Topman Renault-Nissan wordt gearresteerd? [updated]

Auteur: , 44 Reacties

Carlos Ghosn heeft een aanklacht aan zijn broek hangen.

Topman Renault-Nissan wordt gearresteerd

De Renault-Nissan man moet of het boetekleed aantrekken, of een goede advocaat in de arm nemen. Feit is dat er een arrestatiebevel in de maak is, afkomstig van Japanse aanklagers. Ghosn wordt aangeklaagd voor het knoeien met financiële cijfers, zo laat de Japanse krant Asahi Shimbun weten.

De topman zou salarissen die samen goed zijn voor miljoenen dollars niet gemeld hebben aan de ficus om zo belasting te kunnen ontduiken. Door Ghosn te arresteren, willen de aanklagers hem ondervragen over de kwestie. Mocht het inderdaad komen tot een arrestatie, dan zal de naam van Ghosn ernstig beschadigd worden. Tot nu toe wordt de topman vooral gezien als de ‘held’ die Nissan uit het slop heeft getrokken. Ghosn was verantwoordelijk voor de samensmelting tussen Nissan en Renault. Later kwam daar ook nog Mitsubishi bij. Vandaag de dag staat de samenwerking bekend als één van de sterkste allianties in de automotive wereld.

Dat de kwestie in Japan speelt ligt extra gevoelig. In het Aziatische land gaan schandalen onherroepelijk samen met een ontslag. Mensen die ooit eenzaam aan de top hebben gestaan, kunnen met één klap op de achtergrond verdwijnen. Het is afwachten hoe de aanklacht zich gaat ontwikkelen. Het aandeel van Renault kelderde vanmorgen met enkele procenten toen het nieuws bekend werd. Zelfs als dit met een sisser afloopt is de goede naam van Ghosn niet meer hetzelfde. Zijn huidige functie als topman staat nu al op de tocht.

UPDATE 1: Inmiddels is Carlos Ghosn gearresteerd in Japan. De media in het Aziatische land laten weten dat Ghosn ook door Nissan is ontslagen. De ex-topman zou op grootschalige wijze schuldig zijn aan fraude met betrekking tot de inkomstenaangifte.

UPDATE 2: Carlos zou van plan zijn geweest om de merken Renault en Nissan te laten fuseren tot één bedrijf, de bestuursleden van Nissan zaten echter niet op een dergelijke fusie te wachten.

UPDATE 3: Ondertussen heeft het bestuur van Nissan unaniem besloten dat Ghosn de uit laan uit gestuurd moet worden. Ghosn heeft zodoende geen functies meer bij de Japanse autofabrikant. Het bedrijf heeft nog geen (tijdelijke) opvolger voor Ghosn gekozen.

UPDATE 4: Het gaat nog even door. Zowel Ghosn en Nissan zijn vandaag door de Japanse justitie in staat van beschuldiging gesteld. Ghosn zat vast, maar nog niet op officiële gronden. Nu dus wel.44 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik vind het knap wat hij gedaan heeft, maar puur op onderbuik gevoel zou het me niet verbazen dat hij dit gedaan heeft.
@airc: mij ook totaal niet. Eng ventje vind ik het.
Ik meld ook nooit iets aan de ficus.
@mickkok: het schijnt dat je familie moet zijn van Prins Bernard om met bomen te praten…
@cloverleaf: scherp hoor 😂
@mickkok: Ficus is de botanische naam van een geslacht (genus) in de moerbeifamilie (Moraceae). Het telt zo’n 750 soorten. In de keuken en aan tafel is het genus het meest bekend van de vijg, in de huiskamer van de kamerplant, de “ficus”.

