Alpine A110S – rijtest en video

Auteur: , 43 Reacties

Niet Duits, niet Italiaans, niet Brits, maar Frans. En dan met een nog relatief bescheiden vermogen. Best een aantal redenen om de Alpine A110S geen blik waardig te gunnen, maar daar doe je jezelf als petrolhead te kort mee.


Uit Frankrijk kwamen al veel lekker of zelfs extreem lekker sturende auto’s. Zo maar een greep: de Clio Williams, de 5 GT Turbo, de Mégane R.S, 205 GTI, de Alpines uit het verleden. Anders dan in Nederland is Frankrijk ook gezegend met een interessant wegennetwerk van Alpen tot aan de kust. In die zin moet je juist opletten als een merk als Alpine weer opstaat. De geschiedenis leert dat er best wel eens wat interessants uit kan komen.

Licht = lekker

Om je geheugen weer even op te frissen, nemen we de filosofie van Alpine nog even met je door. Later gaan we het specifiek over de S hebben, die natuurlijk sneller is dan de “basis” versie.

De truc van Alpine is dat er onder leiding van Nederlander Michael van der Sande (inmiddels verkast naar Jaguar Land Rover SVO) is gedurfd om keuzes te maken. De keuze voor een niet al te grote (en pompeuze) auto die licht moest blijven. In de lichtste vorm, als je van de optielijst afblijft, weegt de A110 slechts 1080 kg. Dat is bijna 400 kg lichter dan een 718 Cayman…

Hoe kwam Alpine tot dit mooie gewicht: door heel veel aluminium te gebruiken. Maar liefst 96% van de carrosserie is aluminium, het zelf ontwikkelde chassis is dat uiteraard ook. Om nog meer gewicht te besparen is het aluminium gelijmd en niet gelast, want ja, ook dat scheelt weer. Binnenin gaat de keuzes om (kilo)grammen te besparen verder: zo zijn de stoelen slechts 13,1 kg per stuk, maar dan missen ze wel de mogelijkheid om de leuning te verstellen. Het scheelt wel weer de helft met stoelen van concurrenten en al die kilogrammen helpen ook weer om minder grote remmen nodig te hebben, een wielophanging die minder gewicht hoef te torsen en ultimo een motor die minder paardjes nodig heeft om aansprekende prestaties te leveren. En een minder krachtig blok is vaak weer wat lichter, zien jullie waar het naar toe gaat?

Een elektrisch opklappende spoiler: niet altijd fraai (is wat voor te zeggen), zou de klassieke lijnen van de A110 aantasten en het voegt weer gewicht toe. Met een vlakke bodem en een diffuser kan je lift op hoge snelheid ook tegengaan, zonder dat dat echt kilogrammen toevoegt.

Met S van Schnell

De S versie is sneller, maar het is ook weer geen wereld van verschil. De A110S houdt namelijk hetzelfde blok, de 1.8 waarvan collega Casper al opmerkte dat er voor de Alpine meer uit te halen was. Voor de S komt er 29 kW/ 40 pk bij, het vermogen stijgt van 252 naar 292 pk. Hetzelfde blok heeft in de Megane RS Trophy al weer 300 pk, dus het blijft curieus waarom Alpine niet op of door die magische grens van 300 paardjes heen gaat.

Gezien het lage gewicht, voor de A110S slaat de weegschaal uit naar 1.114 kg, zijn de prestaties fantastisch. De topsnelheid is 260 km/u en de sprint naar de 100 gaat ook echt rap: in slechts 4,4 seconden. Dat is 0,1 seconde sneller dan de reguliere A110 en een halve tel sneller dan de 718 Cayman. Ouch, kilogrammen zijn niet goed voor je sportieve prestaties, dat had ik je ook wel kunnen vertellen. De gewicht-vermogensverhouding van de A110S is 3,8 kg per pk, ter vegelijk: de Cayman moet één kilogram per pk meer meeslepen.

Of S van subtiel

Het vergt een kenner om te spotten of het een A110S is, want de wijzigingen zijn erg subtiel. De matte carrosseriekleur Gris Tonnerre is wel een weggever, die optie is namelijk exclusief voor de A110S gereserveerd.

