactievermogen (Althans in hele licht vorm; op veel medicijnen staat niet beschreven of het reactievermogen vermindert). Wel raar dat je in aanmerking komt, nog nooit eerder van gehoord. Maar zoals u al vermeldde; veiligheid voor eigen en anderen.
@ravi:
Suikerpatienten zitten met het gevaar van hypo’s en moeten om die rede gekeurd worden.
Ze bekijken dan de langetermijn suikerspiegel en als die goed is dan heb je geen probleem.
Bij mij is die weleens 3,1 geweest en toen had ik een licht bleke arts voor mijn snufferd die het raar vond dat ik geen last had van hypo’s.
@jrk68: Geld voor mij ook , heb een keer een ongeluk veroorzaakt na een lage bloedsuiker, moest vervolgens opnieuw gekeurd worden wat uiteraard gewoon terecht is want inderdaad veiligheid voor alles. MAAR wat ik niet snap van het cbr is dat ik in 1e instantie tot de keuring die 175 euro kostte mijn rijbewijs mocht houden en vervolgens werd afgekeurd. vervolgens kon ik mij laten herkeuren en ook dit kostte 175 euro en wederom kon ik tot mijn 2de keurijng het rijbewijs gewoon houden. Na de 2de keuring werd ik goed gekeurd en toen was mijn rijbewijs ineens 10 jaar geldig i.p.v de gebruikelijke 5 jaar voor suikerpatienten…. kreeg er beetje raar gevoel bij …. iets met geldklopperij zeg maar en ten 2de lijkt het me veiliger als ze het rijbewijs direct innemen tot aan de uitslag van de keuring
@jrk68: Een kameraad van mij heeft ook een concentratieprobleem, rijdt heel voorzichtig en probeert z’n aandacht er altijd goed bij te houden. Maar is het ’s avonds laat en rustig op de snelweg, dan zit hij zo op een andere baan als hij het volume van z’n radio aan het omhoog zetten is, onbewust. Maar ja, als het druk is is dat een ander verhaal.
Tegenwoordig heb je al ADHD als je niet 5 minuten kan stilzitten… Dus goed idee van Melanie
@ravi: tja en vroeger was je gewoon een ‘beetje druk’. Stomme feministische stempeltjes om mannen te onderdrukken.
@betonstaal: Het valt me ook op dat ik van mannen veel vaker hoor dat ze ADHD hebben dan bij vrouwen.
Ik vertrouw geen Jetta meer :)
@E34M5Touring:
Lol, ik miste ( @dennisr voor de tip ) ook al onder de tekst.
@jrk68: Ff kijken of ie zit te slapen :) Vond het altijd al een druk menneke :) :)
@E34M5Touring: & @jrk68 haha :D ik ben er blij mee.. ADHD en ADHD zit verschil in, maar ik ben eerlijk als ik zeg dat ik het voor mezelf niet nodig vind.. druk ben ik niet.. eerder erg rustig.. en ik de auto houd ik mn kop gewoon bij het verkeer, nergens moeite mee en heb mezelf er niet op betrapt dat ik zit weg te dromen..

Heb overigens geen medicatie..