Biologisch is het genus zeer boeiend vanwege de bestuivingsecologie, waarbij elke soort zijn eigen wespje heeft.
@cossiekiller: mooi verhaal, doen we verder niks mee
@mickkok: Ik heb thuis op de vensterbank een fiscus in een pot. Altijd al vermoed dat het tuincentrum een foutje gemaakt heeft.
zal allemaal wel meevallen, weer zo’n linkse rukker die niks te doen heeft en probeert iemand een oor aan te naaien, pure afgunst
@gove: niks te doen…?
Verbaasd me juist dat hij nog tijd overhad om te frauderen!
@ukbob: ik vind dat ze deze beste man gewoon moeten laten lopen. Moet je kijken voor hoeveel banen hij alleen al in Azië heeft gehouden door Nissan te redden…
@gove: Houdt die domme PVV praat voor je volgende keer a.u.b.; die man is gewoon corrupt – en opgepakt, heeft niets met politieke voorkeuren te maken. Als jij bij voorbaat denkt dat dit een links-complot is, ben je nog gekker dan ik al dacht !
@dawwg: jow dawg, denk dat jouw auto alleen maar links afslaat ofniet
@gove: verklaar je nader!
@gove: Wat is daar links aan?
@gove: dat zullen we zien, rechtzaak komt nog wel. Zullen we die eerst afwachten voordat je een oordeel geeft?
@f31bmw320d: rechtzaak, niet linkzaak? Anders klopt het verhaal niet meer..
Kun je ook direct zien aan zijn kop dat ie niet deugt…
@cpp1: Daar sluit ik mij volmondig bij aan.
Het staat op zijn tronie geschreven.
@cpp1: hoewel het natuurlijk nergens op slaat heb je wel een punt ;-)
@sjonniedeluxe: Zelfde geldt toch ook voor Trump ?
@dawwg: Als je twijfelt aan de opmerking, kijk eens naar een Maffiosi.
@cpp1:
Hmmm Gevaarlijke opmerking, zeer populistisch, tussen 1940 en 1945 werd je ook beoordeeld op bepaalde uiterlijke kenmerken en tijdens het schrikbewind van de Khmer Rouge in Cambodja werd je zelfs als brildrager geëxecuteerd!
“… kelderde vanmorgen met enkele procenten…” Proef de contradictio.
@garp: Haha, dacht hetzelfde toen ik het las. Dramatisch woordgebruik blijft polpulair hé…
Poehee, gelijk ontslagen. Je mag tegenwoordig ook niks meer he…
Wat zal Carlos Tavares nu denken??
Bizar als je bedenkt dat de man al sinds zijn 27ste aan het roer staat van steeds grotere bedrijven… 100 miljoen op de bank en dan frauderen.. waarvoor? Om nog een miljoen extra over te houden? Compleet absurd dat zo iemand zich zo gedraagt. En dan straks de helft van het vermogen kwijt door boetes en misschien de gevangenis in wat een sukkel ben je dan.
@w0o0dy: Geld en macht corrumpeert; iedereen om je heen doet het en het is een rat-race om meer geld en vermogen en status. Vervolgens stelt bij elke bonus de corrupte boekhouder weer voor om het te verduisteren zodat ze zelf een graantje meepikken i.p.v. de belastingdienst. Doe je dat niet, dan vorm je een bedreiging voor de kliek die het wel doet en komt je positie in gevaar. Gaat weliswaar niet over de auto-industrie, maar over het bankwezen in Engeland, maar het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk beschrijft de scenario’s perfect.
@dawwg: Geld en macht corrumperen lang niet iedereen die daarover in ruime mate beschikt hoor. En heb je het boek van Luyendijk wel gelezen? Ik van begin tot eind en ik weet dus dat wat jij erover zegt maar zeer ten dele klopt.
Hij heeft wel iets weg van Joe Dalton (Lucky Luke). Er zijn mensachtige op deze planeet die een bepaald stofje in hun hoofd missen. Dit stofje zorgt ervoor dat je bewust wordt van ‘genoeg dus stop’. Gordon Gekko leefde bij het credo; Greed = Good. Waarschijnlijk geldt dit ook voor deze ex-topman van Nissan.
Wat een Lombrosoreacties hiero zeg.
@kunstomdathetmoet: Ik selecteer U voor reactie van het jaar, mijn beste confrater…
@esprit_de_flandre: dat ontroert mij tot tranen toe, amice.
Lijkt een beetje op de aanklacht tegen VM, dat meen ik met een sisser is afgelopen.
Het zou me niet verbazen als hier hetzelfde speelt. Wellicht de vraag waar hij zijn feitelijke huishouding voerde, dat is in sommige gevallen niet zo duidelijk.
Als ze van je af willen is er altijd wel iets te vinden.
Als je hier in NL je belastingaangifte niet goed invult weet je werkgever van niks en het zal hem ook niet boeien.
Er zijn politici hier die een penthouse met uitzicht op zee belangen loos cadeau krijgen (?) om een of andere miep buiten je huwelijk te kunnen bezwangeren.
Maar als er niks gevonden kan worden dan krijg je wel een zetje in de goede richting…..
Vergeleken met dit soort megalomane mannetjes is de Muskias een verademing.
@kobus1967: ach ja beursmanipulaties, frauderen met zakgeld… allemaal hetzelfde volgens mij…
“God hoeft toch ook geen belasting te betalen? En de koning ook niet…waarom Carlos Ghosn dan wel?” Aldus Carlos Ghosn
Waar is de hollandse nuchterheid gebleven van achterover leunen afwachten wat onderzoek zal opleveren en dan pas oordelen? Niemand hier die zich in deze materie heeft ingelezen, of die enigszins op de hoogte is van het fiscale stelsel in Japan.
Misschien heeft zijn accountant de boel belazerd.
@desjonnies: Idd, dit komt uit de lucht vallen, maar blijkbaar heeft iedereen al z’n oordeel klaar. Terwijl het voor iedereen hier de eerste keer is dat zo’n gerucht de kop opsteekt rond Ghosn. Heel vreemd…
Een verhaal met veel kanten.