Verder kan je de A110S herkennen aan de gestileerde vlag op
de C-stijlen, de in zwart uitgevoerde Alpine-letters op de achterzijde, oranje
remklauwen en speciale donkere ‘GT Race’-wielen. Binnenin zijn de wijzigingen
ook niet wereldschokkend: aluminium pedalen en voetensteunen en een met leder
afgewerkt stuurwiel met oranje 12-uursmarkering en oranje stiksels. Alpine
gebruikt verder zwarte Dinamica-bekleding voor de hemel, zonnekleppen,
deurpanelen en de 13,1kg wegende Sabelt-kuipstoelen. De vaste stoelen hebben
wel een nadeel: ze zijn maar beperkt verstelbaar. De leuning staat in een vaste
hoek en voor mij stond die niet rechtop genoeg. Alsof je continu te veel onderuit
gezakt moet zitten.

Of de S van minder soft

Voor een auto uit dit segment is de A110 verbazingwekkend comfortabel, maar ook weer niet soft en week. Voor de S koos Alpine echter wel om het ietsje ruiger te maken, zonder dat het comfort helemaal verloren gaat. De wielophanging is 4 mm verlaagd, want niet eens zichtbaar is. Wel voelbaar zijn de nieuwe schroefveren die 50% stijver zijn en de holle stabilisatorstangen die zelfs 100% aan stijfheid wonnen. Schokdempers en de aanslagrubbers werden ook harder, het geeft de A110S meer precisie dan zijn mindere broer, maar gelukkig ook nog steeds veel comfort.

Het weggedrag heeft een karakter wat ik graag omschrijf als Frans en ik bedoel dat als een compliment. Het lage gewicht vertaalt zich in een lichtvoetig karakter met snelle reflexen. Ondanks de relatief smalle banden (Michelin Pilot Sport 4, 215 mm breed voor en 245 mm achter) heeft de A110S veel grip, er is geen bulk aan massa die doorduwt. Het lekkere is dat onderstel en besturing continu communiceren wat er gaande is. Rem een bocht diep en je voelt dat je de druk van de achterzijde haalt. Niet dat de A110S dan direct je kop eraf bijt zoals bij vroege Franse hothatches.

In het kader van gewichts- en kostenbesparing kreeg de A110(S) één item niet mee, waar wij altijd wel fan van zijn: het sperdifferentieel. Elektronica die sperwerking simuleert is lang geen “second best” en dus kan je de Alpine erop betrappen dat het binnenste wiel doorslaat. Gezien de layout met een middenmotor komt het niet vaak voor, maar toch zou ik als liefhebber het sper op zijn minst op de optielijst willen zien.

Prijs en conclusie

De vanafprijs van de A110S is € 77.900, want bijna 13 mille meer is dan de reguliere A110. Dat is een forse stap, maar een reële verhoging voor 40 pk extra en wat additionele spulletjes.

Alpine A110S

Qua concurrentie komt de A110S er dan ook nog redelijk vanaf: de Lotus Elise is nog lichter, nog goedkoper, maar inmiddels ruim over de houdbaarheidsdatum om nog nieuw aan te schaffen. De 718 Cayman is nipt duurder, is zwaarder en langzamer, maar het is wel een Porsche. Dat scheelt toch uitleggen aan de bar en bij de Cayman valt er wel meer te kiezen qua opties en (nog) dikkere motoren. Kortom: voor dit geld is de A110S een bijzonder aanbod. Er zijn auto’s met meer pk voor dit bedrag, maar echte sportauto’s met middenmotor zijn dun gezaaid en de Alpine is dan ook nog eens verschrikkelijk goed.43 reacties

