‘Amsterdams parkeertarief van 7,50 haalt niets uit’

Auteur: , 40 Reacties

Je zou denken dat mensen wel twee keer nadenken voor ze de auto pakken. Nou, dat valt wel mee volgens deskundigen.

'Amsterdams parkeertarief van 7,50 haalt niets uit'

Recent werd bekend dat de gemeente Amsterdam de parkeertarieven in het centrum heeft verhoogd. Een uurtje parkeren aan de gracht kost een heftige 7,50 euro per uur. Het stadsbestuur wil de toenemende parkeerdruk tegengaan. Ook ziet de stad liever minder auto’s in het centrum. Dat het ook nog eens een extra centje oplevert is natuurlijk een extraatje. Heus waar.

De prijsverhoging gaat volgens Walther Ploos van Amstel van de Hogeschool Amsterdam geen effect hebben. Ja, op de portemonnee van de gemeente, maar niet op het verkeer in de stad. De lector City Logistiek (wat een benamingen tegenwoordig) zegt in het FD dat er geen enkele relatie bestaat tussen de parkeertarieven en het verkeer op straat.

Het heeft volgens de lector wel effect op het parkeergedrag van de automobilisten. Zo zal het verkeer hetzelfde blijven, maar zijn de bezoeken veel korter. Ook vreest Ploos van Amstel een toename van het aantal wanbetalers die de gok nemen en niet betalen. De gemeente hoopt dat automobilisten overstappen naar het openbaar vervoer. Er is volgens de lector echter een kans dat veel mensen juist voor een taxi gaan kiezen. Zo blijven er alsnog veel auto’s in de binnenstad, het verschil zit hem dan in het feit dat het kenteken blauw is.

Dat parkeren steeds duurder wordt is aantrekkelijk voor bedrijven en beleggers actief in deze branche. Het kopen van een parkeerplek is immers minder gedoe in vergelijking met het bezitten van een huis. In dat opzicht is parkeren het nieuwe goud, aldus Ploos van Amstel.

Foto: een 2018 Mercedes-AMG S63 Coupé in Damsko. Via @toyotafortuner op Autojunk40 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ik betaal nooit voor parkeren in Amsterdam. Die ene keer dat je dan een boete hebt heb je er met gemak uit.
@str8six: vind je dat stoer?
@ghost: nee, wel handig.
@str8six: op een terrein van een hotel of bedrijf je auto neer zetten heb je wel meer kans op gratis parkeren daar
@ghost: ach meisje toch..
@str8six: Met de hoeveelheid parkeerwachters en scanauto’s die er in Amsterdam rondrijden geloof ik daar geen hol van.
@miata93: waarom zou ik het zeggen als ’t niet waar zou zijn? Alsof ik iets aan jullie te bewijzen heb…
@str8six: tip voor de volgende x. De parkeerwachter hebben vaste routes op vaste tijdstippen. Eenmaal een boete dan weet je wanneer ze volgende week weer langskomen :D
@mazot: heel stoer maar jij weet net zo goed als ik dat dit onzin is.
@mazot: Onzin, op sommige lokaties komen ze gewoon vrolijk 3x per dag langs. En met die scan-auto’s zelfs als het regent. Kreeg ooit een onterechte boete dat ik zogenaamd geen kaartje gekocht had die exact 2cm van dat bonnetje af lag onder de ruit (die geldig was en goed omhoog lag). Luie varkens zijn gewoon te beroerd om in de regen te controleren of hun fouten te herstellen en laten de burger gewoon de dupe zijn.

