Alpine ‘A120’ wordt op 16 februari aangekondigd

Auteur: , 60 Reacties

En als de definitieve versie ook maar iets lijkt op bovenstaande afbeelding, dan roepen wij die dag uit tot nationale feestdag.

Alpine A120

Rond het welhaast legendarische Alpine gaan al lange tijd geruchten, af en toe gevoed door een conceptcar van Renault zelf. Zo was er in 2012 opeens de Renault-Apline A110-50. Die concept heeft duidelijk de handtekening van Laurens van den Akker en hoewel fraai, is het meer een Renault-sportwagen dan een Alpine. Een Renault-sporwagen die overigens ontwikkeld zou worden samen met Caterham, maar die samenwerking liep al snel op de klippen.

Terwijl de geruchten bleven komen, bleef het van de kant van Renault enige tijd stil. In juni van 2015 was daar dan eindelijk le deuxième concept, de Celebration. Officieel ter viering van de 60 jarige verjaardag van Alpine, maar hopelijk ook een goede hint naar het uiterlijk van de Alpine die we volgens Car Scoops op 16 februari voorgeschoteld gaan krijgen. Als naam noemen zij A120, wat -net als het uiterlijk- een dikke verwijzing is naar de bekendste Alpine, de A110.

Bovenstaande foto en de foto’s in de gallery hieronder komen uit een patentdatabase. In eerste instantie lijkt het te gaan om de Celebration Concept, maar wie goed kijkt ziet dat met name de achterkant afwijkt. Details als de kleine spiegels en dito handgrepen in de deur lijken er op te wijzen dat we hier nog steeds niet met een productiemodel te maken hebben. Grote vraag is alleen, waarom hebben we deze tweede concept nooit te zien gekregen van Renault? Lijkt hij te veel op het uiteindelijke model, of juist helemaal niet…? Nog even geduld.
60 reacties

Wat een zachte lijnen voor een sportauto. Zo mooi als de nieuwe Megane is, zo mislukt lijkt deze. Wat mij betreft mist er agressie. Wel mooie verhoudingen.
@maxhunter: voor agressie kun je bij genoeg merken terecht, bijvoorbeeld Audi daar zit aan de voorkant een groot zwart gat dat hele planeten op kan slokken.
Deze Alpine heeft juist iets dat we nog maar zeer zelden zien: elegantie!
@mashell: Renault moet prima in staat zijn een spannend front neer te zetten gezien de Megane RS-en van afgelopen jaren en de nieuwe Megane. Deze koplampen hebben een zachte lijn die niet bij het profiel van de auto en de led lampen voor en achter passen.
@mashell: maar de achterkant Is toch gewoon Audi. Alleen is deze achterkant verkeerd geproportioneerd.
@maxhunter: Dat is dan dikke pech voor Porsche…
@maxhunter: ik vind hem ook niet extreem geslaagd. Er lijkt wel een beetje Spyker in te zitten.
@dutchdriftking: honda crx del sol anyone?
De voorkant en schuin van voor zien er echt goed uit, maar naarmate je meer te zien krijgt van de zijkant en achterkant wordt het minder vind ik. Vooral die enkele uitlaat in het midden ziet er knullig uit.