Met een Porsche 718 heb je misschien juist meer uit te leggen.
Waarom niet gegaan voor een 911.
De Alpine is gewoon een steengoede auto die meer plezier zal geven dan een Porsche.
@Hubert: Ik heb een paar dagen een Boxster 718 gereden rond LA en ik kan je zeggen, het is echt een redelijk briljante auto, veel beter dan ik verwachtte. Waarschijnlijk een stuk leuker dan een moderne 911 (mijn ervaring daarmee gaat niet verder dan de 996). Zelfs het motorgeluid viel me niet tegen. Maar ik denk dat ik de Alpine ook heel gaaf zou vinden.
@frederik: Redelijk briljant?
@viezefreddyw: Het kon briljanter ;)
@Hubert: kan het niet beter zeggen als alpine bezitter 👍
@hubert: Voor Jan Modaal is een Porsche een Porsche volgens mij, dus hoef je niet veel uit te leggen. De ene is van mening dat die auto je te veel geld heeft gekost, voor de andere is het een gaaf ding waarin ie wel eens mee wil rijden.
En als je tegen een liefhebber moet uitleggen waarom… ben je geen echte liefhebber, of eentje met kleppen op.
Goed artikel en reportage Wouter. Als BMW rijder zal dit toch een beetje pijn doen, niet.
Een nieuwe Alpine of een net niet nieuwe 4c, lastig lastig….
@dutchdriftking: 4c geen twijfel mogelijk
@dutchdriftking: de A110 is qua rijden (sturen, ophanging, balans) toch mijlswijd beter dan de 4C. A110 (mss in een leuke rode kleur?)
@Onehp: Grappig dat je dat zegt. Vorig jaar met iemand een rondje Nurburgring meegereden in zijn 4C Spider. De beste man doet zo’n beetje 60 rondjes per jaar en had voor de 4C een A110. Deze ruilde hij in op de 4C omdat hij de A110 te saai en te soft vond. De 4C was volgens hem verreweg de betere rijdersauto.
@viezefreddyw: intressant. De a110 is een wegauto inderdaad te zacht voor circuit, daarvoor is er nu de a110s. De 4C was, volgens de reviews, een gemiste kans op de weg (te hard, bump steer, onderstuurd iirc – ik was geïnteresseerd maar dat verdween redelijk snel…), maar werkt blijkbaar goed op circuit? Wel weet ik dat de 4C redelijk goed valt ‘op te kuisen’ met eftermarket modificaties en ook dat de latere versie al een stuk beter was…. Misschien moet ik men opvatting nog wat meer bijsturen. Dank.
@onehp: De Alpine is geweldig. Een 4C is geweldig en als je van sensatie houdt de betere keuze.
De pers praat gewoon EVO na en zit er gigantisch naast met de 4C. De enige reviews van de 4C die hout snijden zijn van de Grand Tour en Sniff Petrol.
En aftermarket knoei is te mijden, tenzij je diep pro track wil gaan.
@heidekonijn: Ik weet niet of ik zoveel waarde zou hechten aan de reviews van de mensen van The Grand Tour. Het geeft zeker een indicatie, maar geen enkel van hen heeft iets of wat professionele ervaring met achter het stuur zitten. Ze rijden niet beter dan laten we zeggen Wouter of Casper ( wat absoluut meer dan schappelijk is ).
Een Chris Harris of Tiff Needell staat toch wel een pak hoger aangeschreven bij mij.
@simonmc: Het probleem met Harris en de ex-EVO bende is dat ze constant van mening veranderen.
Kijk gerust eens naar het eerste en tweede filmpje dat Harris schoot over de 4C. Alles is uit te leggen maar de verschillen zijn me wat kras. En een boel punten (goed en slecht) worden gewoon gemist.
Hun rijkunsten zijn mij wat irrelevant. De enige die potten kunnen breken zijn Plato, Schmitz of Schrick.
@heidekonijn: off-topic, maar is je profielfoto van de film Donnie Darko?
@simonmc: Yep. De gelijkenis is sprekend.
@dutchdriftking: Voor mij graag een tweedehands Cayman GT4.
@vwaudiporsche: Ja voor mij ook maar dat red je niet voor die prijs, zul je nog 25.000 meer mee moeten nemen en dat is dan geen vergelijk meer.
Ik wil haar zo hard rijden!

De A110 is een lekkere strakke Française met mooi maar niet overdreven rondingen die je gemakkelijk in alle standjes maneuvreert zonder je rug te verrekken.

Waar de 718 een zwaarder rondborstige Germaanse is met serieus wat oempf waarop je volledig loss kan gaan.

