Alfa Romeo Spider (1966-1993) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 51 Reacties

Het is zomer! We willen een leuke oldtimer cabriolet en we hebben geen zin om Porsche-prijzen neer te tellen. Is een Alfa Romeo Spider dan interessant?

Hij kwam in 27 jaar tijd in vier verschillende varianten op de markt, maar het is onderhuids dezelfde auto. De eerste serie (verkocht van 1966 tot 1969) staat bekend als Spider “Duetto”, een naam die werd bedacht door een man die deelnam aan een prijsvraag van Alfa Romeo. Door problemen met copyrights mocht die naam echter nooit officieel gevoerd worden, dus het werd een soort geuzennaam. De 1.6 leverde 109 pk en was gekoppeld aan vijfbak handgeschakeld. Later volgde de 1750 Spider Veloce met een 1.8 die goed was voor 118 pk.

Van 1969 tot 1983 werd de tweede serie Spider “Coda Tronca” genoemd. Er kwam een extra 2.0 motor met 131 pk die voortaan naast de 1.8 ook Veloce genoemd werd. Beide kleinere motoren kregen de toevoeging Junior. Ook is er een tijdje een (zeer zeldzame) Spider-Targa gebouwd, met een vaste achterruit zoals je dat kent van bijvoorbeeld de Porsche 911 Targa.

In 1983 werd Serie 3 geïntroduceerd, de Spider “Aerodinamica” die te herkennen is aan de plastic bumpers en kofferklepspoiler. Dit is het minst populaire model. Er was alleen nog keuze uit de 1.6 en de 2.0, maar er kwam wel een lekkere uitvoering van de “Spoiler Spider”, namelijk de Quadrifoglio Verde. Deze QV werd in 1986 geïntroduceerd en was alleen leverbaar in rood, zwart en zilvergrijs. De auto kreeg geen andere motor, maar wel een grotere voorspoiler, andere zijskirts, leren bekleding, een hardtop in lakkleur, andere klokken, en 15 inch velgen met 12 gaten.

De laatste variant ziet het levenslicht in 1989 en wordt weer gewoon Spider genoemd. De plastic spoilers verdwijnen en de look is weer een stuk cleaner. In 1993 wordt de productie gestopt.

Aanbod op Marktplaats
Er staan momenteel zo’n 20 Alfa Romeo Spiders te koop van het type 105 / 115 op Marktplaats.nl, verspreid in de categorieën Alfa Romeo en Oldtimers. De prijzen variëren van €7900 euro tot €24.950.


Pluspunten

 • Alfa Romeo
 • Populair in de klassiekerwereld, onderdelen zijn redelijk goed te krijgen.
 • Alfa Romeo!


Aandachtspunten

De Alfa Romeo Spider is een auto die in z’n oudste vorm al bijna 50 jaar oud is. Er zijn dus tal van zaken die je bij alle auto’s van dat soort leeftijden in de gaten moet houden, zoals roest. En roest. En niet te vergeten: roest. Veel auto’s zijn echter gerestaureerd. Soms kundig, soms door Beun de Haas. Een aankoopkeuring door een klassiekerexpert of Alfa Romeo-specialist kan dus nooit kwaad. Uiteraard zijn er ook voor deze auto’s echter specifieke zaken die je zelf goed kunt checken, los van alle logische en voor de hand liggende aandachtspunten voor een auto van deze leeftijd.

Ook goed om te weten: er zijn enorm veel Alfa Romeo liefhebbers, Alfa Romeo Clubs en Alfa Romeo meetings. Als je er zelf even niet uitkomt, of dat ene onderdeel niet kan vinden, is de kans groot dat iemand bereid is je daarmee te helpen. Je kan veel zeggen over Alfa Romeo-rijders, maar niet dat ze niet gepassioneerd zijn. Doe er je voordeel mee!