En die wereldvreemde GL gekkies die er nu de dienst uitmaken zijn alleen maar uit op effectbejag en extra inkomsten; kijk maar naar de meest onnozele excuses omtrent het IAmsterdam logo. Ik moet minstens 3x per week in Amsterdam zijn voor m’n werk, dat tarief reken ik gewoon door aan m’n klanten; dus uiteindelijk ben ik er geen minuut minder en worden de kosten door de lokale inwoners/bedrijven betaald. Nee echt goed bezig gemeente Amsterdam; misschien een keer uit die glazen koepel bij de Stopera komen en met echte Amsterdamse inwoners praten ????
@str8six:
Je hebt volkomen gelijk als ik heel lang blijf betaal ik ook niet. Soms heb ik een boete en soms niet.
@str8six: kom alleen op zondagen in Amsterdam, het parkeren is dan ‘op straat’ altijd gratis.
@erik2907: In het centrum is het op zondag ook gewoon betaald parkeren op straat hoor, van 12:00 tot 0:00.
@deuxani: zelfs tot 04:00 uur! PC Hooftstraat, zijde Vondelpark is gratis.

Tariefzones € 5.00 Amsterdam Centrum
Amsterdam Centrum Oude stadshart – Rondom de Nieuwmarkt
– maa t/m zat van 09.00-04.00
– zondag van 12.00-04.00 uur
@str8six: apart, sinds die scan auto’s rond rijden lijkt de pakkans bijna 100% te zijn. Ik spreek helaas uit ervaring…
Die man spreekt zichzelf een beetje tegen? Het leidt tot hetzelfde aantal automobilisten, maar de bezoeken worden wel veel korter. Dus dan neemt de parkeerdruk af. En als mensen overstappen op taxi’s geldt hetzelfde: de parkeerdruk neemt af, want taxi’s zetten je af en rijden dan door.
@donvincenzo: maar het aantal auto’s in de binnenstad neemt niet af. Sterker nog, afhankelijk van de routering van die taxi’s kan het zelfs toenemen.
@donvincenzo: parkeerdruk lijkt mij ook het enige dat telt
@bluster: Nee, meer inkomsten is het enige dat telt; goed vermomd als ‘milieu maatregel’ want daar kun je – net zoals bij kindermisbruik en terrorisme – niet tegen zijn of je wordt meteen weggezet als een monster. De stad wordt er echter niet beter van …
@dawwg: ik ben wel tegen terrorisme…..
Stiekem weten ze dat in de Stopera natuurlijk ook wel. Maar ja, die fietsbrug over het IJ moet ergens van betaald worden, zeker nu Rijkswaterstaat dwars ligt en het misschien toch een tunnel moet worden.
@potver7: Ze moeten het IAmsterdam debacle ook nog bekostigen … al 15 jaar wanbeleid daar in de Stopera. Komt ook omdat ze daar alleen maar goedkope hippe studenten uit de hele wereld aannemen die te druk bezig zijn met hun Instagram-account, eigen belastingvoordelen en linksdraaiende macchiato met geitenmelk. Heb er als externe consultant een tijdje rondgelopen en geloof mij maar, een gemiddelde kinderopvang wordt beter beheert; in de Stopera zijn ze alleen met hun eigen politieke gewin en spelletjes bezig, helemaal NIET met burger-belangen.
@dawwg: geen geitenmelk meer, is zoooo 2017. Nu gaan ze voor Alpacamelk
Kortom: kilometerheffing, rekeningrijden, vroempoen, ‘whatever-you-call-it’ – dat is wat we nodig hebben. Tot in de steden aan toe. Drukke snelwegen, spitstijden en congestiegebieden (zoals Amsterdam) zijn extra duur. Als autoliefhebber kan ik dat alleen maar toejuichen. Amsterdam daar heb je als autoliefhebber sowieso geen plezier, te zij het autorai is, maar die is ook al jaren afgeschaft. En dan kunnen we gewoon, MRB en BPM vrij, op zondagochtend een fijn dikke V8 over een lege weg jagen. De rest van de week gaan we wel met de trein.
@vpowert: als iedereen dat doet zijn de wegen op zondag ochtend toch niet leeg meer😅
@vpowert: Sure, maar voor de gemiddelde leaserijder zijn al die heffingen lood om oud ijzer: de baas betaalt ze immers – en zo niet dan kun je ze aan het eind van het jaar aftrekken op je aangifte inkomstenbelasting. Dus ja, die heffingen zullen ongetwijfeld effect hebben, maar je moet er geen wonderen van verwachten.
@vpowert: In theorie een prachtig idee, maar laat het aan onze overheid over en het word één grote ellende die alleen nog voor mensen met veel geld goed te betalen is. Er is laatst een voorstel gedaan door enkele organisaties van autobedrijven (rai en bovag geloof ik) en dat is echt dramatisch. Dan moet je persee een hele jonge auto hebben om het betaalbaar te houden. Vinden die lui helemaal geweldig natuurlijk, maar de burger is de dupe want er word wel naar geluisterd. Politici zijn te stom om zelf na te denken en nemen dergelijke voorstellen zo over. Maar de burger is de enige partij die geen lobbyist heeft, en die mag het gaan betalen.