Maar los daarvan: laat maar komen dit ding. Ik hoop dat de concurrentie volgt zodat dit segment weer helemaal tot leven komt.
@berlinetta: ook van voor vind k m niet zo geslaagd. Die middelste 2 lampen/ledstrips zou ik niet doen. Met enkel de buitenste 2 is t al een stuk beter.
Ook zou ik achter uitlaten aan de linker en rechter kant doen.
@sbelali: de middelste zijn nu net de verwijzing naar de alpina.
@jpoers: Wat heeft Alpina hier mee te maken?
16 feb party hard
@rob5nismo: Ik zou er naar geen rekening mee houden. Als ze ook maar iets laten zien zal het wel weer een concept zijn. Ze zijn daar bij Alpine nog erger als bij Alfa Romeo.
@clarkson: klopt, ze beloven al 10 jaar een wederopstanding…..
@dutchdriftking: Misschien komen ze in februari wel met de: 10 jaar wederopstanding editie (concept natuurlijk)?
Ziet er goed uit…IMAO
Fraai kontje
Waar zou de motor liggen? In het midden? Er zitten roosters onder de achterruit en het “kofferdeksel” aan de achterkant is veel te klein om nuttig te kunnen zijn.
@mashell: wellicht een Nissan Z in disguise…?
@mashell: Het is nog maar een concept, waar vorm voor functie gaat. Maar het zou me niks verbazen áls deze A120 ooit komt, het een kleine achterwielaandrijver met middenmotor wordt met een 1600 turbo zoals in de Clio RS.
@mashell: According to reports in the French press, power for both the standard car and the more extreme version is expected to come from the same 1.8-litre TCe engine, located in a mid-rear position just in front of the rear wheels and linked to the seven-speed dual-clutch automatic transmission knip en plak ;)
Die ronde lampen kunnen echt niet
@blaze3027: Vind ze prachtig en een mooie verwijzing naar het origineel…
@norge: Inderdaad! Als ik de reacties hier lees, zijn er erg weinig mensen die voeling hebben met de lijnen van het origineel.
Ik vind het een schitterend ontwerp!
De voorkant doet mij toch wel snel doen denken aan de Twingo
Honda Del Sol much?
Waar en tegen welke prijs kan ik er eentje reserveren? Blauw of geel graag.
Best een leuk wagentje, ik heb hem al in het wild gespot:

http://www.youtube.com/watch?v=VRYJAtoBexg

Vind de kont met blauw trouwens beter uitkomen dan het model in het filmpje…
Wat een ontieglijk ZIELIG retro ding.
Hij lijkt zo gekopiëerd te zijn van de A 108, nee lieverds niet van de A 110 (die weer een doorontwikkeling was van de A 108)

http://i-cms.linternaute.com/image_cms/original/227107-alpine-a-108-berlinette.jpg

http://www.auto-manufacturer.com/wp-content/uploads/2013/09/1955-Alpine-A108.jpg

De grap is (of het trieste? eigenlijk) dat Patrick le Quement, Renault’s laatste GROTE ontwerper de man van de Twingo I de VelSatis en de Avantime altijd heeft gezegd dat het uitbrengen van een retro ontwerp à la New MIni, Fiat 500 en Volkswagen Beetle een gebrek aan fantasie is.

Renault heeft zelf concepts gemaakt voor een retro Renault 4 de R4 of 4L
http://davidobendorfer.com/_en/_R4/images/03.jpg

En zelfs een concept voor diens voorganger de 4CV

http://photo-voiture.motorlegend.com/high/renault-autre-autre-71289.jpg

Ik vind dit gewoon een zwaktebod.
@desjonnies: Smaak en behaag, het hoeft niet altijd avant garde te zijn, sommige auto’s uit het verleden zijn zo mooi dat die van mij best mogen voortleven in een retro design.
@desjonnies:
Uiteraard heb je 100% gelijk.
Maar mooi vind ik ‘em wel, ondanks de creatieve armoede…….
@desjonnies: Zo erg is het ook weer niet…

Zo van voren staat er gewoon een fris sportwagentje.

Alleen de achterkant is te geforceerd, met zijn lijnen uit de jaren zestig die op een moderne auto geplakt zijn. Een beetje hetzelfde idee als de Audi A7 met zijn seventies kont (geïnspireerd op de 100 coupé) op een verder moderne koets.
@desjonnies: ik moet eerlijk zeggen dat ik het concept van de Renault 4 wel erg vind!
@rufctr01:
ik ook !
maar toch……
Ik ben heel erg benieuwd. Het is al weer een tijdje geleden dat er een Frans sportwagentje leverbaar is geweest, een enkele PGO, Hommel Berlinette, De La Chappelle Roadster en Renault Sport Spider daargelaten.
@gtwillem: en de Peugeot RCZ R dan…?
@e1000bmw523i: Goeie! Zwaar onderschatte auto. Zo teleurstellend als de 4C is, zo verassend goed is de RCZ-R.
uiteraard moet mijn reactie worden goedgekeurd, stel je voor : 4 foto’s opladen en niet eens ééntje van een blote mevroi !
Leuk elegant sportwagentje. Keer wat anders dan al die schreeuwerige meuk…

