In 1991 kreeg de pre-gabberscene onder DJ Rob de smaak te pakken in Parkzicht, maar aan de andere kant van de wereld, in Japan, hadden ze geen tijd voor dit soort strapatsen. Hier werd een Lamborghini Countach verbouwd tot bovenstaande Sogna.
Voor de herkenbaarheid wordt de Sogna ook wel eens foutief als Lamborghini bestempeld, maar het merk uit Sant’ Agatha Bolognese had niets met deze creatie te maken, behalve dan dat het onderhuids een Countach LP5000 S is.
De one-off Sogna, die we wellicht beter als coachbuild dan concept kunnen beschouwen (maar we smokkelen hem toch de vergeten concept-categorie binnen) schopte het zelfs tot de Autosalon van Genève, waar hij stond te pronken temidden van andere juweeltjes als het Volkswagen Vario I Concept en Alfa Romeo’s 164 Proteo Concept.
Helaas lukte het Ryoji Yamazaki, de oprichter van Art & Tech, niet om zijn droom van een kleine productierun te verwezenlijken. Misschien had het er mee te maken dat de Sogna een prijskaartje van zo’n 150 miljoen JPY, oftewel bijna 1,2 miljoen euro, meekreeg.
De Sogna had een alumnium body, met hieronder een 5,2 liter V12, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, die 453 pk leverde. De topsnelheid lag op ongeveer 300 km/u, maar een productieversie zou de 325 aan moeten kunnen tikken.
Na het ‘concept’ in maart 1991 in Genève getoond te hebben, kwam Art & Tech aan het einde van dat jaar in Essen met een volledig operationeel prototype, dat in deze video rijdend te zien is (meer beeld). Dit was dan, afgezien van een ander concept (de Vera), ook gelijk het laatste dat we van de Sogna én van Art & Tech vernamen. Is dit een zegen of een gemiste kans?
Heden ten dage bevindt de Sogna zich in de showroom van deze Japanse luxedealer, die er een Diablo GT van heeft gemaakt…Ach, verkopers schieten wel vaker de fout in met hun benamingen.
Voor 300 miljoen JPY, dankzij de huidige gunstige wisselkoers ‘slechts’ 2,35 miljoen euro, is hij van jou.
14 reacties
Echt mooi? Nee. Bijzonder? Ja.
Omdat…, handel…?