Januari 2015 had ik anders weer gemoeten.. weet ik nu alvast dat ik me dan 250 euro bespaar :)
@dennisr: Scheelt toch mooi weer! Dom gelul allemaal.
Tot op een bepaalde hoogte was deze maatregel sowieso onzin. Ik denk dat alleen mensen met zwaar autisme (waarvan bekend natuurlijk) deze tests moeten krijgen. Die kunnen immers wél een gevaar op de weg vormen. Maar mensen zoals ik met licht autisme/lichte vorm van autisme (ja mensen, dat is een verschil) moeten gewoon zonder keuring hun rijbewijs kunnen halen. Dat is van te voren immers als bij de overheid bekend. Ik kom sowieso niet in aanraking met de keuring maar een vriend van mij kan er met zijn Gilles de la Tourette wel mee in aanraking komen. Ik ben best benieuwd hoe dat dan afgehandeld gaat worden.
@ej20g: In jou geval kan je hiermee alleen in aanraking komen als er naast het lichte autisme ook een zenuw storing plaatsvindt (dit komt vaak voor) wat door het autisme veroorzaakt wordt. Bij Gilles de la Tourette komt het (heel) vaak voor dat er bijvoorbeeld een spastische eigenschap bij komt kijken.
@ravi: ik kom er niet mee in aanraken, had heb ik al opgezocht om te zorgen dat ik niet voor verrassingen kom te staan. De basisregel van dat formulier is: als je op één van deze vragen “ja” kunt antwoorden is het verplicht deze test aan te vragen. En ik kan op geen van die vragen “ja” antwoorden, dus in principe zit ik buiten de gevarenzone. Buiten het feit om dat ik geen verlies heb van reactievermogen of oplettendheid. Sterker nog, juist omdat ik door mijn vorm van autisme (PDD-nos, het nos laat ik liever weg over het algemeen) heb ik een verhoogde concentratievermogen en oplettendheid, dus dat komt eigenlijk best van pas. Die vriend van mij heeft echter spasmen (zoals jij al aangeeft) dus zal hij de test moeten ondergaan. Ik denk dat hij er wel doorheen komt omdat zijn spasmen zeer licht zijn, enkel een lichte draaiende beweging met zijn ogen. Nou is dat tijdens het autorijden niet handig, maar ze zijn niet zo erg dat zijn zicht compleet veranderd van voor naar links of rechts.
@ej20g: Klopt, dat zijn de basisregels en je komt dus niet in aanmerking, gelukkig maar! Goed dat je het even hebt uitgezocht.
@ravi: dat scheelt me een hoop. Want die keuring moet je voor zover ik weet ook zelf betalen. En dat zou dan weer in geding komen met het kopen van een auto. En daar zit ik dan weer niet op te wachten.:)
@ej20g:
Als lichte autisme een rede zou zijn om geen auto te mogen rijden dan hadden alleen vrouwen een rijbewijs….
@jrk68: funny ‘cause it’s true.
belachelijk dat zoiets nog bestaat.
Ik heb al die onzin moeten doen. Een heel duur gesprek van 10 min. met een arts… kassa! Papierwerk van 30,- voor 20 vragen of zoiets.
Maar blij dat ik rij (:
Af en toe als medicijen minder werken rijdt ik wat opgejaagder, doen leaserijders ook wel eens. Geen verschil dus!
@michelyman: heb ik ook last van, vaak gejaagd tot soms bij ‘drive it like you stole it’. Soms vrij irritant, maar het wordt steeds minder naarmate ik meer rijd.
@michelyman: Ben je nog goedkoop uit :P ik kon 225 euro aftikken voor een gesprek van 15 min.. Als ik die kerel had verteld dat ik suïcidaal en levensmoe was had ie nog getekend.. dan nog 23 ofzo voor eigen verklaring.. rijtest van 90 euro..

Maar goed.. kunnen we nu weer geld over houden ;)
Op welke manier moeten ze dan meer geld binnenhalen? Zet het naar een jaar Melanie!, of elke 6 maanden…
Haha mooi dat ik dat heb zeg dus toch voordelen :)
ADHD? Geef mij maar ABHD!
Laten we eerst de leeftijd grens maar is verhogen. Vervolgens veel meer en strengere controle op mensen die nog niet zo lang rijbewijs hebben. Sneller afpakken van rijbewijs. helemaal geen drank op achter het stuur. Als je niet mag bellen dan ook niet gaan eten tanden poetsen scheren of met je laptop bezig. Maar gewoon auto rijden. Verplicht slipcursus. ouderen van af 70 jaar jaarlijks controleren. naar mijn idee zijn er nog zo veel verbeter punten. Ik wil wel weten wie er de meeste ongelukken maken/veroorzaken. De ‘gezonde’ mens of de iets minder ‘gezonde’ adhd mens. pak die drank rijders en mensen zonder rijbewijs en die niet verzekerd rond rijden maar hard aan. En vooral de jongelui kei hard aan pakken. Jongelui moet maar weer weten wie hier de baas. Verwend snot volk. Wil niet meer leren en geven geld van papa en mama uit en werken ho maar beetje handje ophouden. Jeugt heeft mentaliteit van achter eind van ezel tegenwoordig met de mond zo groot als een walvis.
@gerjan:

Laten we eerst beginnen met jou in een gesticht te plaatsen en dan kijken we wel verder.
@gerjan: opa is zijn medicijnen vergeten in te nemen?
@gerjan: generaliseren is een kunst zeg!
Mooi dat ze dit afgeschaft hebben. Ik heb ADD (ADHD livht zeg maar) en had die keuring moeten doen, ware het niet dat ik (op aanraden van de paychiater) niet aangegeven heb dat ik deze aandoening heb… Ik merk het wel in m’n rijstijl, maar tot nu toe geen hinder aan ondervonden. Verschilt ook van persoon tot persoon.
ADHD is niets meer of minder dan een modegril en een reden om letterlijk tonnen Ritalin voor te kunnen schrijven.
Het wrange is dat de lange termijn bijwerkingen nog niet of nauwelijks bekend zijn en ADHD nota bene niet eens een vast omlijnt ziektebeeld kent. Met andere woorden, elke Jan Doedel met een studie psychologie, psychiatrie of antropologie onder de gordel mag een ‘diagnose’ stellen.
Om het fijne hier over te weten te komen raad ik mensen aan om eens het boek ‘Wetenschap of kwakzalverij’ (Bad science) van wetenschapper Ben Goldacre te lezen. Zeer verhelderend.
was ook zeker niet van plan om voor die keuring te gaan maar dat hoeft dus niet meer
@nicktexel: Wel als je net je rijbewijs gaat halen, officieel.. maar je kan je maar beter stil houden ;)
@dennisr: heb ik ook gedaan toen der tijd op advies van mijn rijschool zelfs;)
@nicktexel: wel dus
@dennisr: Dude, ben blij voor je!
@bigcar: :D :D
als je te dom bent om je kinderen op te voeden ..
ben je ook dom genoeg om ze vol te trappen met chemicalien ..

de farmaceutische industrie zag daar wel handel in ..

en adhd was geboren ..
@lincoln: Helaas, ze horen je niet, wat jij zegt is de WAARHEID, al die lot gevallen, ze weten niet beter, helaas.
Gasten jullie hebben geen adhd, vraag maar aan je slimme ouders.
Ik heb als diabetes type I patiënt inmiddels al 6x (elke 5jr.) m’n rijbewijs moeten verlengen bij bijbehorende keuringen (zelf betalen allemaal) vanwege JA’s op de Eigen Verklaring.
Rijd al 25 jaar schadevrij/ hoogste no-claimkorting. Toch duurde dat geintje vorig jaar 8 maanden en was m’n rijbewijs ondertussen verlopen.Super traag en monopolistisch, die RDW-maffia. Plus 3 specialisten, die mij niet kenden, hebben er aan verdiend.
@willemseles: Niet RDW, maar CBR-maffia natuurlijk :-)
Nou leuk dan is het er eindelijk doorheen dat we niet meer herkeurd worden…..tenminste dat dacht ik….
MOET dus gewoon herkeurd worden…mijn rijbewijs is nog niet eens een half jaar oud…
alleen in bijzondere gevallen kan je vrijstelling krijgen van de herkeuring.

Het gewoon weer de zoveelste wassen neus.
Ze gaan gewoon door met ADD(H)D ertje pesten.
jullie zijn gewaarschuwd

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).