Kwa proporties lijkt ie ook helemaal goed. Zover ik nu al kan beoordelen komt deze auto kwa ontwerp op het ‘Artega-niveau’. En dat is een groot compliment als het uit mijn toetsenbord komt. Zelden heb ik namelijk zo’n prachtige sportwagen gezien. Geen enkele Ferrari, Porsche of BMW die ook maar in de buurt komt van dit:
http://www.autojunk.nl/2010/05/primeur-zeer-exclusief-artega-gt

Ik hoop dat ik dat ook over deze Alpine kan gaan zeggen…..
@Rob: mee eens. Artega, dat is toch van die Nederlandse zakenman die ergens in Spanje woont (Valencia geloof ik) en een eigen circuit heeft. De bofkont.
@henkp1:
Oei. Nee, dat zal Ascari zijn… ;-)

Artega heeft een Duitse roots. Ik meen te herinneren dat het een soort uit de hand gelopen showcase (met Volkswagen V6) was van een Duitse toeleverancier van de automobielindustrie. Hij was in ieder geval ontworpen door Henrik Fisker, en ik vind ‘em nog steeds briljant…

Hebben het helaas niet lang volgehouden. Hoewel er geruchten zijn dat ie eventjes terug is geweest in de vorm van de Spyker Venator concept…..
@henkp1:
Ascari’s zijn vrij heftige racewagens met BMW motoren. Ooit eens in Top Gear geweest:
https://www.youtube.com/watch?v=dWTfzlHni80
@Rob: Oh ja Ascari, je hebt gelijk. En het circuit is in de buurt van Malaga.
Hij oogt iets te soft
Crx Del Sol is that you ?
@Bart_V: komt inderdaad aardig in de buurt:

http://civic-eg.com/images/delsol_rimviewer/delsol_stock_white_03.jpg
@RRRobert: moest trouwens behoorlijk zoeken naar een afbeelding van een CRX Del Sol in ‘stock’ uitvoering. Onverprutste exemplaren zijn klaarblijkelijk nagenoeg uitgestorven…
Schitterend, laat maar komen!
Die Retro Renault 4 (R4) is geen ontwerp van Renault.
Dit is een vingeroefening van designer “David Obendorfer” en die heeft niets van doen met Renault.
@HZW:
bedankt, weer wat geleerd !
Ik vind hem echt leuk hoor. Als die er zo uit ziet als dat plaatje dan is Renault weer eens (en in 2015 is dit vaak gebeurd) goed bezig!
Dit geeft me meer vragen dan antwoorden…

Wil ik dit? -> misschien

Krijgt dit RWD bvb op basis van die rwd clio die er nu is? En is dit een goedkoop (25 a 30k) sportwagentje met zeer mattige prestaties?

Of word dit een goedkoop retro fwd bakje?

Of word dit een serieuze sportwagen die een stuk duurder is dan z’n badge toelaat?
@Hupke: Ik denk dat je qua positionering ergens tussen de GT86 en 4C moet denken.
@Dizono:

Beiden vind ik veel, veel, veel te duur voor wat je krijgt. Beiden kan ik me perfect verooloven zonder er een boterham voor te laten, maar toch vind ik ze te duur als je begrijpt wat ik bedoel.
@Hupke: Clio RWD? Je bedoelt de Twingo…? Gezien de samenwerking met Nissan, sluit ik ook niet uit dat het onderhuids een Nissan Z is…
@e1000bmw523i:

Nissan z is dan weer een zwaar ding, dat zou zonde zijn.

En ja twingo, clio … je weet wel van die franse bakjes met een rare naam erop.
het origineel is velen malen mooier, dit is toch weer zo’n uitgekotst retro modelletje met de ronde vormen waardoor het waarschijnlijk alleen vrouwen en kappers zal aanspreken…zonde..
Snap de historie maar mooi is anders
Erg leuke auto en ziet er erg goed uit. Zal best ook wel een hele fijne sport/race auto worden. Dat kan je gerust aan de heren en dames van Renault Sport /Alpine overlaten. Hopelijk komt ze nog in 2016 voor aantrekkelijke prijzen (max 50k). Alleen hoop ik dat het geen ‘120’ wordt, dan liever ‘210’ ofzo.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).