Charles Ghosn is voor een zeer groot deel verantwoordelijk voor de sterke alliantie die er nu staat, je zou zelfs kunnen zeggen dat hij Renault-Nissan IS (was).

Zonder hem zou dat wel eens weer uit elkaar kunnen spatten en misschien willen sommigen in Japan dat ook wel.

Ik weet, zoals de meeste van ons helemaal niks meer dan wat ik (hier) lees, maar het zou me niets verbazen als hier ook bedrijfs-politiek, facties in het bedrijf die met elkaar knokken een rol spelen. Ik denk ook dat schuld/ onschuld hier geen harde zwart witte lijn zal blijken te zijn. Een grijs gebied, interpretaties etc.

Dit alles niet omdat ik de ‘beste man’ wil verdedigen, persoonlijk zegt hij mij niks en de meeste Renaults en Nissans ook niet, maar ik hou wel van een beetje nuance.
Bijzonder verhaal. Soms ook heel bijzondere reacties. Goed hier komt de mijne.
Carlos Goshn is de man die van Renault drie of vier jaar de tijd kreeg om Nissan uit de shit te halen. Hij deed het in rond de twee jaar. Nissan was omgetoverd van een leegbloedend automerk winstgevend. En dat door de oude bedrijfscultuur overboord te zetten. Je kwam voordat Ghosn kwam hogerop bij Nissan niet omdat je zo goed of slim was, maar gewoon omdat je er al tig jaar zat. En als je dan de volgende functie ook tig jaar had gedaan werd je weer hoger gezet. Dus in principe kwam je hogerop door er gewoon te zijn. Dat heeft hij doorbroken.
Hij was destijds zo populair in Japan dat er zelfs een Magna-reeks over hem verscheen.
Nooit gedacht dat hij zich voor zulk gesukkel (want dat is het op de keper beschouwd) zou lenen. Of misschien is hij inderdaad geframed. Alhoewel nog steeds geldt “Power corrupts & absolute power corrupts absolutly”
Als nieuwe lichting leiding geven aan een onderneming op een moment dat de economie net uit een diep dal weer omhoog klimt. Daarbij een pakket ondergewaardeerde aandelen krijgen en gaan roeien in de organisatie conform eerder gebaande paden met steun vanuit een betrokken regering ivm overleven en banen zeker stellen. Dus weinig gelazer met vakbonden e.d. En dan heerlijk je zakken vullen met een pers die je de hemel in schrijft. Daar droom ik van. Vacature ergens?
Dat is ik ook

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).