Aandrijflijn

 • Oude Alfa Romeo’s waren altijd populair bij motorknutselaars. Dat hoeft geen slecht nieuws te zijn, sterker nog: met een beetje mazzel heb je wat bonus-pk’s onder de kap. Maar het kan geen kwaad om eens goed te inspecteren of één en ander er een beetje netjes uitziet onder de kap, en of alles zo soepel loopt als dat je van een auto als deze mag verwachten.
 • Een Spider gebruikt vrijwel altijd een druppeltje olie, dus je hoeft niet direct te schrikken als het blok niet kurkdroog is. Zo lang het er maar niet aan alle kanten uit spuit, uiteraard.
 • Andere vloeistoffen mogen niet lekken, dus als je andere vloeistoffen dan olie aantreft buiten de daarvoor bedoelde reservoirs, check dan goed wat het is en waar het vandaan komt voordat je de verkoper definitief de hand schudt.
 • De opening van de radiateur moet schoon zijn. Als er een mayonaise-achtige substantie te vinden is, is de koppakking lek. Geen enorm moeilijke fix overigens, bij een auto als deze. Maar ook niet iets waar je mee door wil rijden.
 • De tweede versnelling is een zwak punt, maar daar is verder weinig aan te doen. Snel naar de tweede versnelling wil gewoon niet altijd, met beleid schakelen dus.

Interieur

 • Veel van de interieurdelen zijn (zeker bij de oudere modellen) krakkemikkig. Voordeel is dat er een enorm levendige markt voor deze spullen is, dus je hoeft niet meteen wanhopig te zijn als er iets kapot is. Internet is je vriend!

Exterieur

 • Zoals gezegd is roest een probleem. De meest voorkomende plekken waar Spiders roesten zijn de spatbordranden, de vloer en de dorpels. Als je daar roest aantreft kun je er zeker van zijn dat er meer werk aan zit te komen. Maar wees je ervan bewust dat met name de eerste series nooit een anti-roestbehandeling kregen, ook niet vanuit de fabriek. Met name de dorpels zijn een probleemgebied. Die diende namelijk als waterafvoer, maar als de gaatjes om het water weg te laten dicht zijn gaan zitten, hoopt vocht zich op en begint de roest. Het lastige is dat bijna niet te controleren is hoe de dorpels eraan toe zijn, omdat er drie lagen staal over elkaar gemonteerd zijn. Check ook de onderste dwarsbalk onder de radiateur, de A-stijlen (waar de deuren op bevestigd zitten), de kriksteunen en de bodem goed op roest.

Elektronica

 • Auto’s van de derde en vierde serie hebben soms last van “Jonny’s Disco”: alle waarschuwingslampjes knipperen zo nu en dan. Meestal heeft dit te maken met slechte aardepunten en is het eenvoudig op te lossen.

Zoek de Spider of een andere auto op Marktplaats.nl.51 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Nooit willen kopen omdat : Roest.
Eerste twee types de Duetto en Coda Tronca (oftewel vierkante kont) altijd de meest charmante gevonden maar dan ook alleen maar omdat het stalen, in de kleur van de auto, gespoten dashboard me aansprak, later veranderde de Ballerina in een Italiaanse obesitas kamer olifantje, wel knap dat ze het ding op charmante wijze op de nogal bezopen Amerikaanse wetgeving op het gebied van botsproeven wisten te loodsen.
See where they rust :
https://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/uzIAAOSw1JhZX5N1/$_20.jpg
Dat weer wel dan.
@desjonnies:
Dat stalen en in kleur gespoten dashboard was bij de Coda Tronca een kenmerk van de 1600, de 2000 Veloce had een geheel bekleed dashboard.
En dan te bedenken dat je ook een Mazda MX5 kunt kopen, een auto waarbij je iedere keer dat de motorkap open moet, je in het instructie boekje moet kijken hoe je dat ook weer moet doen…..
@audicoupe84: Maar dan krijg je een tennisarm van’t zwaaien en moet je 20x op de afstandbediening drukken voor je ziet welke ook alweer van jou was…
@audicoupe84: om de roestende dorpels aan te pakken kan de motorkap gelukkig dicht blijven idd! ;)
@desjonnies: serie IV is aardig beschermd tegen dat duiveltje.
Vind het een superleuk ding, maar pas er niet in. Had er graag een naast de 159 gehad voor de zomer maar t’is toch echt te krap. Geluid van die 2.0l is zo lekker.
Hoezo roest? heb mijn 1600 coda tronca e in 1990 gekocht, in 1993 helemaal uit elkaar gehaald.. en alle blik zowat vervangen, voorzien van een antiroestbehandeling.. en sindsdien geen roest meer gezien…
(af fabriek was er zelfs binnen de spatborden geen enkele bescherming, lak, of wat dan ook… geen wonder…)
1987 nieuwe 2.0 gekocht en nog steeds in mijn bezit.
@spidermann: heerlijk, inderdaad: held 😁👍
@spidermann: leuk! Hier hetzelfde! In 91 nieuw gekocht en nog steeds in bezitz 58K op de teller en echt… in nieuwstaat! Geniet ervan!
@bisazza: hier ook slechts originele 59K. Geweldige auto, nog steeds!
@spidermann: waarom rijd je zo weinig ;-). Mijn serie IV in 17 jaar toch 120.000 met glimlach gereden.
@spideriv: daar heb je gelijk in. Mijn vrouw (toen vriendin) heeft hem een keer half in een greppel geteden en ik had/heb het geld niet om de auto op te knappen.
@spidermann: En dan alsnog met haar trouwen. Dat noemen we echte liefde!
@spidermann: uiteindelijk “poor man’s ferrari”.
Heb een serie 4 al zo’n 17 jaar in mijn bezit, onlangs nog rondje bergpassen in Zwitserland en Italie gedaan. Geen auto om hele lange ritten mee te maken op snelwegen, maar op binnenwegen fantastisch. Heel dapper in de bergen, en superhandig dat je met dak open goed ver vooruit kan kijken bij haarspeldbochten. Heb zitting ‘uitgehold’ om niet boven het raam uit te komen. Mijn vrouw, stuk kleiner, vind hem heerlijk zitten. Relatief weinig onderhoudskosten maar gebruik m ook niet veel. Lekt wel behoorlijk olie uit de keerringen; regelmatig bijvullen. Geluid, ondanks katalysator, echt ouderwets Alfa. En probleem met tweede versnelling: gewoon dubbelklutsen en tussengas. Klinkt nog leuk ook.
@ab1963:

Voor die kraakbak, geloof het of niet er is een wondermiddel van Xado, klein tubetje wat je eerst in warm water vloeibaar moet maken en dan moet toevoegen aan de bak olie en het is geheid verleden tijd.
@desjonnies: tussengas geven is veel leuker.
@desjonnies: ligt eraan hoever je synchro naar de kl*ten is, anders werkt het prima inderdaad.
Maar hij is ooh zo mooi, zo mooi! Voor mij graag de Duetto. Een van de mooiste kontjes op een cabriolet wat ik ooit heb gezien. Niet lang geleden stond er bij mij in de straat eentje geparkeerd. Een rode natuurlijk. Daar heb ik heel lang bij staan kwijlen. Schitterend.

Blauw staat hem ook onwijs goed. Misschien zou ik hem zo ooit wel eens kopen: https://i2.wp.com/www.classicitaliancarsforsale.com/wp-content/uploads/2012/08/19.jpg
@viezefreddyw:
Weet niet of je dat als Fries als een aanbeveling zou beschouwen om ‘m juist in dié kleur aan te schaffen, maar die kleur heet ‘Blu Olandese’.
@amghans: Ik als import Fries zou het dan juist doen.
@viezefreddyw:
Op die manier wordt je natuurlijk nooit vrienden met de autochtonen ! 😃
@amghans: Haha ach, hoeft ook niet. Ik kan ze toch niet verstaan.
Mijn ouwe had er vroeger eentje. Na de winter uit de garage willen halen, maar hij was weg. Als gestolen opgegeven, tot we een poosje daarna de 4 banden vonden in een hoekje. Bleek dat ie gewoon weggeroest was!
Prachtige wagen, maar de eerste series zijn wel schaars en/of kneiterduur inmiddels.
Ik heb zelf alleen eens mee gereden in de laatste serie, die je denk ik ook moet kopen als je gewoon een leuke spider wilt om lekker mee te rijden. De oudjes zijn wel mooier, maar echte klassiekers en dus wat kwetsbaar en duur inmiddels…
Type IV is gegalvanisseerd. Dus dat roest zal nogal meevallen.
Wat dat betreft ben ik heul erg benieuwd te horen welke 70/80 auto’s niet roestten.