Dus in de praktijk betekent het: Heel ver weg blijven van dit goede idee.
Als je met de auto Amsterdam in wil ben je ook gewoon een mongool
@cloverleaf: Ga jij lekker verhuizen naar Rotterdam met je bakfiets!
@fmgarcia: Rotterdam is idd beter ontworpen voor auto’s. Met je auto de binnenstad van Damsko trotseren is niet mijn hobby. Ik ga wel fietsen
@fmgarcia: zo prettig is het niet voor automobilisten in Rdam hoor, rij maar naar een andere stad en sla Amsterdam en Rotterdam over
Ik moet er niet aan denken om met de auto de binnenstad in te gaan. Niet vanwege de kosten maar om de drukte en al het wachten, om gek van te worden. Gelukkig heeft amsterdam dan ook helemaal niks te bieden voor mij dus ik heb maar besloten om er helemaal niet meer te komen. Geld overigens voor alle binnensteden, behalve leeuwarden (moet toch ergens mijn spullen kopen…). En daar eens per jaar chagrijnig van worden is meer dan genoeg.
@lekbak: Ben je zeker nog niet recent in Leeuwarden geweest met de auto ? Sinds de laatste verbouwing bij het station staan er langere files in de binnenstad dan ooit. Doorgaande wegen gesloten en 3x zoveel Zebrapaden direct voor het trein- en busstation. Luchtverontreiniging groter dan ooit en bussen meer vertraging dan ooit !
@dawwg: Ten eerste kom ik er nooit in de spits of op zaterdagmiddag. Daarbij ligt het niet op een voor mij nuttige route. Het is ook niet echt overdreven dat ik er slechts een of twee keer per jaar kom.
@lekbak: Idd niet te doen de steden. Ik koop mijn meeste spul online of in het buitenland (dan heb ik ook lekker tijd om te shoppen, dat scheelt).
@intimrasiert: Ik koop niks wat ook in nederland te krijgen is, uit principe. En ik koop ook zo weinig mogelijk online, en helemaal zo weinig mogelijk/nooit bij de online reuzen. Beide is het stuk maken van de kleinere detailhandel en daar heb je jezelf alleen mee op lange termijn. En een winkel is tegenwoordig echt niet meer veel duurder dan online.

Gelukkig zitten de winkels die ik nodig heb niet in een binnenstad maar op een industrieterrein…
Tja ze kunnen er ook geen € 20 of € 25 per uur van maken want dan parkeert er straks echt niemand en loopt de stad inkomsten mis… Nu is t een melkkoe die je langzaam voert.. Ieder jaar er wat bij tot dat mensen niet meer parkeren en dan gaan de tarieven om laag zodat we weer gaan parkeren en er weer geld binnenkomt. Dit heeft niks met milieu te maken maar is puur “uitmelken” tot de laatste druppel.. Wel slim van ze natuurlijk want ze doen/roepen richting milieubeheer dat ze het heel goed doen..
Komt weer een golf van suburbanisatie aan, zeker in amsterdam met die inferieure bagger op de gracht. Woon er zelfvook
Tja voor dat extra geld ga je toch lekker in belgie of duitsland shoppen. Of gewoon online. Mij zien ze daar niet meer. Niet dat 1 iemand veel uitmaakt maar ik ben vast niet de enige. In gent parkeer je bijvoorbeeld voor 7,5 euro per dag. Nu nog, want er komt een groene burgemeester aan.
Hoeveel kost een boete?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).