Beiden trekken me wel.
Maar de Française kan je waarschijnlijk het goedkoopst onderhouden 😏
Ik ben in de markt, maar ik kan na enkele keren het filmpje kijken, echt niet wennen aan de lampen voor. Zonde, verder had ik em graag willen hebben! Hoewel ik nooit een fan van Frans zal zijn.
@kimbo12: ik kan in ieder geval Alpine centre Soestdijk aanraden (eva). Hoe zij hier met hun klanten omgaan is écht van een ander niveau. Helaas voor Alpine kwam er net een andere mooie auto langs. Anders had ik het wel geweten.
“Ondanks de relatief smalle banden (Michelin Pilot Sport 4, 215 mm breed voor en 245 mm achter)”

Ik durf zelfs bijna het omgekeerde te stellen: waarom zo brede voorbanden? En degene die durft reageren met ” dan gaat hij beter door de bochten” – is af.
Een Lotus Exige S bv, heeft 55 pk meer, weegt 50 kg meer…maar heeft smallere – 205 mm brede- voorbanden?
Achteraan liggen dan weer bredere ( 265 mm ) banden, maar gezien het meergewicht en vermogen, vind ik dit meer dan logisch.

Een Ferrari Modena bv, heeft vooraan ook 215 mm brede banden en weegt bijna 300 kg meer, om maar een idee te geven.
@SimonMc: de keuze heeft ook te maken met de vering/demping setup voor/achter en de gewichtbalans voor/achter en de combinatie daarvan. Dan nog het gekozen bandenmerk en type.. Allemaal variabelen die meespelen in de beslissing welke combinatie voor een bepaald type model auto optimaal (b)lijkt.
@simonmc: smaller vooraan is meer onderstuur in deze setup.
Gave bak! Heb helemaal niks met franse auto’s, maar deze is begeerlijk.
Joehoe ik zie weer foto’s🍺🎉🍰💪🏻
De 4C is wel een stukje ouder maar is wel op alle vlakken exotischer, gewaagder en lichter dan de Alpine.
@right: De 4C is niet lichter. De echte curb weight van een 4C is, in Amerikaanse spec, 1.105 kg (https://www.roadandtrack.com/new-cars/news/a8109/we-weighed-the-alfa-4c/).
@bara: juist. De europese is wel wat lichter, maar uiteindelijk is het qua rijden verruit de inferieure auto als je de reviews mag geloven.
@onehp: Inferieur aan wat? Een LaFerrari? Klopt wel denk ik.
@heidekonijn: zie reeds discussie hogerop, mijn opinie al wat bijgestuurd.
@onehp: Kudo’s
@heidekonijn: *kudos
Hé een kalkoen, die had ik kunnen raken ! Tijd van filmen iets voor de kerst geweest ?
Van deze auto word ik nou ontzettend vrolijk. Helaas ben ik niet in de positie om er eentje nieuw te kopen. Bij deze dus een oproep aan eenieder die dat wel is: koop er eentje. Dan beloof ik plechtig dat ik hem over een jaartje of wat van je overneem.
Ergens vind ik hem enorm gaaf. Moet een genot zijn om te sturen, ongetwijfeld.
Maar dat design, ik weet het niet. Ik blijf er een wrang gevoel van krijgen.
Als je dan weet dat een Supra even duur is, zou ik wellicht hiervoor gaan. Lekker romige motor in plaats van altijd het onderste uit de kan van die 1.8. Althans dat is meer het gevoel dat je bij de Alpine krijgt.
Gaaf, zeker in deze kleur.
Mooi begin van het nieuwe jaar met een heel leuk filmpje.
De hamvraag blijft wat mij betreft of je een gewone a110 zou inruilen voor de s of is daar het verschil niet groot genoeg voor?
@a110: Ik ben tevreden met mijn a110 en kan het huidige comfort wel appreciëren. Enkel als je regelmatig op circuit gaat rijden kan je het volgens mij wel overwegen.
@alpinea110: ja dat was ook een beetje mijn gedachte op basis van de specs van de s. Maar heb m niet gereden en ben wel benieuwd of het echt een wereld van verschil is op de weg.
Absolute droomauto voor me, ver weg maar eigenlijk bovenaan mijn lijstje als er ooit een fun-auto mag komen. Prachtig, vernieuwend, karakteristiek: lekker mee de Franse B-wegen over gummen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).