Heel vreemd vind ik dat 76-77 er een achterbank was (optie) en de andere jaren niet.
@heidekonijn: Audi’s uit de jaren tachtig (80 B3 en 100 C3) waren toonaangevend als het gaat om roestpreventie. En nee, dat had niets met het olieverbruik te maken.
@rrrobert: En waarom was dat? Omdat de Audi’s tot 82 /85 rotten als de ergsten. Getuige mijn vader zijn 100 5S (C2). Ze moesten wel draconische maatregelen nemen want het was een drama.
Vorige week nog een spider zien rijden. Een Audi uit de 70er jaren, dat moet alweer een jaar of 20 geleden zijn.
Ik zag de eerste serie ooit in het rood staan in Kaapstad. Prachtig, net een mini-Ferrari. Tijdje met de eigenaar gekletst en die reed toen weg samen met een schone brunette. Het plaatje klopte perfect.
Heb er een gehad uit 1980, de Veloce met open air luchtfilter en sportuitlaat. Meest fanatastische geluid ooit. Lekker doortrappen in de Drechttunnel met heerlijk geknetter bij het terugschakelen. Geweldige snelheidsbeleving!
Wat een leuk autootje
I’m Too Sexy for this car.
Ik heb er een gehad uit 86, nog net met oud dashboard en geheel origineel Nederlands. Geen spatje roest nergens niet (was dan ook direct al in 86 getectyleerd 😆)

Met brulpijp dat dan weer wel.
De Duetto is de fraaiste, maar wel direct gevolgd door de IV ondanks z’n bejaarde basis toch een kind van z’n eigen tijd. Wellicht heb ik die sympathie omdat die auto het was die ik me als kind ‘live’ herinner.
Ik heb een type 2 uit 81, al 16 jaar in mijn bezit en gekocht vlak voor dat mijn kinderen geboren werden. Nu of nooit was het. Van de kinderen mag deze “brulauto” nooit meer weg en gelijk hebben ze. Nog echt auto rijden zo als dat ooit bedoeld was. Altijd weer een smile op mijn gezicht als ik hem start !
Ik heb een IV gehad, zilver met beige bekleding. Schitterend ding, nooit weg moeten doen. Wel mooie herinneringen: pasjes in Zwitserland, de kofferbak (die best groot is!) met wijn volgegooid in Italië en de Route Napoleon gereden.
Huizen hebben radiatoren een auto heeft een radiateur.
Ik rij al 14 jaar (sinds mijn 18e) in een Spider S3. Toen een bijna 20 jaar oude bak die niemand wilde hebben, nu een 32 jaar oude bak waarvan iedereen zegt dat het de lelijkste variant ooit is. Feit blijft dat ze bijna allemaal het zelfde rijden, tegen een fractie van de prijs.
En ooit worden ze weer cool, net als andere auto’s uit de jaren ’80.
@veloce:
Ombouwsetje van Zender erop en je hoeft niet eens meer te wachten, dan is-ie meteen cool.
Leuk artikel. Net weer een rode coda tronca uit 1976 gekocht, ook een 2000 Veloce. Zat aardig wat werk aan, maar inmiddels technisch weer prima. Geweldig om te rijden en nog altijd bloedmooi. Exemplaar uit het filmpje is prachtig, maar 25 mille is best wat geld voor een hobbyauto. Duetto’s in goede staat doen al het dubbele. Wie minder budget heeft zoekt een knappe serie III; die gummilip achterop is een kwestie van smaak maar verder net zo leuk om te rijden. Ooit had ik al een serie IV, dat rijdt iets makkelijker door de stuurbekrachtiging en elektrische raampjes, maar meer elektriek betekent ook dat er meer kapot kan. Hoe dan ook: voor mij de ultieme zomerse funauto. Vervang de achterste demper door een brulpijp en geniet van formidabel geluid.
@spiderman: tijd voor een date!
@spideriv: Goed plan!
Een auto uit de jaren ’60 en geen technische mankementen. Het kortste lijstje ooit!

Ik heb dit autootje altijd een stuk minder charmant gevonden dan de Engelse cabrio’s. Het doet me gewoon weinig. Maar respect voor alfa dat ze dit ding zo lang en met zo weinig problemen hebben kunnen leveren.
Ontieglijk leuk te lezen dat de Spiderliefde hier zo diep zit en dat er vele al jaren in bezit van reaguurders zijn.
@desjonnies: is ook een geweldig sympathiek en leuk karretje. Puur genieten en echt het “oude autorijden”, je moet zuinig met de mooie techniek omgaan (anders laat ze je lopen), zuivere lijnen rijden (echt geweldig “dansen” in de Vogezen of (italiaanse) Alpen maar zeker ook in Toscane en De Marken. Af en toe wat nukken maar daar geeft ze veel voor terug!
De ultieme accessoire voor als je een knappe vriendin hebt. Vergeet hippe schoenen, handtasjes etc. Alles wat je nodig hebt zijn een goede, mooie zonnebril, een sjaaltje, wapperende haren en een Alfa Spider. Beter zal ze er niet uit zien!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).